Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2009                              ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ:
ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΟ REBOUND


Στο κρίσιμο ερώτημα του αν «τώρα πουλάμε, ή αγοράζουμε» η συνηθέστερη απάντηση είναι η Σολομώντεια: επιλέγουμε μικτό χαρτοφυλάκιο…


 


από τον Στέφανο Κοτζαμάνη


Και τώρα τι κάνουμε; Θεωρούμε ότι η άνοδος που ξεκίνησε εδώ και πάνω από ένα μήνα –ίσως με κάποιες ενδιάμεσες μικροδιορθώσεις- έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της, άρα αγοράζουμε; Ενισχύουμε τις θέσεις μας στη μεσαία και στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, πιστεύοντας ότι εκεί θα «παιχτεί» η αγορά κατά τις επόμενες συνεδριάσεις; Ή τέλος, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από μακριά την κατάσταση, πιστεύοντας ότι σύντομα θα δούμε την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα;
Ξεκινώντας από τα σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε τα εξής:
Πρώτον, από την αρχή του έτους έχουμε σαφέστατες βελτιώσεις σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα:
α) η ρευστότητα των τραπεζών που θεωρείται πλέον εξασφαλισμένη
β) η δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να χρηματοδοτήσει το χρέος του για φέτος
γ) η ικανότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να παρέμβει σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Ρουμανία. Οι σαφέστατες αυτές βελτιώσεις σημαίνουν ότι ο Γενικός Δείκτης «εδικαιούτο» μια άνοδο, την οποία σε κάποιο βαθμό, έλαβε.
Δεύτερον, η όποια άνοδος σημειώθηκε μπορεί να σηματοδοτεί κέρδη 50% ή και 80% σε σχέση με το ελάχιστο του τελευταίου δωδεκαμήνου, πλην όμως αυτή η παρατήρηση, μάλλον παραπλανητική είναι, παρά χρήσιμη. Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές των ελληνικών μετοχών εξακολουθούν να βρίσκονται «μίλια μακριά» από τα επίπεδα τιμών του 2008 και πόσο μάλλον από αυτά του 2007.
Τρίτον, με εξαίρεση τις τελευταίες λίγες συνεδριάσεις, βλέπαμε μια Σοφοκλέους να κινείται αρκετά ορθολογικά:
α) δεν ανέβαιναν όλες οι μετοχές αλλά επιλεγμένα και λίγο-πολύ αιτιολογημένα
β) η άνοδος δεν έγινε ούτε με «αέρα», ούτε με δανεικό χρήμα, αλλά τοις μετρητοίς. Τις τελευταίες λίγες συνεδριάσεις ωστόσο, είδαμε την επανεμφάνιση των λόμπι σε αρκετούς περιφερειακούς τίτλους.
Τέταρτον, ολοένα και περισσότεροι είναι οι επιχειρηματίες που δηλώνουν ότι προβλέπουν την αρχή της ανάκαμψης των δικών τους εταιριών από το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μετά.
Πέμπτον, το πακέτο πώλησης των ιδίων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η όποια κινητικότητα παρατηρείται γύρω από την προετοιμασία και άλλων placements, δείχνει ότι η στάση των ξένων θεσμικών, έχει –στη χειρότερη περίπτωση- σταματήσει να είναι τόσο αρνητική για τη χώρα μας.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω «σίγουρα» γεγονότα, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι –σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- η τοποθέτηση στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων δεν ενέχει πολύ μεγάλους κινδύνους, ιδίως αν γίνει επιλεκτικά και με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να μας καταστήσουν αρκετά επιφυλακτικούς, όπως:
α) η επανεμφάνιση ορισμένων ακραίων φαινομένων στο ταμπλό
β) η πολιτική αστάθεια στη χώρα
γ) η αναμενόμενη επιδείνωση στην πραγματική οικονομία τουλάχιστον κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες και φυσικά
δ) το ασταθές περιβάλλον που εξακολουθεί να υπάρχει στο εξωτερικό.
Συνήθως, κάτω από αυτές τις συνθήκες, επιλέγουμε τη «σολομώντεια λύση» που δεν είναι άλλη από την επιλογή μικτού χαρτοφυλακίου…


