Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2009                              

LOGISTICS & ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Σύνθετο εργαλείο ανάπτυξης


από την Έλενα Ερμείδου


Τα logistics προσθέτουν αξία στην παροχή των προϊόντων, στο χώρο και στο χρόνο που απαιτείται, παρέχοντας άμεση πρόσβαση στην τεχνογνωσία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία. Είναι ο συνδυασμός δραστηριοτήτων όπου το προϊόν ή η υπηρεσία προωθείται από τη μονάδα παραγωγής στον τελικό χρήστη, με σκοπό να καλύψει και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, ενώ ο τελικός σκοπός είναι οι οικονομίες κλίμακος και η ενίσχυση της κερδοφορίας μιας επιχείρησης.
Στο επίκαιρο ερώτημα, περί των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική αγορά logistics, ο κ. Σωτήρης Τριχάς, Πρόεδρος της Eλληνικής Eταιρίας Logistics και Διευθύνων Σύμβουλος της Fashion Logistics, απαντά ότι η οικονομική κρίση έχει δύο όψεις:
1. πρέπει να προετοιμαστούμε, να κάνουμε σωστό σχεδιασμό, να βελτιώσουμε τις διαδικασίες, να προσέχουμε τα συμβόλαια, να επαναδιαπραγματευτούμε και
2. πρέπει, επίσης, να αδράξουμε ευκαιρίες, να επεκταθούμε και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, καθώς η οικονομική κρίση αγγίζει πολύ περισσότερο τις άλλες οικονομίες από την δική μας. Είμαστε  μια χώρα παροχής υπηρεσιών και πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε, όχι μόνο με το τουρισμό άλλα και με άλλες υπηρεσίες όπως τα logistics.
Στον τομέα των ταχυμεταφορικών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, εξ άλλου, το τοπίο αναμένεται να αναδιαμορφωθεί τα ερχόμενα χρόνια, καθώς το θεσμικό πλαίσιο (και) στην Ελλάδα πρόκειται σύντομα να μεταβληθεί με την εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας, η οποία επιβάλλει στα κράτη-μέλη της την απελευθέρωση της καθολικής υπηρεσίας και την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ταχυδρομική αγορά. Η οδηγία αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2013 και θα έχει ως  αποτέλεσμα την άρση του μονοπωλίου που κατέχουν σήμερα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.


ΑΛΛΑΓΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Οι βασικές αρχές που συνυφαίνουν τα logistics είναι η πληροφορία, η απογραφή των προϊόντων, η αποθήκευση, η διαχείριση υλικών, η συσκευασία τους, ακόμα και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Με άλλα λόγια τα logistics καλύπτουν μεγάλη γκάμα διαδικασιών σχεδιασμού, υλοποίησης και ελέγχου και δεν είναι τίποτα άλλο από μια εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία προσθέτει αξία στην παροχή των προϊόντων στο χώρο και το χρόνο που απαιτείται.
Τα τελευταία χρόνια, η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, η απελευθέρωση της παγκόσμιας αγοράς εμπορίου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ζωνών συναλλαγών, γεγονός το οποίο οδήγησε το κλάδο των logistics σε ραγδαία ανάπτυξη. Από το γεγονός αυτό δεν μπορεί να εξαιρεθεί η χώρα μας, στην οποία τα logistics άρχισαν να αναπτύσσονται από το 1994. Τα σημάδια, ωστόσο άνθησης του κλάδου γίνονται ορατά από το 2000 και μετά, ενώ οι μέχρι τώρα τάσεις καταδεικνύουν περαιτέρω ανάπτυξη για το κλάδο στην Ελλάδα.
Η  παλιά φιλοσοφία του εφοδιασμού, που κυρίως βασιζόταν στην εμπειρία έχει αλλάξει ή για την χώρα μας θα μπορούσαμε να πούμε πως τείνει να αλλάξει με στροφή προς τις υπηρεσίες Logistics. Οι σύνθετες αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου, έχουν πλήρως αντικαταστήσει παλαιότερες μεθόδους, που βασίζονταν επί το πλείστον στην εμπειρία και στο μέτρημα. Νέα εξελιγμένα μοντέλα ψηφιακής τεχνολογίας – ολοκληρωμένα προϊόντα λογισμικού για τον προγραμματισμό, αυτοματοποίηση, μείωση λειτουργικής δυσκαμψίας, μείωση κόστους, βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων όπως ένδυσης, υπόδησης, τροφίμων, ποτών, αλυσίδες καταστημάτων, πολυκαταστήματα, φάρμακα, χημικά κ.ά. έχουν ήδη εισέλθει στην αγορά και απαντούν στο πώς πρέπει να οργανωθούν και να υλοποιηθούν οι διαδικασίες, πώς πρέπει να γίνεται η διακίνηση προϊόντων, πόσο συχνά, ο σωστός δίαυλος, με τι συνδυασμούς, ποιος θα είναι ο χρόνος παράδοσης, κ.τλ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κλάδος εκπροσωπεί το 13,8% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, τώρα που η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο και επηρεάζεται άμεσα από τους διεθνείς κλυδωνισμούς, απαραίτητο για την επιβίωση των εφοδιαστικών αλυσίδων  και για τον ευρύτερο κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι να παίρνουν, να χρησιμοποιούν και να επεξεργάζονται σωστά την πληροφορία, εφαρμόζοντας τις αρχές της ψηφιακής τεχνολογίας ανάλογα με την περίπτωση κάτι που συμβάλλει άμεσα στην κερδοφορία της επιχείρησης.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ «HI-TECH IN SUPPLY CHAIN»
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου “Hi-Tech in Supply Chain” το οποίο διεξήχθη παράλληλα με την λειτουργία της 2ης Διεθνούς έκθεσης «ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ+LOGISTICS 09», υπό την διοργάνωση της «o. Mind Creatives» και των περιοδικών «Supply Chain & Logistics» και «Cargo Plus», του Ινστιτούτου Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΝΑ & Κ. Ευρώπης 6/2-9/2/2009, και με την παρουσία διακεκριμένων ομιλητών συζητήθηκαν θέματα επίκαιρα που απασχολούν το κλάδο και τους logisticians.
Η ημερίδα ξεκίνησε με θέματα που αφορούν τις ψηφιακές τεχνολογίες logistics. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε παραδείγματα εφοδιαστικών αλυσίδων που έχουν ενταχθεί πλήρως και με επιτυχία στην ψηφιακή τεχνολογία των e-logistics. Πλήρη αναφορά έγινε στα συστήματα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, ERP και στις τεχνολογίες Κτήσης Δεδομένων για την Διαχείριση Αποθηκών, WMS.


ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Στις μέρες μας τα περισσότερα συστήματα επιχειρηματικού σχεδιασμού (Enterprise Resource System, ERP) χτίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης αφού εντοπισθεί, αναγνωρισθεί και μελετηθεί το πρόβλημα του πελάτη.
Σύμφωνα με συμπεράσματα που διατυπώθηκαν στο αναφερόμενο συνέδριο, το οποίο σηματοδότησε και την έναρξη μιας νέας εποχής, με νέες δράσεις και νέες εφαρμογές στα logistics, συστήνεται η υλοποίηση μιας ενιαίας πλατφόρμας όπου θα στηριχθεί η ανάπτυξη της επιχείρησης. Με άλλα λόγια, ένα είναι το σύστημα και μία η εικόνα που θα πρέπει να έχει η επιχείρηση και από εκεί και πέρα χτίζονται παράμετροι για τα τμήμα διαχείρισης πελατών, παραγγελιών, μεταφορών, αποθηκών και διαχείρισης στόλου.
Τα συστήματα αυτά απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε οργανισμούς, αναπτυσσόμενες εταιρείες, σε εταιρείες που οι δραστηριότητες τους επιβάλλουν άμεσα την ενσωμάτωση των τεχνολογιών και σε εταιρείες που υπάρχουν πλημμελείς καταχωρήσεις, όπως για παράδειγμα ανεπαρκείς παρακολούθηση παρτίδων, λάθη που προκαλούνται από χειροκίνητες διαδικασίες, ανταλλαγή δεδομένων με έναν από τους βασικούς αποθέτες.
Σύμφωνα με την εταιρεία Athentis Consulting, συνεργάτη της Lawson Software για την Ελλάδα και την Κύπρο «Simple is Better». Η Lawson στο πίνακα κατάταξης βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής λογισμικού και ψηφιακών λύσεων ERP ανά το κόσμο παρέχοντας καθετοποιημένες λύσεις βαθιάς τεχνογνωσίας με την εφαρμογή  του Lawson M3, είναι με απλά λόγια μια εφαρμογή που φτιάχνει, διακινεί και συντηρεί υλικό.
Η εφαρμογή των συστημάτων ERP επιτρέπει:
v Πλήρη αντικατάσταση των ετερογενών συστημάτων πληροφόρησης σε ένα ολοκληρωμένο ενιαίο σύστημα
v Πιλοτική εφαρμογή και παράλληλο τρέξιμο των προγραμμάτων
v Υλοποίηση με ακρίβεια
v Γρήγορη λήψη αποφάσεων
v Αντιμετώπιση λογιστικών θεμάτων με παράμετρες λύσεις
v Έλεγχο των εταιρικών διαδικασιών σε πραγματικούς χρόνους
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ι. Μελετλίδη, Marketing Executive της εταιρείας Lawson, κάποια επί πλέον οφέλη των επιχειρήσεων από την ενσωμάτωση τους στις ψηφιακές τεχνολογίες είναι: το χαμηλό λειτουργικό κόστος ανάλογα με τις δραστηριότητές τους και το τρόπο εφαρμογήw των προγραμμάτων. Ο κ. Μελετλίδης τόνισε συγκεκριμένα ότι «οι ψηφιακές λύσεις έρχονται να βοηθήσουν, παρομοιάζοντας  τη τεχνολογία ERP ως ένα όχημα, ένα μέσο που μπορεί κάποιος να κάνει δουλειά. Η τεχνολογία ERP έχει την δυνατότητα να μειώσει αισθητά τους χρόνους σε θέματα υποστήριξης.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα για παράδειγμα μιας εταιρείας ανταλλακτικών μπορεί να εντοπισθεί στην πλατφόρμα στη συνέχεια να καταγραφεί στο σύστημα, και στη συνέχεια μέσο ενός scanner να μπορεί να δει ο ειδικός αν υπάρχουν αποθέματα του συγκεκριμένου ανταλλακτικού στο υποκατάστημα και αν όχι να γίνει παραγωγή. Αναφερόμενος ο κ. Μελετλίδης στο χρόνο που απαιτείται για να μεταβεί μια εταιρεία από το παραδοσιακό περιβάλλον στις νέες τεχνολογίες μας είπε ότι αυτός μπορεί να είναι από δύο μήνες μέχρι και πέντε χρόνια, αναλόγως πόσο μια εταιρεία θέλει να εμβαθύνει. Καθώς ο κλάδος των Logistics βρίσκεται σε ανάπτυξη στη χώρα μας θα πρέπει η επιχείρηση σε συνεργασία με την εκάστοτε εταιρεία παροχής ψηφιακών λύσεων να συνοπολογίσουν το σημείο εκκίνησης και το στόχο, υπολογίζοντας και τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς.


