Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2009                              


ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ: ΠΡΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;


Η κρίση φαίνεται ότι άλλαξε τις απόψεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των τραπεζιτών, οι οποίοι τώρα ξαναμελετούν - κάποιοι ως σανίδα σωτηρίας – την εκδοχή που λίγο παλαιότερα απέρριψαν.από τον Γιάννη Παπαδογιάννη


Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί η κυβέρνηση στο θέμα των μεγα-συγχωνεύσεων και τη δημιουργία των αποκαλούμενων «εθνικών πρωταθλητών», καθώς η διεθνής οικονομική κρίση –που πλήττει πρωτίστως το τραπεζικό σύστημα- επιβάλλει την επανεξέταση όλων των θεμάτων από μηδενική βάση.
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στη δημιουργία των «εθνικών πρωταθλητών», δηλαδή της συνένωσης μεγάλων επιχειρήσεων, ειδικά στο τραπεζικό κλάδο. Ο τέως υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης είχε αντιταχθεί κατ' επανάληψιν στην προοπτική συγχώνευσης μεγάλων τραπεζών, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στο επίπεδο του ανταγωνισμού στο κλάδο. Η κυρίαρχη αντίληψη στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τότε ήταν ότι πρέπει να διατηρήσουμε πολλές και μικρές τράπεζες, ώστε να εξασφαλιστεί ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά. Με την τακτική αυτή διαφωνούσαν πολλά επιτελικά στελέχη τραπεζών, τα οποία υποστήριζαν ανοιχτά την ανάγκη δημιουργίας ισχυρών διεθνοποιημένων τραπεζικών ομίλων ελληνικών συμφερόντων, μέσω των οποίων θα μπορούσε να εξασφαλιστεί και να ενισχυθεί ο περιφερειακός ρόλος της χώρας.
Η εμμονή του κ. Αλογοσκούφη, εναντίον των συγχωνεύσεων μεγάλων εγχώριων τραπεζών, αποτυπώθηκε στην πώληση της Εμπορικής Τράπεζας: η κυβέρνηση απέτρεψε την συμμετοχή ελληνικών τραπεζών στη διαδικασία πώλησης, προωθώντας την πώληση της Εμπορικής στον γαλλικό όμιλο της Credit Agricole. Στην πραγματικότητα, το οικονομικό επιτελείο όχι μόνο απέτρεψε αλλά είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τις μεγάλες εγχώριες τράπεζες, να μην εμπλακούν στην διαδικασία πώλησης της Εμπορικής. Έτσι, οι «μεγάλοι» του κλάδου παρακολούθησαν παθητικά την εξαγορά της ιστορικής τράπεζας από τον γαλλικό όμιλο.


ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πολιτική αυτή φαίνεται ότι έχει περάσει στην ιστορία. Αναλυτές εκτιμούν ότι η δήλωση του νέου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, ότι «οι συγχωνεύσεις τραπεζών θα ήταν μια επωφελής εξέλιξη», που έγινε προ εβδομάδων στο Λονδίνο, αποτυπώνει τη μεταστροφή της κυβέρνησης στο θέμα της δημιουργίας «εθνικών πρωταθλητών». Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων, σημείωσε τον μεγάλο αριθμό τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, προσθέτοντας ότι «συγχωνεύσεις θα ήταν επωφελείς σε μια μικρή αγορά όπως αυτή της Ελλάδας».
Το βέβαιο είναι ότι η δήλωση του κ. Παπαθανασίου δεν αποτελεί προάγγελο μιας μεγάλης κίνησης, αλλά περισσότερο διαπίστωση που βασίζεται σε κοινή λογική: η διάρκεια και η ένταση της κρίσης θα οδηγήσουν κάποιες τράπεζες -αδύναμους κρίκους του συστήματος- εκτός αγοράς. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία η δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων δεν αποτελεί πολιτική επιλογή, αλλά ενδεχομένως προϋπόθεση για την επιβίωση κάποιον τραπεζών.
Οι επιτελείς των μεγάλων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, πάντως, υπογραμμίζουν - σε κάθε ευκαιρία - ότι δεν υπάρχει θέμα συγχωνεύσεων μεταξύ μεγάλων τραπεζών. Κύκλοι του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας υποστηρίζουν ότι η Εθνική δεν εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης και πολύ περισσότερο δεν συζητά κάτι τέτοιο με άλλη μεγάλη τράπεζα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι διοικήσεις των άλλων μεγάλων εμπορικών τραπεζών: επιτελικά στελέχη της Eurobank EFG, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο στον ορίζοντα.
Άλλωστε ο προβληματισμός για την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων και ισχυρότερων ομίλων δεν είναι καινούργιος, αλλά σιγοκαίει εδώ και πολλά χρόνια. Η περίφημη απόπειρα συγχώνευσης Εθνικής - Alpha Bank είχε ταράξει τα νερά, ωστόσο -όπως αποδείχθηκε- οι συνθήκες δεν ήταν ακόμα ώριμες. Υπό την πίεση μεγάλης μερίδας στελεχών, που εν πολλοίς αντιδρούσαν για τις… καρέκλες,  η συμφωνία ακυρώθηκε. Το καλοκαίρι του 2007, δηλαδή πριν από τη λαίλαπα τις οικονομικής κρίσης, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκαν ένα βήμα πριν από την συγχώνευση, αλλά η συμφωνία «χάλασε» για λεπτομέρειες. Ωστόσο, στην εποχή των παχιών αγελάδων και μικρές λεπτομέρειες είχαν μεγάλη σημασία.


ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Επιτελικό στέλεχος τράπεζας μιλώντας στο «Χ» υπογραμμίζει ότι είναι γεγονός πως αν είχαν προηγηθεί συγχωνεύσεις μεγάλων τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια, τότε η κρίση θα εύρισκε σε ισχυρότερη θέση το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σε ό,τι αφορά την εκκίνηση νέου κύκλου συγχωνεύσεων τώρα, σημειώνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό: «ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάποια ή κάποιες τράπεζες βρέθηκαν σε αδύναμη θέση λόγω της κρίσης, μέσω του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια και έτσι εξασθενεί η πίεση για συγχωνεύσεις».
Αυτά για την ώρα. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι αν η κρίση δεν έχει δείξει όλα της τα πρόσωπα, κάτι που πιστεύουν οι περισσότεροι, και επιβεβαιωθούν οι φόβοι για βαθιά ύφεση, ειδικά στις χώρες της περιοχής, οδηγώντας τις επισφάλειες στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη στα ύψη, τότε ορισμένες τράπεζες θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση και η συγχώνευση με κάποια άλλη ισχυρότερη θα είναι μονόδρομος.
Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα έρθουν γρηγορότερα, καθώς τράπεζες που διαβλέπουν τις επερχόμενες δυσκολίες θα προκαλέσουν γρήγορα τις εξελίξεις, ώστε η κρίση να μην αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τη θέση τους και κατ' επέκταση την διαπραγματευτική τους δυνατότητα.


ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ Β»
Στο τραπέζι των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών βρίσκεται ακόμα μία εναλλακτική επιλογή, στην περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω, ειδικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ως έσχατη λύση, οι εγχώριες τράπεζες εξετάζουν τις δυνατότητες συγχωνεύσεων θυγατρικών τραπεζών εκτός Ελλάδος. Το μεγάλο πλεονέκτημα των συγχωνεύσεων εκτός Ελλάδας είναι ότι μπορούν να εξασφαλισθούν άμεσα οικονομίες κλίμακας, καθώς στις χώρες της περιοχής το καθεστώς είναι ελαστικό. Έτσι, οι τράπεζες μπορούν άμεσα να συγχωνεύσουν δίκτυα, για παράδειγμα στη Ρουμανία, και να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων, σε συγχωνεύσεις των υπηρεσιών διοίκησης και τη μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι η επιλεκτική συγχώνευση θυγατρικών τραπεζών εκτός Ελλάδας έχει ισχυρή οικονομική λογική, στην περίπτωση που η κρίση επιμηκυνθεί και οι οικονομικές συνθήκες στις χώρες της περιοχής επιδεινωθούν.
Σοβαρό κίνητρο για τέτοιες κινήσεις θεωρείται ότι είναι η μεγάλη μείωση εξόδων, που μπορεί να επιτευχθεί άμεσα, κυρίως μέσω της μείωσης του δικτύου και του προσωπικού. Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία αποτελούν τις χώρες όπου όλες οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες διαθέτουν ισχυρή παρουσία και οι οποίες προσφέρονται για συμπράξεις. (Στο σχετικό πίνακα φαίνεται ο αριθμός καταστημάτων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών σε κάθε μία από τις παραπάνω χώρες).
Στην αντίπερα όχθη, ορισμένα στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, δηλαδή συγχωνεύσεις θυγατρικών από ομίλους που κατά βάση (δηλαδή στην Ελλάδα) θα παραμείνουν ανταγωνιστές. Υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ουσιαστικά σε αποχώρηση τραπεζών από ορισμένες χώρες, ανατρέποντας το μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων ετών, στο οποίο επενδύθηκαν πολλά.


ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
 ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΝΟΛΟ
EUROBANK 282 244 123 649
ΕΘΝΙΚΗ 131 256 204 591
ALPHA BANK 173 101 149 423
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 165 88 47 300
ΣΥΝΟΛΟ 751 689 523 1963


 

  Περιεχόμενα
Editorial
περιεχόμενα τ. 351/04.2009
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς
Συνέντευξη: Αρης Ξενόφος
Αφιέρωμα: Διαχείριση Κεφαλαίων
ΘΕΜΑ: Εξελίξεις στην Αγορά Ακινήτων
Θέμα: Αλλαγή Πλεύσης
Αφιέρωμα: Αγορά Φαρμάκου
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Νέα Χορηγητικά Προϊόντα
EUROMONEY: Δομημένα Προϊόντα για Δύσκολους Καιρούς
Διεθνείς Αγορές: 8 εκατ. Ευρωπαίοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2009
Αρθρο: Αντιμέτωποι με την ύφεση, γιατί μπήκαμε, πώς θα βγούμε
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩ, ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ, ΠΟΥ ΑΤΥΧΗΣΕ, ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ 2009 ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥ ΡΙΣΚΟΥ;
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ερευνα: της DELOITTE
Ερευνα της ICAP: Ελληνικές επιχείρησεις
Ερευνα της EXPERIAN: Ξοδεύεουν λιγότερα το 2009 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Παρουσιάσεις
Τα Νέα της Αγοράς
Δία Ταύτα: Ουδείς ασχολείται με την ουσία…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site