Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2009                              

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:
Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Ποτέ ίσως στο παρελθόν, το οικονομικό περιβάλλον δεν ήταν τόσο αβέβαιο και ποτέ κανένας δεν δυσκολευόταν να αντικρούσει τόσο τα επιχειρήματα των «ταύρων» όσο και εκείνα των «αρκούδων»…από τον Στέφανου Κοτζαμάνη


Οι επενδυτές καλούνται σήμερα να ανταποκριθούν σε πολύ πιο σύνθετες καταστάσεις σε σχέση με το παρελθόν και να απαντήσουν σε πιο δύσκολα ερωτήματα για το αν ζούμε -ή έστω αν ζήσαμε- απλά ένα bear market rally! Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το αν βιώνουμε μια χρηματιστηριακή ανάκαμψη που ουσιαστικά μόλις ξεκίνησε, ή απλά ένα bear market rally που σύντομα θα διακοπεί..
Από τη μια πλευρά, βλέπουμε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να γυρνάει από talk show σε talk show και από πρωινάδικο σε πρωινάδικο, για να μας πείσει ότι η κρίση αντιμετωπίζεται με επιτυχία και ότι η ανάκαμψη θα έρθει σχετικά σύντομα. Μα αν ήταν τόσο σίγουρος, γιατί όλες αυτές οι συχνότατες παρουσίες; Μα αν ήταν και οι Ευρωπαίοι τόσο σίγουροι ότι δεν θα αργήσουμε παρά κάτι λίγους μήνες να το δούμε, τότε γιατί δεν «χαλαρώνουν» από τώρα τη δημοσιονομική τους πολιτική, προκειμένου να αποφύγουν τις μαζικές απολύσεις και τα συλλαλητήρια των ανέργων;
Σε αντίθεση λοιπόν με τις ΗΠΑ που δείχνουν διατεθειμένες να «παίξουν ακόμη και το τελευταίο τους χαρτί» μέχρις ότου να καταφέρουν να στηρίξουν τους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας τους, οι επιτελεί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελάχιστη προθυμία δείχνουν προκειμένου να ακολουθήσουν.
Στην περίπτωση π.χ. της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί «στενό μαρκάρισμα» και ουσιαστικά δεν της επιτρέπει να ασκήσει ουσιαστικά οποιοδήποτε μέτρο τόνωσης της οικονομίας της, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την πορεία της πραγματικής οικονομίας μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Το περίεργο όμως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε να δυσανασχετεί ακόμη και με τα μέτρα στήριξης στην Κύπρο, επειδή λέει το δημοσιονομικό υπόλοιπο από θετικό το 2008, θα φτάσει το μείον δύο και κάτι το 2011 ή το 2012!!!
Αυτό δηλαδή που φαίνεται είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ δύσκολα θα αποφασίσει κάποια μέτρα ουσιαστικής τόνωσης της οικονομίας της, επιλέγοντας να διατηρήσει -περίπου ως «κόρη οφθαλμού»- τη δημοσιονομική της σταθερότητα.
Κανείς σήμερα δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει για το ποια από τις δύο πολιτικές θα αποδειχτεί αποτελεσματικότερη. Αυτή του Ομπάμα που θα τονώσει μεν την οικονομία από το δεύτερο εξάμηνο του 2009, πλην όμως θα αυξήσει κατά πολύ τα μακροπρόθεσμα επιτόκια; Ή μήπως αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διατηρήσει μεν την μακροοικονομική της σταθερότητα, πλην όμως με πολύ φτωχότερους πολίτες κατά τους αμέσως επόμενους μήνες; Και τελικά τι θα προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία από την άσκηση δύο διαφορετικών πολιτικών;
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι πράγματι, η κατάσταση δείχνει να είναι σήμερα αρκετά καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν: το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα φαίνεται να στέκεται στα πόδια του, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια φαίνεται να πέφτουν αισθητά και κάποιες πρώτες «αχτίδες φωτός» για μια επικείμενη ανάκαμψη άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά όμως, όλοι γνωρίζουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για τις πραγματικές οικονομίες όλων των χωρών και ότι αν το διεθνές τραπεζικό σύστημα τη γλύτωσε από τη ρευστότητα, ίσως να κληθεί να τη γλυτώσει και από το επερχόμενο κύμα επισφαλειών…


«ΤΑΥΡΟΙ»: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
;
Σύμφωνα πάντως με τους αισιόδοξους της χρηματιστηριακής αγοράς, πολύ σημαντικά συμπεράσματα  για το πόσο ελκυστικές είναι οι μετοχές της Σοφοκλέους, θα μπορούσαν να προκύψουν αν συγκρίνονταν οι μερισματικές αποδόσεις με τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων, παρά το γεγονός ότι τα φετινά μερίσματα θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα περυσινά και τα προβλεπόμενα για το 2010, πολύ πιθανόν να τα δούμε ακόμη πιο κάτω.
