Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2006                               Τεύχος 321

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΑΛΛΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ...


Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν σήμερα τις τιμές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και γιατί η τρέχουσα περίοδος δεν μπορεί να συσχετιστεί
με το φθινόπωρο του 1999.


Zούμε αναμφίβολα μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο» σημείωσε χρηματιστηριακός παράγοντας και όλοι θα συμφωνήσουμε μαζί του. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες έχουμε δει:
Την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank να αγοράζουν δύο τουρκικές τράπεζες και την Alpha Bank να διεκδικεί μία ακόμη. 
Την Cosmote να εξαγοράζει το Γερμανό, αλλάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό όλα τα
δεδομένα στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.
Μια σειρά από πωλήσεις εταιριών, όπως του Γκάλη, της PC Systems, της Hyatt, του Υγεία, της Logic-Dis, κ.α.
Την κατακόρυφη πτώση του Γενικού Δείκτη και την μετέπειτα αρχή σταθεροποίησής του.


Επίσης, μέσα στους τελευταίους μήνες ακούσαμε για: 
Τη μελλοντική προσέλκυση στρατηγικού συνεταίρου στον Ο.Τ.Ε.
Σενάρια για το πέρασμα της κρατικής συμμετοχής  των Ελληνικών Πετρελαίων στον Όμιλο Λάτση.
Για νέα επεκτατικά σενάρια του Ομίλου Marfin στον τραπεζικό χώρο. 
Για σχεδιαζόμενη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων.
Για πλήθος άλλων deals και σεναρίων.


Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πιστεύουμε ότι η Σοφοκλέους δεν πρέπει να αποτιμάται και να αξιολογείται μόνο με βάση τους κλασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες (P/E, P/BV, μερισματική απόδοση), αλλά και με βάση την κατάσταση που προβλέπεται να διαμορφωθεί την προσεχή τριετία, μετά από τις επιχειρούμενες τομές στην οικονομία και τα τόσο πολλά διαφαινόμενα deals. Από την πλευρά μας, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε τη διάρθρωση του ενδεικτικού αμυντικού μας χαρτοφυλακίου, με τις μετοχές να αποτελούν το 55% και το μετοχικό χαρτοφυλάκιο να είναι σαφώς διαφοροποιημένο.
Το σύνδρομο της «φούσκας» 
Πέρασαν 6,5 χρόνια, χωρίς ο Έλληνας να καταφέρει να απαλλαγεί από το σύνδρομο του σπασίματος της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999: ενός σπασίματος που επανέρχεται στη μνήμη του, κάθε φορά που έχουμε περισσότερες από δύο πτωτικές συνεδριάσεις. Και όμως η τρέχουσα κατάσταση είναι διαφορετική και θα πρέπει να αξιολογείται με άλλα δεδομένα...


Μπορεί από το φθινόπωρο του 1999 μέχρι σήμερα να έχουν περάσει 6,5 χρόνια, αλλά το «σύνδρομο της φούσκας» εξακολουθεί να επικρατεί στη Σοφοκλέους. Κάθε φορά που υπάρχουν περισσότερες από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, πληθαίνουν οι συζητήσεις για τα αίτια που οδηγούν τους ξένους σε πωλήσεις και φουντώνουν τα σενάρια περί μαζικών αποχωρήσεων και επιστροφή του Γενικού Δείκτη, σε πρώτη μόνο φάση, στα επίπεδα των 3.800 μονάδων. Πράγμα που έγινε...
Ανάλογο κλίμα φοβίας δεν υπάρχει μόνο σήμερα, αλλά από τότε που ο Γενικός Δείκτης φιλοδοξούσε να υπερβεί τις 3.000 μονάδες!


