Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2009                              


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


ΙΣΧΝΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ;
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ... ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ
ΜΕ ΒΡΑΔΥΤΕΡΟ ΡΥΘΜΟ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ


Χριστός Ανέστη, και κατά τα φαινόμενα, το παράδειγμά του ακολούθησαν και οι μετοχές. Χωρίς να έχει διαδραματισθεί κάτι ριζικό ή να υπάρχει κάποιο σαφές δείγμα εξόδου από την κρίση, οι πρόσφατες αλλαγές, επί τα βελτίω, στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, μεταφράστηκαν χειροπιαστά σε σημαντικές ανόδους των δεικτών, οι οποίες ενδεχομένως σηματοδοτούν το τέλος της περιόδου των ισχνών αγελάδων για τις αγορές.
Τα πρώτα, αδύνατα αλλά σαφή, σημεία ανάκαμψης που παρατηρήθηκαν κατά το μήνα Απρίλιο, ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν ένα (ίσως πρόωρο) κλίμα ευφορίας στις αγορές, με συνέπεια τη σημαντική άνοδο των δεικτών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία (μόνο το Τόκιο δεν ακολούθησε), η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε το 11%.


ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ... ΥΠΟΜΟΝΗΣ
Στην πρόσφατη έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ εκτιμά ότι τα πακέτα ενίσχυσης της αγοράς που έχουν ήδη χορηγηθεί για το 2009 ίσως, τελικά, αποδειχθούν αρκετά για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί εν τούτοις ότι τα εθνικά δημοσιονομικά ελλείμματα θα παραμείνουν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και για το ερχόμενο έτος.
Την ίδια στιγμή, η Fed τοποθέτησε τα «ιδανικά» επιτόκια για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στο -5%, ενώ απαισιόδοξη εμφανίζεται η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία αναθεώρησε την προηγούμενη εκτίμησή της για μηδενική άνοδο του ΑΕΠ, μετατρέποντάς την τώρα σε συρρίκνωση κατά 3,3 εκατοστιαίες μονάδες για το τρέχον οικονομικό έτος (το οποίο, ως γνωστόν, στην Ιαπωνία άρχισε την 1η Απριλίου). Παράλληλα, η Τράπεζα προχώρησε στην έκδοση νέων ομολόγων 17 τρισ. γιεν (κάπου 175 δισ. δολάρια) για να στηρίξει τα άσχημα δημοσιονομικά της ελλείμματα.
Στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη γερμανική, τα νέα είναι αρκετά αισιόδοξα, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, όπως καταγράφεται από το ινστιτούτο IFO, σημείωσε σημαντική άνοδο, σε κλίμακα εξαμήνου. Στη Γαλλία καταγράφηκε αξιόλογη άνοδος της κατανάλωσης, ενώ και σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες εμφανίζονται ενθαρρυντικά σημεία.


ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ωστόσο, η έξοδος από την ανάσχεση θα αργήσει, παρ’ ότι ήδη έχει καταγραφεί το μεγαλύτερο ποσοστό της αναμενόμενης πτώσης του ΑΕΠ για την Ευρωζώνη, και άνοδος του ΑΕΠ δεν αναμένεται να σημειωθεί πριν από τα μέσα του ερχόμενου έτους. Η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή για τις χώρες που βασίζουν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ τους στις εξαγωγικές δραστηριότητες, καθώς αυτές οι τελευταίες είναι ακόμη σε λήθαργο.
Στην Άπω Ανατολή, η ιαπωνική οικονομία επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, που διαμορφώνουν ένα μέτρια απαισιόδοξο επενδυτικό κλίμα, ενώ οι υπόλοιπες ασιατικές οικονομίες (Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Κορέα) ακολουθούν πιστά τη γενικότερη τάση.
Το μεγάλο αγκάθι της παγκόσμιας οικονομίας, εξακολουθεί να είναι τα τοξικά χρεόγραφα των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Στους τελευταίους οι ανακατατάξεις εξακολουθούν να έρχονται με ταχύτατους ρυθμούς. Τα πάντα αλλάζουν, ξεκινώντας από την ίδια την φύση του οργανισμού, και προχωρώντας σε διοικητικές δομές, πρόσωπα, και επενδυτικές τακτικές. Τελευταίες ανακοινώσεις, η απόλυση (κατ' ουσίαν) του διευθυντή του τμήματος investment banking της UBS, καθώς και η «γη και ύδωρ» που προσφέρθηκε στο διευθυντή της Deutsche Bank, Josef Ackermann, για να παραμείνει στο τιμόνι της τράπεζας για άλλα τρία χρόνια.

ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Ανοδικές τάσεις εμφανίστηκαν στις περισσότερες κατηγορίες μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Δεν ακολούθησαν οι εταιρίες ακινήτων, όπου η κρίση είναι ακόμη βαθιά, ενώ πτώση σημείωσαν τις τελευταίες ημέρες του μήνα οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων, λόγω των ανησυχιών που έχει δημιουργήσει η «γρίπη των χοίρων». Δεν ακολούθησαν ούτε οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς εκεί δεν έχουν ακόμη εμφανισθεί σημεία ανάκαμψης της οικονομίας και οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες. Σε γενικές γραμμές, το κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια θεωρείται ενθαρρυντικό αν όχι ευθέως «καλό».


ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
ΣΧΕΤΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ
Δεν σημειώθηκαν σημαντικές ανακατατάξεις στις ισοτιμίες των σημαντικότερων νομισμάτων το μήνα που μας πέρασε, με εξαίρεση την υποχώρηση του γιεν έναντι δολαρίου και ευρώ, καθώς και τις πιέσεις που δέχεται η στερλίνα λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της Βρετανίας. Το ευρώ, μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα, έκλεισε τον μήνα στα 1,235 δολάρια, κατά τι υψηλότερα απ’ ό,τι ένα μήνα πριν.


ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Σε ιστορικά χαμηλά βρίσκονται παντού τα overnight επιτόκια. Στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει στο 0,25%, με τα πραγματικά επιτόκια να βρίσκονται στο μηδέν και με τάση για περαιτέρω υποχώρηση, ενώ η EKT μείωσε και αυτή το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού στο 1,25%, ενώ αναμένεται να το μειώσει και πάλι.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Στάσιμη (στα 50-52 δολάρια το βαρέλι) παρέμεινε η τιμή του μαύρου χρυσού, ενώ στάσιμη έμεινε τιμή του κανονικού χρυσού. Ο τελευταίος απέφυγε την πτώση λόγω της διεύρυνσης των αποθεματικών της Κίνας στο πολύτιμο αυτό μέταλλο (αυτά έχουν σχεδόν διπλασιασθεί μέσα στην τελευταία πενταετία). Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων και δη του χαλκού. Οι μελλοντικές διακυμάνσεις της τιμής του χρυσού θα εξαρτηθούν από την όρεξη των επενδυτών για κοινές μετοχές. Αν αυτή επανέλθει, τότε η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αναμένεται να υποχωρήσει.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: τ. 352, Μάιος 2009
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΜΑΖΑΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ASSET MANAGEMENT MONEY CONFERENCE 2009
ΘΕΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ICAP
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΗΝ ΓΣ ΤΗΣ ΤτΕ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site