BEAR MARKET RALLY;
Το οξύμωρο είναι ότι κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας ήταν ακόμη χειρότερα. Στους περισσότερους κλάδους διαπιστώνεται φέτος σημαντική κάμψη της ζήτησης και έτσι ως πιθανότερο σενάριο πλέον, λανσάρεται το αρνητικό ΑΕΠ (πλέον η εκτίμηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για μηδενική αύξηση του ΑΕΠ θεωρείται από τις πλέον αισιόδοξες, ενώ επίσης ένας στόχος εφικτός για την πιστωτική επέκταση κυμαίνεται μεταξύ του 5% και του 8%).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, έδωσε ουσιαστικά παράταση έξι μηνών στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να λάβει σκληρότερα μέτρα, ενώ σε πολιτικό επίπεδο διατηρείται η αβεβαιότητα των 151 βουλευτών. Και πέραν όλων αυτών, οι τιμές πολλών μετοχών έχουν κερδίσει 30% ή και 50% σε σχέση με το ελάχιστο σημείο του δωδεκαμήνου.
Με μια πρώτη ματιά, το rebound της Σοφοκλέους δείχνει παράλογο και παραπέμπει μάλλον σε μια τεχνικού τύπου αντίδραση, παρά σε κάτι «βαθύτερο» και ουσιαστικότερο. Τα περί bear market rally δηλαδή, που τόσο πολύ έχουν γραφεί.
Με μια δεύτερη όμως ματιά, ίσως τα πράγματα να μην είναι και τόσο ξεκάθαρα. Γιατί άραγε οι ξένοι θεσμικοί σταμάτησαν τις μαζικές πωλήσεις και μάλιστα σε κάποιες φάσεις βγαίνουν δειλά-δειλά και ως αγοραστές; Γιατί το ελληνικό «έξυπνο χρήμα» είτε αγοράζει από το ταμπλό, είτε προχωρεί σε δημόσιες προτάσεις για να αποκτήσει το 100% των εταιριών του και να τις θέσει εκτός χρηματιστηρίου;
Η ουσία δηλαδή έγκειται ότι η άνοδος -με εξαίρεση ίσως κάποιες τελευταίες συνεδριάσεις- δεν φαίνεται να βασίστηκε σε κάποια κερδοσκοπικά κεφάλαια, που είπαν να κάνουν μια «αρπαχτή», αλλά σε κεφάλαια που τοποθετήθηκαν με τη λογική του «buy and hold» (αγόρασε και περίμενε). Η άνοδος έγινε χωρίς «αέρα», χωρίς δάνεια και χωρίς να λάβει γενικευμένο χαρακτήρα. Αν μάλιστα ψάξει κάποιος το θέμα, θα διαπιστώσει ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, υπήρχε και η λογική των θεμελιωδών επιδόσεων. Τίτλοι εταιριών με σοβαρούς κινδύνους, ή τίτλοι εισηγμένων Ομίλων όπου αναμένεται να δεχτούν μεγάλα πλήγματα από την κρίση, δεν συμμετείχαν στο πάρτι...
Μια παρακινδυνευμένη προσωπική εκτίμηση είναι ότι η άνοδος στη Σοφοκλέους βασίζεται σε συγκεκριμένες εξελίξεις, όπως ότι η αγορά:
