Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2009                              


ΑΝΑΛΥΣΗΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ 2009 ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥ ΡΙΣΚΟΥ;


Ο υπερβολικός φόβος των επενδυτών αποτυπώνεται στην τεράστια παράπλευρη ρευστότητα που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και η οποία οδηγείται σε επενδύσεις χαμηλής απόδοσης, όπως τα κρατικά ομόλογα. 
από τον Kevin Rendino*


Οι συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες. Οι επενδυτές θα πρέπει να παλέψουν με την ύφεση, με την πτώση των εταιρικών κερδών, με ένα οικονομικό σύστημα που βρίσκεται ακόμη κάτω από πολύ μεγάλες πιέσεις και με ένα επίπεδο μεταβλητότητας που όμοιό του δεν έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες. Κάτω από αυτές τις συγκυρίες, η διατήρηση της ρευστότητας πιθανόν να φαίνεται ότι αποτελεί την πιο ελκυστική και ασφαλή επιλογή. Παρόλα αυτά, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιόδους εξαιρετικής οικονομικής δυσπραγίας, αναδεικνύονται ήδη κάποιες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Στην πραγματικότητα, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι σε σχέση με την προοπτική θετικής αντίδρασης εντός του 2009 των επενδυτικών προϊόντων που ενέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών.
Η συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία μας στηρίζεται σε μια σειρά από παράγοντες.
Πρώτον, έχουμε γίνει μάρτυρες, σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας προσπάθειας παροχής δημοσιονομικών και οικονομικών κινήτρων, το μέγεθος της οποίας δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και που, σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να προκαλέσει την αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.
Δεύτερον, ο υπερβολικός φόβος των επενδυτών αποτυπώνεται στην τεράστια παράπλευρη ρευστότητα που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και η οποία οδηγείται σε επενδύσεις χαμηλής απόδοσης, όπως τα κρατικά ομόλογα.
Τρίτον, οι αποτιμήσεις των μετοχών πλησιάζουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα έχοντας προεξοφλήσει κάμψη - ρεκόρ των εταιρικών κερδών, γεγονός που παρέχει σημαντική στήριξη στις αμερικανικές μετοχές.


ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Πιστεύουμε ότι οι παράγοντες αυτοί θα έχουν τελικά θετική επίδραση στις κεφαλαιαγορές, ενώ υπάρχουν και κάποιες άλλες θετικές πλευρές που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη. Όσον αφορά στις χρηματοπιστωτικές αγορές, διαπιστώνουμε κάποια σημάδια αύξησης της προθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει μια ελαφρά μείωση στα spread, τάση που μπορεί να διατηρηθεί εάν αποδειχτούν επιτυχείς οι κυβερνητικές εκείνες δράσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Ένας επιπλέον θετικός παράγοντας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Συνήθως, η παραγωγικότητα πέφτει κατά τη διάρκεια της ύφεσης, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική φάση φαίνεται ότι αποδείχτηκε ανθεκτική. Εάν τα μεγέθη που έχουν σχέση με την παραγωγικότητα συνεχίσουν να αντέχουν τις πιέσεις, τότε θα πρέπει να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στον αρνητικό ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης και στα χαμηλά περιθώρια κέρδους.
Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε την ευρύτερη θετική συμβολή που είχαν στην οικονομία οι αγορές των εμπορευμάτων. Από τη στιγμή που η τιμή του αργού έπεσε στα περίπου 40 δολάρια το βαρέλι προς το τέλος του 2008, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν γύρω από αυτά τα επίπεδα, παρά τις επιπλέον ενδείξεις για την αδυναμία της οικονομίας. Και οι τιμές των υπόλοιπων εμπορευμάτων διατηρήθηκαν, επίσης, σταθερές, ενώ ο χρυσός, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως αντιστάθμιση στον κίνδυνο του πληθωρισμού, κινήθηκε ανοδικά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν με συνέπεια να καταπολεμήσουν τον αποπληθωρισμό.     
Συνολικά, πιστεύουμε ότι το μεγάλο πακέτο για την αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας θα φέρει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τις κινήσεις επιθετικής πολιτικής που γίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, θα οδηγήσει τελικά στην αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ «ΤΑΥΡΩΝ»
* Τα πακέτα για τη δημοσιονομική και τη νομισματική στήριξη, τα οποία έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, είναι πιθανό να καταφέρουν τελικά να αντιστρέψουν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
* Οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων βρίσκονται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα.
* Υπάρχουν στέρεοι ισολογισμοί και χρηματοροές.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ «ΑΡΚΟΥΔΩΝ»
* Το σκάσιμο της φούσκας των αμερικανικών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.
* Η κατάρρευση της κατανάλωσης στην Αμερική, καθώς η οικιστική αγορά συνεχίζει να   εξασθενεί.
* Οι αναθεωρήσεις της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων.


* Διαχειριστή του επενδυτικού κεφαλαίου BGF US Basic Value Fund της BlackRock

  Περιεχόμενα
Editorial
περιεχόμενα τ. 351/04.2009
Επικαιρότητα
Προτάσεις Αγοράς
Συνέντευξη: Αρης Ξενόφος
Αφιέρωμα: Διαχείριση Κεφαλαίων
ΘΕΜΑ: Εξελίξεις στην Αγορά Ακινήτων
Θέμα: Αλλαγή Πλεύσης
Αφιέρωμα: Αγορά Φαρμάκου
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Νέα Χορηγητικά Προϊόντα
EUROMONEY: Δομημένα Προϊόντα για Δύσκολους Καιρούς
Διεθνείς Αγορές: 8 εκατ. Ευρωπαίοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2009
Αρθρο: Αντιμέτωποι με την ύφεση, γιατί μπήκαμε, πώς θα βγούμε
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩ, ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ, ΠΟΥ ΑΤΥΧΗΣΕ, ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ 2009 ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥ ΡΙΣΚΟΥ;
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ερευνα: της DELOITTE
Ερευνα της ICAP: Ελληνικές επιχείρησεις
Ερευνα της EXPERIAN: Ξοδεύεουν λιγότερα το 2009 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές
Στα ενδότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Παρουσιάσεις
Τα Νέα της Αγοράς
Δία Ταύτα: Ουδείς ασχολείται με την ουσία…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site