Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2009                              

ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ…


Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η ίδια η κρίση, αλλά το ότι ακόμη δεν έχουμε καταλάβει πώς πρέπει να αντιδράσουμε!


Το είδαμε και αυτό και από τα κανάλια της τηλεόρασης: να γίνεται προσωπική επίθεση στον κ. Αλμούνια που… δεν είναι αιρετός, αλλά υπάλληλός μας που εμείς τον πληρώνουμε και κάτι άλλα σχετικά…
Με παρόμοιο τρόπο ασκείται κριτική στους γνωστούς οίκους αξιολόγησης, που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την κρίση όταν έπρεπε, που αξιολόγησαν με ισχυρή βαθμολογία εταιρίες που έκλεισαν μέσα σε λίγους μήνες και τα συναφή. «Μας υποβάθμισαν εκείνοι; Ε, τότε να τους υποβαθμίσουμε και εμείς», υποστήριξε παράγοντας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς!
Όσο για τους αναλυτές των ξένων οίκων, εκεί να δείτε κριτική που τους ασκείται! «Τα golden boys που προέβλεπαν πανύψηλες τιμές πριν από 18 μήνες και έπεσαν τόσες φορές έξω» ή και χειρότερα «αυτοί που γράφουν ανάλογα με το συμφέρον το δικό τους και των εταιριών τους», κ.λπ.
Εμάς, δεν μας όρισε συνήγορο υπεράσπισής τους ούτε ο κ. Αλμούνια ούτε η Standard & Poor’s ούτε οι αναλυτές των ξένων οίκων και έτσι δεν έχουμε κανένα λόγο να τους υπερασπιστούμε. Άλλωστε, κρατούσαμε τις δέουσες αποστάσεις ακόμη και τότε που όλες σχεδόν οι εισηγμένες έσπευδαν για να λάβουν μια ευνοϊκή έκθεση και να την προβάλουν αναλόγως.
Αυτό, όμως, που μας απασχολεί είναι το αν και κατά πόσο οι απόψεις τους στην τρέχουσα συγκυρία αποτελούν την πραγματικότητα.
Έχει δίκιο άραγε ο κ. Αλμούνια όταν δίνει έμφαση στις επικίνδυνες μακροοικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας (και άλλων χωρών) ή μήπως εμείς είμαστε τέλειοι και μας κακολογεί επειδή μας ζηλεύει; Μήπως ακόμη και αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να είχαμε εφεύρει εμείς έναν κ. Αλμούνια;
Μήπως έχει άδικο η Standard & Poor’s, όταν μιλά για τον κίνδυνο της Ελλάδας από τις εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη, ή μήπως στις χώρες αυτές η προσγείωση των οικονομιών τους δεν είναι εντονότερη σε σχέση με την Ελλάδα ή τα νομίσματά τους δεν υποχωρούν συνεχώς;
Όσο για τους ξένους αναλυτές (ή καλύτερα για τους αναλυτές των ξένων οίκων) που κρατούν έντονα επιφυλακτική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, γιατί δεν βγαίνουν σήμερα οι Έλληνες συνάδελφοί τους, προκειμένου να προτείνουν με «strong buy» τις ελληνικές τράπεζες;
Πού θα πάει όμως, δεν θα έρθει αυτή η ρημάδα η ανάκαμψη, αναρωτιούνται πολλοί;  Σαφώς και θα έρθει, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο το πότε θα έρθει, αλλά και το πώς θα έρθει!
Πώς θα είναι άραγε η ελληνική οικονομία μετά την κρίση; Πολλοί πιστεύουν ακόμη ότι η κρίση προήλθε από το εξωτερικό και ότι σε λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη της ανάκαμψης στις ΗΠΑ, θα ξαναζήσουμε και στην Ελλάδα «ημέρες 2007»…
Δυστυχώς, κάνουν λάθος. Η αφορμή της κρίσης προήλθε από το εξωτερικό, αλλά το αίτιό της ήταν «εσωτερικότατο», δηλαδή ένα υπερδανεισμένο δημόσιο και μια διόγκωση της κατανάλωσης και της οικοδομής βασισμένη πάνω στα δανεικά.
Κάτω λοιπόν από αυτά τα δεδομένα, σε πολλούς κλάδους θα πρέπει να ξεχάσουμε για πολλά-πολλά χρόνια τις επιδόσεις του 2007 και να προσαρμοστούμε σε πολύ χαμηλότερα νούμερα, ακόμη και μετά την εκκίνηση της ανάκαμψης.
To ζήτημα, βέβαια, είναι ότι τέτοιες συζητήσεις και προβληματισμοί δεν γίνονται σε πολιτικό επίπεδο. Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στις αμετροεπείς προεκλογικές της εξαγγελίες και η αντιπολίτευση δεν χάνει την ευκαιρία να υπόσχεται «καλύτερες μέρες» όταν, και αν, έρθει στην κυβέρνηση.
Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν δεν είναι μόνο αυτή καθ’ εαυτή η κρίση, αλλά ότι την εξετάζουμε, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματα που μας στέλνει. Και αυτό, τη βαθαίνει σε ένταση και τη μακραίνει σε διάρκεια.

  Περιεχόμενα
Editorial: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ... ΦΡΑΓΚΟΥΣ
Επικαιρότητα: ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ...ΜΕΤ’ ΕΠΑΙΝΩΝ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
περιεχόμενα τ. 350/03.2009
Προτάσεις Αγοράς: Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ... ΘΗΡΙΟ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Συνέντευξη: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΡΔΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΕ»
ΘΕΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ: EUROBANK PROPERTIES
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: LOGISTICS & ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
Αρθρο: Το «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: STAT BANK
ΕΡΕΥΝΑ: ERNST & YOUNG
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site