Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2009                              

ΣΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ


Δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες, επειδή η αγορά έχει πάντα ανοδικούς και καθοδικούς κύκλους, να έχουν μια προστασία του κεφαλαίου τους όταν οι καταστάσεις δεν είναι ευνοϊκές. Έχουμε τεχνικές με τις οποίες η απόδοση κάποιων προϊόντων «κλειδώνεται» και προστατεύεται ανεξάρτητα από την πορεία της αγοράς.


συνέντευξη στον Ανδρέα ΑναστασίουΧΡΗΜΑ_Βλέπετε φως στο τούνελ της κρίσης;
ΑΡΗΣ ΞΕΝΟΦΟΣ_Κανείς δεν προεξοφλούσε τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης έτσι όπως εξελίχθηκε. Το παρήγορο είναι ότι έχουμε καθολική εγρήγορση και δέσμευση, όσον αφορά σε κυβερνήσεις και κεντρικούς τραπεζίτες, και αυτό είναι θετικό μήνυμα, ότι τουλάχιστον η κρίση είναι κάτω από το μικροσκόπιο των φορέων άσκησης οικονομικής πολιτικής. Αυτό αφήνει μία αχτίδα αισοδοξίας, βλέποντας και τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί, ότι θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.


Χ_Οι αρχές δεν έπρεπε να είχαν διαπιστώσει νωρίτερα ότι ο υπερβολικός κίνδυνος που αναλαμβανόταν από επενδυτικούς φορείς έκανε πολύ πιθανό ένα καταστροφικό ντόμινο;
Α.Ξ._Αυτό που ανέδειξε πραγματικά η κρίση είναι κατ’ αρχήν το έλλειμμα κατανόησης - και σε επίπεδο προϊόντων και σε επίπεδο τεχνικών - απ’ τη μεριά των φορέων της αγοράς. Έδειξε, επίσης, το έλλειμμα εποπτείας το οποίο υπάρχει, καθώς και την ασύδοτη μόχλευση πάνω στις αγορές που είχαν πάρει οργανισμοί, κυρίως χρηματοπιστωτικοί. Τέλος, κατέδειξε ότι - σ’ ένα περιβάλλον που έχει διαφοροποιηθεί από το παρελθόν, με την έννοια ότι υπάρχουν πυρήνες οικονομίας (όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ασίας), το ρίσκο τείνει κάπως να περιορίζεται, λόγω της συνάφειας και της συνεργασίας των κρατών. Ίσως αυτό δημιούργησε και ένα αίσθημα ασφάλειας μεγαλύτερο από αυτό που έπρεπε.


Χ_Δεν έχουν ευθύνες και οι διαχειριστές κεφαλαίων, ο ανταγωνισμός μεταξύ των οποίων τους ωθεί να κυνηγούν εξωπραγματικές αποδόσεις με περίεργους τρόπους;
Α.Ξ._Όταν υπάρχει μια δίψα, ίσως μεγαλύτερη απ’ ότι θα έπρεπε, για κέρδη και υπεραξίες, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποια λάθη. Όμως αυτό που πρέπει να διαφοροποιήσουμε είναι ο χώρος της διαχείρισης. Υπάρχουν σχήματα, και αναφέρομαι στα hedge funds και στα σύνθετα προϊόντα, τα οποία μέσα από την υπερβολική δίψα για αποδόσεις πήραν πολύ μεγάλη μόχλευση. Μιλάμε όμως και για σχήματα όπως τα αμοιβαία κεφάλαια ή οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, τα οποία είναι ανοιχτά σχήματα, διαφανή, που δημοσιεύουν τις αποδόσεις τους καθημερινά, εποπτεύονται αυστηρά από ειδικούς φορείς, δημοσιοποιούν πολύ τακτικά στοιχεία του ενεργητικού τους, κάτι το οποίο άλλα σχήματα - όπως αυτά που προανέφερα - δεν προσφέρουν.


