Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2009                              


ΑΝΑΛΥΣΗΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ JP MORGAN ASSET MANAGEMENT
ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ «ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΑΤΟ»

Αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και ελαφρά ανάκαμψη προς το τέλος του 2009 και τις αρχές του 2010


Οι ενισχυμένοι πόροι που προστέθηκαν στο οπλοστάσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν το πιο απτό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της G20, που έγινε τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο, σύμφωνα με τη μηνιαία οικονομική ανασκόπηση επενδύσεων, που έκανε η ομάδα διαχείρισης παγκόσμιων χαρτοφυλακίων διαφόρων κατηγοριών επένδυσης (Global Multi-Asset Group - GMAG) της JP Morgan Asset Management.
Σύμφωνα με την ανάλυση της GMAG, αναμένεται ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν μη συμβατικά μέτρα στο πλαίσιο της πολιτικής τους. Είναι, όμως, ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η παγκόσμια οικονομία άγγιξε τον «πυθμένα» της στις αρχές του 2009. Αναμένεται, αντιθέτως, περαιτέρω βαθιά συρρίκνωση στην οικονομική δραστηριότητα με ελαφρά ανάκαμψη κατά το 2009-2010.
Οι ομάδα αναλυτών και διαχειριστών της JP Morgan Asset Management διατηρεί μειωμένη στάθμιση σε μετοχές στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια της εταιρίας, με μακροπρόθεσμες θέσεις σε Ιαπωνία και Βρετανία.
Μέσα στο περιβάλλον των μετοχών, διατηρεί αυξημένη στάθμιση στις αγορές που λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ήτοι στις περιοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ, στη Βρετανία και στο Χονγκ Κονγκ, ενώ διατηρεί ουδέτερη στάθμιση στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και του Καναδά, και μειωμένη στάθμιση στην Ευρώπη εκτός Βρετανίας και στην Ιαπωνία.


ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπήρξε μεγάλη διάσταση σε επίπεδο χάραξης πολιτικής μεταξύ εκείνων που επιλέγουν τον αναπληθωρισμό (reflation) και εκείνων που προτιμούν τα ρυθμιστικά μέτρα. Αυτό ήταν και το ζήτημα που κυριάρχησε στη διάσκεψη της G20 προτού βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Η διχογνωμία αυτή παρατηρείται τόσο σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών όσο και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, με ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία να τάσσονται υπέρ της επιθετικής αναπληθωριστικής πολιτικής, ενώ τα ευρωπαϊκά κράτη εμφανίζονται πολύ πιο συντηρητικά.
Υπήρξε, επίσης, σειρά καίριων πρωτοβουλιών σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο, σημαντικότερη των οποίων ήταν η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να προβεί στην εξαγορά κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων. Αν και αυτό αποτελεί σημαντική είδηση, τα άλλα μέτρα που εξαγγέλθηκαν καταδεικνύουν ότι προτεραιότητες της Fed παραμένουν η αγορά των στεγαστικών δανείων και η «πιστωτική χαλάρωση» έναντι της «ποσοτικής χαλάρωσης». Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα συμφώνησε να εξαγοράσει ομόλογα κρατικών οργανισμών αξίας ακόμη 100 δισ. δολαρίων καθώς και επιπλέον τίτλους με ενυπόθηκη εξασφάλιση αξίας 750 δισ. δολαρίων. Μετά από την εντυπωσιακή αυτή κίνηση, η συνολική αξία των εξαγορασθέντων τίτλων με ενυπόθηκη εξασφάλιση (MBS) ανέρχεται σε 1,25 τρισ. δολάρια, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι η συνολική αγορά MBS εκτιμάται στα 4 τρισ. δολάρια κατά προσέγγιση.
Το ύφος της ανακοίνωσης της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC) και η κίνηση για την επιθετική νομισματική διεύρυνση υποδεικνύουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξακολουθεί να ανησυχεί για τον αποπληθωρισμό καθώς αυξάνονται τα κενά στην παγκόσμια παραγωγή και ενδέχεται, συνεπώς, να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για «παρατεταμένο διάστημα». Είναι πιθανό η αγορά να προτρέχει όταν προβλέπει ότι η Fed θα προβεί σε σύσφιγξη κατά 38 μονάδες βάσης μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, δεδομένου ότι τα επιτόκια των 30ετούς διάρκειας στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα προ της εξαγγελίας της Ποσοτικής Χαλάρωσης επίπεδα. Καθίσταται ωστόσο σαφές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι αποφασισμένη να μειώσει το κόστος του δανεισμού και αυτό είναι πιθανό να σημαίνει ότι θα προβεί και σε νέες εξαγορές κρατικών τίτλων εάν χρειαστεί.