Είναι βέβαιο ότι εκτός από τις τράπεζες που υποχρεώνονται από το νόμο, θα υπάρξουν και αρκετές άλλες εισηγμένες εταιρείες που τελικά δεν θα διανείμουν φέτος μέρισμα, ακόμη και στην περίπτωση που ανακοινώσουν κερδοφόρο αποτέλεσμα. Ακόμη όμως και για τις υπόλοιπες μετοχές, υπάρχει η σαφής επιφύλαξη ότι εξ’ αιτίας της γενικότερης πιστωτικής στενότητας, αλλά και λόγω της πτωτικής ζήτησης που παρατηρείται φέτος στους περισσότερους κλάδους, τα μερίσματα που διανεμηθούν το 2010 θα είναι ακόμη χαμηλότερα.
Ακόμη όμως και κάτω από αυτές τις συνθήκες, εκτιμάται ότι δεκάδες μετοχές θα εξακολουθήσουν να αποφέρουν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις, με δεδομένο ότι: α) οι τρέχουσες τιμών των μετοχών έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν και β) η ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των καταθέσεων (γύρω στο 2% λένε ότι θα φτάσουν σε κάποιους μήνες οι προθεσμιακές δωδεκάμηνης διάρκειας), θα κατεβάσει τον πήχη με τον οποίο συγκρίνονται οι μερισματικές αποδόσεις.
Γενικότερα τώρα, η αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα ωθήσει πιθανότατα τους «έχοντες και κατέχοντες» ρευστότητα να δράσουν, καθώς:
Πρώτον, θα πρέπει να ξεχάσουν το 6%-8% απόδοση που καρπώνονταν μέχρι και τα τέλη του 2008 και τώρα να αρκεστούν σε ένα φτωχό 3%-3,5% σήμερα και ένα 1,5%-3% όπως λέγεται σε λίγους μήνες από σήμερα.
Δεύτερον, οι τοποθετήσεις σε μέταλλα όπως ο χρυσός έχουν ήδη αποφέρει υψηλές αποδόσεις, οπότε πολλοί θα το σκεφτούν δύο ή και περισσότερες φορές πριν αποφασίσουν κάτι τέτοιο, φοβούμενοι το ενδεχόμενο διόρθωσης.
Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, η επανατοποθέτηση σε μετοχές εταιρειών τις οποίες θεωρούν ως υποτιμημένες θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια καλή επιλογή, στην περίπτωση βέβαια ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου με μακρόχρονο επενδυτικό ορίζοντα.


«ΑΡΚΟΥΔΕΣ»: Ο ΦΟΒΟΣ
ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι απαισιόδοξοι της αγοράς εστιάζουν στο τι πρόκειται να ακολουθήσει στην πραγματική ελληνική οικονομία μέσα στο προσεχές εξάμηνο. Η δήλωση του κ. Κωνσταντίνου Μαχαίρα, διευθύνοντος συμβούλου της ΑΒ Βασιλόπουλος, ότι το Σεπτέμβριο θα καταλάβουμε την κρίση στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και στην οικονομία, απηχεί τις απόψεις των περισσότερων παραγόντων της αγοράς.
Αυτό που ισχυρίζονται είναι το ότι μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο περιλαμβάνει, σε γενικές γραμμές, ήπιες αντιδράσεις: μειώσεις κόστους μόνο στις ελαστικές δαπάνες, προσοχή στη βελτίωση της ρευστότητας και παρακολούθηση της κατάστασης, προκειμένου να φανεί το πόσο μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στη ζήτηση κάθε εταιρείας. Έτσι, μέχρι σήμερα είδαμε σχετικά περιορισμένο αριθμό απολύσεων, σχετικά περιορισμένο διακοπών δραστηριοτήτων, κ.λπ. Περισσότερο είδαμε –και αυτό σε ορισμένες βιομηχανίες- κινήσεις τετραήμερης απασχόλησης, ή περικοπών μισθών.
Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αυτή η περίοδος αναμονής θα σταματήσει και το πιθανότερο είναι ότι σε πολλές εταιρείες θα αντικατασταθεί από μια σειρά δραστικότερων μέτρων, τα οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνουν περισσότερες απολύσεις, περισσότερες διακοπές δραστηριοτήτων, κ.λπ.
Επιπλέον, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι από το Μάιο θα γίνει ορατή στην οικονομία και η επίπτωση από το μειωμένο τουρισμό, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, τόσο περισσότερο καταπονούνται οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με ό,τι επίδραση μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην οικονομία.
Και σ’ αυτό το σημείο τώρα, κρίσιμο ρόλο καλείται να παίξει το τραπεζικό σύστημα, σχετικά με το πόσο θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα, οι τράπεζες άρχισαν σε κάποιο μικρό βαθμό να ανοίγουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, αλλά οι παράγοντες της αγοράς δείχνουν να είναι αρκετά απαισιόδοξοι.
Πρώτα, απ’ όλα γιατί το στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης του 10% φαίνεται πλέον να αποτελεί παρελθόν. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Νέαρχου Μαραγκού, Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα: «Αυτός ήταν ένας στόχος που είχε τεθεί το τελευταίο δίμηνο του 2008, όταν η κατάσταση στην οικονομία ήταν αρκετά διαφορετική από αυτή που είναι σήμερα. Για παράδειγμα, οι τρέχουσες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ έχουν χαμηλώσει. Σήμερα, μια πρόβλεψη για άνοδο 10% στις χορηγήσεις αποτελεί το αισιόδοξο σενάριο, όταν οι απαισιόδοξοι μιλούν για ένα 6%, ενώ ένα μετριοπαθές σενάριο είναι γύρω στο 7%-8%».
Με την άποψη του κ. Μαραγκού συμφωνούν και οι περισσότεροι αναλυτές, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν αμφισβητήσει την πιθανότητα επιτυχίας του στόχου από την πρώτη σχεδόν στιγμή που ετέθη.
Πέραν όμως αυτού, το ζήτημα δεν είναι μόνο οι τράπεζες να δώσουν δάνεια, αλλά επίσης και τα δάνεια αυτά να κατευθυνθούν προς την οικονομία. Στο σημείο λοιπόν αυτό, εγείρονται πολλές επιφυλάξεις από την πλευρά των παραγόντων της αγοράς. «Τα δάνεια αυτά κατευθύνονται κατά την πλειονότητά τους στις ισχυρές επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω της κρίσης δεν τα επενδύουν, αλλά κυρίως τα λαμβάνουν για λόγους ασφαλείας και μάλιστα τα επανατοποθετούν σε καταθέσεις!», μας επισήμανε γνωστό στέλεχος της τραπεζικής αγοράς, το οποίο συνέχισε να περιγράφει με παραστατικό τρόπο, το τι συνέβη πέρυσι και το τι λαμβάνει χώρα κατά τους τελευταίους μήνες.
«Με την τρέχουσα πιστωτική κρίση συνέβη αυτό που κάθε φορά συμβαίνει στα σούπερ μάρκετ όταν υπάρχει φήμη για πόλεμο ή για καταστροφή: τρέχουν να αγοράσουν όχι μόνο αυτοί που έχουν ανάγκη, αλλά όλος ο κόσμος, προκειμένου να αποθηκεύσει τρόφιμα, μήπως και του χρειαστούν στο μέλλον. Την ίδια όμως στιγμή, πολλοί μένουν χωρίς φαγητό. Κάτι ανάλογο –ή μάλλον κάτι εντονότερο- συμβαίνει τους τελευταίους μήνες με τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.