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΗΚΩΝ
Oι πιο συνήθεις μορφές συστημάτων διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, (Supply Chain Execution, SCE) είναι τα προγράμματα διαχείρισης αποθηκών (Warehouse Management System, WWS). Το WWS με ικανοποιητική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη, είναι το πλέον διαδεδομένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης κέντρων διανομής στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Καλύπτει τις ιδιαίτερες και σύνθετες ανάγκες και απαιτήσεις ενός σύγχρονου κέντρου διανομής, όπως αυτές των διαφορετικών αποθηκών, υλικών και χώρου, της διαχείρισης εντολών της αγοράς, τη διαχείριση παραλαβής, ταυτοποίησης και τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων, την διαχείριση επιστροφών και cross docking, την ανατροφοδοσία, τη συλλογή, συσκευασία, φόρτωση και αποστολή των προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι γνωστές εταιρείες όπως η Fashion Logistics θυγατρική των Sprider Stores, η Zara, τα Carrefour έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν και να κρατήσουν τα μεγέθη των τζίρων τους και της κερδοφορίας χάρη στα προηγμένα συστήματα logistics που έχουν εφαρμόσει.
Κάποιες από τις εφαρμογές της τεχνολογίας Αναγνώρισης και Κτήσης Δεδομένων (Automatic Identification and Data Capture, AIDC), που δεν είναι τίποτα άλλο από τερματικά χειρός, τερματικά περονοφόρων οχημάτων, ο γραμμωτός κώδικας γνωστός περισσότερο ως Barcode με το ακρώνυμο RFID (Radio Frequency Identification)  έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν την κατάλληλη πληροφορία για παράδειγμα από την αποθήκη, από το τμήμα διαχείρισης παραγγελιών κ.τλ και να την μεταβιβάζουν στο εκάστοτε πρόγραμμα WWS. Στις τεχνολογία AIDC ανήκει επίσης η Μαγνητική Λωρίδα (Magnetic Stripe), η Αναγνώριση Ασύρματης Συχνότητας (RFID), η Αναγνώριση Φωνής και Εικόνας (Voice and Vision Identification), τα Βιομετρικά Συστήματα Αναγνώρισης ( Biometrics), οι Εξυπνες Κάρτες (Smart Cards), και άλλες λιγότερο γνωστές εφαρμογές software ή hardware.
Με μότο «με το κλειδί στο χέρι», εταιρεία Unique Com Information Technology υπόσχεται οφέλη από την χρήση των προγραμμάτων της όπως:
v Στην παραλαβή, ενημέρωση και ορθή εικόνα της αποθήκης, συγχρόνως μείωση του κόστους με αύξηση της παραγωγικότητας.
v Στην απόθεση, πραγματική εικόνα της αποθήκης και βελτιστοποίηση του αποθηκευτικού χώρου.
v Στην εκτέλεση της παραγγελίας, αύξηση της παραγωγικότητας, πλήρης ιχνηλασιμότητα, ελαχιστοποίηση των λαθών της παραγγελίας.
v Στην κιβωτοποίηση, αυτόματο έλεγχο κωδικών, αποφυγή λαθών, καταγραφή όλων των ενεργειών.
v Στην απογραφή, πραγματική εικόνα της αποθήκης, μείωση του χρόνος και του κόστους απογραφής.
Τα ψηφιακά προγράμματα διαχείρισης αποθηκών εξασφαλίζουν αύξηση των πωλήσεων με μείωση των αποθεμάτων μιας επιχείρησης σε ποσοστό που φτάνει από 20% μέχρι και 40%, χωρίς να επηρεάζεται η εξυπηρέτηση πελατών της. Η εταιρεία Alexander Moore, μέλος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος και εκθέτης στην 2η Διεθνή έκθεση logistic έχει αναπτύξει ολοκληρωμένα πρωτοποριακά πακέτα Πρόγνωσης Ζήτησης και Διαχείρισης Αποθεμάτων EasySupply. To πρόγραμμα EasySupply αποτελεί μια Λύση για Πρόγνωση Ζήτησης και Διαχείρισης Αποθεμάτων, στοχεύοντας παράλληλα στην αύξηση του επιπέδου εξυπηρέτησης.