ΠΡΟΣ ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) φαίνεται να υπάρχει ακόμη ένα επίμαχο θέμα στις συζητήσεις για τη χάραξη πολιτικής. Κατά τη συνεδρίαση του Απριλίου η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά ποσοστό μικρότερο από το αναμενόμενο στο 1,25% και η ανακοίνωση που εξέδωσε άφηνε να εννοηθεί ότι υπήρχε κάποια διάσταση μεταξύ των μελών της. Η εξαγγελία για την εφαρμογή μη συμβατικών μέτρων έχει αναβληθεί για τον επόμενο μήνα. Φαίνεται ωστόσο κάπως παράξενο το γεγονός ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη λήψη μη συμβατικών μέτρων, όταν δεν έχει εξαντλήσει τις συμβατικές δυνατότητες που της παρέχονται φέρνοντας τα επιτόκια σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μορφές μη συμβατικών μέτρων, αλλά η πιθανότερη πρώτη κίνηση της ΕΚΤ θα ήταν μάλλον η εξαγορά εταιρικών ομολόγων. Τόσο εμείς όσο και η ευρύτερη αγορά αναμένουμε μια ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η καθυστέρηση στην εξαγγελία αυτών των μέτρων μπορεί να ερμηνευθεί ως δυσκολία στη λήψη μιας ομόφωνης απόφασης στους κόλπους της ΕΚΤ.
Οι προσδοκίες για τη σύνοδο της G20 στο Λονδίνο ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξες, με τους ηγέτες της Βρετανίας και των ΗΠΑ να πρεσβεύουν υψηλότερες δημοσιονομικές δαπάνες και τους ηγέτες των κυριότερων ευρωπαϊκών κρατών να εστιάζουν στην εντατικοποίηση των ρυθμιστικών μέτρων, ενώ οι Κινέζοι ομόλογοί τους μιλούσαν για τα σχετικά οφέλη ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα ζητήματα που κυριαρχούσαν κατά την αμέσως προ της συνόδου περίοδο. Φαίνεται ότι εν τέλει υπήρξε κάποια συμβιβαστική κατάληξη αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάσκεψη δεν εξαγγέλθηκαν νέα δημοσιονομικά πακέτα, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι πολέμιοι του αναπληθωρισμού (ή έστω αυτοί που τάσσονται υπέρ ενός περιορισμένου αναπληθωρισμού) υπερίσχυσαν στη σύνοδο.
Το σημαντικότερο θετικό αποτέλεσμα από τη σύνοδο του Λονδίνου είναι η δέσμευση για τη διάθεση πρόσθετων πόρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μεγάλο μέρος των οποίων θα προέλθει από την Ευρωζώνη. Κατά μία άποψη, αυτή θα είναι η μέθοδος με την οποία οι πιο εύρωστες χώρες της Ευρωζώνης θα πραγματοποιούν πληρωμές προς τις ασθενέστερες, αντί οι πληρωμές να γίνονται απ’ ευθείας ή μέσω ενός ευρωπαϊκού αποθεματικού ταμείου, καθώς και οι δύο αυτές επιλογές ενδεχομένως να ήταν λιγότερο ευπρόσδεκτες σε πολιτικό επίπεδο. Όπως πάντα, οι δυσκολίες θα φανούν στις λεπτομέρειες και περιμένουμε να δούμε εάν η σύνοδος κορυφής της G20 οδήγησε πράγματι σε μια νέα «παγκόσμια τάξη των πραγμάτων».


ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Τα οικονομικά στοιχεία εξακολούθησαν να είναι απογοητευτικά, ιδιαίτερα μάλιστα από την πλευρά της προσφοράς. Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, μειώθηκε κατά 9,4% τον Μάρτιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι (και κατά ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 38% σε ετησιοποιημένη βάση) και εξακολουθεί να συρρικνώνεται κατά τουλάχιστον 8% τον μήνα από τον περασμένο Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη ανησυχία εξακολουθεί να εντοπίζεται στον λόγο αποθεμάτων προς τις παραγγελίες της Ιαπωνίας, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα και έχει αυξηθεί κατά 72% έναντι της περσινής χρονιάς, υποδεικνύοντας ότι η εξομάλυνση της κατάστασης απέχει ακόμη πολύ.
Το γιεν, δυστυχώς, λειτούργησε αρνητικά για τις εξαγωγές και μια περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θεωρείται ευπρόσδεκτη. Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε αντίθεση με εκείνα της Κορέας, όπου ο λόγος των αποθεμάτων προς τις παραγγελίες φαίνεται να έχει περάσει ήδη από το ανώτατο σημείο του. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι πιθανό να συνέβαλε και το πολύ φθηνό εθνικό νόμισμα το οποίο, σύμφωνα με τις δικές μας μετρήσεις, βρίσκεται σε επίπεδα κατά 2,7 τυπικές αποκλίσεις κάτω από τον μέσο όρο του σε βάθος πενταετίας.
Τα δεδομένα, ωστόσο, δεν είναι δυσάρεστα στο σύνολό τους. Υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι τα στοιχεία για τις συναλλαγές σηματοδοτούν μια σταθεροποίηση στην αμερικανική στεγαστική αγορά, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τις προσδοκίες και να καταγράφουν, τον Φεβρουάριο, άνοδο κατά 2,1% στις υπό εξέλιξη συναλλαγές και κατά 5,1% στις πραγματοποιηθείσες πωλήσεις έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι. Ωστόσο, οι τιμές κατοικίας στις ΗΠΑ εξακολούθησαν να κινούνται καθοδικά και ο δείκτης Case-Shiller κατέγραψε πτώση 19% σε ετησιοποιημένη βάση, αν και τα στοιχεία αυτά ανακοινώνονται με υστέρηση δύο μηνών.
Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων επίσης αυξήθηκαν κατά τον Μάρτιο, ιδιαίτερα δε κατά την εβδομάδα της συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC). Ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο το οποίο συχνά ακούγεται πρόσφατα είναι οι έρευνες για τις μελλοντικές εξελίξεις. Στη Βρετανία και την Ευρώπη ο δείκτης PMI βελτιώθηκε κατά τον Μάρτιο, ενώ ο επίσημος κινεζικός δείκτης μεταποίησης PMI ανήλθε στο 52,4 και βρίσκεται συνεπώς σε υψηλότερα επίπεδα από το μεταίχμιο του 50, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άνοδος αυτή ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει σε μια αμφισβητήσιμη εποχική αναπροσαρμογή.


ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Αν και οι ανακοινώσεις αυτές προσφέρουν κάποια αχτίδα ελπίδας, δεν έχουμε ακόμη πεισθεί ότι η παγκόσμια οικονομία είχε αγγίξει τον «πυθμένα» της κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και το πρώτο του 2009. Οι δείκτες της ομάδας μας που παρακολουθεί την πορεία της αγοράς συναλλάγματος παγκοσμίως (Global Currency Team) ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα που είχαν καταγράψει σε ΗΠΑ και Βρετανία, αλλά παραμένουν ασθενείς στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία. Αυτό υποδεικνύει ότι οι περιοχές με επιθετική πολιτική χαλάρωσης βλέπουν να υπάρχει ανταπόκριση στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά το μήνυμα από τα δεδομένα που εισρέουν είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφίσημο. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η παραγωγή στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα συρρικνωθεί κατά 4,3% το 2009 και προβλέπει ότι η συνολική ανάπτυξη της παγκόσμιας παραγωγής θα κινηθεί επίσης σε αρνητικές περιοχές, για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια.
Συνεπώς, εξακολουθούμε να αναμένουμε μια μεγάλη συρρίκνωση στις κυριότερες οικονομίες με ελαφρά ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και το 2010, την οποία θα ωθήσουν τα δημοσιονομικά κίνητρα. Ο φόβος μια παγκόσμιας οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχει ίσως εκλείψει χάρη στα κίνητρα που δόθηκαν μέσα από την επιθετική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δέσμευση για τη διάθεση πρόσθετων πόρων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς αναμένεται να αναχαιτίσουν τις χειρότερες εξελίξεις που θα μπορούσαν να σημειωθούν στις πιο ευπαθείς οικονομίες των αναδυόμενων αγορών. Τα συγκεκριμένα κίνητρα θα συμβάλουν, αν μη τι άλλο, στη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά δεν διασφαλίζουν βεβαίως και μια δυναμική ανάκαμψη.
Εξακολουθούμε να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει δυσλειτουργικό, αν και η πτώση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ μπορεί να θεωρηθεί θετική ένδειξη ότι η νομισματική χαλάρωση φέρνει επιτέλους κάποια αποτελέσματα στις ΗΠΑ. Για τις αγγλοσαξονικές οικονομίες ο κύριος προβληματισμός εξακολουθεί να συνοψίζεται στο ότι, αν και είναι πιθανό να υπάρξει μια τόνωση από τα μέτρα πολιτικής που εφαρμόζονται, η απομάκρυνση από την ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τη δημιουργία πιστώσεων θα οδηγήσει μελλοντικά στη μείωση της ανάπτυξης. Έτσι, αν και αποτράπηκαν οι πιο απελπιστικές εξελίξεις, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη θα πρέπει ίσως να αναθεωρηθούν καθοδικά.


ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ
Η δυναμική των κερδών φαίνεται να βρήκε «πυθμένα» στις περισσότερες μεγάλες αγορές. Στα τρία τέταρτα των 21 αγορών που παρακολουθούμε η κεκτημένη ταχύτητα των κερδών βελτιώθηκε εν συγκρίσει με τα επίπεδα πριν από έναν και τρεις μήνες, γεγονός που υποδεικνύει ότι η έκταση των καθοδικών αναθεωρήσεων ενδέχεται να υποχωρεί καθώς εισερχόμαστε στην περίοδο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στις ΗΠΑ για κάθε ανοδική αναθεώρηση υπάρχουν αντίστοιχα πέντε καθοδικές, ενώ στη Βρετανία η αναλογία διαμορφώνεται σε 1:2½.
Παρά το γεγονός ότι οι αναλογίες αυτές παραμένουν αισθητά κάτω από τα επίπεδα ισορροπίας, όπου οι ανοδικές αναθεωρήσεις βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τις καθοδικές, και οι δύο μετρήσεις φαίνεται να σημείωσαν άνοδο από τα χαμηλότερα επίπεδα του κύκλου τους. Καθώς προχωρά η περίοδος των κερδών του πρώτου τριμήνου, το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί στην κατάσταση των τραπεζών/ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά τα κέρδη εκτός τραπεζών θα πρέπει να παρακολουθούνται προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον αληθεύουν οι εκτιμήσεις ότι αναφύονται δείγματα ανάκαμψης στην ευρύτερη οικονομία.
Οι σύνθετοι δείκτες αποτίμησης που χρησιμοποιούμε μετακινήθηκαν κατά -2,3 έως -1,9 τυπικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο της τριετίας στις παγκόσμιες μετοχές. Παρόμοια διαγράφεται και η προοπτική μέσα από μια πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση. Σήμερα ο S&P 500 κινείται σε επίπεδα P/E (τιμής προς κέρδη) 14,6x, σύμφωνα με τη μέθοδο Shiller με 10ετή προσαρμογή των κερδών, εν συγκρίσει με τον μέσο όρο της τάξης του 16,3x από το 1881 και το 11,9x κατά την περίοδο των χαμηλών επιπέδων τον Μάρτιο. Οι μετρήσεις αυτές υποδεικνύουν ότι οι μετοχές, αφού βρέθηκαν σε περιοχές «υπερπωλημένες» (oversold), εξακολουθούν να εμφανίζονται ελκυστικές σε σχέση με το ιστορικό τους, χωρίς ωστόσο να συνιστούν μια ακαταμάχητη επιλογή.