Υπάρχει όμως μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια που θα πρέπει να τονιστεί: ότι οι μονίμως ανησυχούντες Έλληνες, παράγοντες και μικροεπενδυτές, δεν είναι αυτοί που καθορίζουν το παιχνίδι: απλά σχολιάζουν μια αγορά που την ορίζουν οι ξένοι, όπως οι φίλαθλοι σχολιάζουν και προβλέπουν την έκβαση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, στον οποίον όμως δεν αγωνίζονται...
Όπως έχουμε υποστηρίξει εδώ και πολλούς μήνες, κάθε χρηματιστηριακή άνοδος διαφέρει από τις προηγούμενες και έτσι η άνοιξη του 2006 δεν μοιάζει σχεδόν σε τίποτε με το φθινόπωρο του 1999. Στην παρούσα φάση δεν έχουμε ως κυρίαρχο στοιχείο την πλεονεξία των άμυαλων μικροεπενδυτών, αλλά τις σκληρές μάχες του «έξυπνου χρήματος», που κατά κανόνα γνωρίζει καλύτερα από εμάς τους όρους του παιχνιδιού, δύσκολα παίρνει αποφάσεις εν θερμώ και που σπάνια παρασύρεται από φήμες και δημοσιεύματα εφημερίδων. Του έξυπνου χρήματος, που δεν δίστασε προ ολίγων εβδομάδων να βάλει το «χέρι στην τσέπη» καταβάλλοντας πολλά  εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 7,5% της ΑΤΕ Bank και πιο πρόσφατα να συμμετάσχει στο book building του Τ.Τ.. Ή του «έξυπνου χρήματος» που πολιορκεί το Ιατρικό Κέντρο, ή του «έξυπνου χρήματος» που προτίθεται να καταβάλει άλλα τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Forthnet…


Χρηματιστηριακός παράγοντας, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έλεγε ότι δεν μπορεί κάποιος να βρει δωμάτιο στο Μεγάλη Βρετανία και στο Hilton, γιατί έχουν κατά εκατοντάδες «πλακώσει» οι υποψήφιοι αγοραστές πακέτων μετοχών, αλλά και ολόκληρων εταιριών, από το εξωτερικό. Παρά την κάποια δόση υπερβολής, η ουσία της περιγραφής είναι αληθής: ποτέ το ενδιαφέρον των ξένων δεν ήταν τόσο έντονο για τη Σοφοκλέους, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις έχουν εκτιναχθεί στα τρέχοντα επίπεδα. Οι ξένοι θεσμικοί που κάποτε σνομπάριζαν τα «χαρτιά» που είχαν κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ, σήμερα δέχονται να συνομιλήσουν με εταιρίες πολύ χαμηλότερων μεγεθών, ακόμη και κάτω των 50 εκατομμυρίων.
Έντονη κινητικότητα υπάρχει όμως και από την πλευρά των Ελλήνων επιχειρηματιών. Όπως έκαναν κάποτε οι «κοπέλες» όταν ερχόταν ο «έκτος στόλος», έτσι περίπου συμπεριφέρονται και αυτοί. Εταιρίες που χρόνια τώρα όχι μόνο ήταν ερμητικά «κλεισμένες στον εαυτό τους», αλλά δεν εξέδιδαν ούτε καν ένα δελτίο τύπου, σήμερα έχουν περάσει στην «πρώτη γραμμή», γιατί απλά, υπάρχει χρήμα που κάπου πρέπει να τοποθετηθεί. Γιατί όχι σ’ αυτούς; Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών των επιχειρηματιών, ξαναπροβάλλουν το ίδιο growth story που είχαν παρουσιάσει και στο παρελθόν (και που ποτέ δεν υλοποιήθηκε), αλλάζοντας απλώς τις ημερομηνίες...


Μετά από αυτή την περιληπτική περιγραφή της κατάστασης, ας επιστρέψουμε στην ουσία. Οι ξένοι είναι συνήθως Αμερικανοί, αλλά όχι και «Αμερικανάκια»...
Το «έξυπνο χρήμα» έχει τα μάτια του ανοιχτά τόσο στις σχεδιαζόμενες κυβερνητικές τομές, όσο και στα θεμελιώδη δεδομένα των ελληνικών Ομίλων, όσο επίσης και στην κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες αγορές.


