Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2009                              


ΕΝ ΑΡΧΗ 


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΤΟΥ BEAR MARKET RALLY

Bρισκόμαστε, όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, στο τέλος της έντονης κρίσης, αλλά και στην αρχή της βαθιάς ύφεσης
.


Επτά διαδοχικές εβδομάδες ανοδικής τάσης στα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια, της «Σοφοκλέους» περιλαμβανομένης, δεν ήταν κι άσχημα. Λογικό και αναμενόμενο, όμως, ήταν να προκύψει και η διόρθωση, η οποία όντως προέκυψε. Το γύρισμα των τιμών των μεποχών προς τα κάτω, μάλιστα, δεν έλαβε τη μορφή κατολίσθησης, αλλά εκδηλώθηκε μάλλον ήπια και ομαλά. Πιθανότατα, πάντως, σηματοδότησε το τέλος του bear market rally, για το οποίο συζητούσαμε τον περασμένο και τον προπερασμένο μήνα.
Πού βρισκόμαστε τώρα, λοιπόν; Βρισκόμαστε, όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, στο τέλος της έντονης κρίσης, αλλά και στην αρχή της βαθιάς ύφεσης.
Βρισκόμαστε στο τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς τα έκτακτα μέτρα - που έλαβαν κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί - φαίνεται ότι αποδίδουν. Η ρευστότητα επανέρχεται στην αγορά, έστω δειλά-δειλά και επιλεκτικά. Πιο εκλογικευμένα, θα μπορούσε να πει κανείς, αφού οι πιο ισχυροί και φερέγγυοι πελάτες του τραπεζικού συστήματος διαθέτουν άνετη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, οπότε μπορούν να προγραμματίσουν τις επενδυτικές ή υποστηρικτικές των δραστηριοτήτων τους ενέργειες.
Αυτοί, όμως, είναι η λεγόμενη πρώτη κατηγορία των επιχειρηματικών δανειοληπτών. Με τη δεύτερη τι θα γίνει; Για τη δεύτερη κατηγορία τα πράγματα είναι λιγότερο απλά, καθώς θα εξαρτηθούν από το «λίπος» που κάθε επιχείρηση έχει συσσωρεύσει στη διάρκεια των καλύτερων καιρών ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει και στις περιόδους ξηρασίας. Κουράγιο, λοιπόν, σύνεση και επινοητικότητα, για να αντέξουν...


ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ
Τα παραπάνω δεν χρειάζεται να τονισθεί ότι οφείλουν να ληφθούν σοβαρά υπόψη και χρηματιστηριακώς ομιλούντες. Η νέα φάση πτώσης των τιμών στο χρηματιστήριο είναι πιθανότατο ότι θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες. Το ζήτημα είναι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιλεκτικοί και να μην ψωνίζουμε από τον... σωρό.
Τι εννοούμε δηλαδή, ότι είναι καιρός για αγορές; Ναι, το εννοούμε, όπως το εννοούσαμε και πριν από ένα, δύο και τρεις μήνες, και φαίνεται ότι επαληθευόμαστε. Το εννοούμε, όμως, επειδή (και αυτό δεν βλάπτει να το υπενθυμίζουμε από καιρό σε καιρό) δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε - χρονικώς ή στις πόσες μονάδες - το χρηματιστήριο θα έχει φθάσει στο κατώτατο, για την περίοδο, επίπεδό του.
Το εννοούμε, επίσης, τονίζοντας άλλα δύο σημεία. Ότι:
1. Δεν αγοράζουμε μετοχές μια κι έξω, εξαντλώντας ολόκληρο τον επενδυτικό μας προϋπολογισμό, αλλά οπωσδήποτε σταδιακά, κρατώντας «πισινή» και για ενδεχόμενη νέα πτωτική τάση.
2. Δεν αγοράζουμε για να πουλήσουμε... αύριο, ειδικά μάλιστα αυτό τον καιρό. Αγοράζουμε με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, διετίας ας πούμε. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν ότι στο διάστημα αυτό η πραγματική οικονομία θα έχει δείξει και οι χρηματιστηριακές αγορές θα σπεύδουν (με ανοδική κίνηση) να προεξοφλήσουν τις διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις.


ΖΟΡΙΚΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Ίσως πρέπει, λοιπόν, να ξεθαρρέψουμε, να βγάλουμε τα ευρώ που φυλάμε «κάτω από το μαξιλάρι μας» και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της επιστροφής σε μετοχικούς τίτλους. Ποιους μετοχικούς τίτλους; Αυτό πρέπει να το βρει καθένας μόνος του. Οι επόμενες σελίδες (και) αυτού του τεύχους, πάντως, φιλοδοξούν να σας φανούν χρήσιμες στη σχετική μελέτη. Αυτό που μπορούμε να πούμε από αυτή τη σελίδα είναι το γενικό: «δεν είναι καιρός για ηρωισμούς». Μάλλον συντηρητικά, λοιπόν, με επιλογή «αμυντικών» μετοχών για λίγο καιρό ακόμα, συνιστούν και οι αναλυτές να κινηθούμε. Κι εμείς λέμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη τη γνώμη τους.
Όσο για προβλέψεις σχετικά με το πώς θα κινηθεί η αγορά:
1. αν δηλαδή θα υποχωρεί για καιρό,
2. αν μια νέα έντονη ανοδική φάση ξεκινήσει σύντομα ή
3. αν οι τιμές ακολουθήσουν για αρκετό καιρό μια μάλλον «οριζόντια» πορεία,
η γενικότερη κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία δείχνει περισσότερο προς την τρίτη εκδοχή, ενώ ειδικά για την ελληνική η εκτίμηση (και) του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα νιώσουμε στ’ αλήθεια τις επιπτώσεις της κρίσης, δεν θα έβλαπτε να ληφθεί υπόψη...

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: τ. 352, Μάιος 2009
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΜΑΖΑΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ASSET MANAGEMENT MONEY CONFERENCE 2009
ΘΕΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ICAP
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΗΝ ΓΣ ΤΗΣ ΤτΕ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site