1. Βεβαιώθηκε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα ρευστότητας για το ορατό μέλλον.
2. Διαπίστωσε την τάση των τραπεζών να «βάλουν νερό στο κρασί τους» και τελικά να στηρίξουν επιχειρήσεις με «απλωμένη» ρευστότητα και όχι να τους τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια...
3. Προεξόφλησε τα πολύ χαμηλά φετινά κέρδη και αρχίζει να τοποθετείται με μακροπρόθεσμη προοπτική σε εταιρίες που πιστεύει ότι θα επιβιώσουν και θα αρχίσουν να ανακάμπτουν σταδιακά από το 2010 και μετά.
4. Έχει αρχίσει να πιστεύει ότι τη χειρότερη φάση της οικονομίας θα τη δούμε το καλοκαίρι και ότι από το δ’ τρίμηνο του 2009 και μετά τα πράγματα θα αρχίσουν και πάλι να βελτιώνονται (βλέπε τη γνωστή διαπίστωση ότι η άνοδος των αγορών ξεκινά έξι μήνες πριν την πραγματική ανάκαμψη). Μάλιστα, ορισμένοι πιστεύουν ότι τελικά -για διάφορους λόγους- η κρίση που θα έρθει δεν θα είναι και τόσο έντονη για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.
Από τους τέσσερις βέβαια παράγοντες, ο πλέον σημαντικός και αυτός που θα μπορούσε να μας δείξει και την μεσοπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη είναι ο τέταρτος. Είναι όμως και ο πλέον αβέβαιος...
Πολλοί επίσης είναι εκείνοι που αποδίδουν τη δυναμική αντίδραση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ στη λογική του ελατηρίου: η Σοφοκλέους ήταν εκείνη που είχε υποστεί βαρύτατες απώλειες τόσο μέσα στο 2008, όσο και κατά το πρώτο δίμηνο του 2009, αυτή θα έπρεπε λογικά να αντιδράσει εντονότερα όταν το κλίμα στα χρηματιστήρια βελτιώθηκε. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο τελευταίο ράλι βασικοί πρωταγωνιστές ήταν οι μετοχές των τραπεζών, οι οποίες είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης και αρκετές εξ αυτών είχαν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από την ονομαστική τους αξία. Αντίθετα, οι αποδόσεις των τίτλων μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης ήταν μικρότερου μεγέθους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εντονότερα σε midcaps και small caps,  προσδοκώντας ότι το «τίναγμα» που ξεκίνησε από τα blue chips θα μεταφερθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες κεφαλαιοποιήσεις.


