Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2009                              

 


ΘΕΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΜΕΤΡΑ
ΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ... ΗΘΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ


Οι κατασκευαστές περίμεναν περισσότερα και κυρίως την αναστολή του πόθεν έσχες, οι μεσίτες χαρακτηρίζουν τα μέτρα άτολμα, οι σύμβουλοι ακινήτων λένε ότι είναι ένα θετικό βήμα, ωστόσο κατώτερο των προσδοκιών, ενώ οι τραπεζίτες εφιστούν την προσοχή στην εγγύηση του 25% των στεγαστικών δανείων που δεν χορηγούν οι τράπεζες.από την Στεφανία Σούκη


Στη Μεγάλη Βρετανία, η κυβέρνηση αποφάσισε πρίν από λίγες ημέρες να διοχετεύσει στην αγορά ακινήτων 1 δισ. στερλίνες με στόχο την τόνωση της ζήτησης και την ενίσχυση συνολικά του κλάδου που περνάει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ήταν πιο… φειδωλή και περιορίσθηκε στην ανακοίνωση τεσσάρων βασικών μέτρων για την στήριξη της κτηματαγοράς με το υπουργείο Οικονομίας πλέον να ρίχνει το γάντι στους κατασκευαστές αναμένοντας από αυτούς να κάνουν τη δεύτερη κίνηση και να ρίξουν τις τιμές. Το επιτελείο του υπουργείου φαίνεται ότι είναι υπέρ των όρων αυτοσυντήρησης της αγοράς και ασπάζεται την άποψη ότι οι τιμές δεν πέφτουν με εντολές αλλά μόνον όταν λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Ποια είναι τώρα η στάση των φορέων τις αγοράς; Οι κατασκευαστές περίμεναν περισσότερα και κυρίως την περίφημη αναστολή του πόθεν έσχες, οι μεσίτες είναι πιο αυστηροί και χαρακτηρίζουν τα μέτρα άτολμα, οι σύμβουλοι ακινήτων λένε ότι είναι μεν ένα πρώτο θετικό βήμα, ωστόσο οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες είναι κατώτερες των προσδοκιών και οι τραπεζίτες εφιστούν την προσοχή ειδικά ως προς το μέτρο που αφορά τα στεγαστικά δάνεια και την εγγύηση του υπολοίπου 25% που δεν χορηγούν οι τράπεζες.
Οι απόψεις των φορέων και στελεχών της αγοράς συμπίπτουν σε ένα βασικό σημείο ότι δηλαδή αυτή την στιγμή προέχει, εκτός από το άνοιγμα της κάνουλας χρηματοδότησης  από πλευράς του χρηματοπιστωτικού τομέα, να υπάρξει γενικότερα ενίσχυση της ψυχολογίας του αγοραστικού κοινού και μία κάποια σχετική βεβαιότητα ως προς τη θωράκιση των θέσεων  εργασίας.


ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Τα νέα μέτρα έχουν διττό στόχο, αφενός να ενισχυθούν οι τελικοί αποδέκτες, οι υποψήφιοι αγοραστές, αφετέρου ο κλάδος συνολικά των κατασκευών και της οικοδομής, ο οποίος έχει πληγεί το τελευταίο εξάμηνο και αναμένεται να πληγεί ακόμη περισσότερο αν ληφθούν υπόψη τα νούμερα. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων υποστηρίζει ότι το 2008 ο αριθμός των πλήρως απασχολουμένων στον κλάδο είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ για εφέτος μόνο ένας στους δύο εργαζόμενους θα έχει πλήρη απασχόληση. Επιπλέον, από τους επίσημους 400.000 εργαζομένους στον κλάδο (γιατί αν συνυπολογισθούν και οι …ανεπίσημοι Ελληνες και ξένοι, οι εποχικοί κ.α. ο αριθμός αυτός ανεβαίνει κατά πολύ), οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα μείνουν κάτι παραπάνω από 300.000 έως το τέλος του 2010 αν η σημερινή κατάσταση συνεχισθεί ως έχει.
1. Για όσους λάβουν στεγαστικά δάνεια μέχρι 31/12/2010 (τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικά ακίνητα), το ελληνικό Δημόσιο εγγυάται το επιπλέον 25% του δανείου που μέχρι σήμερα δεν το χορηγούν οι τράπεζες, αλλά το καλύπτουν οι καταναλωτές. Με τον τρόπο αυτό, το ύψος των στεγαστικών δανείων θα καλύπτει το 100% της εμπορικής αξίας των ακινήτων και όχι το 75%, που ισχύει μέχρι τώρα.
2. Μειώνεται η αμοιβή των συμβολαιογράφων, από το 1,2% στο 1% της αξίας του ακινήτου.
3. Διπλασιάζεται, από 20% σε 40%, το ποσοστό των δεδουλευμένων τόκων για τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών, το οποίο αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση. Επιπλέον, ενώ μέχρι τώρα η έκπτωση των τόκων αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. και τους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 200.000 ευρώ, η έκπτωση πλέον θα αφορά την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και τους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 350.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από 1/01/2009 ή θα χορηγηθούν το 2009 και το 2010 και θα ισχύει για όλο το διάστημα μέχρι την εξόφληση των δανείων.
4. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα προκηρυχθεί πρόγραμμα, που θα αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων που κτίστηκαν πριν από το 1980, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός Θερμομόνωσης (μονώσεις, αλλαγές κουφωμάτων, υαλοπινάκων κ.λπ.). Με το πρόγραμμα αυτό δίνουμε ώθηση τόσο στη βιομηχανία δομικών υλικών όσο και σε συναφή με τον κλάδο των κατασκευών επαγγέλματα και παράλληλα ενισχύουμε το εισόδημα των νοικοκυριών με τη μείωση των δαπανών τους για ενέργεια.


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Ασφαλώς, το εντυπωσιακότερο και το πλέον… αμφισβητούμενο από τα μέτρα είναι αυτό που αναφέρεται στην παροχή κρατικής εγγύησης για το τμήμα εκείνο των στεγαστικών δανείων που σήμερα δεν δανειοδοτείται από τις τράπεζες. Σημειωτέον ότι με τους υπάρχοντες όρους οι τράπεζες δανειοδοτούν μέχρι και το 75% της αξίας των ακινήτων που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς.
Επειδή όμως αποτελεί σχεδόν πάγια τακτική το συμβόλαιο αγοράς να συντάσσεται με βάση την αντικειμενική αξία, το μέτρο μπορεί να αποτελέσει και ένα κίνητρο για τη σύνταξη του συμβολαίου με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου. Κάτι τέτοιο όμως θα έχει ως συνέπεια να καταβληθεί από τον αγοραστή πολύ υψηλότερος φόρος μεταβίβασης, γεγονός που θα τον υποχρεώσει να προβεί στο σχετικό ισοζύγιο κόστους και ωφέλειας πριν αποφασίσει. Εξαίρεση αποτελούν φυσικά οι αγοραστές πρώτης κατοικίας που απαλλάσσονται από φόρο και βεβαίως θα επωφεληθούν καθολικά από το μέτρο.
«Το συγκεκριμένο μέτρο χρήζει μεγάλης προσοχής στην εφαρμογή του ώστε να μην υπάρξουν απρόσμενες εκπλήξεις από ενδεχόμενη μεταβολή των τιμών, κάτι το οποίο θα πλήξει το Δημόσιο και κατ' επέκταση τον Ελληνα φορολογούμενο», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Ανδρίτσος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services, του τμήματος ακινήτων του ομίλου EFG Eurobank. «Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται ως προς την εφαρμογή του στα επαγγελματικά ακίνητα, για τα οποία οι υφιστάμενες εκτιμήσεις θεωρούν ακόμη πιο πιθανή μία περαιτέρω πτώση των τιμών.»
Tα τραπεζικά στελέχη αναμένουν να δούν πώς ακριβώς  θα ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο, αν θα εγγράφεται προσημείωση του ακινήτου και υπερ του Δημοσίου, τι θα γίνεται στην περίπτωση αδυναμίας του δανειολήπτη να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, κατά πόσο τα κριτήρια που θα υπολογίζεται η αξία θα είναι ασφαλή και θα αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία του ακινήτου κ.τ.λ.
Επί πλέον, «αν και το συγκεκριμένο μέτρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις επαναφέρει το θέμα του αν οι Έλληνες είναι ήδη υπερδανεισμένοι ή όχι. Εάν είναι όντως υπερδανεισμένοι τότε αυτό το μέτρο θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση», επισημαίνει ο κ. Πάνος Δανός, διευθύνων σύμβουλος της γνωστής εταιρείας συμβούλων Δανός η οποία εκπροσωπεί στη χώρα μας την BNP Paribas Real Estate.
Ως προς το συγκεκριμένο μέτρο, όπως αναφέρει ο κ. Ι. Ρεβύθης,  πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής, «εάν δεν αναγραφεί η πραγματική αξία, δεν θα μπορεί ο δανειολήπτης να πάρει το δάνειο. Με αυτόν τον τρόπο θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο και μεγαλύτερες αμοιβές σε τρίτους».


ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΛΙΓΑ
Ως προς το μέτρο της μείωσης  των συμβολαιογραφικών εξόδων, «η αμοιβή των συμβολαιογράφων ούτως ή άλλως ήταν υπερβολική και έπρεπε να μειωθεί», επισημαίνει ο κ. Δανός. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Στασινόπουλο, πρόεδρο  του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, «ο κλάδος πλήττεται μεμονωμένα, σε μια περίοδο έντονης κάμψης των εσόδων (σ.σ. τα συμβόλαια έχουν μειωθεί κατά 48% στο πρώτο τρίμηνο του έτους), χωρίς ουσιαστικό όφελος για την ίδια την αγορά».
Αντίθετα, θετικά κρίνεται το μέτρο της έκπτωσης του φόρου, «αφού οποιαδήποτε φοροαπαλλαγή ενισχύει το εισόδημα του φορολογούμενου είναι πάντα προς όφελός του». «Σημαντικό παράγοντα, που έχει οδηγήσει στο πάγωμα της αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αποτελεί η μείωση της ζήτησης από πλευράς των εν δυνάμει αγοραστών» αναφέρει ο κ. Ανδρίτσος. «Κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: πρώτον διότι σημαντικό μέρος του πληθυσμού σήμερα διακατέχεται από αρνητική ψυχολογία και ανησυχία αναφορικά με τα μελλοντικά του εισοδήματα και δεύτερον γιατί ειδικά για την αγορά ακινήτων υπάρχουν προσδοκίες μείωσης των τιμών. Οποιαδήποτε μέτρα λοιπόν που θα ενισχύσουν την ψυχολογία των αγοραστών, θα συμβάλουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και θα καταστήσουν το ακίνητο φθηνότερο για τον τελικό καταναλωτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει ο κ. Ανδρίτσος.
Επίσης, θετικά κρίνεται το μέτρο για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων που κτίστηκαν πριν το 1980, το οποίο αν εφαρμοσθεί πραγματικά, μπορεί θεωρητικά να δώσει ώθηση στην αγορά των επισκευών/ ανακαινίσεων, η οποία στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι σχεδόν ανύπαρκτη, παρουσιάζει όμως σημαντικές προοπτικές.
Συνολικά για τα μέτρα στήριξης της οικοδομής, οι μεσίτες από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ως μέτρα βιτρίνας χωρίς ουσία και με κανένα θετικό αποτέλεσμα στην παγωμένη κτηματαγορά. «Δεν δόθηκε κανένα κίνητρο για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης ή για την τόνωση της μειωμένης τουριστικής κτηματαγοράς, ενώ δε μειώθηκε κανένας φορολογικός συντελεστής, που είναι οι υψηλότεροι στην Ευρώπη, ούτε και οι αντικειμενικές αξίες ιδιαίτερα στους εμπορικούς δρόμους που αυτή τη στιγμή λόγω του μειωμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, οι πραγματικές τιμές σε πολλά εμπορικά ακίνητα είναι χαμηλότερες των αντικειμενικών», επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης.
Ατονα χαρακτηρίζονται τα νέα μέτρα και από την Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, τον κ. Δ. Καψιμάλη, ο οποίος εμμένει στο βασικό αίτημα των κατασκευαστών, ήτοι στο θέμα της κατάργησης του «πόθεν έσχες» για τους αγοραστές μεγάλων ακινήτων, (σ.σ. ως προς το τελευταίο, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι αν λαμβανόταν ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχυόταν η φοροδιαφυγή). Την ίδια άποψη εκφράζει και ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, αναφέροντας ότι αντίστοιχο μέτρο ισχύει για επενδύσεις στις εταιρείες και την κεφαλαιαγορά.


ΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ
«Ως επιπλέον μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν από την κυβέρνηση είναι η επιδότηση του επιτοκίου στεγαστικών δανείων με συγκεκριμένους όρους, η μείωση του φόρου μεταβίβασης για τα παλαιότερα ακίνητα, ώστε να ενισχυθεί η απορρόφηση μέρους του υφιστάμενου αποθέματος, καθώς και ο εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζουν μεγάλες στρεβλώσεις ξεπερνώντας τις εμπορικές αξίες», αναφέρει ο κ. Ανδρίτσος. «Επίσης, θετική θα ήταν η διεύρυνση των κινήτρων αναφορικά με τις δαπάνες συντήρησης / επισκευής / ανακαίνισης των κατοικιών. Κίνηση η οποία αν είχε πιο μόνιμο χαρακτήρα θα ενίσχυε συνολικά τη συγκεκριμένη αγορά, που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας (σ.σ. ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατασκευαστών τα κτήρια που έχουν κτισθεί πριν από το 1985 με παλαιότερους αντισεισμικούς Κανονισμούς, αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αποθέματος των κτιρίων της Ελλάδας και υπολογίζονται σε 3,5 εκατομμύρια).»
«Συνοπτικά μπορεί να πεί κανείς ότι η κτηματαγορά έχει ανάγκη από μέτρα που θα ελαφρύνουν το βάρος στον καταναλωτή και θα μειώσουν το συνολικό κόστος κτήσης των ακινήτων καθιστώντας πιο ελκυστικό το τελικό προϊόν. Η όποια μείωση τιμών καθώς και οι προσφορές από την πλευρά των κατασκευαστών θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά συμβάλλοντας περαιτέρω στην αναζωπύρωση της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα έτσι ώστε να αποφευχθεί  η μετάθεση προβλημάτων και στρεβλώσεων στο μέλλον», καταλήγει ο κ. Ανδρίτσος.
«Να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο επιτρέπει την φοροδιαφυγή στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ήτοι διαφορετική τιμή αναγράφεται στο συμβόλαιο από την πραγματική τιμή συναλλαγής», αναφέρει ο κ. Δανός. «Θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα προς αυτή τη κατεύθυνση, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να μειωθούν φόροι όπως μεταβίβασης, προστιθέμενης αξίας κ.ά., που εξ άλλου ανήκουν σε ένα τιμωρητικό πλέγμα φορολογικής μεταχείρισης εναντίον τόσο των πωλητών αλλά ιδιαίτερα των αγοραστών. Άλλα τολμηρά μέτρα θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν ειδικά κίνητρα για την αγορά εξοχικής κατοικίας, την ανάπτυξη του leasing για την απόκτηση από τις επιχειρήσεις και νέων ακινήτων, και τέλος, την αγορά διαμερισμάτων / κατοικιών από το ελληνικό δημόσιο και την διάθεση αυτών, με προνομιακούς όρους, σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.»