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ
Μια ακόμα εφαρμογή των e-logistics, άγνωστη ίσως ακόμα στην χώρα, καθώς με την οδηγία 2001/115/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη σχετική προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας δόθηκαν οι προδιαγραφές για τους εναλλακτικούς, αποδεκτούς και σύντομους τρόπους έκδοσης, παραγωγής, αποστολής, διανομής και αποθήκευσης ηλεκτρονικών παραστατικών πάσης φύσεως από όλες τις επιχειρήσεις με τελικό στόχο την αντικατάσταση των αντίστοιχων έντυπων παραστατικών.
Η σωστή λειτουργία μιας επιχείρησης καθορίζεται εν πολλοίς από τη σωστή διαχείριση των εκδιδόμενων λογιστικών παραστατικών. Απαιτείται όμως πολύ χρόνος και χρήμα συν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανθρώπινου σφάλματος το οποίο και πάλι απαιτεί επιπρόσθετο χρόνο και χρήμα.
Η διαχείριση όλων των πληροφοριών αυτών μπορεί να γίνει με το πρόγραμμα
smart@all της εταιρείας ΕΛΜΗ Systems Ελληνικά Μηχανογραφικά Συστήματα ΑΕ.
Το πρόγραμμα
smart@all σύμφωνα με την κα Ράνια Σουρβίνου, Διευθύντρια Ανάπτυξης, η λύση αυτή παρέχει δραστική μείωση κόστους λειτουργίας της επιχείρησης στην ευαίσθητή κοστολογικά διαδικασία παραγωγής, διανομής και αρχειοθέτησης των παραστατικών καθώς επίσης δεν απαιτεί καμιά τροποποίηση του υπάρχοντος ERP και καμία αλλαγή του ERP στο μέλλον.
Τα οφέλη, σύμφωνα με τον κ. Γ. Κολιαράκη, Διευθυντή Μεγάλων Εταιρικών Λογαριασμών επίσης της εταιρείας ΕΛΜΗ Systems, όπως αναφέρθησαν στην συνέδριο Hi-Tech, είναι η δραστική μείωση του κόστους παράδοσης των παραστατικών, μείωση δαπανών αναλώσιμων υλικών μιας εταιρείας (μελάνι, χαρτί, μελανοταινίες, toner, κ.λπ, μείωση δυσλειτουργιών που παρουσιάζονται που οφείλονται σε τυχόν ανθρώπινο λάθος κατά την έκδοση και μεταφορά των παραστατικών και συγχρόνως αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας με εξωτερικούς και εσωτερικούς συνεργάτες ενώ ταυτόχρονα η ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων μετατρέπεται σε ένα εύχρηστο εργαλείο μάρκετινγκ, ευκολία ελέγχου με τους διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ασφάλεια κατά την μεταφορά δεδομένων.
Μελέτες της Gartner Group έδειξαν ότι το λειτουργικό κόστος  μιας εταιρείας εφαρμόζοντας το πρόγραμμα μπορεί να μειωθεί μέχρι και 5% που πιθανά να έχει το ίδιο αντίκτυπο και αύξηση των πωλήσεων έως και  30%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών από την εφαρμογή του προγράμματος, υπάρχει μετρήσιμη επιστροφή της επένδυσης (ROI) όσοι το εφαρμόσουν το πρόγραμμα αυτό, δεν θα χρειαστεί να κάνουν καμία αλλαγή στα υπάρχοντα συστήματα τους.


ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
Ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα όλων των πάνελ είναι ότι η Εφοδιαστική Αλυσίδα είναι ανθρωποκεντρική, με άλλα λόγια οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν την Εφοδιαστική Αλυσίδα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό. Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι το 32% των χρηστών θεωρούν την τεχνολογία απαραίτητη και ένα 42% φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας.
Μεταξύ των άλλων τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν υπό την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από το σύνολο της αγοράς εφοδιαστικής αλυσίδας & logistics αλλά και εκπροσώπων της αγοράς εφοδιαστικής αλυσίδας και θεσμικών φορέων. Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ένας άνθρωπος που είναι γνωρίζει την σημασία των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας τίμησε με την παρουσία του την διοργάνωση, τους εκθέτες και τους επισκέπτες επισημαίνοντας στην ομιλία του τη σημασία των συνεργιών στο κλάδο, ούτως ώστε να μετεξελιχθεί η χώρα σε διακομετακομιστικό κόμβο της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Ο κ. Υπουργός επεσήμανε την σημασία των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, δίνοντας παραδείγματα από την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει την ανάπτυξη των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς κεντρικής πολιτείας. Την σημασία του κλάδου και την ανάγκη προώθησης και αναβάθμισης των εμπορευματικών μεταφορών επεσήμανε επίσης με το μήνυμα του τόσο ο γ.γ. του Υπ. Μεταφορών και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ. Ο δεύτερος υπογράμμισε την ανάπτυξη και την σημασία του κλάδου θέτοντας τον σύνδεσμο επιχειρήσεων και βιομηχανιών στην διάθεση των εταιρειών του κλάδου. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, EEL κ. Σ. Τριχάς ενώ δεσμεύτηκε για την προώθηση των ζητημάτων του κλάδου. Ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας και του ευρύτερου κλάδου ήταν η Diakinisis, Logistics Services, Dexion - PEBRD - Πετρογιάννη Αφοι ΟΕ, Ελτράκ ΑΕ, Kardex Ssystems, Toyota Material Handling Greece, Ergotrak AEE, Ελληνική Μεταφορική Κοντέινερς ΑΕΕ, ΣΕΣΜΑ, Kioussis Transys, Angel Logistics, Χαρτσάς Μεταφορική κ.ά.


