Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2009                              

Διεθνείς Αγορές: ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΟ... 2012 ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΕ


Η περιστολή των κλασικών δημοσίων δαπανών θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, ούτως ώστε να καταστεί δυνατόν τα χρήματα που εξοικονομούνται να διατεθούν στις «νέου τύπου» (επανα)κρατικοποιήσεις των παραπαιόντων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που έχουν άμεση ανάγκη ρευστού.


από τον Παναγιώτη Φρεντζά


Όχι πριν από τα μέσα του 2010, και αυτό υπό προϋποθέσεις, τοποθετεί την ανάκαμψη της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας ο διοικητής της Fed Μπεν Μπερνάνκι. Άποψη κατά πολλούς αναλυτές, επενδυτές και παράγοντες της αγοράς αδικαιολόγητα αισιόδοξη- για αυτούς το φως στην άκρη του τούνελ φαίνεται μόνο στα τέλη του 2012.
Ιδιαίτερα απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την βιομηχανική παραγωγή, η οποία έχει πέσει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, όπως επίσης και από τις τιμές των ακινήτων, που έχουν υποχωρήσει περί το 5% σε ετήσια βάση, χωρίς ωστόσο να αναθερμανθεί η ζήτηση.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ο νέος αμερικανικός προϋπολογισμός θα είναι ελλειμματικός κατά το ποσό-ρεκόρ των 1,75 τρισ. δολαρίων επί προϋπολογισμού ύψους 3,55 τρισ.), η 12,5% του αμερικανικού ΑΕΠ. Το ποια και πόσα πράγματα θα διασώσει αυτή η πρωτοφανής γενναιοδωρία του δημοσίου, είναι άδηλο. Για να καθησυχάσει, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε παράλληλα με τον προϋπολογισμό και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μείωσης των ελλειμμάτων, για το οποίο έχουν εκφρασθεί αμφιβολίες, καθώς βασίζεται σε αρκετά προβλέψεις για τις μελλοντικές ανόδους του ΑΕΠ.
Επιπλέον, η ευρύτερη συναίνεση την οποία επιθυμεί ο Αμερικανός πρόεδρος επί των θεσμικών αλλαγών που πρόκειται (;) να εφαρμοστούν στο αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο που υπάρχει σήμερα, είναι αρκετά δύσκολο, αν όχι αδύνατο να επιτευχθεί, αφού οι Ρεπουμπλικανοί εκφράζουν θεμελιώδεις αντιρρήσεις επ' αυτών. Ακόμη, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος δημιουργίας πληθωριστικών φαινομένων από την αφειδή παροχή κρατικού ρευστού στην αγορά, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν από την Fed για την χάραξη της συνολικής πολιτικής της εξόδου από την κρίση, όπως επίσης και το πρόβλημα της ανεργίας που δημιουργήθηκε και αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα από το 1982 (σε πάνω από 10% υπολογίζεται για την Καλιφόρνια, ενώ και στις υπόλοιπες πολιτείες αυξάνεται συνεχώς).


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΩΣ
Στα καθ' ημάς ευρωπαϊκά, οι νύξεις αξιωματούχων της κοινότητας (κύρια Γερμανών) για την ανάγκη προσωρινού παγώματος του συμφώνου του Μάαστριχτ δεν προξένησαν καμία εντύπωση- κάτι τέτοιο ήταν από καιρό αναμενόμενο, απλά τώρα τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα, αφού αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Αρχικά, υπήρξαν οι αόριστες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου περί αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίες ερμηνεύτηκαν από τους αναλυτές σαν πρόταση για οικονομική βοήθεια των ισχυρότερων προς τους ασθενέστερους, ενώ ακολούθησαν αναλόγου περιεχομένου ημι-σιβυλλικές δηλώσεις από τον διοικητή της Bundesbank. Το ζήτημα είναι τι και πότε θα αναλάβουν να διασώσουν οι οικονομικά ισχυρότερες χώρες της Ένωσης: τις προβληματικές τράπεζες, τις υπερχρεωμένες βιομηχανίες που απολύουν συνεχώς προσπαθώντας να διατηρήσουν κάποιες στοιχειώδεις ισορροπίες, ή τις αναξιοπαθούσες αδελφές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (και όχι μόνον αυτές);
Η περιστολή των κλασικών δημοσίων δαπανών θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, ούτως ώστε να καταστεί δυνατόν τα χρήματα που εξοικονομούνται να διατεθούν στις «νέου τύπου» (επανα)κρατικοποιήσεις των παραπαιόντων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που έχουν άμεση ανάγκη ρευστού (τελευταίο ηχηρό παράδειγμα σε μία δυστυχώς ατελείωτη λίστα είναι η Citigroup στις ΗΠΑ, η οποία πλέον ανήκει κατά 36% στο αμερικανικό δημόσιο- ούτε σαν ανέκδοτο δεν θα έστεκε κάτι τέτοιο μέχρι ένα χρόνο πριν...), ενώ υπάρχει η ιδέα ακόμη και τα δημόσια έργα χωρών που αντιμετωπίζουν μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα να γίνονται επί πιστώσει!
Άσχημα είναι τα νέα και από την Ιαπωνία, όπου η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση-ρεκόρ 10%, ενώ κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στην Κίνα.


ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
ΑΝΕΚΑΜΨΕ Η ΣΤΕΡΛΙΝΑ
Σημαντικές ήταν οι απώλειες του ιαπωνικού νομίσματος έναντι όλων των υπολοίπων νομισμάτων, καθώς η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αναθεωρήσει επί τα χείρρω τις αρχικές της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Η στερλίνα ανέκαμψε εντυπωσιακά (12% και πλέον σε σχέση με το ευρώ) από τις προηγούμενες απώλειές της, αλλά φαίνεται πλέον να μην έχει άλλη δυναμική ανόδου, καθώς η εδώ και τώρα απαίτηση 26 δισ. στερλινών (κατ' ελάχιστον) για την RBS, αλλά και για άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (σε πάνω από 500 δισ. στερλίνες υπολογίζεται το συνολικό κόστος διάσωσης) δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας. Ήταν πάντως ο μεγάλος κερδισμένος του μήνα. Όσον αφορά το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, αυτό σημείωσε μικρές απώλειες έναντι του δολαρίου.
 
ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
«ΒΑΡΙΔΙΑ» ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σοβαρότατες απώλειες, από 13% μέχρι παραπάνω από 20%, κατέγραψαν όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια στο πρώτο δίμηνο του 2009. Οι απώλειες προέρχονται κύρια από τον τραπεζικό κλάδο, όπου πλέον το ερώτημα δεν είναι πού βρίσκεται ο «πάτος», αλλά εάν αυτός πράγματι υπάρχει. Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι κατασκευαστικές εταιρίες, ενώ σημαντικότατες απώλειες καταγράφει και το σύνολο, σχεδόν, του μεταποιητικού κλάδου. Τα αμερικανικά χρηματιστήρια βρίσκονταν στα τέλη Φεβρουαρίου  στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δωδεκαετίας, χωρίς να διαφαίνεται κάποια τάση ανάκαμψης, ενώ παρόμοιες τάσεις βύθισης καταγράφονται και στο σύνολο των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο, αλλά με μικρότερη έκθεση σε τοξικά χαρτιά και κατά συνέπεια με μικρότερες απώλειες.
 
ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ
ΥΠΟ ΤΟ... ΜΗΔΕΝ;
To «συγκλονιστικό απρόοπτο», στο οποίο είχαμε αναφερθεί -για τα επιτόκια της ΕΚΤ- στο προηγούμενο τεύχος, ίσως έλθει σύντομα. Ήδη κατά την προηγούμενη συνεδρίαση υπήρξαν ισχυρές πιέσεις προς τον πρόεδρο της Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ για θέσπιση, στην ουσία, πολιτικής πέραν των μηδενικών επιτοκίων, από τον διοικητή της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη (στελέχους της Fed μέχρι και τις αρχές του 2007), αλλά και 15 ακόμη μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ. Συνεπώς, δεν θα συνιστά έκπληξη αν μέσα στον Μάρτιο έχουμε και νέες μειώσεις των ευρωεπιτοκίων.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
«ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ» ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
Σταθερά ανοδική είναι η πορεία της τιμής του χρυσού, η οποία πλέον φλερτάρει με τα 950 δολάρια η ουγγιά (μάλιστα τα έχει ξεπεράσει σε λίγες συνεδρίες), σχεδόν εκατό δολάρια υψηλότερα από ό,τι στις αρχές του 2009. Ακόμη μεγαλύτερη άνοδο (σχεδόν 17%) σημείωσε η τιμή του ασημιού, και η τιμή των πολυτίμων μετάλλων θα συνεχίσει να ανεβαίνει για όσο χρονικό διάστημα η αγορά των κοινών μετοχών συνεχίζει την πτώση της. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ήταν αναμενόμενη, μετά τις περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Μάλιστα, οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να αποφασισθεί και νέα μείωση της παραγωγής στην ερχόμενη συνεδρία του ΟΠΕΚ, τον Μάρτιο. Ανοδικά κινήθηκε και η τιμή του φυσικού αερίου, παρότι η ζήτηση για αυτό έχει περικοπεί δραματικά, λόγω της συρρίκνωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας.

  Περιεχόμενα
Editorial: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ... ΦΡΑΓΚΟΥΣ
Επικαιρότητα: ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ...ΜΕΤ’ ΕΠΑΙΝΩΝ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
περιεχόμενα τ. 350/03.2009
Προτάσεις Αγοράς: Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ... ΘΗΡΙΟ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Συνέντευξη: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΡΔΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΕ»
ΘΕΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ: EUROBANK PROPERTIES
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: LOGISTICS & ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
Αρθρο: Το «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: STAT BANK
ΕΡΕΥΝΑ: ERNST & YOUNG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site