Χ_Η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών έχει κινηθεί επικοινωνιακά, με σκοπό να καταδείξει τις διαφορές αμοιβαίων κεφαλαίων και hedge funds.
Α.Ξ._Ο θεσμός των αμοιβαίων κεφαλαίων και της επαγγελματικής διαχείρισης κεφαλαίων είναι λίγο παρεξηγημένος στην Ελλάδα, όπου πολλοί ταυτίζουν την έννοια των θεσμικών κεφαλαίων με τις μετοχές. Δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση των πελατών και γενικά υπάρχει μία εικόνα για τη θεσμική διαχείριση που χαρακτηρίζεται από καχυποψία και μυστικότητα, ενώ στ’ αλήθεια τα πράγματα είναι τελείως φανερά και διαφανή.


Χ_Γιατί λετε ότι κακώς συσχετίζονται τα Α/Κ με τις μετοχές; Πολλά από αυτά σχετίζονται άμεσα με την τύχη συγκεκριμένων μετοχών.
Α.Ξ._Βεβαίως. Υπάρχουν, όμως, και άλλα που είναι εντελώς ανεξάρτητα από αυτές. Υπάρχει μεγάλο εύρος επενδυτικών προϊόντων που προσφέρονται, από το πολύ συντηρητικό μέχρι το πολύ επιθετικό. Ο συνδυασμός, λοιπόν, σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο Α/Κ με διαφορετικά χαρακτηριστικά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο από την έκθεση σε μετοχές, αλλά και να πετύχει ικανοποιητικές αποδόσεις σε στιγμές που οι μετοχές υποαποδίδουν.


Χ_Τα Α/Κ διατίθενται στο επενδυτικό κοινό κυρίως από καταστήματα τραπεζών και πωλητές ασφαλειών. Πόσο εξειδικευμένα μπορούν να είναι αυτά τα στελέχη σε θέματα επενδύσεων;
Α.Ξ._Ο ρόλος των δικτύων πωλήσεων είναι σημαντικός σ’ αυτό που λέγεται επένδυση, αφού αυτοί οι άνθρωποι είναι η  πρώτη γραμμή του μετώπου, που συνομιλούν άμεσα με τον πελάτη, που αφουγκράζονται τον παλμό της αγοράς. Μιλώντας όμως για μεγάλα δίκτυα, όπως είναι τα τραπεζικά, δεν θα μπορούσε ίσως κανείς να προσδοκά ότι στο σύνολο των αντιπροσώπων η γνώση και η εμπειρία φθάνει σε επίπεδο που θα διασφαλίσει την ποιότητα που αναζητάς. Όμως εκεί έρχεται και η ευθύνη της εκάστοτε τράπεζας ή ασφαλιστικής εταιρίας, η οποία οφείλει να διαχειρισθεί την απόσταση που υπάρχει μεταξύ πρώτης γραμμής και «εργοστασίου». Ενδεικτικά σας λέω ότι στην Eurobank ΑΕΔΑΚ ήμασταν από τις πρώτες τράπεζες που εδραιώσαμε, το 2000 όταν ξεκίνησε η δραστηριότητα αυτής της εταιρίας, το θεσμό του επενδυτικού συμβούλου, ο οποίος έχει πάρει πλέον και έναν πολύ ευρύτερο ρόλο, αυτόν της διαχείρισης της περιουσίας του πελάτη. Κάτι που φυσικά προϋποθέτει συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση, για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που οφείλουμε να δίνουμε στους πελάτες.