TΟ ΕΓΧΩΡΙΟ «ΕΞΥΠΝΟ ΧΡΗΜΑ»
Πέραν όμως αυτών των εκτιμήσεων, το βέβαιο είναι ότι τους τελευταίους λίγους μήνες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρατηρείται μια σημαντική τάση τοποθέτησης εγχώριων κεφαλαίων από το λεγόμενο «ελληνικό έξυπνο χρήμα». Δεν πρόκειται μόνο για βασικούς μετόχους και λεγόμενους «insiders» αλλά επιπλέον περιλαμβάνει άτομα και funds που διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα, θεωρούν ότι οι μετοχές στα τρέχοντα επίπεδα είναι σαφώς υποτιμημένες και έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα δράσης. Γι αυτό το λόγο άλλωστε, το πρόσφατο ράλι δεν έγινε ούτε με «αέρα», ούτε με margin, αλλά κυρίως με τοποθετήσεις της τακτικής «buy and hold» (αγόρασε και περίμενε).
Σύμφωνα με ορισμένους πρόκειται για την «εκδίκηση των Ελλήνων». Πρόκειται για πρακτική που στόχο έχει να πάθουν ότι έπαθαν οι Έλληνες τόσο κατά την περίοδο 1999-2000, όσο και κατά την τριετία 2004-2006. Το 1999 και το 2000 λοιπόν, οι ξένοι επενδυτές είχαν «ξεφορτώσει» τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές σε επίπεδα αποτιμήσεων που θεωρήθηκε κάτι… περισσότερο από «φούσκα»! Αντίθετα, τέσσαρα χρόνια μετά, οι ξένοι άρχισαν να αγοράσουν στα «χαμηλά» τα «χαρτιά» που τους πουλούσαν οι Έλληνες καταγράφοντας απώλειες που ξεκινούσαν από το 40% και ορισμένες φορές υπερέβαιναν και το 80%!
Τώρα, σύμφωνα με το «σχέδιο», φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα οι Έλληνες να «πάρουν το αίμα τους πίσω» πληρώνοντας τους ξένους με το ίδιο νόμισμα. Τότε, οι Έλληνες πουλούσαν τις μετοχές τους γιατί τις είχαν αγοράσει με «αέρα», τώρα οι ξένοι ρευστοποιούν για να καλύψουν χρηματοδοτικά ανοίγματα που έχουν στις χώρες τους…  Έχουν ξεκινήσει λοιπόν να αγοράζουν από τα διεθνή funds τις μετοχές που τα τελευταία είχαν αποκτήσει στα «ψηλά» της διετίας 2006-2007, με «έκπτωση» που στις πλείστες των περιπτώσεων υπερβαίνει το 50% !
Η κίνηση αυτή (σημαντικές τοποθετήσεις από εγχώριο «έξυπνο χρήμα») έγινε αντιληπτή από την αγορά, προκαλώντας διαφόρων ειδών αντιδράσεις, όλες θετικές για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των τιμών των μετοχών. Πρώτα απ’ όλα, κάποιοι ξένοι θεσμικοί που είχαν σκοπό να συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις τους, άλλαξαν γνώμη και είτε (κυρίως) τήρησαν ουδέτερη στάση, είτε ακόμη προχώρησαν και σε περιορισμένου ύψους επιλεκτικές τοποθετήσεις. Ενδεικτικό είναι το επιτυχές placement που έκανε η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να πουλήσει τις ίδιες μετοχές της: πουλήθηκαν 6 εκατ. ίδιες μετοχές, οι ξένοι κάλυψαν πάνω από τα 80% αυτών και η τιμή διάθεσης των 13,5 ευρώ ήταν μόλις 4% κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης, ημέρα κατά την οποία έλαβε χώρα το placement. Δεν έχει τόσο σημασία ότι ενισχύθηκαν τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας, αλλά το ότι αγοράστηκαν από ξένους θεσμικούς πολλές μετοχές στα 13,5 ευρώ, δηλαδή 53,7% ψηλότερα από το ελάχιστο του δωδεκαμήνου! (πριν από λίγο μόνο καιρό, μέσα στο 2009, η τιμή της Εθνικής Τράπεζας στο ταμπλό της Σοφοκλέους είχε υποχωρήσει έως και τα 8,78 ευρώ)…
