Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2009                              

ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΑΝΕΙ
ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ
ΚΑΜΠΗΣ;


Φαίνεται ότι κι άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις θα καταστούν αναγκαίες, δεδομένων των εκτιμήσεων ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας κακά νέα αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων...


από τον Keith Wade*


Πολλοί ακόμη διερωτώνται τι χρειάζεται για να οδηγηθεί η παγκόσμια οικονομία έξω από την κρίση και να κινηθεί προς την ανάκαμψη.
Κατά τη γνώμη μας, τα σημάδια σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα αποτελούν προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Όταν οι τράπεζες είναι σε θέση να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στη χορήγηση πιστώσεων, και μόνον τότε, θα αρχίσουν οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο να αποδίδουν, με όρους ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και του δανεισμού.
Μέχρι σήμερα, το συνολικό ύψος των διαγραμμένων απαιτήσεων έχει φθάσει το 1.2 τρισ. δολάρια, ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι λίγο πάνω από το 1 τρισ. δολάρια. Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με τις οποίες οι προς διαγραφή απαιτήσεις θα ανέλθουν τελικά στα 3 τρισ. δολάρια. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μια επιπλέον κυβερνητική παρέμβαση θα καταστεί αναγκαία, δεδομένων των εκτιμήσεων αυτών: έχουμε ακόμη μπροστά μας κακά νέα αξίας 2 τρισ. δολαρίων...


ΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πολλά εξαρτώνται, πλέον, από την επιτυχία των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση των τραπεζών. Τις επόμενες εβδομάδες οι τράπεζες θα περάσουν από «τεστ κοπώσεως», ώστε να επιβεβαιωθεί το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν κατά περίπτωση, ενώ θα ακολουθήσει περίοδος έξι μηνών στη διάρκεια της οποίας οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου μέσω ιδιωτικών επενδύσεων. Εκτίμησή μας είναι ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν έχει πιθανότητες πλήρους επιτυχίας, γεγονός που θα μας οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου οι κυβερνήσεις θα είναι εξαναγκασμένες να πάρουν σκληρές αποφάσεις σε σχέση με το ύψος της συνεισφοράς των φορολογουμένων, καθώς και σε σχέση με το ποιοι οργανισμοί θα πληρούν τα κριτήρια για την παροχή βοήθειας. Κατά τη γνώμη μας, το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι κάποιας μορφή κρατικοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Θα χρειαστεί καιρός για να έχουμε εμφανείς αποδείξεις του ότι ο τραπεζικός τομέας μπαίνει σε φάση σταθεροποίησης. Στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στα στοιχεία που αφορούν τα δάνεια των νοικοκυριών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και στους πιστωτικούς κανόνες όπως αποτυπώνονται στις σχετικές εκθέσεις της αμερικανικής Fed, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.


ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επίσης, θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Κατά μία έννοια, η Μ. Βρετανία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, δεδομένου ότι έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες ενέργειες για να αντιμετωπίσει τα τοξικά τραπεζικά προϊόντα που υπάρχουν στους ισολογισμούς της RBS και της Lloyds. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αναζητούμε αποδείξεις ότι και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές, πέραν των βρετανικών, τράπεζες θα δραστηριοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν τα ανάλογα προβλήματα των δικών τους τραπεζικών συστημάτων.
Οι ενδείξεις χαλάρωσης στους όρους χορήγησης δανείων και στην αύξηση του δανεισμού θα πρέπει να προηγηθούν κατά τρεις με έξι μήνες της οικονομικής ανάκαμψης. Τέτοιο ενδεχόμενο θα τροφοδοτούσε την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, την αύξηση των παραγγελιών και της βιομηχανικής παραγωγής. Η παρακολούθηση των δύο τελευταίων μεγεθών θα μπορούσε να διευκολυνθεί από την παρατήρηση των δεικτών που αφορούν τις πωλήσεις. Οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων είναι επίσης πιθανό να ανταποκριθούν θετικά σε ενδεχόμενη αύξηση των παραγγελιών, γεγονός που θα σηματοδοτεί την εξάντληση των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν μετά την πτώση της ζήτησης.


* Chief Economist του Οίκου Schroders


ΜΟΥΧΑΜΑΝΤ ΓΙΟΥΝΟΥΣ
ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ
Σχέδια σωτηρίας για τους... θύτες
Όλες οι κρίσεις έχουν την ίδια προέλευση, έχουν γεννηθεί από τα δομικά ελαττώματα του συστήματός μας. Πρέπει να ξανασκεφτούμε εξ ολοκλήρου το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, δεν λειτουργεί για τον λαό. Για τους πλούσιους, ναι. Αλλά όχι για τον λαό. Μικρός αριθμός ατόμων που προέρχονται από μία και μόνο χώρα δημιούργησαν μια καταστροφική κατάσταση για ολόκληρο τον κόσμο. Τα πραγματικά θύματα αυτής της κρίσης είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία ευθύνη. Είναι εκείνοι που θα χάσουν τις δουλειές τους, τα εισοδήματά τους και τους πόρους για τη διαβίωσή τους. Γι' αυτούς δεν υπάρχει σχέδιο σωτηρίας. Η διεθνής οικονομία έχει σήμερα τεχνολογικές δυνατότητες άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά που δεν χρησιμεύουν παρά στην παραγωγή χρήματος.


ΧΟΑΚΙΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ
Βοήθεια στα θύματα της κρίσης
Οι κοινωνικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Χρειάζεται μια άνοιξη διαλόγου για να αποφευχθεί ένα θερμό φθινόπωρο. Δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί κοιτάζοντας τις εντάσεις που αυξάνονται από παντού. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να βοηθήσουμε όσους χάνουν τις θέσεις εργασίας τους.


ΟΛΙ ΡΕΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ
Όχι «φρένο» στη διεύρυνση
Η πολιτική συγκυρία είναι δύσκολη: η οικονομική κρίση, η ύφεση, οι επικείμενες ευρωεκλογές και η επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Ωστόσο, η ΕΕ μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα και δεν μπορούμε να διακόψουμε το πολύτιμο έργο μας στη σταθερότητα και την κοινωνική ανάπτυξη στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η διεύρυνση συνιστά παράγοντα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και δεν πρέπει να τη διακυβεύουμε.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Μεγάλο ερωτηματικό ο τουρισμός
Ο τουρισμός αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τόσα πολλά θα εξαρτηθούν από αυτόν, ειδικά επειδή αναφερόμεθα στην ελληνική οικονομία στο σύνολό της.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕΑ
Αδύναμη η αγορά ακινήτων
Ταυτόχρονα εκτός από την απροθυμία και την αβεβαιότητα των αγοραστών αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και επενδυτικό κίνητρο για αγορά κατοικίας, δεδομένου ότι η καθαρή απόδοση -δηλαδή τα ενοίκια μετά την αφαίρεση των φόρων σε σχέση με την τιμή αγοράς- είναι πολύ χαμηλότερη από τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΡΔΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΛΠΕ
Οι φταίχτες στο απυρόβλητο
Η επιβολή έκτακτης αναδρομικής φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα, αποτελεί λύση έκτακτης ανάγκης για την οποία κανείς δεν θα μπορούσε  να έχει αντίρρηση, κυρίως κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Η συνεισφορά όλων - και κυρίως των κατόχων υψηλών εισοδημάτων - αποτελεί την ελαχίστη υποχρέωση έναντι του κοινωνικού συνόλου. Φοβούμαστε, όμως, ότι προοιωνίζουν καταιγίδα νέας φορολογικής επιδρομής, η οποία θα πλήξει επικίνδυνα την ήδη καταρρεουσα ιδιωτική κατανάλωση. Ο ΣΕΛΠΕ οφείλει να επισημάνει ότι οι υπαίτιοι της δημιουργίας των μεγάλων κρατικών ελλειμμάτων δεν θίγονται  για ακόμη μια φορά.


ΑΝΧΕΛ ΓΚΟΥΡΙΑ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΟΣΑ
Στο «μείον» η ανάπτυξη
Βλέπουμε πιθανότατα έναν κόσμο που θα βαδίζει προς αρνητικά μεγέθη, διότι ακόμη και η θετική ανάπτυξη της Ινδίας και της Κίνας δεν μπορούν να εξισορροπήσουν την αρνητική ανάπτυξη στις βιομηχανοποιημένες χώρες.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ζήσαμε δανειζόμενοι...
Δεν χρειαζόμαστε κανέναν Αλμούνια για να μας πει τι συμβαίνει. Δεν χρειαζόμαστε παιδονόμο. Ζήσαμε δανειζόμενοι και αρνηθήκαμε πεισματικά τις μεταρρυθμίσεις.


ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΝΤ
Στα όριά της η νομισματική πολιτική
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και δύσκολη. Πρόκειται για το πρώτο πισωγύρισμα της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε διάστημα μεγαλύτερο των τελευταίων 50 ετών. Υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης το 2010, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από πολλές προϋποθέσεις. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Οι νομισματικές πολιτικές άγγιξαν τα όριά τους.


ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ
Ζητείται υπευθυνότητα
Τα μπόνους που πήγαν στην AIG είναι πρόβλημα, αλλά ένα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να γυρίσουμε σε συμπεριφορές, όπου οι άνθρωποι ανταλαμβάνονται τα όρια και έχουν αίσθηση ευθύνης.

  Περιεχόμενα
Editorial
περιεχόμενα τ. 351/04.2009
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς
Συνέντευξη: Αρης Ξενόφος
Αφιέρωμα: Διαχείριση Κεφαλαίων
ΘΕΜΑ: Εξελίξεις στην Αγορά Ακινήτων
Θέμα: Αλλαγή Πλεύσης
Αφιέρωμα: Αγορά Φαρμάκου
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Νέα Χορηγητικά Προϊόντα
EUROMONEY: Δομημένα Προϊόντα για Δύσκολους Καιρούς
Διεθνείς Αγορές: 8 εκατ. Ευρωπαίοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2009
Αρθρο: Αντιμέτωποι με την ύφεση, γιατί μπήκαμε, πώς θα βγούμε
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩ, ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ, ΠΟΥ ΑΤΥΧΗΣΕ, ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ 2009 ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥ ΡΙΣΚΟΥ;
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ερευνα: της DELOITTE
Ερευνα της ICAP: Ελληνικές επιχείρησεις
Ερευνα της EXPERIAN: Ξοδεύεουν λιγότερα το 2009 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Παρουσιάσεις
Τα Νέα της Αγοράς
Δία Ταύτα: Ουδείς ασχολείται με την ουσία…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site