Χ_Θα μπορούσε ποτέ ο επενδυτικός σύμβουλος - πωλητής Α/Κ να συμβουλεύσει τον πελάτη να μην μπει στην αγορά, επειδή οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες;
Α.Ξ._Είναι ένα σύνθετο ερώτημα το οποίο πρέπει κανείς να απαντήσει αξιολογώντας το προφίλ του πελάτη, τις συνθήκες στην αγορά και την γκάμα των προϊόντων που μπορεί να προσφέρει. Είναι πολύ σημαντικό να παντρεύει κανείς την ποιότητα των δικτύων με τα προϊόντα που προσφέρει. Ας πούμε, στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό δεν διαθέτουμε σύνθετα και δυσνόητα προϊόντα, αλλά απλά και ξεκάθαρα, ώστε να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε το έλλειμμα επικοινωνίας που ενδεχομένως, μέσα σ’ ένα μεγάλο δίκτυο, μπορεί να υπάρχει. Όμως, το πότε μπαίνει ένας πελάτης σε ένα προϊόν είναι κάτι που μπορεί να το διαχειρισθεί ένας επενδυτικός σύμβουλος. Σε κάθε περίπτωση, επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία επενδυτικών προϊόντων, το πότε ή μάλον το πού θα μπει έχει διαφορετική απάντηση στις διάφορες φάσεις της αγοράς.


Χ_Υπάρχουν, λοιπόν, και Α/Κ που προσφέρονται για δύσκολους καιρούς...
Α.Ξ._Ακριβώς. Εμείς τα λέμε Α/Κ ειδικού τύπου και με χαρά σας λέω ότι τα αναπτύξαμε πρώτοι το 2003, πολύ πιο νωρίς από τότε που η αγορά έδειξε καθαρά την ανάγκη τους. Από τότε θελήσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πελάτες, επειδή η αγορά έχει πάντα ανοδικούς και καθοδικούς κύκλους, να μπορούν να έχουν μια προστασία του κεφαλαίου τους όταν οι καταστάσεις δεν είναι τόσο ευνοϊκές. Έχουμε, μάλιστα, τεχνικές με τις οποίες η απόδοση αυτών των προϊόντων «κλειδώνεται» και προστατεύεται ανεξάρτητα από την πορεία της αγοράς.


Χ_Πώς ένα Α/Κ αντισταθμίζει τον κίνδυνο απωλειών από πτώση της αγοράς;
Α.Ξ._Με τη χρήση παραγώγων και συγκεκριμένη διάρκεια για την επένδυση. Αυτά τα Α/Κ συνήθως έχουν τριετή ή πενταετή διάρκεια, αλλά έχουμε βγάλει προϊόντα και με δεκαετή διάρκεια. Υπάρχει προϊόν με μηχανισμό παρατήρησης του πώς έχουν διαμορφωθεί οι αγορές στο παρελθόν και με βάση το χαρτοφυλάκιο που έχουμε διαμορφώσει, εξασφαλίζει απόδοση την οποία μπορεί και την προστατεύει για το μέλλον. Το προϊόν μας, το οποίο ονομάζαμε all weather, ήταν το μοναδικό μετοχικό Α/Κ που είχε θετική απόδοση το 2008. Ενώ τα click funds, που «κλειδώνουν» μια συγκεκριμένη απόδοση, τα οποία έχουμε βγάλει τα τελευταία 4-5 χρόνια, έχουν πετύχει πολύ καλές αποδόσεις.


Χ_Σημαντικό είναι και το πότε βγαίνει κανείς από την αγορά. Το να συμβουλεύσετε ένα πελάτη να ρευστοποιήσει την επένδυσή του δεν βρίσκεται σε αντίφαση με το δικό σας συμφέρον να τον διατηρήσετε;
Α.Ξ._Όχι, οι εταιρίες διαχείρισης, λόγω της ποικιλίας των επιλογών που έχουμε συγκροτήσει, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στον πελάτη να μετακινείται μεταξύ προϊόντων, πολλές φορές με μηδενικό κόστος. Έτσι, τα συμφέροντα της εταιρίας δεν συγκρούονται με αυτά του πελάτη, αφού τα κεφάλαια έχουν τη δυνατότητα να μένουν κάτω από το δικό μας μανδύα. Το πότε πραγματικά κάποιος θα βγει από την αγορά, αυτό σχετίζεται με το πότε μπήκε, με τις αποδόσεις που έχει εξασφαλίζει, με τις προσδοκίες και το χρονικό ορίζοντα που είχε. Πάντα εγώ πρεσβεύω ότι μία από τις βασικές αρχές που κάποιος πρέπει να έχει είναι αυτή της σταδιακής επένδυσης ή αποεπένδυσης, αφού δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε πότε οι αγορές είναι στο κατώτερο και πότε στο ανώτερο σημείο τους.