Μετά από όλα αυτά, μπορεί μεν, σε γενικές γραμμές, να πιστεύουν στην ελληνική αγορά (αλλιώς θα είχαν ρευστοποιήσει «κλειδώνοντας κέρδη» εδώ και μήνες), αλλά δεν θα διστάσουν ούτε να πουλήσουν όταν θεωρούν ότι η άνοδος ήταν υπερβολική και απότομη, αλλά ούτε και να επιδιώξουν χαμηλότερο τίμημα όταν καλούνται να αγοράσουν μεγάλα πακέτα μετοχών. Έτσι άλλωστε εξηγείται και η έντονη διόρθωση στο β’ δεκαπενθήμερο του Μαΐου.


Στην περίπτωση λοιπόν που διαπιστώσουν κάποια υποχώρηση των περιθωρίων κέρδους στις ελληνικές τράπεζες, θα ρευστοποιήσουν κατά ένα τμήμα θέσεις τους, αλλά αυτό δεν θα σημάνει και την καταστροφή σε έναν Γενικό Δείκτη που είχε σκαρφαλώσει πάνω από τις 4.000 μονάδες! Άλλωστε, μέχρι τώρα, τα μειωμένα spreads δεν ήταν σε θέση να περιορίσουν τα κέρδη του τριμήνου κάτω από τις προβλέψεις.
Με λίγα λόγια, οι ξένοι γνωρίζουν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις της Σοφοκλέους είναι υψηλές, αλλά αγοράζουν ελληνικές μετοχές εξ αιτίας των προοπτικών που αναδύονται από τις ραγδαίες αλλαγές που γίνονται στη χώρα. Όσο περισσότερο δυσκολεύονται να αγοράσουν επειδή τα P/E είναι τώρα υψηλότερα, τόσο περισσότερο ενθαρύνονται επειδή μόλις στο τελευταίο διάστημα ξεπήδησαν δύο ακόμη χώρες (Τουρκία, Αίγυπτος) στις οποίες οι ελληνικές τράπεζες επέλεξαν για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Λεφτά λοιπόν από το εξωτερικό υπάρχουν και είναι στο χέρι μας να προσελκύσουμε περισσότερα, αν κυβέρνηση και επιχειρήσεις ανταποκριθούν θετικά και καλλιεργήσουν την εικόνα που θα ανταποκρινόταν στις επιθυμίες των ξένων. Εκεί λοιπόν θα παιχτεί, μεσοπρόθεσμα, και το στοίχημα του Γενικού Δείκτη.


Εξελίξεις που ενδιαφέρουν
Ιπποτούρ: Μετά τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 9,84 εκατ. ευρώ (1ν/1π προς 0,55 ευρώ) η κεφαλαιοποίηση της Ιπποτούρ θα σκαρφαλώσει στα 22,5 εκατ. ευρώ. Σε τι θα αντιστοιχούν -σύμφωνα με της προβλέψεις της Ιπποτούρ- τα 22,5 αυτά εκατομμύρια; Σε μια εταιρία που το 2008 θα έχει κύκλο εργασιών 7 εκατ. ευρώ και βελτιωμένα αποτελέσματα κατά 0,83 εκατ. ευρώ, λόγω μιας σειράς επενδύσεων στον υποσχόμενο κλάδο των μανιταριών, αλλά και λόγω της μείωσης των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης εταιρίας, η οποία σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης.


