Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2009                              

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
από τον Παναγιώτη Φρεντζά


8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2009
ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΒΗΤΡΟ
ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν είναι απόλυτα σαφές αν η σοβούσα κρίση βαθαίνει ή τα χειρότερα έχουν περάσει, ενώ βρισκόμαστε σε μία φάση που οι μεταποιητές φοβούνται να παράγουν και οι καταναλωτές να εκπληρώσουν το αυτονόητον καθήκον τους.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Το ενδιαφέρον των αναλυτών επικεντρώνεται στα στοιχεία για την αμερικανική ανεργία, τα οποία κάθε άλλο παρά θετικά και ελπιδοφόρα είναι. Οι αναλυτές μιλούν για άνοδο σε επίπεδα της τάξης του 8,5% ή ακόμη 700.000 άτομα να παίρνουν σειρά για το επίδομα, κάτι που μεταφράζεται σε βαθιά και εν πολλοίς ανεξέλεγκτη κρίση- την χειρότερη από το 1982, όταν η ανεργία άγγιξε το 10,8% στις ΗΠΑ.
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα στην Ευρώπη, όπου σύμφωνα με την CES (την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων) 8 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν την δουλειά τους μέσα στο 2009, κάτι που θα εκτοξεύσει τα επίπεδα της ανεργίας σε πάνω από 10% για τους «27». Φαινόμενο το οποίο, σύμφωνα με την CES θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με έκτακτες δημόσιες δαπάνες, τη θέσπιση νέου κοινωνικού συμβολαίου και δέσμη έκτακτων μέτρων, μεταξύ των οποίων και η προσωρινή μείωση του χρόνου εργασίας, μέχρι εξομαλύνσεως της κατάστασης. Πρακτικά δηλαδή, τα αντίθετα από αυτά που υποστήριζαν οι κεφαλές της ΕΕ λίγους μόλις μήνες πριν…
Δεν είναι απόλυτα σαφές αν η σοβούσα κρίση βαθαίνει ή τα χειρότερα έχουν περάσει, ενώ βρισκόμαστε σε μία φάση που οι μεταποιητές φοβούνται να παράγουν και οι καταναλωτές να εκπληρώσουν το αυτονόητον καθήκον τους. Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι θολά και το μόνο βέβαιο είναι η ανυπαρξία καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τουλάχιστον στις ΗΠΑ (για το Φεβρουάριο βυθίστηκε στο 25, που είναι και η χειρότερη επίδοση όλων των εποχών).


G-20 ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
Την ώρα που θα διαβάζονται αυτές οι γραμμές, οι αποφάσεις της συνάντησης κορυφής της G-20 θα είναι ήδη γνωστές. Ωστόσο, το βασικό ενδιαφέρον δεν είναι τόσο τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι της G-20, τα οποία είναι λίγο-πολύ γνωστά, όσο αυτά που θα συζητηθούν στα «πηγαδάκια». Το κύριο από αυτά, είναι ασφαλώς η αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο οι ισχυρές οικονομίες αποθεματοποιούν: κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από την προσήλωση στο δολάριο ως παγκόσμιας αποθεματικής σταθεράς, αλλά είναι μάλλον απίθανο το θέμα να τεθεί με την τρέχουσα συγκυρία, και μάλιστα επίσημα.
Πάντως, ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς επισήμανε πολύ πρόσφατα την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μηχανισμού δημιουργίας παγκόσμιων αποθεματικών, απεξαρτημένου από το δολάριο, ενώ παρόμοιες σκέψεις έχουν διατυπώσει μεγαλόφωνα τόσο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιάο Τσουάν. Πάντως, επί του παρόντος δεν φαίνεται ότι θα έχουμε ένα δεύτερο Bretton Woods- το θέμα θα αφεθεί να συζητηθεί σε μία πιο κατάλληλη στιγμή, και μέχρι τότε ο κος Τσουάν (του οποίου η τράπεζα έχει τα μεγαλύτερα αποθεματικά σε δολάρια από οποιαδήποτε άλλη, παγκόσμια) θα εξακολουθήσει την συνήθη τακτική της υπογείου χειραγώγησης του γουάν, την οποία οι πάντες γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν καταγγέλλει δημοσίως…
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την ανάγκη χάραξης κοινής οικονομικής γραμμής με τις υπόλοιπες ισχυρές οικονομίες της G-20, αλλά ασφαλώς η όποια προσπάθεια εναρμονισμού οικονομικών πολιτικών με πολύ διαφορετική φιλοσοφία θα είναι ένα δύσκολο έργο.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ
Καθοδικά κινήθηκε κατά τον μήνα Μάρτιο το δολάριο σε σχέση τόσο με το γιεν, όσο και το ευρώ. Έναντι του ευρώ, η πτώση ανακόπηκε τις τελευταίες ημέρες του μήνα, καθώς η αγορά είχε προεξοφλήσει και νέα, μεγάλη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων για την συνεδρίαση της Πέμπτης 2 Απριλίου. Οι συνολικές απώλειες του μήνα είναι της τάξης του 5% έναντι του ευρώ, και 2% έναντι του γιεν.
 
ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ(;) «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ
Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου σηματοδότησε το φρενάρισμα της αδιάκοπης κατρακύλας των χρηματιστηριακών δεικτών, ενώ για τις υπόλοιπες τρεις εβδομάδες καταγράφηκε άνοδος, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις (ασιατικά χρηματιστήρια) είναι ιδιαίτερα αξιόλογη. Γενικά από όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια, μόνο ο FTSE σημείωσε οριακές απώλειες για τον μήνα Μάρτιο. Ωστόσο, για τον ερχόμενο μήνα οι οιωνοί δεν είναι θετικοί, για τον απλό λόγο που λέγεται αποτελέσματα τριμήνου, και για τα οποία οι προβλέψεις μόνο αισιόδοξες δεν είναι. Μάλιστα, για ορισμένους από τους τέως μεγάλους παίκτες (αυτοκινητοβιομηχανίες) το ερώτημα είναι πλέον αν θα προλάβουν να βγάλουν αποτελέσματα…
Ο λόγος που το σύνολο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι χρεοκοπημένο από τεχνική άποψη, ενώ οι ευρωπαϊκές συνάδελφοί τους αντιμετωπίζουν πολύ ελαφρύτερα προβλήματα, θα είναι ασφαλώς ένα από τα προσφιλή θέματα συζήτησης των προσεχών εβδομάδων. Οι λόγοι φαίνεται να επεκτείνονται και πέραν των καθαρά οικονομικών και διαχειριστικών, με την πολιτική και την γενικότερη καταναλωτική κουλτούρα Αμερικανών και Ευρωπαίων να παίζουν σημαντικό ρόλο.
 
ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΤΙΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
Κανέναν δεν εξέπληξε η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο 1,5% στις αρχές του μήνα- ήταν κάτι που είχε προδιαγραφεί, μετά τις εντονότατες πιέσεις που ασκήθηκαν από 16 μέλη του συμβουλίου της Τράπεζας τον προπερασμένο μήνα. Περαιτέρω μείωση (στις 2 Απριλίου) δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανένα, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διοικητικού συμβούλου της ΕΚΤ Άξελ Βέμπερ, ότι τα πραγματικά επιτόκια είναι λίγο ανώτερα από τα αντίστοιχα (μηδενικά) αμερικανικά, και πάντως κάτω από την μονάδα, ενώ ο δομικός πληθωρισμός δεν ξεπερνά το 1%. Ήδη σε ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως την Ισπανία, εκτιμάται ότι έχουν εμφανισθεί αντιπληθωριστικά φαινόμενα.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ
Οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ είχαν αποτέλεσμα, και η τιμή του μαύρου χρυσού ανέβηκε ξανά στα επίπεδα των 50-55 δολαρίων το βαρέλι, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η τιμή για το φυσικό αέριο. Αύξηση σημείωσαν και οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, και δη του χαλκού, παρότι δεν υπήρξε κάποια έξαρση της μεταποιητικής δραστηριότητας, η αυξημένη ζήτηση από συγκεκριμένο κλάδο, που να δικαιολογεί αυτή την αύξηση. 
Αντίθετα, η τιμή του χρυσού φρέναρε κάτω από τα 950 δολάρια η ουγγιά, γεγονός που ενδεχόμενα σημαίνει ότι η διατίμηση ορισμένων επιλέκτων κοινών μετοχών έχει φανεί δελεαστική στους συνήθεις θεσμικούς επενδυτές, που είναι αυτοί που κινούν, σε μεγάλο βαθμό, την αγορά των πολυτίμων μετάλλων.

  Περιεχόμενα
Editorial
περιεχόμενα τ. 351/04.2009
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς
Συνέντευξη: Αρης Ξενόφος
Αφιέρωμα: Διαχείριση Κεφαλαίων
ΘΕΜΑ: Εξελίξεις στην Αγορά Ακινήτων
Θέμα: Αλλαγή Πλεύσης
Αφιέρωμα: Αγορά Φαρμάκου
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Νέα Χορηγητικά Προϊόντα
EUROMONEY: Δομημένα Προϊόντα για Δύσκολους Καιρούς
Διεθνείς Αγορές: 8 εκατ. Ευρωπαίοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2009
Αρθρο: Αντιμέτωποι με την ύφεση, γιατί μπήκαμε, πώς θα βγούμε
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩ, ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ, ΠΟΥ ΑΤΥΧΗΣΕ, ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ 2009 ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥ ΡΙΣΚΟΥ;
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ερευνα: της DELOITTE
Ερευνα της ICAP: Ελληνικές επιχείρησεις
Ερευνα της EXPERIAN: Ξοδεύεουν λιγότερα το 2009 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Παρουσιάσεις
Τα Νέα της Αγοράς
Δία Ταύτα: Ουδείς ασχολείται με την ουσία…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site