Χ_Τι τάση επικρατεί τώρα στην αγορά Α/Κ μετά τις μαζικές εκροές κεφαλαίων;
Α.Ξ._Αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι η αγορά βίωσε το μεγαλύτερο μέρος των εκροών στο συντηρητικό της τμήμα. Θα περίμενε κανείς να δει ότι ο κόσμος ρευστοποιεί τις μετοχές του. Δεν έγινε έτσι όμως. Τις μεγαλύτερες εκροές τις είχαμε στον τομέα της διαχείρισης διαθεσίμων, κυρίως λόγω του επιτοκιακού περιβάλλοντος που διαμορφώθηκε. Εκείνο το οποίο δυστυχώς διαπιστώνουμε είναι ότι τέτοιες εκροές, που παρατηρήθηκαν σε όλες τις χώρες, στην Ελλάδα εκδηλώθηκαν με αρκετά μεγαλύτερη ένταση. Είναι αυτό που κατά καιρούς και ως ΕΘΕ έχουμε επισημάνει, ότι λείπει το βάθος στη θεσμική διαχείριση, ένα βάθος που για να μπορέσει να το αποκτήσει η αγορά θέλει φορολογικά κίνητρα, ασφαλιστικά προγράμματα, μακροπρόθεσμους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι να διαμορφώνουν μια περιουσία με ικανό εκτόπισμα και βάθος, ώστε σε βάθος χρόνου (επειδή κρίσεις θα υπάρξουν και στο μέλλον) να μπορέσει να αντισταθμίσει τις απώλειες τις οποίες βιώνουμε.


Χ_Τι παραπάνω χρειάζεται, πλέον των ισχυόντων φορολογικών κινήτρων και ποια η σχέση της θεσμικής διαχείρισης με τα ασφαλιστικά ταμεία;
Α.Ξ._Τολμώ να πω ότι η θεσμική διαχείριση δεν έχει αγκαλιαστεί από την πολιτική ηγεσία με τη ζεστασιά που θα έπρεπε. Φορολογικά κίνητρα υπάρχουν αλλά είναι μεμονωμένα, αναφερόμενα μόνο σε μετοχικά Α/Κ εσωτερικού. Γι’ αυτό και ως Ένωση Θεσμικών Επενδυτών έχουμε καταγράψει ότι τα φορολογικά κίνητρα πρέπει να διευρυνθούν σε όλα τα Α/Κ. Μιλάμε πλέον για ελληνικές εταιρίες διαχείρισης που έχουν μια διεθνή παρουσία, διεθνή εμπειρία και ποικιλία στα προϊόντα. Κατανοώ το πνεύμα του νομοθέτη στο παρελθόν, γιατί ήθελε να ενισχύσει  την εσωτερική αγορά, αλλά νομίζω ότι, όταν μιλάς για θεσμική διαχείριση με το αναγκαίο βάθος για να στηρίξεις την κεφαλαιαγορά στο σύνολό της, δεν μπορείς να περιορίζεσαι  σε συγκεκριμένους τύπους προϊόντων. Τα φορολογικά κίνητρα πρέπει να έχουν μια αμεσότητα ώστε να μπορέσει ο επενδυτής να έρθει πιο κοντά στα Α/Κ. Φυσικά να έχουν ρήτρες ώστε να διασφαλισθεί ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας της συμμετοχής. Το βασικό, όμως, το οποίο θα έλεγα είναι πολύ πιο άμεσο και θα πρέπει να θεσμοθετηθεί, είναι προς την κατεύθυνση των συνταξιοδοτικών λογαριασμών, γιατί είναι αυτοί οι λογαριασμοί που ουσιαστικά εδραιώνουν μία καλή κεφαλαιακή παρουσία των θεσμικών διαχειριστών και μπορούν να αντεπεξέλθουν στις όποιες κρίσεις που και στο μέλλον θα έχουμε.


