Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2009                              

Euromoney: ΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ


Τα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Τα καθυστερημένα μέτρα από τις νομισματικές αρχές των ΗΠΑ και τα νέα θετικά ερεθίσματα από το «πακέτο Ομπάμα» - σε συνδυασμό με την κατάλληλη ιστορική ανάλυση - δείχνουν ότι το 2009 οι θαρραλέοι αγοραστές μπορεί να ανταμειφθούνΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΤΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΤΑΡΑΧΩΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ.από τον Charles Dumas


Τα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια είναι φθηνά και θα πρέπει να πάνε καλά στο 2009, καθώς σταδιακά θα ανακάμπτουν από την κρίση. Το πιο σημαντικό, ο πιο «αδύναμος κρίκος» του κόσμου, η οικονομία των ΗΠΑ, θα ωφεληθεί στους επόμενους λίγους μήνες από τρία βασικά ερεθίσματα:
1. Την αντιστροφή της βίαιης πληθωριστικής τάσης στις τιμές των εμπορευμάτων, που προκάλεσαν οι περυσινές, εσπευσμένες και πανικόβλητες μειώσεις επιτοκίων από τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας (Fed), Μπεν Μπερνάνκι. Η «φούσκα», την οποία οι κινήσεις αυτές οδήγησαν στο απώγειό της στο τρίτο τρίμηνο του 2008, ευθύνεται για μεγάλο μέρος της σημερινής παγκόσμιας επιβράδυνσης.
2. Τη σημαντική επίδραση των εισροών κεφαλαίων στην αγορά, προκαλούμενη από τη νέα πολιτική της Fed, σύμφωνα με την οποία η τελευταία αγοράζει αξιόγραφα διαφόρων ειδών. Η ποιοτική επίδραση των παρεμβάσεων αυτών στις τιμές των αξιών θα είναι, ίσως, βραχυπρόθεσμα σημαντικότερη από τη συνολικότερη ποσοτική νομισματική ώθηση.
3. Το σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο που θα διοχετεύσει στην αγορά η νέα κυβέρνηση του Ομπάμα.


ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
Με τον δομικό πληθωρισμό (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εξαιρουμένων των ειδών διατροφής και ενέργειας, οι τιμές των οποίων είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες) να ανέρχεται σε 2% με 2,5%, η επίδραση της «φούσκας» του πετρελαίου και της ανόδου των τιμών των τροφίμων ώθησε τον τιμάριθμο των ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 2008, στο 2,7%. Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια ότι οι καταναλωτές όλου του κόσμου επιβαρύνθηκαν - κατά μέσο όρο - με έναν κατ’ ουσίαν «φόρο κατανάλωσης» ύψους 2%. Οι μειώσεις επιτοκίων του περασμένου έτους προέκυψαν διαρκούσης της χρηματιστηριακής ευφορίας, οπότε το μήνυμα που έλαβε η αγορά, ότι η Fed επιθυμούσε την πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου, οδήγησε σε απογείωση των τιμών του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων. Αλυσιδωτά επακόλουθα της εξέλιξης αυτής ήταν να πληγούν τα πραγματικά εισοδήματα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο ΔΤΚ των ΗΠΑ, σε δωδεκάμηνη βάση, αναρριχήθηκε στο 5,5% (Διάγραμμα 1). Μετά τον Ιούλιο, η άνοδος του δομικού πληθωρισμού επιβραδύνθηκε, ενώ οι τιμές της βενζίνης υποχώρησαν κατά 60% (με μικρό μέρος της πτώσης να οφείλεται στην εποχική επίδραση). Με τη βενζίνη να αντιπροσωπεύει πάνω από το 5% του ΔΤΚ, αυτό μεταφράζεται σε γενική μείωση τιμών (ή αύξηση πραγματικών εισοδημάτων) κατά 3% από αυτή την πηγή. Αν η πτώση των τιμών συμβάλει σε μια κατά 3% αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, από το τρίτο τρίμηνο του 2008 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2009, με τη φθηνότερη βενζίνη να επιδρά θετικά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η περίοδος της ταχύτερης μείωσης των πραγματικών καταναλωτικών δαπανών μπορεί να έχει ήδη ξεπερασθεί. Ο συνδυασμός μιας κατά 3% πτώσης των τιμών, κάποιας συνεχιζόμενης μετριοπαθούς αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων και της πρόσφατης κατακόρυφης μείωσης των πραγματικών δαπανών, σημαίνει ότι ο ρυθμός αποταμίευσης μπορεί να αυξηθεί κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες μεταξύ τρίτυ τριμήνου 2008 και πρώτου τριμήνου 2009, φθάνοντας μέχρι και πάνω από 6%. Χριάζεται να φθάσει ακόμη ψηλότερα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου μπορεί να προκύψει πριν ακόμη το «πακέτο Ομπάμα» αρχίσει να αποδίδει.
Το σημαντικότερο όφελος από τη νέα πολιτική -ποσοτικής αποκλιμάκωσης- της Fed, μπορεί να είναι κυρίως η επίδραση στις τιμές βασικών αξιών, παρά τα πιο ασαφή και μακροπρόθεσμα οφέλη από την ενίσχυση της ρευστότητας. Η αποτυχία των αρχών των ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για εφαρμογή αποτελεσματικής έρευνας, αποτίμησης και λειτουρικής διαπραγμάτευσης των συνδεδεμένων με τα ενυπόθηκα δανεια παραγώγων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παγκόσμια χρηματαγορά. Αν τώρα πρόκειται απλώς να τα αγοράσουν, η παράλυση που προκλήθηκε εξ αιτίας της δυσπιστίας των τραπεζών - ως προς την φερεγγυότητα κάθε μιας από αυτές - θα πρέπει να αρχίσει να υποχωρεί. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να δώσει ώθηση στην αγορά δανείων για εξαγορές έναντι υποθήκευσης παγίων της εξαγοραζόμενης επιχείρησης, όπου η παράλυση -σε μεγάλο βαθμό- αντιπροσωπεύει την υποχώρηση της αξίας των υποθηκευμένων παγίων, εξ αιτίας του «σκασίματος της φούσκας» των ακινήτων. Αν έτσι έλθουν τα πράγματα, το σημερινό τεράστιο άνοιγμα μεταξύ των αποδόσεων των εταιρικών και των κρατικών ομολόγων θα πρέπει σύντομα να μειωθεί σημαντικά, ενώ και οι μετοχές θα πρέπειν επίσης να ωφεληθούν. Με αυτό τον τρόπο, μεγάλο μέρος των αιτιών που προκάλεσαν την οικονομική κρίση θα αποσυρθεί από τις «πλάτες» της αγοράς.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Παράλληλα, η πρώτη μεγάλη πολιτική παρέμβαση του Ομπάμα είναι ένα τεράστιο χρηματοδοτικό πακέτο. Το μέτρο αυτό μπορεί να συντελέσει στην αύξηση των οικογενειακών αποταμιεύσεων από το λίγο άνω του 6% στο πρώτο τρίμηνο του 2009 σε περίπου 10%, όπου χρειάζεται να φθάσει μέχρι το μέσο του 2010, χωρίς νέα υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών. Αν αυτό γίνει, και συντελέσει σε έστω και μικρές οικοδομικές και και εταιρικές επενδύσεις, η ισχυρή ανοδική ώθηση από τις δημόσιες επενδύσεις (το κυβερνητικό πακέτο διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά) και το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου θα μπορούσαν να επαναφέρουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1% ή 2%, στη διάρκεια των δώδεκα μηνών μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2010, σε αντίθεση με μια συνεχιζόμενη ύφεση της τάξης του 1%, αν δεν υπήρχε ένα σημαντικό, κρατικό πακέτο στήριξης.
Η καμπύλη στο διάγραμμα που δείχνει την πρόοδο της οικονομίας (και των χρηματιστηρίων) των ΗΠΑ έχει σχήμα πολλαπλού W και τώρα θα πρέπει να αναμένεται το ανοδικό σκέλος της. Αρνητικά ερεθίσματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν το επόμενο καθοδικό σκέλος, εξακολουθούν να υφίστανται, με συνέπεια να αναμένεται ένα πολύ δυσκολότερο οικονομικό περιβάλλον για το 2010 και ίσως για το 2011. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει μια αισθητή ανάκαμψη των υπερπουλημένων κεφαλαιαγορών στη διάρκεια του 2009.
Το Διάγραμμα 2 δείχνει την εκπληκτικά θετική και συνεπή πρόοδο των μετοχών των ΗΠΑ στα τελευταία 138 χρόνια από το 1871. Η καμπύλη σχεδόν ταυτίζεται με μια ευθεία, που καταδεικνύει την τάση για (μέση ετήσια) συνολική  πραγματική απόδοση 6,75% (κεφαλαιακά κέρδη πλέον μερισμάτων μείον πληθωρισμό). Αυτά τα 138 χρόνια περιελάμβαναν περιόδους πολύ μεγαλύτερης πίεσης από αυτήν που υπήρξε πέρυσι, τα προβλήματα της οποίας ήταν βεβαίως σοβαρά, αλλά και έχουν παρουσιασθεί κατά πολύ διογκωμένα.
Το Διάγραμμα 3 δείχνει τις εκατοστιαίες κατ’ έτος αποκλίσεις από τη μέση τάση του προηγουμένου διαγράμματος. Στο παρελθόν, έχουν υπάρξει προς τα κάτω αποκλίσεις από τη μέση τάση της τάξης του 50%, ενώ τώρα βρισκόμαστε στο -35%. Προηγούμενες τέτοιες βυθίσεις, όμως, περιλαμβάνουν τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μεγάλο Κραχ (πτώση ονομαστικού ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 50% σε τέσσερα έτη), τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μεγάλη Ύφεση με την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70. Η περυσινή πτώση ήταν τεράστια, ενώ προηγουμένως οι μετοχές, στην κορυφή τους του 2007, δεν ήταν τρομερά υπερτιμημένες.


ΦΘΗΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
Με όρους Ρ/Ε (τιμή μετοχής ως προς κέρδη), στις ΗΠΑ - με κινητό πραγματικό μέσο όρο παρελθόντος δωδεκαμήνου μεταξύ 11 και 12 για τα λειτουργικά κέρδη - ακόμη και αν υποστούν πτώση κερδών κατά 30% στη διάρκεια της ύφεσης, το μακροπρόθεσμο Ρ/Ε θα παραμείνει στο 17, συνυπολογίζοντας τα σημαντικά μειωμένα λόγω ύφεσης εταιρικά κέρδη. Το ευρωπαϊκό Ρ/Ε είναι πολύ χαμηλότερο: 8. Η Ιαπωνία, επίσης, φαίνεται εξαιρετικά φθηνή, καθώς οι ιαπωνικές επιχειρήσεις διαθέτουν σημαντική ρευστότητα και δεν διανέμουν μεγάλο ποσοστό των κερδών τους, γεγονός που τους επιτρέπει να εκμεταλλευθούν ευκαιρίες που παρουσιάζονται υπό τη μορφή υποτιμημένων στοιχείων ενεργητικού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Γιατί οι μετοχές είναι τόσο φθηνές; Η απάντηση μπορεί να είναι οι βεβιασμένες πωλήσεις από τα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) και τα συναφή. Αυτές, όμως, είναι οι κλασικές συνθήκες κατά τις οποίες συνετοί επενδυτές, οι οποίοι φρόντισαν να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους όταν άρχισε να διαφαίνεται η ταραχώδης κατάσταση στις αγορές (το 2006/2007), μπορούν τώρα να εκμεταλλευθούν τις πραγματικές ευκαιρίες. Γιατί, όμως, να αρχίσουν τώρα; Ένας λόγος είναι ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αγοράζοντας παράγωγα ενυποθήκων δανείων, θα χαλαρώσει την κρίση στην πηγή της. Και τότε οι έξυπνοι - επενδυτές που έχουν πάρει θέσεις «σορτ» - ξεχωρίζουν, καθώς οι τιμές υποχωρούν και τα κέρδη τους διευρύνονται. Υπάρχει ένα παλιό γνωμικό της Wall Street, σύμφωνα με το οποίο: «κανείς ποτέ δεν έχασε από το να ρευστοποιεί κέρδη». Και οι πετυχημένοι επενδυτές στις εποχές των «αρκούδων» δεν μπορούν να αποκομίσουν κέρδη παρά μόνο αν κάποια στιγμή προβούν σε αγορές.
Απόδοση στα ελληνικά: ΑΑ

  Περιεχόμενα
Editorial: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ... ΦΡΑΓΚΟΥΣ
Επικαιρότητα: ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ...ΜΕΤ’ ΕΠΑΙΝΩΝ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
περιεχόμενα τ. 350/03.2009
Προτάσεις Αγοράς: Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ... ΘΗΡΙΟ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Συνέντευξη: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΡΔΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΕ»
ΘΕΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ: EUROBANK PROPERTIES
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: LOGISTICS & ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
Αρθρο: Το «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: STAT BANK
ΕΡΕΥΝΑ: ERNST & YOUNG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site