Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2009                              


ΥΦΕΣΗ
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΤΟΧΩΝ
ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ


Τα σχεδιαζόμενα μέτρα στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών της ΕΕ, οι χαμηλές τιμές των αγαθών και η ελαστικότητα της νομισματικής πολιτικής, θα πρέπει να συνδυασθούν ώστε να υπάρξει κάποια ανάκαμψη στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2009
(Dr. Michael Heise, επί κεφαλής οικονομολόγος της Allianz SE)


Επιδείνωση της απασχόλησης και των δημόσιων οικονομικών προβλέπει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ανάπτυξης και Απασχόλησης για το 2009, βασιζόμενο στους Δείκτες Επιτυχίας στην Οικονομία της Γνώσης, και τονίζει ότι η διεθνής κρίση ανακόπτει την πρόοδο της Ευρώπης αναφορικά με τους στόχους της Λισσαβώνας.
Πρόκειται για την ετήσια έρευνα ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύει και φέτος η Allianz SE σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Λισσαβώνας - μια δεξαμενή σκέψης με έδρα της Βρυξέλλες, στην οποία, πέρα από τις αρνητικές αναφορές σχετικά με την κρίση, διατυπώνονται θετικά σχόλια για την πορεία της Ελλάδας το 2008.
Ο Dr. Michael Heise, επί κεφαλής οικονομολόγος της Allianz SE, αναφερόμενος στην πορεία της Ευρώπης σε μέσο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τονίζει ότι «τα σχεδιαζόμενα μέτρα στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών της ΕΕ, οι χαμηλές τιμές των αγαθών και η ελαστικότητα της νομισματικής πολιτικής, θα πρέπει να συνδυασθούν ως παράγοντες ώστε να υπάρξει κάποια ανάκαμψη στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2009», ενώ υπογραμμίζει ότι «πολλές χώρες υπέστησαν ισχυρό πλήγμα λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά οι προοπτικές δεν είναι απολύτως απογοητευτικές. Η Ευρώπη συνεχίζει να διαθέτει πολλά καίρια πλεονεκτήματα, όπως καλό επίπεδο ανθρώπινου κεφαλαίου, δεξιότητες στις τεχνολογίες αιχμής, ισχυρό κοινωνικό μοντέλο και σχετικά καλή διακυβέρνηση».
Από την πλευρά του ο Paul Hofheinz, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Λισσαβώνας επισημαίνει ότι «η μελέτη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ανάπτυξης και Απασχόλησης για το 2009 υποδεικνύει ότι πρέπει - αντί φυσικά να εγκαταλείψουμε τους στόχους και τις φιλοδοξίες της στρατηγικής της Λισσαβόνας- να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στους μακροπρόθεσμους στόχους, στην καινοτομία, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, στη βελτίωση της παραγωγικότητας της αγοράς εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη, προκειμένου να θέσουμε γερά κοινωνικά θεμέλια».


Η ΕΛΛΑΔΑ
Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ανάπτυξης και Απασχόλησης, η Ελλάδα βελτίωσε το 2008 κατά δύο θέσεις την εικόνα της σε ότι αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας της και βρέθηκε δεύτερη στις 14 υπό εξέταση χώρες, από τέταρτη που ήταν ένα χρόνο πριν. Σε ότι αφορά το δείκτη Παραγωγής η Ελλάδα ήταν και παρέμεινε στην πρώτη θέση, στην απασχόληση βρέθηκε χαμηλά στην κατάταξη και συγκεκριμένα στην 11η θέση, όπως και σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, στον τομέα των επενδύσεων υποχώρησε κατά δύο θέσεις και κατατάχθηκε 10η από 8η το 2007, και στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών -αν και χαμηλά στην κατάταξη- βελτίωσε κατά δύο βαθμίδες τη θέση της. Βρέθηκε στη 12η από τη 14η το 2007. Τέλος, το 2008 και για τις επιδόσεις της στο σύνολο των υπό εξέταση τομέων, η Ελλάδα βελτίωσε κατά μια βαθμίδα την εικόνα της σε σχέση με το 2007, καταλαμβάνοντας την 4η θέση.
Η μελέτη του Συμβουλίου της Λισσαβώνας και της Allianz κατατάσσει τις χώρες σύμφωνα με έξι βασικά κριτήρια: την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας, την απασχόληση, το ανθρώπινο κεφάλαιο, την επένδυση με γνώμονα το μέλλον και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.


ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΕΛΕΡΜΑΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ FREDDIE MAC
Γιατί αυτοκτόνησε;
Ήταν 41 ετών, εργαζόταν στη Freddie Mac επί 16 έτη και πλέον, ενώ ορίστηκε οικονομικός διευθυντής του (κρατικοποιηθέντος) πιστωτικού ιδρύματος στεγαστικής πίστης το Σεπτέμβριο του 2008. Δεν εκκρεμούσε κάποια διαδικασία εις βάρος του, ενώ συγκαταλεγόταν στα στελέχη που αναμενόταν να λάβουν σημαντικότατα ποσά ως «μπόνους». Μάλλον η κρίση έχει πολλές πτυχές που είναι ακόμη «σκοτεινές».


