Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2009                              


ΔΙΑ ΤΑΥΤΑΟικονομική πολιτική...
έτσι, χωρίς πρόγραμμα


Γκρίνιαξαν οι αυτοκινητάδες, εξαγγείλαμε την κατάργηση των τελών μεταβίβασης οχημάτων. Απείλησαν οι νομάρχες, την... μαζέψαμε!


από τον Λουκιανό*


Κάνουν ό,τι μπορούν οι άνθρωποι, είναι η αλήθεια. Το ζήτημα, όμως, είναι τι ακριβώς μπορούν και πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό. Ο λόγος για την κυβέρνηση και την στρατηγική της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, η οποία (με το συμπάθειο δηλαδή, αλλά) μοιάζει να είναι λίγο... «έτσι, χωρίς πρόγραμμα», όπως έλεγε κάποτε και η αείμνηστος Μαρία Ρεζάν.
Γκρίνιαξαν οι αυτοκινητάδες, καθώς η τρομάρα που πήραμε απ’ όσα ακούμε στις ειδήσεις για την παγκόσμια κρίση μας έκανε να παραμερίσουμε τις σκέψεις που κάναμε για αλλαγή του αυτοκινήτου μας, με επακόλουθο να μουδιάσει η αγορά. Ποιος θα μας λύσει το πρόβλημα λοιπόν; Φυσικά η κυβέρνηση, η οποία (μήπως ξέρει και πότε θα χρειασθεί να καταφύγει σε εκλογές;) έσπευσε να ανακοινώσει ελαφρύνσεις και κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτου, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση του τέλους μεταβίβασης μεταχειρισμένων οχημάτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Ποιος είδε τους νομάρχες και δεν τους φοβήθηκε όμως, αφού το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε λίγο ούτε πολύ, τζάμπα μαγκιά έκανε, καθώς από τα ταμεία των νομαρχιών και όχι από αυτό της κεντρικής κυβέρνησης θα λείψουν οι εν λόγω πόροι. Για την ακρίβεια, λοιπόν, η κυβέρνηση και τους είδε τους νομάρχες και τους φοβήθηκε. Ξαναέσπευσε, λοιπόν, με ένα σοβαρότατο και σταθερότατο... «είπα - ξείπα». Έφερε το μέτρο έξι μήνες πίσω, με διάρκεια δηλαδή μέχρι τις 31 Ιουλίου, και οι νομάρχες ηρέμησαν. Αυτό είναι που λέμε «υπεύθυνη οικονομική πολιτική».
Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος όντας στην αντιπολίτευση (κι εκεί αυτόνομος) έχει την πολυτέλεια να μπορεί να λέει αλήθειες, είχε προλάβει να σχολιάσει το συγκεκριμένο μέτρο αναφερόμενος σε «επιλεκτικές παρεμβάσεις της κυβερνητικής πολιτικής που γίνονται χωρίς προηγούμενη μελέτη». Ειδικά για τη μείωση των τελών ταξινόμησης αυτοκινήτων, ο κ. Σημίτης σχολίασε ότι πέτυχε «να περιορίσουμε την κρίση στο εξωτερικό» αλλά την ίδια στιγμή να επιβαρύνουμε το δανεισμό της Ελλάδας καθώς και το κυκλοφοριακό της πρόβλημα.


Έτσι, για να βρίσκονται...
Μια και τό ’φερε η κουβέντα στον κρατικό δανεισμό, όμως, τα μάθατε; Αρχίσαμε τη χρονιά πιστεύοντας ότι - ως κράτος - θα δανειστούμε 42 δισ. ευρώ. Σύντομα, βέβαια, κόψαμε τα... ανέκδοτα (εδώ το 2008 είχαμε δανειστεί 43,5 δισ. ευρώ) και το αναθεωρήσαμε στα 43,7 δισ. ευρώ. Έτσι λάου-λάου...
Το αναθεωρήσαμε στα 43,7 δισ. (για όλο το 2009, εννοείται), αλλά πριν βγει ο Απρίλης είχαμε ήδη δανειστεί 46,2 δισ. ευρώ! «Δεν το... στρογγυλεύουμε, λοιπόν, στα 50 δισ. ευρώ;» είπαμε (όχι ακριβώς όλοι μαζί, αλλά λέμε τώρα), συνοδεύοντας τη σχετική ανακοίνωση μάλιστα με δύο (τουλάχιστον) ανεκδιήγητες ατάκες.
Μας είπε ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα επί των Οικονομικών μας υπουργός, Γιάννης Παπαθανασίου:
Πρώτον, ότι δανειζόμαστε τα επί πλέον δισεκατομμύρια, «χωρίς να τα έχουμε ανάγκη»! Έτσι, για να βρίσκονται, σα να λέμε!
Δεύτερον (εδώ να δείτε περηφάνεια), ότι διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες, που έλεγαν ότι δεν θα μπορούσαμε να δανειστούμε. Εδώ το 2001 οι διεθνείς τράπεζες δάνεισαν πρωτοφανή ποσά στην εκτός Ευρωζώνης Τουρκία, ενώ ο πληθωρισμός της έτρεχε με κάτι παραπάνω από 68%. Κι εμείς κοκορευόμαστε ότι οι ξένοι μας δανείζουν, αναγνωρίζοντας - σα να λέμε - πόσο... ισχυρή οικονομία έχουμε...
Αν θέλετε να προσθέσουμε και ένα τρίτο ανεκδιήγητο, το οποίο δεν ειπώθηκε αλλά εννοήθηκε, είναι ότι τα 50 δισ. (αυτά ντε, που δεν έχουμε ανάγκη) θα είναι όλα κι όλα που θα δανειστούμε μέχρι το τέλος του 2009. Ή μήπως ο κ. υπουργός εννοούσε μέχρι τις εκλογές (και μετά άσε τους επόμενους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα);


* Ο Λουκιανός είναι Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου των Λαδάδικων
(Για την αντιγραφή: ΑΑ)

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ: τ. 352, Μάιος 2009
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΜΑΖΑΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ASSET MANAGEMENT MONEY CONFERENCE 2009
ΘΕΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ICAP
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΗΝ ΓΣ ΤΗΣ ΤτΕ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site