Forthnet: Μια και μιλάμε για αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά, ας πάμε και στην περίπτωση της Forthnet, η οποία διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 173 εκατ. ευρώ, αν και ζημιογόνα (-1,1 εκατ. πέρυσι και ζημιογόνο φετινό α’ τρίμηνο). Μετά την επικείμενη αύξηση των 120 εκατ. ευρώ (5ν/4π προς 5,6 ευρώ), η κεφαλαιοποίηση θα εκτιναχθεί γύρω στα 293 εκατ. ευρώ. Έναντι αυτής της τόσο μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι μέτοχοί της προσδοκούν τα μέγιστα από την υλοποίηση ενός προγράμματος που κατά την περίοδο 2006-2009 θα ανέλθει σε 253 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά ένα μέρος από τα κεφάλαια της αύξησης και κατά το υπόλοιπο από δανεισμό.
Η Forthnet δηλαδή, θα συνεχίσει να έχει αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές και κατά τα επόμενα χρόνια... Επιπλέον, η υλοποίηση και η δρομολόγηση του επενδυτικού προγράμματος δεν εξαρτάται μόνο από την Forthnet, αλλά και από το πότε (και το αν, γιατί στην Ελλάδα ζούμε) παραδοθούν από τον Ο.Τ.Ε. οι «τοπικοί βρόγχοι». Τέλος, ένας ακόμη κίνδυνος έγκειται στο κατά πόσο εύκολα οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν και το νέο αυτό project, ή ακόμη και το κατά πόσο θα επιβαρυνθεί η εταιρία από τη διαφαινόμενη άνοδο των επιτοκίων, αφού μόνο το τρέχον ομολογιακό δάνειό της είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ και κυμαινόμενου επιτοκίου.  
Ωστόσο, εύλογα προκύπτει το παρακάτω ερώτημα: είναι τόσο απερίσκεπτοι οι νέοι μέτοχοι (ξένα funds, κ.λπ.) που αναλαμβάνουν ένα τόσο υψηλό ρίσκο, ή έχουν λάβει τις δικές τους εξασφαλίσεις και διαβεβαιώσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος. Γιατί το Novator –με δεδομένη και τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου- έχει αποκτήσει το ποσοστό του έναντι μέσου τιμήματος που προσεγγίζει ή και υπερβαίνει τα 6 ευρώ. Καθόλου λίγο, για ένα τόσο μεγάλο πακέτο μετοχών...


Μαΐλλης: Ισχυρός παραμένει ο στόχος του Μαϊλλη για μέση ετήσια αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 10%-12% την επόμενη τριετία, πλην όμως η πτώση της τιμής του χάλυβα (πρώτη ύλη στο χαλύβδικο τσέρκι) έχει μέχρι στιγμής επηρεάσει προς τα κάτω το μέσο growth σε αξία.  Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, τέσσερις είναι οι κυριότερες εξελίξεις: πρώτον, ό,τι οι πωλήσεις σε όγκο συνεχίζουν να αυξάνονται. Δεύτερον, ότι οι ταμιακές ροές εξακολουθούν να είναι θετικές και έτσι το ύψος του δανεισμού να περιορίζεται. Τρίτον, η κατάσταση στο μεταλλικό τσέρκι έχει αρχίσει να βελτιώνεται τουλάχιστον σε ότι αφορά τις ποσότητες των πωλήσεων, καθώς οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. Και τέλος, ότι η επέκταση στη Βόρειο Αμερική (απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «δεύτερη Ευρώπη») βαδίζει μεν ικανοποιητικά, αλλά έχει προκαλέσει την ενόχληση του κυριότερου ανταγωνιστή, ο οποίος απάντησε με μείωση τιμολογίων. Τέλος, το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ελληνικού Ομίλου συνεχίζεται και υπάρχουν σκέψεις έτσι ώστε η σημερινή παραγωγή σε Αγγλία και Ισπανία να μεταφερθεί σε άλλες χώρες.