Μόλις, οι επιχειρήσεις αντιλήφθηκαν πέρυσι το θέμα της στενότητας κεφαλαίων, έσπευσαν να εξαντλήσουν όλες τις «γραμμές χρηματοδότησης» (πλαφόν) που είχαν, ακόμη και αν δεν χρειάζονταν ρευστότητα. Απλά, σκέφτηκαν, ότι η κατοχή ρευστότητας στις εποχές μας, αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Φέτος, το πράγμα έγινε κάπως διαφορετικά. Όταν οι τράπεζες είδαν τη ρευστότητα του συστήματος να βελτιώνεται άρχισαν τον τελευταίο καιρό να χορηγούν κάμποσα δάνεια, αλλά αυτά κατευθύνονται κυρίως στις ισχυρές επιχειρήσεις, εκείνες δηλαδή που εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες, την επανείσπραξη των δανείων τους. Το παράδοξο όμως είναι ότι πολύ λίγες από αυτές τις ισχυρές επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια, τα είχαν πραγματική ανάγκη! Απλά τα έλαβαν, φοβούμενες μήπως η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. Πολύ συχνά μάλιστα βλέπουμε, τις δανειοδοτήσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις να μετατρέπονται σε καταθέσεις των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και να λιμνάζουν εκεί!».


ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ
Οι κυβερνητικές αποφάσεις του προηγούμενου μήνα σε σχέση με την εισοδηματική πολιτική και τον «κεφαλικό φόρο» στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, επιβεβαίωσαν όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε ήταν «εκτός τόπου και χρόνου». Μακάρι, μάλιστα, οι νέοι αυτοί φόροι να ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση!
Ήταν άλλωστε κοινό μυστικό, ότι πρόσθετα φορολογικά μέτρα σχεδιάζονταν να επιβληθούν λίγο μετά τις εκλογές του 2007! Στη συνέχεια τα μέτρα αυτά ελήφθησαν με ένα χρόνο καθυστέρηση, το Σεπτέμβριο του 2008, πριν ουσιαστικά γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην πραγματική ελληνική οικονομία, η διεθνής οικονομική κρίση. Τελικά, μετά το φετινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καταργήθηκαν οι ουσιαστικότερες επιβαρύνσεις του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και έτσι την προηγούμενη εβδομάδα επιβλήθηκαν καινούργιες…
Κάτω λοιπόν από αυτά τα δεδομένα, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Πρώτον: Πρόβλημα μακροοικονομικής σταθερότητας υπήρχε πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης και μάλιστα ήταν έντονο.
Δεύτερον: Ακόμη και μετά τη λήψη των τελευταίων μέτρων, θεωρείται σίγουρο ότι ούτε τώρα είμαστε έτοιμοι από δημοσιονομικής πλευράς, να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Άρα λοιπόν, δεν θα θεωρηθεί σε καμιά περίπτωση έκπληξη, αν κατά τη διάρκεια του 2009 δεν θα δούμε να αποφασίζονται νέα, ανάλογης έντασης ή και πιο βαριά και επώδυνα, μέτρα.
Τρίτον: Ούτε και σήμερα γνωρίζουμε επαρκώς ποιο είναι το μέγεθος της ελληνικής «δημοσιονομικής τρύπας».
Τέταρτον: Όταν σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα στήριξης των οικονομιών τους, μέσω των διαφόρων «πακέτων», ή μέσα από αυξημένες κρατικές επενδύσεις, στην Ελλάδα η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται με «δεμένα τα χέρια» εξ αιτίας των ήδη υπαρχόντων μακροοικονομικών προβλημάτων, πριν από την έλευση της κρίσης.
Πέμπτον: Το όποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης ελπίζεται ότι θα έρθει από το εξωτερικό, χωρίς όμως μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση.

ΣΚΟΠΟΣ
Χαρακτηριστικά του «ενδεικτικού αμυντικού χαρτοφυλακίου είναι η έντονη κλαδική διασπορά, με τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων και με εταιρίες που φαίνεται να διαθέτουν αρκετά αμυντικά χαρακτηριστικά.


ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Τράπεζες Εθνική Τράπεζα
Ενέργεια ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Εμπόριο ΕΛΤΟΝ Χημικά, Jumbo, Fourlis
Κατασκευές ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ
Τηλεπικοινωνίες ΟΤΕ
Πληροφορική Byte, Inform Λύκος
Ακίνητα Eurobank Properties, Lamda Development
Λοιπές ΕΥΑΘ, MLS, ΟΛΠ, MIG


ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ
AS Company, FG Europe, Μηχανική, Profile, SCIENS, Aegean Airlines


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
ΓΕΝΙΚΑ: Η χρηματιστηριακά ανάκαμψη του Μαρτίου δεν διαφοροποιεί σημαντικά τη σύνθεση ενός αμυντικού χαρτοφυλακίου, καθώς οι κίνδυνοι για την πραγματική οικονομία διατηρούνται ακέραιοι και μάλιστα η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
ΟΤΕ: Οι Γερμανοί αναμένουν στα 200 εκατ. το χρόνο προς όφελος του Οργανισμού τις συνέργιες από τη στρατηγική τους συνεργασία. Καθόλου άσχημα, αν αυτά προστεθούν σε μια μετοχή με λογικότατο P/E και θετικότατο cash flow (γύρω στα 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2009, όπως προβλέπουν οι αναλυτές).
ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Εκτός των άλλων, αποκτά φέτος «μαξιλάρι» καθώς έχει περιορίσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα το ύψος των επιτοκίων είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Μονοψήφιο P/E
ΜΗΧΑΝΙΚΗ: Μπορεί βέβαια η αγορά ακινήτων να μην είναι στα καλύτερά της (κάθε άλλο μάλιστα) αλλά τέτοιο discount σε σχέση με την NAV μήπως είναι υπερβολικό;
ΟΛΠ: Σταμάτησε η άρνηση των εργαζομένων για προσφορά υπερωριακής απασχόλησης και αυτό αναμένεται να τονώσει ενδεχομένως τις εργασίες του λιμανιού.
LAMDA DEVELOPMENT: Όσο και αν ακούγεται κάποια γκρίνια σε σχέση με την πορεία των νέων εμπορικών κέντρων, μπορεί κάποιος να κάνει μια σύγκριση με την υπόλοιπη αφορά λιανικής; Πάντως, το discount παραμένει υψηλό και δύσκολα οι αξίες των ακινήτων της εισηγμένης θα πέσουν τόσο έντονα. Αύξηση του NAV μέσα στο 2008.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ενδεικτική περίπτωση τραπεζικού τίτλου που αντέδρασε με τη λογική ενός πιεσμένου ελατηρίου. Οι διακυμάνσεις είναι εντονότατες και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον περισσότερο θολό από ποτέ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο μέλλον θα χτυπούμε το κεφάλι μας στον τοίχο, επειδή δεν αγοράσαμε στα τρέχοντα επίπεδα. Κάποιοα άλλοι όμως, διαφωνούν.
ΕΥΑΘ: Τους τελευταίους μήνες έδωσε σημαντικά κέρδη, γιατί είχε όλα τα αμυντικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να έχει μια μετοχή: μηδέν δάνεια, σταθερή ζήτηση, καθόλου ανταγωνισμό και δυνατότητα περικοπής εξόδων. Και στη συνέχεια ήρθε το δημόσιο να πουλήσει μειοψηφικό ποσοστό και management δημιουργώντας καινούριες προσδοκίες.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Άλλη μία αμυντική μετοχή, όπου τα υπάρχοντα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και οι υπογεγραμμένες συμβάσεις, παρέχουν τη δυνατότητα ισχυρών αποτελεσμάτων για αρκετά ακόμη χρόνια. Η αγορά αναγνωρίζει στη μετοχή και την εντονότατη διασπορά δραστηριοτήτων, μεγαλύτερη από όλες τις άλλες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου.
AS COMPANY: Αναμφίβολα, ένα τμήμα των εντυπωσιακών κερδών του 2008 οφειλόταν σε μη επαναλαμβανόμενο παράγοντα (πώληση κερδοφόρας θέσης σε συμβόλαια στο δολάριο), όπως επίσης είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και επηρεασμός στη ζήτηση των παιδικών παιχνιδιών λόγω της κρίσης. Από την άλλη πλευρά όμως, ο τίτλος παρουσιάζει ενδιαφέρον, αν η εισηγμένη καταφέρει να διατηρήσει φέτος το μεγαλύτερο τμήμα των κερδών της, όπως άλλωστε στοχεύει.
ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Αρκετά καλά πήγε η μετοχή τον τελευταίο μήνα, μετά από τα πολύ καλά αποτελέσματα του 2008. Το P/E παραμένει σαφώς μονοψήφιο (13,3 εκατ. η κεφαλαιοποίηση, στο 1,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη), αλλά και η ρευστότητα βελτιώθηκε δραστικά, καθώς το σύνολο των υποχρεώσεων του εισηγμένου Ομίλου μειώθηκε πέρυσι από τα 40,3 στα 34,3 εκατ. ευρώ.
HELLAS ON LINE: Εξακολουθεί να παραμένει πολύ παρακάτω από την τιμή που κατέβαλε το fund για να αποκτήσει τις νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου που υλοποιήθηκε κατά 50,6 εκατ. ευρώ (στο 1,60 έγινε η αύξηση κεφαλαίου).  Περισσότερο ευνοημένη ήταν η μητρική Intracom, η οποία μέσω της κάλυψης της ΑΜΚ, απέφυγε σημαντικότατη εκροή κεφαλαίων.
MLS: Μια από τις λίγες εισηγμένες που σημείωσαν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα το 2008 και που εξακολουθούν να δηλώνουν αισιόδοξες για το 2009. Έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, κεφαλαιοποίηση ίση περίπου με τα ίδια κεφάλαιά της και P/E μονοψήφιο με βάση τα κέρδη του 2008 (1,8 εκατ.). Με βάση μάλιστα την (αφορολόγητη) επιστροφή κεφαλαίου των 5 λεπτών, η μερισματική απόδοση του τίτλου βγαίνει ανώτερη από τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.
SCIENS: Εταιρεία συμμετοχών με πολύ μεγάλο discount έναντι της εσωτερικής της αξίας (NAV) όπως φαίνεται από τις λογιστικές καταστάσεις του 2008. Χωρίς πλέον την αβεβαιότητα των hedge funds συμμετέχει σε μια σειρά επιχειρήσεων που όσο και αν μελλοντικά αυτές θα πληγούν (όπως όλες οι επιχειρήσεις) από την οικονομική κρίση, φαίνεται να μην δικαιολογείται ένα τόσο υψηλό discount. Οψόμεθα…
ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Τους τελευταίους μήνες, η πολιτική του είναι να ρευστοποιεί πότε τη συμμετοχή του στη τέως θυγατρική Eurobrokers (αγοραστής ο ίδιος ο βασικός μέτοχος, ο κ. Γ. Κούμπας) και πότε συμμετοχές σε μη εισηγμένες εταιρείες, προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα. Προφανώς, το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης ανέκαμψε τον τελευταίο μήνα, λόγω του γενικότερου rebound στη Σοφοκλέους.
FG EUROPE: Από τις ελάχιστες εταιρείες που αύξησαν το μέρισμα για τη χρήση 2008 και που δηλώνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν διαπιστώσει σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές τους πωλήσεις. Αν καταφέρει μάλιστα η εταιρεία να μην υποστεί και σημαντικές απώλειες από επισφάλειες στο εσωτερικό, τότε η μετοχή φαίνεται να δικαιούται σαφώς ανώτερα επίπεδα.

  Περιεχόμενα
Editorial
περιεχόμενα τ. 351/04.2009
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς
Συνέντευξη: Αρης Ξενόφος
Αφιέρωμα: Διαχείριση Κεφαλαίων
ΘΕΜΑ: Εξελίξεις στην Αγορά Ακινήτων
Θέμα: Αλλαγή Πλεύσης
Αφιέρωμα: Αγορά Φαρμάκου
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Νέα Χορηγητικά Προϊόντα
EUROMONEY: Δομημένα Προϊόντα για Δύσκολους Καιρούς
Διεθνείς Αγορές: 8 εκατ. Ευρωπαίοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2009
Αρθρο: Αντιμέτωποι με την ύφεση, γιατί μπήκαμε, πώς θα βγούμε
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩ, ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ, ΠΟΥ ΑΤΥΧΗΣΕ, ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ 2009 ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥ ΡΙΣΚΟΥ;
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ερευνα: της DELOITTE
Ερευνα της ICAP: Ελληνικές επιχείρησεις
Ερευνα της EXPERIAN: Ξοδεύεουν λιγότερα το 2009 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Παρουσιάσεις
Τα Νέα της Αγοράς
Δία Ταύτα: Ουδείς ασχολείται με την ουσία…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site