Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2009                              

ΕΝ ΑΡΧΗ...
Ανδρέας Αναστασίου, Διευθυντής Σύνταξης


ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ;


Η Ιστορία θα δείξει αν οι ηγέτες της G-20 στις 2 Απριλίου του 2009, στο Λονδίνο, συμφώνησαν να προβούν σε ριζικά θεραπευτική ή απλώς σε... αισθητική «χειρουργική».


Το σημείωμα αυτό, γραμμένο στο συγκεκριμένο περιοδικό, με τον συγκεκριμένο συμβολικό και εύγλωττο τίτλο, θα ήταν εξαιρετικά παράδοξο αν αγνοούσε τη χρησιμότητα και το σημαντικό ρόλο που το ΧΡΗΜΑ έχει στη ζωή όλων μας. Από το σημείο της αναγνώρισης αυτής, όμως, μέχρι τη θεοποίηση του (ποθητού, καμία αντίρρηση) συμβατικού - συναλλακτικού αυτού μέσου υπάρχει κάποια απόσταση. Ο όποιος «ρομαντισμός» μπορεί να μας καταλογισθεί, να είστε βέβαιοι, δεν μας εμποδίζει να αντιληφθούμε ότι για κάποιους η εν λόγω απόσταση δεν είναι καθόλου μεγάλη. Παράλληλα, όμως, αντιλαμβανόμαστε ότι η τρέχουσα, για πολλούς δύσκολη - για κάποιους τραγική, οικονομική συγκυρία οφείλεται ακριβώς στην τρομερή (με κάθε σημασία της λέξης) σμίκρυνση ή και εκμηδενισμό της απόστασης αυτής.


«ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ»
Το περιοδικό αυτό, λοιπόν, εξ ορισμού και εξ αντικειμένου πραγματεύεται θέματα σχετικά με το χρήμα και τις επενδύσεις. Ορίζοντας, όμως, την έννοια της επένδυσης ως τοποθέτηση κάποιου κεφαλαίου με σκοπό την εξασφάλιση εύλογης απόδοσης μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Άλλοι, πάλι, όταν λένε «επένδυση» εννοούν: όσο γίνεται υψηλότερη απόδοση (ακόμη και χωρίς να βασίζεται σε εύλογες συνθήκες και διεργασίες), όσο γίνεται γρηγορότερα (ει δυνατόν την ίδια στιγμή), αλλά και με κάθε μέσον και τρόπο (μη διακρίνοντας τις μεθόδους σε θεμιτές και μη). Αυτοί, όμως, και οι πολιτικές πρακτικές που τους έστρωσαν το δρόμο, οδήγησαν τα πράγματα στη σημερινή κρίση. Γι’ αυτό και, στις αρχές του μήνα, είδαμε τους ηγέτες των είκοσι οικονομικά πιο ισχυρών χωρών του πλανήτη να συμφωνούν ότι το οικονομικό σύστημα, που όλοι τους υπηρετούν, χρειάζεται ένα πολύ γερό «λίφτινγκ», προκειμένου να επιβιώσει.
Αν έχετε τάσεις προς τη σημειολογία, θα παρατηρήσετε ότι το «λίφτινγκ», ως ιατρική μέθοδος, σχετίζεται με την εξωτερική εμφάνιση ενός προσώπου και όχι με τη θεραπεία σοβαρών προβλημάτων του οργανισμού του. Ο χρόνος και η Ιστορία, λοιπόν, θα δείξουν αν οι ηγέτες της G-20 στις 2 Απριλίου του 2009, στο Λονδίνο, συμφώνησαν να προβούν σε ριζικά θεραπευτική ή απλώς σε... αισθητική «χειρουργική».


ΟΡΙΑ...
Εμείς συνεχίζουμε με το ρεαλιστικό «ρομαντισμό» μας, να διακρίνουμε την επένδυση από τον τζόγο και την απόδοση από την «αρπαχτή» (και συγγνώμη για το επιστημονικώς αδόκιμο του όρου, που όμως αποδίδει απολύτως αυτό που εννοούμε).
Τι θα έθετε όρια, όμως, στους τζογαδόρους, κυνηγούς της «αρπαχτής», οι οποίοι μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, αδιαφορώντας ακόμη και για την παγκόσμια οικονομική και κοινωνική ισορροπία; Μήπως ένα ηθικό κήρυγμα; Είπαμε ότι είμαστε «ρομαντικοί», όμως. Όχι και εντελώς αφελείς... Ζητούμενο, στο χώρο της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής, λοιπόν, δεν μπορεί (καλώς ή κακώς) να είναι η ηθική. Ζητούμενο, όμως, μπορεί να είναι η ισορροπία.. Και ακριβώς την ισορροπία ήταν που αναζήτησαν οι Ομπάμα, Μπράουν, Μέρκελ, Σαρκοζί και οι συν αυτοίς.
Ποιος, λοιπόν, θα διασφαλίσει την απαραίτητη ισορροπία; Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η οικονομική συμπεριφορά κάθε επενδυτή θα καθορίζεται με βάση (και) το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον; Δεν θα λέγαμε ότι μπορούμε. Δεν μένει, λοιπόν, παρά η κοινωνία να προστατεύσει τον εαυτό της. Και με τον όρο «κοινωνία» μάλλον πρέπει να εννοήσουμε κυβερνήσεις, εποπτικές αρχές, διακρατικούς οργανισμούς και τα συναφή.
Ως εκ τούτου, ας ελπίσουμε ότι όλοι αυτοί και θέλουν και μπορούν να διασφαλίσουν την ισορροπία και τη λογική του παγκόσμιου επενδυτικού στερεώματος. Η αντίδραση των χρηματιστηρίων στη διακήρυξη της G-20 έδειξε ότι η αγορά έχει πίστη. Εν αναμονή, λοιπόν, και του... μεσία που θα της πει: «η πίστις σου σέσωκέ σε»...

  Περιεχόμενα
Editorial
περιεχόμενα τ. 351/04.2009
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς
Συνέντευξη: Αρης Ξενόφος
Αφιέρωμα: Διαχείριση Κεφαλαίων
ΘΕΜΑ: Εξελίξεις στην Αγορά Ακινήτων
Θέμα: Αλλαγή Πλεύσης
Αφιέρωμα: Αγορά Φαρμάκου
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Νέα Χορηγητικά Προϊόντα
EUROMONEY: Δομημένα Προϊόντα για Δύσκολους Καιρούς
Διεθνείς Αγορές: 8 εκατ. Ευρωπαίοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2009
Αρθρο: Αντιμέτωποι με την ύφεση, γιατί μπήκαμε, πώς θα βγούμε
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩ, ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ, ΠΟΥ ΑΤΥΧΗΣΕ, ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ 2009 ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥ ΡΙΣΚΟΥ;
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ερευνα: της DELOITTE
Ερευνα της ICAP: Ελληνικές επιχείρησεις
Ερευνα της EXPERIAN: Ξοδεύεουν λιγότερα το 2009 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Παρουσιάσεις
Τα Νέα της Αγοράς
Δία Ταύτα: Ουδείς ασχολείται με την ουσία…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site