Χ_Τι διαβεβαιώσεις θα δίνατε προς ταμεία και ασφαλισμένους, ώστε να σας αναθέσουν τη διαχείριση των αποθεματικώ τους, έχοντας ένα αίσθημα ασφάλειας αλλά και μια βεβαιότητα περί συγκεκριμένου επιπέδου απόδοσης;
Α.Ξ._Ζητούμενο δεν είναι η επιλογή ενός τίτλου έναντι κάποιου άλλου. Αυτό που ανέδειξε η κρίση είναι να μπορεί κανείς να διαχειρισθεί το κίνδυνο της αγοράς. Κίνδυνο που σχετίζεται με τον αντισυμβαλλόμενο, με τη ρευστότητα στην αγορά, τις διακυμάνσεις των αποτιμήσεων ή και τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες σε μια χώρα. Η κρίση ανέδειξε την ανάγκη ο διαχειριστής να μπορεί να κατανοεί τα επενδυτικά εργαλεία, τα οποία πλέον έχουν γίνει πολύ πιο πολύπλοκα απ’ ότι στο παρελθόν. Για όλους αυτούς τους λόγους, αν κανείς συνυπολογίσει και το στοιχείο της διαφάνειας, που ο διαχειριστής αλλά και ο ασφαλιστικός φορέας οφείλουν να παρέχουν προς τους ασφαλισμένους, επιβάλλεται - και τολμώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη - να ανατεθεί η διαχείριση σε πιο θεσμικά σχήματα.


Χ_Πώς θα μπορούσε να προσφερθεί μία αίσθηση σιγουριάς, που θα έκανε τα ταμεία να προστρέξουν στη βοήθεια των θεσμικών διαχειριστών;
Α.Ξ._Η διαφάνεια και η εποπτεία εμπνέουν σιγουριά, όχι μόνο η απόδοση που έχει επιτευχθεί. Υπάρχουν εξελιγμένα μοντέλα με τα οποία αξιολογείται η διαχείριση και οι κίνδυνοι τους οποίους αυτή συνεπάγεται. Το πώς θα διαμορφώσεις το χαρτοφυλάκιο και το προφίλ το οποίο θα του δώσεις εξαρτάται και από τον χαρακτήρα και τη βιωσιμότητα του ταμείου, τους στόχους που θέτει, τη βάση των ασφαλιζομένων όσον αφορά την εργασία και την ηλικία τους... Όλα αυτά προσδιορίζουν το βαθμό κινδύνου και άλλα χαρακτηριστικά των επιλεγομένων επενδύσεων.


Χ_Θα μπορούσε να αλλάξει η πραγματικότητα της απότομης προσγείωσης του εισοδήματος ενός ασφαλισμένου τη στιγμή της συνταξιοδότησής του;
Α.Ξ._Ο Έλληνας ασφαλισμένος δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σημαντική συρρίκνωση που επέρχεται στο βιοτικό του επίπεδο όταν βγαίνει στη σύνταξη. Σε αντίθεση με τη διεθνή εμπειρία, όπου η ύπαρξη του 2ου και του 3ο πυλώνα ασφάλισης, σε συνδυασμό με τη θεσμική διαχείριση, έχουν δώσει λύση σε αυτό που αποκαλούμε ασφαλιστικό πρόβλημα. Προτείνουμε, λοιπόν, αυτό το σύστημα, επειδή πιστεύουμε ότι θα αποβεί εις όφελος όλων των εμπλεκομένων.


