Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2009                              

 


ΧΡΗΜΑ τ. 353, Ιούνιος 2009
ΕΝ ΑΡΧΗ...


ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΙΑ ΣΟΥ!


Όσο υπερβολική αποδεικνύεται η καταστροφολογία, άλλο τόσο υπερβολικό θα ήταν το κλίμα ευφορίας, το οποίο δεν θα οδηγούσε παρά σε νέες «φούσκες».


Εξέπληξε, στα μέσα του Ιούνη, η Εθνική Τράπεζα εξαγγέλλοντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και διακόπτοντας την ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή, μάλλον, επαναφέροντάς το στην... τάξη. Ποιος ο λόγος, άλλωστε, για ένα ασταμάτητο «ράλι», μόλις λίγο καιρό μετά όσα καταστροφολογικά είχαν ακουστεί για την αγορά και την οικονομία;
Όπως, όμως, η ισοπεδωτική καταστροφολογία ήταν (και μάλλον ήδη αποδείχθηκε) υπερβολική αν όχι αβάσιμη, άλλο τόσο υπερβολικό θα ήταν αν επικρατούσε κλίμα άκρατης ευφορίας, το οποίο δεν θα μπορούσε παρά να οδηγήσει σε νέες «φούσκες». Μέτρον άριστον, λοιπόν.
Η Εθνική προέβη σε μία κίνηση, η οποία θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη απ’ όσους διεκδικούν δάφνες ειδήμονος περί τα χρηματιστηριακά. Η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, με δυναμική παρουσία και στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η επανειλημμένως αποκληθείσα «λοκομοτίβα της Σοφοκλέους», πράττει το λογικότερο, καθώς φροντίζει να απαλλαγεί από τους περιορισμούς που συνεπάγεται η ενίσχυση της ρευστότητάς της από το κράτος.


Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ
Φροντίζει να βασισθεί γερά και αποκλειστικά στα δικά της πόδια, ώστε να απαλλαγεί από τις (εύλογες πλην αντιπαραγωγικές) δεσμεύσεις προς την κυβέρνηση και να διαχειρισθεί τα του οίκου της απερίσπαστη, λογοδοτώντας κυρίως προς τους μετόχους της. Στους οποίους μετόχους, μετά τις μεταβολές που θα δρομολογήσει η αύξηση κεφαλαίου, θα μπορεί να διανείμει μέρισμα. Ενώ θα μπορέσει να εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα τα συμφέροντά τους, χρηματοδοτώντας ενδεχόμενες συγκυριακές ανάγκες βαλκανικών θυγατρικών της, οι οποίες (παρά τα όσα οι Κασσάνδρες προέβλεπαν) της εξασφάλισαν στο παρελθόν ικανοποιητικότατα κέρδη, ανάλογα των τα οποίων πιθανότατα θα της εξασφαλίσουν και στο μέλλον.
Ευπρόσδεκτη, λοιπόν, από πολλές απόψεις η πρωτοβουλία της Εθνικής. Ευπρόσδεκτη επειδή μας θύμισε εμπράκτως τόσο ότι η κρίση είναι ακόμη εδώ όσο και ότι υπάρχουν διέξοδοι από αυτήν. Διέξοδοι, μάλιστα, οι οποίες δεν είναι ανάγκη να επιβαρύνουν αποκλειστικά το κράτος και τον φορολογούμενο, αλλά τους ίδιους τους επενδυτές, οι οποίοι -προσδοκώντας ικανοποιητικό κέρδος- οφείλουν να αναλαμβάνουν και τον αναλογούντα κίνδυνο.
Ευπρόσδεκτη και επειδή μας θύμισε ότι και ο ανταγωνισμός είναι εδώ, μεταξύ των διαφόρων τραπεζών. Ο ανταγωνισμός που, πολλές φορές, σχετίζεται με την επιλογή του κατάλληλου χρόνου για την κατάλληλη κίνηση.


ΤΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑ
Ας μη σπεύσουμε να δυσαρεστηθούμε, λοιπόν, επειδή διακόπηκε -για λίγο- το καλοκαιρινό «ράλι» της Σοφοκλέους. Αντιθέτως, ας είμαστε ευχαριστημένοι που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τις δυνάμεις να επανέλθει σε καθεστώς υγιούς, αυτοδύναμης, παραγωγικής και ανταγωνιστικής λειτουργίας. Με κεφαλαιακή επάρκεια ζηλευτή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας θα κάνει τα επόμενα βήματά της, εις όφελος δικό της και των μετόχων της, πρωτίστως, αλλά και αναζωογονώντας το διεθνές και εγχώριο ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Την ίδια ημέρα που η Εθνική Τράπεζα της (μικρής) Ελλάδας προχωρούσε αναπτυξιακά, η πάλαι ποτέ κραταιά British Airways ζητούσε από το προσωπικό της να εργασθεί για ένα μήνα... δωρεάν. Θα πείτε: «άλλο τράπεζα άλλο αερογραμμές». Ουδεμία αντίρρησις. Το παράδειγμα επελέγη λόγω χρονικής σύμπτωσης. Λίγους μήνες πίσω ανάλογη (και ακόμη πιο βαρύγδουπη) σύγκριση θα μπορούσε να γίνει και με τράπεζες της γηραιάς αλβιόνος, οι οποίες... δεν πρόσεχαν...

  Περιεχόμενα
ΧΡΗΜΑ τ. 353, Ιούνιος 2009
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΟΓΙΚΗΣ…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΘΕΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ AKINHTA
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ (συνέχεια)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (συνέχεια)
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site