Sato: Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την έκθεση της Beta Χρηματιστηριακής για την Sato και ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα σημεία της:
• Η Beta εκτιμά ότι η Sato θα εισπράξει κατά τη διετία 2006-2007 γύρω στα 15-20 εκατ. ευρώ από αποεπένδυση στην Αναστηλωτική, τη Cybarco και την Denka Holdings, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ρευστότητα και να χρηματοδοτηθεί ανετότερα η επένδυση του κέντρου logistics στον Ασπρόπυργο.
• Προβλέπεται μια μέση ετήσια άνοδος πωλήσεων κατά 7,1% τη διετία 2006-2007 και κατά 5,9% το 2008, με παράλληλες κινήσεις περιορισμού του κόστους και θετική επίδραση από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο logistic center και στο μηχανογραφικό σύστημα.
• Μετά τα περυσινά έκτακτα κέρδη, για φέτος προβλέπονται καθαρά κέρδη 14 λεπτών ανά μετοχή, ποσό που θα αυξηθεί στα 17 λεπτά το 2008 (P/E 18,4 και 15,2, αντίστοιχα στην τιμή των 2,58 ευρώ ανά μετοχή). Πάντως, έκτακτα κέρδη δεν αποκλείεται να επαναληφθούν και φέτος, ή το 2007.


Βάρδας: Κάποιοι είπαν ότι ο Βάρδας μπορεί μεν να προσφέρει πολύ υψηλή μερισματική απόδοση (15 λεπτά θα διανείμει για τα κέρδη του 2005) αλλά μοίρασε και κάποια μικρά κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Η απάντηση ήρθε από γνωστό χρηματιστηριακό παράγοντα που υπενθύμισε σε «πηγαδάκι επενδυτών» ότι το μέρισμα του Βάρδα δεν μειώθηκε ποτέ και ότι από φέτος θα αποδώσουν σε δωδεκάμηνη βάση σημαντικές περυσινές κινήσεις όπως τα καταστήματα στα Αττικά Πολυκαταστήματα και στο The Mall. Επιπλέον, η εταιρία δεν έκρυψε ποτέ τη διάθεσή της για deals και η γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάθε άλλο, παρά αρνητική είναι για κάτι τέτοιο. Ίδωμεν.


Druckfarben: Με P/E γύρω στο μέσο όρο της αγοράς και προβλεπόμενο ετήσιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων και των κερδών κατά 15%-17%, η Druckfarben αποτελεί έναν από τους τίτλους που θα πρέπει να εξετάσουν οι «οπαδοί» της θεμελιώδους ανάλυσης. Άλλα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προσεχτούν:
Πρώτον, ποσοστό των μεγαλομετόχων στο 74% (υπάρχουν σαφείς δυνατότητες μείωσης, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει εκδηλωθεί κάποιο σχετικό ενδιαφέρον από αυτούς) και ανερχόμενο ποσοστό θεσμικών χαρτοφυλακίων (11%, εκ των οποίων μόλις το 4% σε ξένους).
Δεύτερον, μια ακόμη μετοχή, η οποία θα μπορούσε να ενσωματώσει στις προοπτικές της και το βαλκανικό story. Τρίτον, συμμετοχή του πολυεθνικού οίκου Huber, γεγονός που όχι μόνο εξασφαλίζει τεχνογνωσία, αλλά επιπλέον υπόσχεται και αυξανόμενο κύκλο εργασιών.


Kleeman: Συντηρητικές κρίνονται από τους αναλυτές οι φετινές προβλέψεις της Kleeman που μιλούν για πωλήσεις 81,1 εκατ. ευρώ (+2,3% παρά την πώληση της θυγατρικής στη Γερμανία) και προ φόρων κέρδη 10,39 εκατ. ευρώ (+11%). Και αυτό γιατί και φέτος η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή, ενώ ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν και οι εξαγωγές. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ένα λογικότατο P/E, μια καλή μερισματική απόδοση (γύρω στο 3,8% στα 6,46 ευρώ τιμή μετοχής) και ανοδικές προοπτικές. Στην Ελλάδα, ακόμη και αν υποχωρήσει κατά τα επόμενα χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα, υπάρχει τεράστιος όγκος εργασιών λόγω της σταδιακής αντικατάστασης των παλαιών ανελκυστήρων, σύμφωνα με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εντός τριετίας θα πρέπει να αντικατασταθούν οι άνω των 40 ετών και σταδιακά οι νεώτεροι). Στο εξωτερικό -μεταξύ άλλων- θα ανοιχτεί φέτος γραφείο αντιπροσωπείας στην Κίνα, σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια θυγατρικής στη Σερβία, ενώ επίσης δρομολογείται και κάποιο project στο Βουκουρέστι.
Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η συμμετοχή των εξαγωγών να αυξηθεί στο 80% των συνολικών πωλήσεων. Από πλευράς επενδύσεων, ετοιμάζεται η υποβολή επενδυτικού σχεδίου, που θα αφορά στη δημιουργία ταχύτερων ανελκυστήρων με στόχο την εξυπηρέτηση πολύ υψηλών κτιρίων, ενώ μια σειρά νέων προϊόντων (π.χ. αντισεισμικοί ανελκυστήρες) θα προωθηθούν στην αγορά.