ΜΠΑΡΑΚ ΧΟΥΣΕΪΝ ΟΜΠΑΜΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ
Θέλει πολλή δουλειά
Ό,τι κάνουμε πρέπει τελικά να μεταφραστεί σε οικονομική πρόοδο και θέσεις εργασίας. Αρχίζουμε να βλέπουμε πρόοδο και αν δεν δειλιάσουμε είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα ξαναφέρουμε την οικονομία σε σωστή πορεία. Πρέπει, όμως, να γίνει ακόμη πολλή δουλειά.


ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΛΑΜΠΕΡΤ
ΓΕΝ. Δ/ΝΤΗΣ ΣΥΝ/ΔΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
«Άνοιξη» το 2010
Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι η χειρότερη φάση της ύφεσης βρίσκεται πίσω μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει την ύφεση, αλλά προβλέπουμε μια πολύ μικρή ανάπτυξη την άνοιξη του 2010.


ΟΛΙΒΙΕ ΜΠΛΑΝΣΑΡ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ
Η απαισιοδοξία παγιώνεται
Από κάθε άποψη, η οικονομική αυτή κάμψη αντιπροσωπεύει τη βαθύτερη παγκόσμια ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Καμία γωνιά του πλανήτη δεν μένει ανεπηρέαστη. Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο συνεχίζει να βαθαίνει η φάση της ύφεσης, τόσο ισχνότερες είναι οι πιθανότητες ότι μία ισχυρή ανάκαμψη θα κάνει την εμφάνισή της, καθώς η απαισιοδοξία παγιώνεται και οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων πλήττονται περαιτέρω.


ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΪΘΝΕΡ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΗΠΑ

Φταίμε για την κρίση
Μεγάλο μέρος της ευθύνης (για την οικονομική κρίση) φέρουν και οι ΗΠΑ. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη εποχή δεν είχε πληγεί ο κόσμος από ταυτόχρονη οικονομική και χρηματοπιστωτική αναταραχή όπως αυτήν που ζούμε σήμερα. Πρόκειται για μία απότομη διόρθωση των χρηματοπιστωτικών υπερβολών που υποσκέλισαν τις οικονομίες και τους μηχανισμούς αυτορύθμισης των αγορών. Ο υπόλοιπος κόσμος χρειάζεται την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομία για να ανακάμψουν και οι υπόλοιπες, όπως και οι ΗΠΑ χρειάζονται την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.


ΓΟΥΪΛΕΜ ΜΠΑΪΤΕΡ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ LONDON SCHOOL OF ECONOMICS
Να διασφαλισθεί η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται να διαθέτει περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με την ποιότητα των (βασιζόμενων σε χρέη τρίτων) χρεογράφων, τα οποία εμπορικές τράπεζες της καταθέτουν ως εγγύηση για τη λήψη δανείων, προκειμένου να μπορεί να διασφαλίσει ότι η ίδια δεν θα υποστεί ζημίες από τα δάνεια που χορηγεί.


ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Σχέδιο κατά της ανεργίας
Το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 2009, σε μέτρα στήριξης της απασχόλησης) είναι η δική μας απάντηση στα όσα σήμερα συμβαίνουν και αντιμετωπίζουμε από την διεθνή οικονομική κρίση. Το 70% του προγράμματος προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια, ενώ η εθνική συμμετοχή έχει ήδη προϋπολογιστεί. Στόχος είναι να στηρίξουμε τους νέους και τις νέες, τις πιο ευπαθείς ομάδες και εκείνους τους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως ο τουρισμός, η οικοδομή, οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λέει όλη την αλήθεια στους πολίτες και κυρίως να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε η χώρα να βγει από την παγκόσμια οικονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Τον Ιούνιο θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2009 και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουμε ήδη ανακοινώσει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, για να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση. Οι στόχοι που έχουμε θέσει για περιορισμό του ελλείμματος σε 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010 ισχύουν στο ακέραιο.


ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣ
Συμμορφωνόμαστε... βραδέως
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που η Ιρλανδία μας ενημέρωσε, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας, ότι καταβάλλει προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στο εσωτερικό της. Είμαστε ικανοποιημένοι επίσης για το ότι και η Ελλάδα μπαίνει στον ίδιο δρόμο με την Ιρλανδία, αν και με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό. Βέβαια, η Ελλάδα μάς διαβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα με μεγάλη υπευθυνότητα. Και έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουμε όλες οι χώρες στην Ευρωζώνη και θα κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ των μελών της.


ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ EUROGROUP
Στις πλάτες του μέλλοντος
Βρισκόμαστε ήδη εγκλωβισμένοι σε ένα σπιράλ χρεών. Δεν πρέπει να καταστρέψουμε ό,τι κατορθώσαμε μέσα στα δέκα χρόνια (λειτουργίας της Ευρωζώνης). Ο πληθωρισμός αποτελεί πραγματική απειλή. Δεν έχουμε το δικαίωμα να φορτώσουμε το χρέος στις πλάτες των επόμενων γενεών.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: τ. 352, Μάιος 2009
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΜΑΖΑΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ASSET MANAGEMENT MONEY CONFERENCE 2009
ΘΕΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ICAP
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΗΝ ΓΣ ΤΗΣ ΤτΕ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site