ΛΥΣΗ ΤΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ» ΚΤΗΡΙΑ
«Η αγορά από το Μάρτιο και μετά, από την στιγμή που οι τράπεζες άρχισαν να παρέχουν ξανά στεγαστικά δάνεια -έστω κι αν τα δάνεια αυτά αφορούν το 70%-75% της αξίας του ακινήτου- φαίνεται ότι έχει ομαλοποιηθεί ως ένα βαθμό, σε ένα ποσοστό 80%, αφού όσοι ανέβαλαν την αγορά ακινήτου στο τέλος του 2008 τώρα είναι πιο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε αγορές», αναφέρει  ο κ. Μίλτος Επιθυμιάδης, επί κεφαλής του δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Aspis Real Estate. «Εμείς βλέπουμε ότι μπορεί να ανακτηθεί σταδιακά η ζήτηση. Η αγορά χρειάζεται αυτή την στιγμή τόνωση περισσότερο σε ψυχολογικό επίπεδο, από πλευράς των τραπεζών να ανακοινώνονται νέα στεγαστικά προγράμματα και από πλευράς της Πολιτείας να θωρακίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την απασχόληση. Το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων και η περίφημη ''τακτοποίησή'' τους είναι από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο μέτρο που θα πρέπει να ληφθεί, αφού αποτελεί εκκρεμότητα δυόμισι δεκαετιών και απασχολεί πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Αν δοθούν και τα στεγαστικά δάνεια των 20 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινωθεί ότι μπορεί να δοθούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το 2009 και γίνουν 35.000 συναλλαγές για αγοραπωλησίες ακινήτων, τότε το 2009 μπορεί να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2008 και να αποφευχθεί η μεγάλη πτώση», καταλήγει ο κ. Επιθυμιάδης.    
Ενδιαφέρουσες είναι και οι απόψεις που εκφράζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που διαπιστώνει ότι ο τομέας των επισκευών και ανακαίνισης είναι αυτός που εμφανίζεται με σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης (πολύ περισσότερο και από αυτόν των υποδομών) και η στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση είναι δυνατόν να απορροφήσει σημαντικό μέρος της οικονομικής κρίσης που διέρχεται ο τομέας των κατασκευών στη χώρα μας. Επί πλέον, η πράσινη ανάπτυξη και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτήρια είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη δυναμική ανάπτυξη του τομέα της επισκευής και ανακαίνισης, αρκεί να λειτουργήσει σωστά και όχι μόνο κατ' επίφαση.
Ως άμεσες λύσεις και δράσεις από πλευράς του ΤΕΕ προτείνεται μεταξύ άλλων, να ασκηθεί πίεση προς τις τράπεζες και τους κρατικούς φορείς, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις, να επιδοτηθούν και να τύχουν φορολογικών απαλλαγών οι ιδιοκτήτες που θα προβούν στην επισκευή των κτιρίων τους με εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, να επιχορηγηθούν τα νοικοκυριά που αποφασίζουν τέτοιες επεμβάσεις σε κτήρια κατασκευασμένα προ του 1980 και συμβαίνει να είναι χαμηλού εισοδήματος, αλλά και να στηριχτούν υποψήφιοι δανειολήπτες μέσα από χαμηλότοκα δάνεια.
Πιο... οικολογικές είναι οι προτάσεις της γνωστής περιβαλλοντικής οργάνωσης  Greenpeace, η οποία επαναλαμβάνει την ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο αναβάθμισης της ενεργειακής κατάστασης των κτιρίων στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα δημιουργούσε και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Εκτιμάται ότι μία μείωση κατά 75% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με κατάλληλα μέτρα εξοικονόμησης σε κτήρια του οικιακού τομέα στην ΕΕ, θα δημιουργούσε 2,6 εκατομμύρια νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης ως το 2030», αναφέρει ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η κυβέρνηση, όμως, προτίμησε την εύκολη λύση λήψης μέτρων που ουσιαστικά συνεχίζουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση δόμησης ενεργοβόρων κτιρίων, αντί της λήψης μέτρων ανάλογων με άλλα πακέτα σταθεροποίησης της οικονομίας άλλων χωρών (για παράδειγμα, τα μέτρα Ομπάμα στις ΗΠΑ, τα οποία προωθούν μεταξύ άλλων και τα λεγόμενα πράσινα κτήρια).»

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: τ. 352, Μάιος 2009
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΜΑΖΑΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ASSET MANAGEMENT MONEY CONFERENCE 2009
ΘΕΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ICAP
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΗΝ ΓΣ ΤΗΣ ΤτΕ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site