Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2009                              


ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


 


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ
ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ «ΠΑΡΤΙΔΑ»


Παρά τις σοβαρές δυσχέρειες και τον ακόμη απροσδιόριστο κίνδυνο που οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες αντιμετωπίζουν με τις θυγατρικές τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι επιτελείς τους επεξεργάζονται σενάρια αντίδρασης, χωρίς την πρόθεση της απόσυρσης από τις εκεί αγορές, καθώς η διεθνής επέκταση εξακολουθεί να αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή.από τον Γιάννη Παπαδογιάννη


Αντιμέτωπες με την ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρίσκονται οι εγχώριες τράπεζες. Οι τράπεζες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την ύφεση στην περιοχή (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το 2009 το ΑΕΠ των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα μειωθεί κατά 3,7%) αλλά την άνευ προηγουμένου –σε ένταση αλλά και ταχύτητα- μεταστροφή των δεδομένων. Η γρήγορη αλλαγή των συνθηκών δεν άφησε κανένα περιθώριο προετοιμασίας.
Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον η επιδίωξη των τραπεζών είναι μόνο μία: να καταφέρουν να διατηρήσουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες τις θέσεις τους στις γειτονικές χώρες ώστε να είναι εκεί όταν φτάσει η ώρα της ανάκαμψης.
Έτσι, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια υπερεντατικής επέκτασης στην περιοχή, οι εγχώριες τράπεζες αφήνουν την επίθεση και καταστρώνουν αμυντικές τακτικές: όχι μόνο εγκαταλείπουν -τουλάχιστον προς το παρόν- κάθε σκέψη περαιτέρω επέκτασης, αλλά συρρικνώνουν τις δραστηριότητές τους προκειμένου να προβούν σε περικοπή δαπανών, σημείο που αποτελεί κλειδί για την περαιτέρω επιβίωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, οι μεγάλες τράπεζες είτε πάγωσαν κάθε πρόσληψη είτε προχώρησαν σε μικρής κλίμακας απολύσεις στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκμεταλλευόμενες το ελαστικό εργασιακό καθεστώς των αγορών της περιοχής. Ειδικότερα, η Εθνική, η Eurobank και η Πειραιώς μείωσαν τον αριθμό του προσωπικού τους κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε προχωρώντας σε περιορισμένες απολύσεις είτε μη αντικαθιστώντας προσωπικό που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.


ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ
Επιτελείς τραπεζών σημειώνουν ότι η κρίση δημιουργεί μεγάλη πίεση, ωστόσο σημειώνουν ότι η επέκταση στα Βαλκάνια αποτελεί στρατηγική επιλογή και θα ήταν μέγα λάθος η εγκατάλειψη της περιοχής, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις για την ελληνική επιχειρηματικότητα και την εγχώρια οικονομία γενικότερα. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν περίπου 3.200 καταστήματα σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, ενώ έχουν προχωρήσει σε χορηγήσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στις τοπικές οικονομίες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurobank, στη Ρουμανία αναπτύσσουν δραστηριότητα περί τις 4.750 ελληνικές εταιρίες, στη Βουλγαρία 2.000, στη Σερβία 800, στην ΠΓΔΜ 280 και στην Αλβανία 270 εταιρίες ελληνικών συμφερόντων. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αποτελούν τον βασικό εμπορικό εταίρο της χώρας μας (μετά την ΕΕ) απορροφώντας το 33% των ελληνικών εξαγωγών. Πολλοί οικονομολόγοι αποδίδουν σημαντικό μέρος της εντυπωσιακής ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια στην άνθηση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Το να χαθούν όλα αυτά θα ήταν επικίνδυνο για το μέλλον και την ευημερία της χώρας μας.
Παρά τη σπουδαιότητα της αγοράς της ΝΑ Ευρώπης για τις εγχώριες τράπεζες, η κρίση επιβάλλει την προετοιμασία για την αντιμετώπιση μακροχρόνιας βαρυχειμωνιάς για την περιοχή και ακόμα περισσότερο για την αντιμετώπιση ενδεχομένης περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών. Σημειώνεται ότι, με βάση τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, για το 2009 αναμένεται πτώση του ΑΕΠ κατά 4,1% στη Ρουμανία, χώρα όπου οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρή παρουσία, εκτίμηση που -αν επιβεβαιωθεί- θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών εργασιών, αλλά παράλληλα και σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση αντικατοπτρίζει, σε γενικές γραμμές, τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της περιοχής. Έτσι, οι εγχώριες τράπεζες κινδυνεύουν να βρεθούν σε έναν φαύλο κύκλο, όπου όχι μόνο διακυβεύονται σημαντικές χρηματοδοτήσεις που έχουν πραγματοποιήσει στην περιοχή, αλλά παράλληλα να επιβαρύνονται με σημαντικά έξοδα λειτουργίας σε χώρες που δεν θα αποφέρουν έσοδα.
Όλες οι τράπεζες έχουν επεξεργασθεί σχέδια για τη δραστική μείωση των εξόδων τους, μέσω μείωσης προσωπικού και καταστημάτων, σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν και δεν επαληθευθούν οι προσδοκίες για σχετικά ταχεία ανάκαμψη.