ΕΤΑΙΡΙΕΣ LOGISTICS


ΕΛΜΗ SYSTEMS
Η ΕΛΜΗ Systems AE αποτελεί μια καταξιωμένη εταιρεία και έναν από τους σημαντικότερους System Integrators στη χώρα της πληροφορικής που δίνει δυναμικά το παρόν στην Ελληνική Αγορά από το 1971 έχοντας συνάψει πολυετή συνεργασία ως Direct Partner και εξουσιοδοτημένος Service Provider των μεγαλυτέρων κατασκευαστικών οίκων στο χώρο της πληροφορικής όπως HP, Microsoft, Cisco κ.λπ. Η εταιρεία είναι επικεντρωμένη στην ανάπτυξη και βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη μετατροπή αυτών σε πραγματικό επιχειρηματικό πλεονέκτημα και αξία για τον πελάτη παρέχοντας το σωστό συνδυασμό προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και ολοκληρωμένων υπηρεσιών.


ALEXANDER MOORE
Βασικό αντικείμενο της εταιρείας αποτελεί το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πόρων (ERP) SAP Business One.


ATHENTIS CONSULTING
Η Athentis Consulting EΠΕ είναι εξουσιοδοτημένος συνεργάτης της Lawson Software για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η εταιρεία σε στενή συνεργασία με την Lawson προσφέρει σε επιχειρήσεις με εθνική και διεθνή παρουσία ολοκληρωμένες λύσεις βασισμένες στην σουίτα επιχειρηματικών εφαρμογών Lawson M3. Εισηγημένη στο NASDAQ και με 25 χρόνια εμπειρίας σε παγκόσμιο επίπεδο η Lawson συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρος της μόδας, των τροφίμων και ποτών του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και της παραγωγής.


UNIQUE COM - MALLINIS & CO
H Unique Com - Κ. Μαλλίνης & Σία ΟΕ ιδρύθηκε με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων και ολοκληρωμένων λύσεων logistics. Το πληροφοριακό σύστημα Ασύρματης Διαχείρισης Αποθηκών WMS DEPO V3 που υποστηρίζει τον έλεγχο και την διαχείριση όλων των διαδικασιών της αποθήκης με τη χρήση RF φορητών τερματικών είναι μια από τις λύσεις που ανέπτυξε και προωθεί η εταιρεία Επί πλέον η εταιρεία παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε θέματα εξοπλισμού, υποστήριξης και οργάνωσης logistics.


ADVANCED TELEMATICS
Αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της Τηλεματικής διαθέτοντας μια πλήρη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών για την διαχείριση στόλου οχημάτων. Στα πρωτοποριακά προϊόντα της εταιρείας περιλαμβάνεται η λύση Fuel Management για την ολοκληρωμένη καταγραφή κατανάλωσης καυσίμων κάθε οχήματος. Με απόλυτη εξειδίκευση η εταιρεία αναπτύσσει αποκλειστικά εφαρμογές τηλεματικής επενδύοντας συνεχώς σε νέες τεχνολογίες


ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΙΧΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ LOGISTICS
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Η Ελληνική εταιρεία Logistics είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, που προβάλλει και προωθεί τα αιτήματα της αγοράς των Logistics στους αρμόδιους φορείς, οδηγεί σε λύσεις και βοηθά στην ανάπτυξη του κλάδου, κατοχυρώνει και οριοθετεί τον Logistician, το Ελληνικό Management Logistics και την Ελληνική Υπηρεσία Logistics.
Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο κ. Σωτήρης Τριχάς, κάτοχος DEA στο τομέα «Φιλοσοφία και Ιστορία των Επιστημών» από το πανεπιστήμιο Paris I, Pantheon Sorbonne και MSc με ειδίκευση στο Business Logistics από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, ο οποίος απαντά στα ερωτήματά μας σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και τα ζητήματα που αυτή αντιμετωπίζει.
Χρήμα: Ποιο είναι το μέγεθος και ποιες οι προοτπικές του κλάδου των Logistics;
Σ.Τ: Τα logistics έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα και αναμένεται να έχουν ακόμη μεγαλύτερη. Ο κλάδος αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ της χώρας μας και έχει δυνατότητες ανάπτυξης. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο του τουρισμού και των τηλεπικοινωνιών, άρα η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει να κάνει τα σωστά βήματα.
Χ: Τι προτείνετε στην πολιτεία;
Σ.Τ: Κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπάρξει απαραίτητα μια εθνική στρατηγική για τα Logistics. Από το 2007, έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί μια Γενική Γραμματεία Εφοδιαστικής Ανάπτυξης που να μπορεί να αποφασίζει να θεσμοθετεί και να λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα φορέας κάτι σαν τον ΟΠΕ, ο οποίος θα προωθεί τα Ελληνικά Logistics στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει κάποια μόνιμη επιτροπή logistics. Βήματα έχουν γίνει, απαιτούνται όμως περισσότερα και σοβαρότερα. Ο εκσυχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, των οδικών αρτηριών, των λιμανιών ώστε οι μεταφορές να εκτελούνται με ασφάλεια και on time και τέλος θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο ΕΚΕΠΥΣ επάγγελμα του logistician
Χ: Πώς θα εναρμονισθούμε με την ΕΕ;
Σ.Τ: Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο. Η Κομισιόν περιμένει να δει να εφαρμοστούν σε πράξη όλα όσα περιγράψαμε. Περιμένει να εναρμονισθούμε με το νόμο 3333 περί εμπορευματικών μεταφορών που ήδη βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν αποφάσεις χωρίς όμως να έχουν γίνει σοβαρές μελέτες, υποδομές, όπως η δημιουργία εμπορευματικών πάρκων, εκμεταλλεύσεις χώρου, όπως στη περιοχή του Θριάσιο, και προβλέψεις. Εμείς είμαστε στο πλευρό της Πολιτείας, πρέπει και αυτή να σταθεί δίπλα για να μην χάσουμε και την τελευταία μας ευκαιρία.


ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ


Στις μεταφορές εμπορευμάτων και στις ταχυμεταφορές χρησιμοποιούνται συστήματα Τηλεματικής, που έχουν ως στόχο την καταγραφή της γεωγραφικής θέσης του οχήματος σε πραγματικό χρόνο δίνοντας το στίγμα στον Η/Υ. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από πομποδέκτες, κεραίες, μικροϋπολογιστές, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, δορυφόροι, συστήματα GIS, πρωτόκολλα επικοινωνίας και έχουν την δυνατότητα απεριόριστης αξιοποίησης τεχνολογιών.
Σήμερα στην ελληνική αγορά ταχυμεταφορών η οποία ανέρχεται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως, αναπτύσσουν δραστηριότητα περισσότερες από 300 επιχειρήσεις αδειοδοτημένες από την ΕΕΤΤ, πέντε ωστόσο από αυτές διακινούν περί το 80% του συνόλου των διακινούμενων ταχυδρομικών αντικειμένων: ACS, Γενική Ταχυδρομική, Speedex, Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ και DHL. Ο κλάδος, παρά την κρίση, έκλεισε το 2008 με αύξηση της αγοράς περίπου 8% σε σχέση με το 2007.


ACS
Η ACS, με ηγετική θέση μεταξύ των εταιριών Express μεταφορών στην Ελλάδα, εξειδικεύεται στις μεταφορές εγγράφων, δεμάτων, χρηματικών αποστολών. Η εταιρεία εγγυάται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κατά την μεταφορά όπως ταχύτητα, ασφάλεια, αξιοπιστία και ακρίβεια.


ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ
Η Γενική Ταχυδρομική είναι αμιγώς ελληνική και δραστηριοποιείται στην αγορά παροχής υπηρεσιών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο 330 ταχυδρομικών καταστημάτων σε όλους τους δήμους της χώρας, ενώ  η εταιρεία ίδρυσε στην Αλβανία θυγατρική με δίκτυο 28 καταστημάτων στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση των ταχυδρομικών αποστολών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας είναι η Εγγύηση των Αποστολών της. Η Γενική Ταχυδρομική δεσμεύεται έναντι όλων των πελατών της για της επιστροφή του κόστους αποστολής σε κάθε περίπτωση μη εμπρόθεσμης παράδοσης χωρίς πρόσθετο κόστος.