Και δεύτερον, ορισμένοι Έλληνες μικροεπενδυτές «ξαναθυμήθηκαν» τη Σοφοκλέους, προχωρώντας και αυτοί σε κάποιες τοποθετήσεις με μεσομακροπρόθεσμη προοπτική, προκειμένου να μειώσουν το μέσο κόστος των μετοχών τους.
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, οι τοποθετήσεις του «εγχώριου έξυπνου χρήματος» δεν έγιναν με τη λογική της αποκομιδής γρήγορου κέρδους, άρα έγινε με τη γνώση ότι θα επακολουθήσουν στο ταμπλό και περίοδοι διορθώσεων. Αυτό άλλωστε συνέβαινε πάντα και πόσο μάλλον μπορεί να επαναληφθεί και τώρα, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η πραγματική οικονομία διάγει μια περίοδο κρίσης, η οποία μάλιστα αναμένεται να ενταθεί κατά τους επόμενους πέντε τουλάχιστον μήνες... Και κατά τη διάρκεια μιας έντονης κρίσης, όταν όλοι οι παράγοντες είναι ευμετάβλητοι, οι σωστές προβλέψεις γίνονται μια ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση.
Απέναντι λοιπόν στην κρίση που δοκιμάζει την πραγματική οικονομία, το «εγχώριο έξυπνο χρήμα»:
Πρώτον, την συνεκτιμά και τη θεωρεί ως το βασικότερο παράγοντα, ο οποίος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξία των επενδύσεών του. Γενικότερα, παρά τα κάποια «σήματα» που βλέπουν ορισμένοι ξένοι αναλυτές για μελλοντική έξοδο από την κρίση της αμερικανικής οικονομίας, στην πραγματική οικονομία δεν έχουν φανεί ακόμη κάποια ίχνη ανάκαμψης. Το μόνο ίσως θετικό είναι κάποια πρόοδος που έγινε στη συνεννόηση των χωρών (βλέπε G-20) για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.
Δεύτερον, θεωρεί ότι η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη σήμερα σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, όταν πχ αμφισβητείτο η ρευστότητα των μεγάλων τραπεζών, αμφισβητείτο η δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να χρηματοδοτήσει το χρέος του, υπήρχαν σενάρια που μιλούσαν για ποσοστό επισφαλειών 25% στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κ.λπ. Επίσης, έχουμε δει τις τράπεζες να μην «τραβούν το χαλί» των -μεγάλων τουλάχιστον- επιχειρήσεων, αλλά συνήθως να τις αναχρηματοδοτούν, να μετατρέπουν τα βραχυπρόθεσμα δάνεια, σε μακροπρόθεσμα, κ.λπ.
Τρίτον, αν και γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση -λόγω των υπερβολικών δεικτών δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους- δεν μπορεί να προχωρήσει σε ουσιαστικά πακέτα στήριξης της οικονομίας, ελπίζει ότι όλο και κάποια «μίνι πακέτα» θα δοθούν σε ορισμένους ευπαθείς κλάδους. Ελπίζει λοιπόν, ότι αν αυτό που έγινε στον κλάδο του αυτοκινήτου με τη θέσπιση κινήτρων, επαναληφθεί και σε ορισμένες άλλες αγορές (πχ βλέπε κατασκευές που επηρεάζουν πολλούς κλάδους της οικονομίας), τότε θεωρεί πιθανόν ότι η φετινή «προσγείωση» της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να είναι τελικά, λιγότερο… απότομη απ’ ότι αναμένεται μέχρι σήμερα.


ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Η κυβέρνηση έχει βασίσει τον αναθεωρημένο της προϋπολογισμό σε μια φετινή άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,8%. Με βάση όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, είναι ζήτημα αν ο ρυθμός μεταβολής του ελληνικού ΑΕΠ ξεκινάει τελικά από «συν»... Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα είναι τα εξής:
Α. Οι παράγοντες της τσιμεντοβιομηχανίας «βλέπουν» για φέτος πτώση παραγωγής ελαφρά ανώτερη του 10%.
Β. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο, οι μεγαλύτερες εταιρίες από το χώρο του εμπορίου, της ένδυσης, του ξύλου, των ηλεκτρικών συσκευών, των αλυσίδων πληροφορικής, της μεταλλουργίας, των αυτοκινήτων, των ασφαλιστικών υπηρεσιών, κ.λπ. δηλώνουν πτωτικές πωλήσεις, που συχνά υπερβαίνουν ακόμη και το 20%.
Γ. Από το Μάιο και μετά θα αρχίσουν να επιδρά πτωτικά στην οικονομία και η αναμενόμενη για φέτος μειωμένη τουριστική κίνηση.
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση έχει απαντήσει μέχρι στιγμής με μέτρα που προϋποθέτουν ότι η κρίση θα διαρκέσει το πολύ έως το τέλος του 2009 και μετά θα επιστρέψουμε σε «ημέρες 2007». Για παράδειγμα επέβαλε τον λεγόμενο «κεφαλικό φόρο», ή έκτακτη εισφορά αν προτιμάτε, όπως επίσης δεν έδωσε αυξήσεις στην πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, αναμένει κάμποσα λεφτά από τη διαδικασία της περαίωσης παλαιών οικονομικών χρήσεων και παράλληλα δήλωσε ότι περιμένει πολλά από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
Από τα τέσσερα αυτά μέτρα, είναι προφανές ότι τα τρία πρώτα εξ αυτών έχουν ημερομηνία λήξεως την 31η/12/2009 γιατί είναι έκτακτης φύσεως. Όσο για το τέταρτο (σύλληψη φοροδιαφυγής) είναι μέτρο αβέβαιου αποτελέσματος, καθώς το υποσχέθηκαν κατά το παρελθόν πάνω από δέκα προκάτοχοι του κ. Παπαθανασίου, χωρίς όμως να το καταφέρει κανένας.
Ακόμη λοιπόν και αν τα σχεδιαζόμενα μέτρα του υπουργού Οικονομίας επιτύχουν για φέτος, για του χρόνου τί κάνουμε; Νέα μέτρα; Και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;
Κάτω λοιπόν από το γενικότερο πλαίσιο αβεβαιότητας, αναμένονται με ενδιαφέρον οι θέσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου και κυρίως οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από περίπου έξι μήνες.
Μέχρι τότε βέβαια, θα έχουν μεσολαβήσει οι Ευρωεκλογές, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Όλοι λοιπόν περιμένουν τα νέα μέτρα μετά τις Ευρωεκλογές και ας κατηγορούσε τους πάντες ο κ. Παπαθανασίου ως «μετρολάγνους» μόλις πριν από ένα μήνα. Και το ζητούμενο τώρα είναι το περιεχόμενο των μέτρων αυτών. Επ’ αυτού, εκτιμήσεις μόνο μπορούν να γίνουν.
Εκτίμηση πρώτη: Δεν μπορεί να ληφθούν μέτρα που θα «χτυπάνε» απ’ ευθείας την κατανάλωση (πχ αύξηση συντελεστή στο ΦΠΑ), καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη δοκιμαζόμενη από την κρίση, οικονομία.
Εκτίμηση δεύτερη: Θα υπάρξει φορολόγηση του πλούτου και πιθανότατα των καταθέσεων και των ακινήτων, καθώς στους τομείς αυτούς τα δυνητικά φορολογικά έσοδα είναι μεγάλα και η σύλληψή τους σχετικά εύκολη.
Εκτίμηση τρίτη: Θα εξεταστεί κάποια αύξηση του ανώτερου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και η κατάργηση κάποιων φορολογικών απαλλαγών. Αν κάτι τέτοιο υιοθετηθεί, τότε πράγματι θα ανατραπεί όλη η κυβερνητική φιλοσοφία της τελευταίας πενταετίας, θα οξυνθεί η διάθεση για φοροδιαφυγή, κ.λπ.
Εκτίμηση τέταρτη: Με την ανακοίνωση των μέτρων, θα υπάρξουν πιθανότατα και αναφορές για τις τομές που θα πρέπει να γίνουν στον τομέα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και της οικονομίας γενικότερα, στις κινήσεις για περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και για πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το ότι θα ακούσουμε τις αναφορές φορές για μια ακόμη φορά, σημαίνει ότι (για ακόμη μία φορά) δεν απέδωσαν οι προσπάθειες για αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Μιλάμε για αποτυχημένες προσπάθειες που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1970 και φτάνουν μέχρι σήμερα…
Μετά από όλα αυτά, ας μην απορούμε γιατί η αξιοπιστία των πολιτικών έχει πέσει τόσο χαμηλά: απλά, γιατί τα περί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και σπατάλης στο δημόσιο, ακούγονται στα αυτιά του κόσμου, όπως το «θα χυθεί άπλετο φως», «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο» και το «θα γίνει ένορκη διοικητική εξέταση»…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ


ΣΚΟΠΟΣ

ΓΕΝΙΚΑ
Αποφεύγουμε τοποθετήσεις στην περιφέρεια, ιδίως όταν αυτές μας φαίνεται να προέρχονται από… συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αν προσέξει κάποιος τα νούμερα, το «μυστικό» της φετινής τους κερδοφορίας βρίσκεται στις επισφάλειες που θα υποχρεωθούν να γράψουν στην ΝΑ Ευρώπη. Αυτός είναι και ο παράγοντας που θα κρίνει τελικά και την πορεία στο ταμπλό. Ακόμη πάντως και τις προβλέψεις της «σκληρής» Deutsche Bank δεν θα υπάρξει ελληνική και κυπριακή μεγάλη τράπεζα που με βάση τα κέρδη του 2009, θα εμφανίσει P/E ανώτερο του 11.


MIG - LAMDA DEVELOPMENT – SCIENS
Ακόμη και μετά το τελευταίο ράλι, τίτλοι με υψηλά discount χωρίς κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης.


JUMBO
Έχει κερδίσει πολύ σημαντικό έδαφος από το ελάχιστο του δωδεκαμήνου, πλην όμς εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με λογικότατο δείκτη P/E. Ισχυρή άμυνα απέναντι στην κρίση.


FORTHNET
Τώρα που οι εναλλακτικοί πάροχοι μειώθηκαν και που κοιτάζουν επίσης για το πώς θα μειωθούν περισσότερο, η Forthnet είναι ισχυρή, μπορεί να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της και επίσης έχει υποχωρήσει κατά πολύ στο ταμπλό, το τελευταίο δωδεκάμηνο.
FG Europe, MLS: Πολύ καλά αποτελέσματα το 2008, αλλά η μετοχή της πρώτης έχει δώσει πάνω από 70% και της δεύτερης βρίσκεται στο μέγιστο του δωδεκαμήνου.
ΔΕΗ-ΟΤΕ: Όσο πιο πάνω πάνε, ελαφρώνουμε θέσεις, όσο πιο κάτω βρεθούν, τις ενισχύουμε.


Σημ. 1: Οι αναφορές αυτές έχουν μόνο ενδεικτικό χαρακτήρα, καθώς οι παραπάνω μετοχικοί τίτλοι συχνότατα περιλαμβάνονται σε εκθέσεις αναλυτών, και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν επενδυτικές συστάσεις για αγορά ή πώληση μετοχών.
Σημ. 2: (ως έχει)
Σημ. 3: (ως έχει)


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


(Εδώ μπαίνουν τα ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ των παρακάτω 10 μετοχών)


MIG
Συγκαταλέγεται στις μετοχές που δεν έχουν ανεβεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρηματιστηριακού ράλι, ενώ και η Marfin Popular Bank φαίνεται στο ίδιο διάστημα να έχει υποαποδώσει έναντι των άλλων τίτλων του τραπεζικού κλάδου. Να θυμίσουμε και την υψηλή ρευστότητα της MIG.


ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
Απότομο «τίναγμα» της μετοχής μετά από ένα πολύμηνο και ανηλεές σφυροκόπημα στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Κάτι το γενικότερο κλίμα, κάτι τα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου αυτοκινήτου επέδρασαν θετικά και ο τίτλος έδρασε με τη λογική του ελατηρίου. Οι δυσκολίες ωστόσο για την εισηγμένη, σε καμιά περίπτωση δεν τέλειωσαν…


ΙΑΣΩ
Ο κλάδος της υγείας μπορεί μεν να μην είναι άτρωτος απέναντι στην κρίση, αλλά γενικά συγκαταλέγεται στους λεγόμενους αμυντικούς. Η μετοχή διαπραγματεύεται με λογικό πολλαπλασιαστή κερδών και επιπλέον διαθέτει τόσο ισχυρό cash flow από τις λειτουργικές του δραστηριότητες, έτσι ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα τις επενδύσεις του.


ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Πέρασε πολλά δεινά στο ταμπλό της Σοφοκλέους, όχι μόνο εξ αιτίας της δραστικής υποχώρησης της ζήτησης στην ελληνική αγορά, αλλά και των γνωστών αδυναμιών στα νομίσματα των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες    δραστηριοποιείται. Πολλοί πάντως πιστεύουν ότι η μετοχή «τιμωρήθηκε» περισσότερο απ’ ότι έπρεπε και ότι δικαιούται «καλύτερες μέρες»…


AΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Οι μετοχές του κ. Θωμά Λιακουνάκου δείχνουν παραδοσιακά έντονη κινητικότητα, κάθε φορά που το κλίμα στην περιφέρεια «θερμαίνεται». Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μάλιστα, ποτέ δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του για αύξηση κεφαλαίου και στις δύο εισηγμένες, όταν ο καιρός (βλέπε κεφάλαια από το εξωτερικό) το επιτρέψουν. Το ζήτημα βέβαια είναι και το πώς θα κινηθεί γενικότερα η περιφέρεια.


FORTHNET
Οι Άραβες διέψευσαν τη φήμη ότι θέλουν να πουλήσουν τη συμμετοχή τους στην εταιρία (και γιατί άλλωστε να το πράξουν τόσο χαμηλά, όταν έχουν «χρυσοπληρώσει» μέχρι τώρα τη θέση τους;) ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον για λήψη θέσεων στην εταιρία από σημαίνοντες επενδυτές, καθώς κάποιοι διαβλέπουν ευκαιρίες.


ΕΥΑΘ
Πολλές φορές σας είχαμε μιλήσει με καλά λόγια κατά το παρελθόν για τη συγκεκριμένη μετοχή και δικαιωθήκαμε για την πορεία του τελευταίου εξαμήνου. Πάνω από τα 5 ευρώ όμως, ο τίτλος έχει αρχίσει να βαραίνει και μετά από ένα ξέσπασμα, ο όγκος των συναλλαγών άρχισε να αποκλιμακώνεται. Οψόμεθα.


ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Εξαφανίστηκαν» λόγω της κρίσης τα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης, ωστόσο η διοίκηση του Ομίλου ελπίζει σε κάποια ανάκαμψη από το δεύτερο φετινό εξάμηνο και μετά. Επίσης –και επειδή διαθέτει ισχυρή ρευστότητα- υπάρχουν πόροι για εξαγορές και μάλιστα σχετικές προτάσεις έχουν ήδη «πέσει στο τραπέζι». Περισσότερα νέα σχετικά, μάλλον από το δεύτερο εξάμηνο.


LAMDA DEVELOPMENT
Παραμένει το πολύ μεγάλο discount σε σύγκριση με την Καθαρή Αξία του Ενεργητικού της. Σύμφωνα με ορισμένους παραμένει μια επιλογή που θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη σε περίπτωση γενικότερης ανόδου του Γενικού Δείκτη, αλλά και να κρατήσει σχετικά καλή άμυνα σε περίπτωση υποχώρησής του.


FG EUROPE
Η μερισματική απόδοση ήταν τεράστια, τα κέρδη του 2008 πολύ ικανοποιητικά και οι προοπτικές για το 2009, τηρουμένων των αναλογιών, πολύ καλές (πιθανόν μια συγκρατημένη υποχώρηση κερδών). Γι αυτό άλλωστε και η μετοχή έγραψε τόσο μεγάλα κέρδη στο ταμπλό. Τώρα, μάλλον είναι αργά…

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: τ. 352, Μάιος 2009
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΜΑΖΑΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ASSET MANAGEMENT MONEY CONFERENCE 2009
ΘΕΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ICAP
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΗΝ ΓΣ ΤΗΣ ΤτΕ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site