Χ_Πώς σχολιάζετε το ότι τα Βαλκάνια, από εκεί που παρουσιάζονταν σαν Ελντοράντο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τώρα προβάλλουν ως η κύρια πηγή κινδύνου για τη σταθερότητά ή ακόμη και για τη βιωσιμότητά τους;
Α.Ξ._Είναι οξύμωρο αναλυτές και οίκοι που εξυμνούσαν την προοπτική της Νέας Ευρώπης, μέσα σε ένα χρόνο να έχουν αντιστρέψει σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση τις αναλύσεις τους. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν γνώση, εμπειρία και δομή επαρκή για να αξιολογήσουν την κατάσταση. Αυτό ισχύει και για τις τράπεζες. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρξουν και κάποιες απώλειες στα Βαλκάνια. Γενικά, όμως, πιστεύω ότι η κρίση θα ξεπερασθεί και η κατάσταση θα βελτιωθεί και στις γειτονικές μας χώρες.


Χ_Εν κατακλείδι, αν σας ρωτούσα «πώς να επενδύσω σήμερα 100 χιλιάδες ευρώ» τι θα με συμβουλεύατε;
Α.Ξ._ Σήμερα, με την κρίση που βιώνουμε και τις αγορές να έχουν διορθώσει σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές τους, ο βασικός πυρήνας θα έλεγα πως πρέπει να είναι προϊόντα συντηρητικής μορφής, που είναι πιο σύνθετα και περιλαμβάνουν στοιχεία προστασίας κεφαλαίου, και να χρησιμοποιεί κανείς μετοχικούς τίτλους ως δορυφόρους σε αυτόν τον πυρήνα. Μάλιστα, αυτή η συμμετοχή στους μετοχικούς τίτλους να γίνεται με μια σταδιακότητα ώστε, αν δεν είμαστε ακόμα στο τέλος της κρίσης, μέχρι να βγούμε από αυτήν, να μπορέσει κανείς να καρπωθεί καλύτερες τιμές. Θα συνιστούσα, λοιπόν, να τοποθετηθείτε σε ένα συντηρητικό πυρήνα επένδυσης. Τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ενσωματώνουν μεγάλο κίνδυνο λόγω του μεγάλου spread, του ασφαλίστρου κινδύνου. Αποδίδουν άνω του 5%, που είναι πολύ καλό, αν λάβουμε υπόψη ότι το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο είναι μόλις 1,25%. Το spread θα συρρικνωθεί κι άλλο και θα δημιουργηθούν κεφαλαιακές υπεραξίες. Στα εταιρικά ομόλογα επίσης υπάρχει αξία, επειδή έχουν διευρυνθεί αποδόσεις, που προεξοφλούν πολύ χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης απ’ όσα έχουμε δει μέχρι τώρα. Φαινόμενα τύπου Lehman Brothers δύσκολα θα αφήσουν οι αρχές να επαναληφθούν. Τρίτο σκέλος της επένδυσης θα πρότεινα να είναι προϊόντα στοχευμένης απόδοσης και προστασίας κεφαλαίου

  Περιεχόμενα
Editorial
περιεχόμενα τ. 351/04.2009
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς
Συνέντευξη: Αρης Ξενόφος
Αφιέρωμα: Διαχείριση Κεφαλαίων
ΘΕΜΑ: Εξελίξεις στην Αγορά Ακινήτων
Θέμα: Αλλαγή Πλεύσης
Αφιέρωμα: Αγορά Φαρμάκου
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Νέα Χορηγητικά Προϊόντα
EUROMONEY: Δομημένα Προϊόντα για Δύσκολους Καιρούς
Διεθνείς Αγορές: 8 εκατ. Ευρωπαίοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2009
Αρθρο: Αντιμέτωποι με την ύφεση, γιατί μπήκαμε, πώς θα βγούμε
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩ, ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ, ΠΟΥ ΑΤΥΧΗΣΕ, ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ 2009 ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥ ΡΙΣΚΟΥ;
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ερευνα: της DELOITTE
Ερευνα της ICAP: Ελληνικές επιχείρησεις
Ερευνα της EXPERIAN: Ξοδεύεουν λιγότερα το 2009 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Παρουσιάσεις
Τα Νέα της Αγοράς
Δία Ταύτα: Ουδείς ασχολείται με την ουσία…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site