Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2009                              

Ανάλυση: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΧΡΥΣΟ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ


Με την αβεβαιότητα και τον πληθωρισμό να χαρακτηρίζουν για άλλη μια φορά τις αγορές, οι επενδυτές θα πρέπει να ανακαλέσουν στη μνήμη τους όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το χρυσό, κάτω από ανάλογες συνθήκες, μέσον αντιστάθμισης των επενδυτικών κινδύνων.


από τον Graham Birch*


Χάρη σε ένα δυνατό ράλλυ στο τέλος του 2008, οι μετοχές εταιρειών χρυσού βρέθηκαν ανάμεσα στους μεγαλύτερους κερδισμένους στον κλάδο των μεταλλευτικών επιχειρήσεων το 2008, κλείνοντας τη χρονιά με άνοδο 4,5%. Ο ίδιος ο χρυσός ήταν επίσης ένα από τα εμπορεύματα με την καλύτερη απόδοση σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και ένα από τα ελάχιστα που παρέμειναν με θετικό πρόσημο όλο το έτος. Η τιμή του χρυσού αναδείχτηκε σε ένα είδος βαρόμετρου των οικονομικών φόβων, με τις κορυφές και τα πηγάδια στην τιμή του να ακολουθούν τον κύκλο των τραπεζικών μετοχών. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, περιμένουμε να δούμε τη συνέχιση της ανοδικής τάσης στις τιμές του χρυσού, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης για το συγκεκριμένο προϊόν υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση.
Τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν περιορισμένα σε μακροπρόθεσμη βάση, με ελάχιστα σημάδια να προοιωνίζονται οποιαδήποτε αύξηση της προσφοράς. Στα μέσα Ιανουαρίου, η GFMS, μία από τις εγκυρότερες εταιρίες αναλυτών για θέματα χρυσού, δημοσίευσε μία προκαταρκτική έκθεση για την αγορά χρυσού του 2008. Στα σημαντικότερα στοιχεία της έκθεσης αυτής περιλαμβάνεται η μείωση της εξορυκτικής δραστηριότητας κατά 4%, στα επίπεδα των 2.385 τόνων, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1995. Με ενδιαφέρον σημειώνεται η μείωση της παραγωγής στη Νότιο Αφρική κατά 14%, η πλέον απότομη πτώση σε ποσοστά από το 1901. Η Νότιος Αφρική, η οποία για περισσότερο από έναν αιώνα έχει υπάρξει η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα, βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, πίσω από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά στην παραγωγή χρυσού.


ΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΑΥΞΗΣΗ ΖΗΤΗΣΗΣ
Η GFMS υπολογίζει ότι η εξορυκτική δραστηριότητα θα παραμείνει σταθερή με πτωτικές τάσεις για το 2009. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις των κεντρικών τραπεζών εμφανίζονται μειωμένες κατά 42,5%. Επί πλέον, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής χρυσού στον κόσμο υπολογίζει τώρα ότι, βάσει των αναλύσεών της, η παγκόσμια παραγωγή χρυσού θα υποχωρήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια κατά ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 15%. Αυτό οφείλεται, ως ένα βαθμό, στην αποτυχία ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων, αφού την περασμένη χρονιά ανακαλύφθηκαν μόλις 15 εκατ. ουγγιές νέων κοιτασμάτων ενώ η παραγωγή προσέγγιζε τα 80 εκατ. ουγγιές. Προφανώς, όλα τα παραπάνω συνιστούν θετικό επενδυτικό περιβάλλον για τα πολύτιμα μέταλλα, ειδικά τώρα που το αμερικανικό νόμισμα δείχνει ακριβό.
Από την πλευρά της ζήτησης και σε μακροπρόθεσμη βάση, σημειώνεται ότι η αύξηση του πλούτου που παρατηρείται στις αναδυόμενες οικονομίες, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά των κοσμημάτων, ενώ παράλληλα οι παρατεινόμενες οικονομικές αναταράξεις, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, είναι πιθανό να συνεχίσουν να ενισχύουν τη ζήτηση και από την πλευρά των επενδυτών. Σύμφωνα με τη GFMS, η αγορά των κοσμημάτων το 2008 βρέθηκε χαμηλότερα κατά 8%, η τάση των παραγωγών χρυσού να επαναγοράζουν τη μελλοντική παραγωγή τους μετά τη λήξη των αντίστοιχων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (producer de-hedging) παρουσιάστηκε μειωμένη κατά 22%, ενώ η αύξηση στην αποθεματοποίηση ράβδων χρυσού εκτοξεύθηκε στα  επίπεδα του 62%. Προς το παρόν, βέβαια, οι αποτιμήσεις των μετοχών προεξοφλούν την υλοποίηση ενός ζοφερού σεναρίου, γεγονός το οποίο ίσως να δημιουργεί μια καλή ευκαιρία για τοποθετήσεις στους πιο τολμηρούς. Με την αβεβαιότητα και τον πληθωρισμό να χαρακτηρίζουν για άλλη μια φορά τις αγορές, οι επενδυτές θα πρέπει να ανακαλέσουν στη μνήμη τους όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το χρυσό, κάτω από ανάλογες συνθήκες, μέσον αντιστάθμισης των επενδυτικών κινδύνων.
Όσον αφορά στις προοπτικές για την τιμή του χρυσού, σύμφωνα  με την GFMS, αυτές αναμένεται να κυμανθούν στην περιοχή των 750-1,080 δολαρίων ΗΠΑ ανά ουγγιά, για το πρώτο εξάμηνο του 2009. Η επιστροφή σε επίπεδα τιμών επάνω από τα υψηλά της περασμένης χρονιάς είναι πιθανό να προκληθεί απο την αυξημένη ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών, που θα θελήσουν να αντιδράσουν στις πολιτικές που υιοθετήθηκαν από πολλές κεντρικές τράπεζες. Αυτή την άποψη υποστηρίζουμε κι εμείς και περιμένουμε να διαπιστώσουμε διατήρηση των ανοδικών τάσεων στις τιμές του χρυσού.


ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΑΝΟΔΟ
· Τα θεμελιώδη μεγέθη από την πλευρά της προσφοράς στηρίζουν υψηλότερες τιμές για το χρυσό, λόγω της πτωτικής τάσης στην εξορυκτική δραστηριότητα και τις μειωμένες πωλήσεις από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
· Όσον αφορά στην πλευρά της ζήτησης, οι συνεχιζόμενες οικονομικές αναταράξεις και οι πληθωριστικές πιέσεις έιναι πιθανό να προξενήσουν αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των επενδυτών. Σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση, η αύξηση του πλούτου στις αναδυόμενες οικονομίες είναι πιθανό να συνεχίσει να στηρίζει την αύξηση της ζήτησης στην αγορά των κοσμημάτων.
· Οι πρόσφατες κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του αλουμινίου βοηθούν τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού να ξεπεράσουν την παρούσα οικονομική κρίση. Επίσης, η παραδοσιακή δυσκολία εξεύρεσης νέων κοιτασμάτων χρυσού και η αυξανόμενη απομείωση των υφιστάμενων αποθεμάτων μετφράζεται σε αύξηση της σημασίας του ρόλου των μεταλλευτικών εταιρειών χρυσού, παρά τις δυσκολίες που προξενεί η χρηματοπιστωτική κρίση.


ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΠΤΩΣΗ
· Τα funds που επενδύουν σε αποθέματα φυσικών πόρων (natural resources funds) μπορεί να παρουσιαστούν πολύ ευμετάβλητα, καθώς οι  αγορές των εμπορευμάτων στις οποίες τα συγκεκριμένα funds επενδύουν, είναι οι ίδιες πολύ ευμετάβλητες.
· Οι μετοχές εταιρειών χρυσού, όπως οι περισσότερες μετοχές, έχουν υποφέρει από τις αδιάκριτες ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια, καθώς και από την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων.
· Η δύναμη του αμερικανικού δολαρίου αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στην απόδοση των αποθεμάτων χρυσού.


* Επί κεφαλής της ομάδας φυσικών πόρων της BlackRock

  Περιεχόμενα
Editorial: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ... ΦΡΑΓΚΟΥΣ
Επικαιρότητα: ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ...ΜΕΤ’ ΕΠΑΙΝΩΝ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
περιεχόμενα τ. 350/03.2009
Προτάσεις Αγοράς: Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ... ΘΗΡΙΟ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Συνέντευξη: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΡΔΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΕ»
ΘΕΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ: EUROBANK PROPERTIES
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: LOGISTICS & ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
Αρθρο: Το «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: STAT BANK
ΕΡΕΥΝΑ: ERNST & YOUNG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site