SPEEDEX
Η SPEEDEX κατέχοντας την 3η θέση ανάμεσα στις Ελληνικές Εταιρείες ταχυμεταφορών και πρωτοπόρος στο τομέα των νέων τεχνολογιών στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εφαρμόζει για πρώτη φορά το σύστημα της  ηλεκτρονικής ανίχνευσης (barcode) και εξελίσσει το μηχανογραφικό σύστημα ώστε να παρέχει στους πελάτης με αξιοπιστία στοιχεία για την πορεία των αποστολών τους. Στις μέρες μας η Speedex σε συνεργασία με την Vodafone έχει αναπτύξει ένα λογισμικό το οποίο έχει ενσωματώσει στην τεχνολογία του Blackberry έτσι ώστε με ένα απλό τηλεφώνημα του πελάτη να γίνεται αυτόματη καταγραφή στοιχείων στο διανομέα ο οποίος παίρνει την εντολή χωρίς να καλέσει την εταιρεία. Επίσης, μέσο της ίδια τεχνολογίας τη στιγμή ο διανομέας που θα παραδώσει, τη στιγμή γίνεται αυτομάτως και η καταγραφή στο σύστημα μέσο web. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των πελατών της και ανοικτή προς νέες τεχνολογικές εφαρμογές, η Speedex σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Αγοράνο, Γενικό Διευθυντής της εταιρείας σκοπεύει στο μέλλον να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε υπηρεσίες logistics, δηλαδή να επεκταθεί σε υπηρεσίες 3PL (αποθήκευση, συσκευασία, ετικετοποίηση και διανομή αγαθών). Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η μία υπηρεσία λειτουργεί ως συμπληρωματική της άλλης.


ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ
Οι Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ σήμερα κατέχουν την 4η θέση στην αγορά των ταχυμεταφορών και στην υπηρεσία  ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ που προσφέρεται στην Ελληνική αγορά εδώ και 20 χρόνια,   ενώ προσφέρει υπηρεσίες courier στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με προϊόντα EMS-SPM. Να σημειωθεί ότι το 2004 αποτέλεσε ορόσημο για την εταιρεία με την επιτυχημένη υλοποίηση του έργου του courier στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.


DHL
Η DHL θυγατρική εταιρεία των Γερμανικών Ταχυδρομείων (Deutsche Post), από τις κορυφαίες εταιρείες στο κλάδο των express μεταφορών και των logistics με ειδίκευση στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων. Η DHL εστιάζει στις ταχυμεταφορές, και σε αερομεταφερόμενο και χερσαίο cargo. Η DHL θα επενδύσει 210 εκατ. δολ. για την ανάπτυξη υποδομών, διπλασιάζοντας την δυναμικότητα του Διαμετακομιστικού Κέντρου της Κεντρικής Ασίας στο Χονγκ-Κονγκ, ενώ από τις 30 Ιανουαρίου του 2009, η DHL Express έπαυσε τις υπηρεσίες εσωτερικού στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά, τα δε έσοδα του ομίλου για το 2007 παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 63 δισ. ευρώ.


UPS
H UPS εισήλθε στην Ελληνική αγορά μετά την κρατική απελευθέρωση των αερομεταφορών σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για ταχυμεταφορές ενώ από το 1988 η αδειοδοτείται από την FAA για την χρήση δικών της αεροσκαφών. Σήμερα η UPS συναλλάσσεται με περισσότερες από 185 χώρες διακινώντας μικροδέματα, έγγραφα, πληροφορίες και κεφάλαια και παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες (supply chain solutions) που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης των πελατών τους και της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

  Περιεχόμενα
Editorial: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ... ΦΡΑΓΚΟΥΣ
Επικαιρότητα: ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ...ΜΕΤ’ ΕΠΑΙΝΩΝ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
περιεχόμενα τ. 350/03.2009
Προτάσεις Αγοράς: Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ... ΘΗΡΙΟ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Συνέντευξη: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΡΔΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΕ»
ΘΕΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ: EUROBANK PROPERTIES
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: LOGISTICS & ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
Αρθρο: Το «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: STAT BANK
ΕΡΕΥΝΑ: ERNST & YOUNG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site