Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2009                              

EUROBANK PROPERTIES

Η «ΑΜΥΝΑ» ΑΠΟΔΙΔΕΙ

Με σημαντική ρευστότητα, εξασφαλισμένα έσοδα και μετρημένες κινήσεις, η εταιρία διαθέτει μία από τις ασφαλέστερες μετοχές του ΧΑ


από τη Στεφανία Σούκη


Εχοντας στα ταμεία της 204 εκατ. ευρώ διαθέσιμα και με εξασφαλισμένα, εν μέσω κρίσης, έσοδα από μισθώματα η Eurobank Properties AEEAΠ κατατάσσεται στις πιο «αμυντικές» τοποθετήσεις του ΧΑ. Ειδικά για έναν επενδυτή ο οποίος κλίνει (θεωρώντας τες πιο ασφαλείς) προς τις επενδύσεις σε ακίνητα, αλλά δεν διαθέτει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αγορά ακινήτου με άμεσο τρόπο, οι έμμεσες επενδύσεις στον κλάδο, όπως είναι  αυτές στις ΑΕΕΑΠ φαίνονται να είναι μία καλή λύση - με το ρίσκο πάντα που προϋποθέτει η τοποθέτηση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Η μέχρι σήμερα πορεία της Eurobank Properties AEEAΠ, από πλευράς θεμελιωδών μεγεθών, είναι ανοδική, ενώ βασική επιδίωξη της διοίκησης πλέον είναι η μεγαλύτερη διασπορά του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της: αφ’ ενός σε επίπεδο περιοχών / χωρών όπου δραστηριοποιείται, αφ’ ετέρου σε επίπεδο μισθωτών, έτσι ώστε να μειώνεται και το ρίσκο ως προς την εξασφάλιση των εσόδων. Ετσι, ενώ στην αρχή η εταιρεία είχε ως βασικό της μισθωτή εταιρείες του ομίλου Eurobank, πλέον το χαρτοφυλάκιό της έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά και περιλαμβάνει ομίλους από τον κλάδο του λιανεμπορίου, πολυεθνικές κ.ά. Επί πλέον, οι αλλαγές στις διατάξεις περί ΑΕΕΑΠ της έδωσαν τη δυνατότητα να επενδύσει και εκτός Ελλάδος, σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΟΚΟΥΣ
Η εταιρεία, από την εισαγωγή της στο ΧΑ μέχρι σήμερα, προχωρά σταθερά σε νέες αγορές ακινήτων - αν και τους τελευταίους μήνες από το φθινόπωρο και μετά, λόγω της οικονομικής κρίσης τηρεί στάση αναμονής, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι υποψήφιοι επενδυτές, στην εγχώρια αγορά real estate. Kάτι, ωστόσο, το οποίο δεν της βγήκε σε κακό, αν ληφθεί υπόψη ότι για το 2008 η εταιρεία πενταπλασίασε τα έσοδά της από τόκους, στα 11,1 εκατ. ευρώ από 2,3 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007. Γεγονός το οποίο οφείλεται αφ’ ενός στην αύξηση των διαθεσίμων από την αύξηση κεφαλαίου τον Δεκέμβριο του 2007 και αφ’ ετέρου στα υψηλά επιτόκια που επικράτησαν κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008.
Εν μέσω κρίσης, η εταιρεία ακολουθεί συντηρητική πολιτική, πραγματοποιώντας μόλις πριν από λίγες εβδομάδες την πρώτη της επενδυτική κίνηση για το νέο έτος, ύστερα από μία μακρά (για τα δεδομένα της) περίοδο ακινησίας. Έναντι 4 εκατ. ευρώ η εταιρεία  προχώρησε στην αγορά κτηρίου με χρήση γραφείων, σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, από την Icap Group AE. Το ακίνητο παράλληλα εκμισθώθηκε στην ίδια την πωλήτρια εταιρεία Icap Group ΑΕ με αρχική μισθωτική απόδοση που ανέρχεται σε 8%.
Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει σε κοινοπρακτικό σχήμα και στο διαγωνισμό της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η οποία αναζητεί σύμβουλο για την ανάπτυξη 27 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα.


DISCOUNT ΑΝΩ ΤΟΥ 50%
Για το 2008, τα έσοδα από μισθώματα της θυγατρικής του ομίλου EFG ακολούθησαν την αυξητική τους τάση και ανήλθαν σε 38,7 εκατ. ευρώ από 26,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007 (αύξηση 44%). Τα κέρδη από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των ακινήτων επένδυσης ανήλθαν σε 2,1 εκατ. ευρώ, έναντι 19,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007, ήτοι μείωση κατά 89%, η οποία αντικατοπτρίζει τις συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο του 2008. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 41,6 εκατ. ευρώ έναντι 39,7 εκατ. ευρώ το 2007 (αύξηση 4,8%), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους για το 2008 ανήλθαν σε 38,4 εκατ. ευρώ, έναντι 37,3 εκατ. ευρώ το 2007 (αύξηση 3%).
H εσωτερική αξία της εταιρείας (NAV) στις 31 Δεκεμβρίου 2008 ήταν 723 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την σημερινή τιμή της μετοχής, η εταιρεία διαπραγματεύεται με discount άνω του 50%.

  Περιεχόμενα
Editorial: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ... ΦΡΑΓΚΟΥΣ
Επικαιρότητα: ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ...ΜΕΤ’ ΕΠΑΙΝΩΝ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
περιεχόμενα τ. 350/03.2009
Προτάσεις Αγοράς: Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ... ΘΗΡΙΟ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Συνέντευξη: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΡΔΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΕ»
ΘΕΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ: EUROBANK PROPERTIES
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: LOGISTICS & ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
Αρθρο: Το «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: STAT BANK
ΕΡΕΥΝΑ: ERNST & YOUNG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site