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Στα εναλλακτικά σχέδια αντίδρασης των τραπεζών περιλαμβάνεται ακόμα και η αποχώρηση από ορισμένες χώρες, όπου θεωρούν ότι έχουν αδύναμη παρουσία, ώστε να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους σε χώρες που διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται περιλαμβάνονται και επιλεκτικές συγχωνεύσεις θυγατρικών τραπεζών σε συγκεκριμένες χώρες.
Μέσω επιλεκτικών συγχωνεύσεων, οι τράπεζες μπορούν άμεσα να ενοποοιήσουν δίκτυα - για παράδειγμα στη Ρουμανία - και να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων και μείωση προσωπικού, περιορίζοντας δραστικά τα έξοδα. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι η επιλεκτική συγχώνευση θυγατρικών τραπεζών εκτός Ελλάδας αποτελεί μια αποτελεσματική λύση ανάγκης στην περίπτωση που η διάρκεια της κρίση επιμηκυνθεί και οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν.
Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία αποτελούν τις χώρες όπου όλες οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες διαθέτουν ισχυρή παρουσία και οι οποίες προσφέρονται για συνεργασίες. Στη Ρουμανία η Εθνική Τράπεζα διαθέτει 131 καταστήματα, η Eurobank EFG 282 καταστήματα, η Alpha Bank 173 καταστήματα και η Πειραιώς 165 καταστήματα. Στη Βουλγαρία, η Εθνική διαθέτει δίκτυο 256 καταστημάτων, η Eurobank 244 καταστημάτων, η Alpha Bank 101 καταστημάτων ενώ η Πειραιώς 88 καταστημάτων. Στη Σερβία η Εθνική διαθέτει 204 καταστήματα, η Eurobank 123, η Alpha Bank 149 σημεία, ενώ η Πειραιώς 47 καταστήματα.
Πάντως, ακόμα και οι επιλεκτικές συγχωνεύσεις θυγατρικών δεν θα είναι εύκολη απόφαση, καθώς δεν συνηθίζεται τράπεζες να μετέχουν ως μέτοχοι μειοψηφίας σε εταιρίες, την πλειοψηφία των οποίων κατέχουν άλλες ανταγωνιστικές τράπεζες.


ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΗΡΕΜΙΑ
Οι διοικούντες τις ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον επιφανειακά, διατηρούν την ηρεμία τους. Στην πραγματικότητα, όμως, βρίσκονται σε μεγάλη πίεση, καθώς η ταχεία ανάπτυξή τους τα προηγούμενα χρόνια στηρίχτηκε σε μια επικίνδυνη, πλην διαδεδομένη και θεωρούμενη ορθόδοξη στις ημέρες της ευφορίας, τακτική: στη χορήγηση δανείων χωρίς να διαθέτουν την ανάλογη κεφαλαιακή βάση. Οι μητρικοί όμιλοι δανείζονταν από τη διατραπεζική αγορά όσα κεφάλαια επιθυμούσαν και τα διέθεταν στις κατά τόπους θυγατρικές τράπεζες. Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Πολωνία κ.λπ. κατέγραφαν εντυπωσιακούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και οι επιχειρήσεις δανείζονταν μεγάλα ποσά σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο επενδύοντας στις μεγάλες δυνατότητες των ανατολικών χωρών.
Το μοντέλο αυτό λειτουργούσε εξαιρετικά όσο επικρατούσε ηλιοφάνεια στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο σήμερα έχει μετατραπεί σε μήτρα προβλημάτων. Δίχως τις ξένες επενδύσεις, οι ρυθμοί ανάπτυξης περιορίζονται δραστικά, τα εισοδήματα και η κατανάλωση μειώνονται, οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων περιορίζονται, τα τοπικά νομίσματα χάνουν αξία και η εξυπηρέτηση του χρέους γίνεται μια πολύ δύσκολη υπόθεση.
Οι τράπεζες ελπίζουν ότι η ιδιαίτερα στενάχωρη αυτή κατάσταση θα έχει μικρή διάρκεια και ότι η ανάκαμψη δεν θα αργήσει. Στα λίγα ενθαρρυντικά σημεία της παρούσας κατάστασης περιλαμβάνεται η αισιόδοξη εκτίμηση του ΔΝΤ περί ταχείας οικονομικής ανάκαμψης των χωρών της περιοχής: έτσι, ενώ προβλέπει σημαντική μείωση κατά 3,7% του ΑΕΠ των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης το 2009, για το 2010 προβλέπει επιστροφή σε ανοδική πορεία, εκτιμώνοντας ότι το ΑΕΠ των χωρών της περιοχής θα αυξηθεί κατά 0,7%.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: τ. 352, Μάιος 2009
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΜΑΖΑΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ASSET MANAGEMENT MONEY CONFERENCE 2009
ΘΕΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ICAP
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΗΝ ΓΣ ΤΗΣ ΤτΕ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site