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Διατηρούμε την επιφυλακτική μας άποψη για την παγκόσμια οικονομία και αναμένουμε μια ασθενή μόνο ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Τα αποτελέσματα από τα δημοσιονομικά πακέτα τόνωσης θα έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται αισθητά και περιμένουμε ως ένδειξη επιτυχίας της νομισματικής χαλάρωσης τη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Θα ήταν ωστόσο πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι η αμερικανική αγορά κατοικιών άγγιξε τον «πυθμένα» της, ενώ εξακολουθούν να υφίστανται ζητήματα ως προς την αντιμετώπιση των «τοξικών» τίτλων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες. Κατά την άποψή μας, η βιωσιμότητα μιας ουσιαστικής οικονομικής ανάκαμψης θα είναι δύσκολη όσο εξακολουθούν να πνέουν αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι στο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που μας καθιστά επιφυλακτικούς έναντι των τίτλων που ενέχουν στοιχεία κινδύνου και, κατά συνέπεια, διατηρούμε μειωμένη στάθμιση σε μετοχές στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια μας.
Μια περιοχή που αξίζει να προσέξουμε είναι η εντονότατη υπεραπόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών. Μετά από μια σκληρή περίοδο υποαποδόσεων από τον Μάιο του 2008, οι αναδυόμενες αγορές υπεραπέδωσαν έναντι των μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών από τα τέλη του Οκτωβρίου πέρσι. Σε απόλυτες τιμές, οι συνολικές αποδόσεις του δείκτη MSCI EM αυξήθηκαν κατά 10,3% από τις αρχές του έτους σε όρους εγχώριου νομίσματος και κατά 9,2% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, ενώ οι μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών σημείωσαν πτώση κατά 6,9%. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών ενδέχεται, συνεπώς, να σηματοδοτούν μια ανοδική μεταστροφή για τον παγκόσμιο κύκλο της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ
Κατά παράδοση, πολλοί επενδυτές χρησιμοποιούν κάποιους εμπειρικούς κανόνες στις επενδύσεις τους σε μετοχές των αναδυόμενων αγορών.
Πρώτον, οι αναδυόμενες αγορές τείνουν να υπεραποδίδουν όταν οι μελλοντικοί δείκτες του ΟΟΣΑ στραφούν σε ανοδική κατεύθυνση.
Δεύτερον, οι αποτιμήσεις θα πρέπει να συνιστούν ακαταμάχητη πρόταση, που συνήθως ανάγεται σε αναλογία τιμής προς λογιστική αξία της τάξης του 1,3x.
Είναι μάλλον απίθανο να δούμε να υλοποιείται σύντομα ο πρώτος κανόνας. Ωστόσο, οι αποτιμήσεις βρίσκονται πράγματι σε ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με το ιστορικό τους. Η αναλογία τιμής προς λογιστική αξία βρίσκεται σήμερα στο 1,4x, ενώ ο σύνθετος δείκτης που χρησιμοποιούμε δείχνει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών αναδυόμενων αγορών βρίσκονται σε επίπεδα περίπου 28% κάτω από τον μέσο όρο τους για τα έτη 1996/08. Η χρηματοοικονομική καθοδική μεταστροφή στον ανεπτυγμένο κόσμο προκάλεσε μια δριμεία κυκλική συρρίκνωση στον αναδυόμενο κόσμο - που εξηγεί και την πτώση στις εξαγωγές της Ασίας. Ωστόσο, και παρά το γεγονός αυτό, η συνολική εικόνα των μετοχών των αναδυόμενων αγορών υπήρξε μια ευχάριστη έκπληξη.
Σε περιφερειακό επίπεδο, το μήνυμα που εξάγεται είναι ότι οι χώρες με πλεόνασμα και οι παραγωγικές χώρες (σε γενικές γραμμές η Ασία και η Λατινική Αμερική) κατέγραψαν εν γένει υπεραποδόσεις συγκριτικά με τις περιοχές των οποίων το χρηματοοικονομικό σύστημα είχε πληγεί, περιλαμβανομένων και των κρατών της Κεντρικής - Ανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, οι τελευταίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβληματικές συνθήκες. Ωστόσο, με ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 8% η βαρύτητα της περιοχής για τον ευρύτερο δείκτη των μετοχών αναδυόμενων αγορών είναι μικρή εν συγκρίσει με το 55% και το 23% για τις αναδυόμενες αγορές Ασίας και Λατινικής Αμερικής αντιστοίχως. Εξ άλλου, σημαντική υποστήριξη παρέχει και η διάθεση πρόσθετων πόρων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Διατηρείται, λοιπόν, η προτίμηση για τις περιοχές όπου εφαρμόσθηκε πολύ επιθετική πολιτική, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία, καθώς και για το Χονγκ Κονγκ που είναι πιθανό να ωφεληθεί από τη χαλάρωση στην Κίνα. Διατηρούμε ουδέτερη στάθμιση έναντι των μετοχών των αναδυόμενων αγορών και του Καναδά και μειωμένη στάθμιση στην Ευρώπη εκτός Βρετανίας και στην Ιαπωνία. Στα ομόλογα διατηρούμε θέσεις σε τίτλους μεγάλης διάρκειας σε Βρετανία και Ιαπωνία.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: τ. 352, Μάιος 2009
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΜΑΖΑΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ASSET MANAGEMENT MONEY CONFERENCE 2009
ΘΕΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ICAP
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΗΝ ΓΣ ΤΗΣ ΤτΕ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site