Ο.Λ.Π.: ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Αντικείμενο δραστηριότητας του Ο.Λ.Π. είναι η εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά από εμπορικής πλευράς (το 75% των συνολικών εσόδων, με την εξυπηρέτηση των containers να αντιστοιχεί στο 68% και car terminal γύρω στο 9%), από επιβατικής πλευράς (5% των εσόδων), από πλευράς εξυπηρέτησης πλοίων (14%), κ.λπ.
Το 2005 ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 140 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων στα 17 εκατ. ευρώ, πλην όμως τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 11,3 εκατ. Το μέρισμα κατήλθε στα 15 ευρωλεπτά. Το κρίσιμο στοιχείο είναι οι υψηλές επενδύσεις που δρομολογεί έως το 2010 ο Ο.ΛΠ. με στόχο την αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας (ενδεικτική η δημιουργία νέας προβλήτας στα containers) και τη βελτίωση της παραγωγικότητας.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
• Η αναμενόμενη ταχεία ανάπτυξη της εμπορικής κίνησης, με απώτερο στόχο η Ελλάδα να αποτελέσει ένα διαμετακομιστικό σταθμό μεταξύ Ν.Α. Ασίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Η διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μετοχοποίηση των λιμένων και των αεροδρομίων της χώρας το 2007, με πιθανό το σενάριο προσέλκυσης στρατηγικού εταίρου.
• Η καλή ρευστότητα της εταιρίας και η ευκολία χρηματοδότησης των φιλόδοξων επενδυτικών της προγραμμάτων.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής συγκαταλέγονται:
• Οι δυσμενέστεροι χρηματιστηριακοί δείκτες (P/E, μερισματική απόδοση, κ.λπ.) σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς.
• Σχετικά υψηλό κόστος λειτουργίας και ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις, που όμως δρομολογούνται.
• Ο ολοένα και οξύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των λιμένων της Μεσογείου.


του Στέφανου Κοτζαμάνη

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΑΛΛΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ...
Επενδύσεις: Διεθνείς Αγορές: Εντείνονται οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αντιθέσεις
Αφιέρωμα: Βαριά Βιομηχανία: Κι όμως, έχει μέλλον
Αφιέρωμα: Τηλεπικοινωνίες: ένας κλάδος γεμάτος deals
¶ρθρο: ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ...
Αφιέρωμα: Επιβατηγός ναυτιλία: Μερική απελευθέρωση της αγοράς
¶ρθρο: ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΝΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ
Αφιέρωμα: E-Business O «γίγαντας» που δεν ξύπνησε...
¶ρθρο: PRIVATE BANKING: «ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ» ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Αφιέρωμα: Αυτοκίνητο: Τα νέα μοντέλα
¶ρθρο: Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ: Τα Private Banking, τα Funds και η διασπορά του Κινδύνου
¶ρθρο: Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
¶ρθρο: ΣΠΥΡΟΥ: ΕΝΑ «ΤΡΕΛΟ» ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
¶ρθρο:
Επενδύσεις: EΠENΔYΣEIΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Ανασκόπηση για το Μήνα Απρίλιο του 2006

 Όροι και προϋποθέσεις του site