Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος - Αύγουστος 2007                               Τεύχος 334

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ


Διακοπές με ιστιοπλοϊκό:
Ανοίξτε πανιά για... παντού!


Με την συμβολή του www.in2life.gr


της Έλενας Μπούλια


Φέτος το καλοκαίρι θέλετε να πάτε παντού. Να γυρίσετε τις Κυκλάδες, να κολυμπήσετε στα Δωδεκάνησα, να πιείτε τον καφέ σας στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς... Όνειρα θερινής νυκτός; Κι όμως, γίνεται! Νοικιάζοντας ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό εξειδικευμένο πλήρωμα και καλώντας όλη την παρέα, έχετε τη δυνατότητα να περάσετε τις πιο ονειρεμένες διακοπές, λίγα μόλις εκατοστά πάνω από το νερό.


Κι αν πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα σας κοστίσει μία περιουσία, τότε θα πρέπει να τα υπολογίσετε καλύτερα: Είναι απλό. Ας υποθέσουμε ότι φέτος το καλοκαίρι εσείς και το ταίρι σας θέλετε να επισκεφθείτε δύο νησιά των Κυκλάδων. Τα εισιτήρια του καραβιού -μετ'επιστροφής- δε θα σας κοστίσουν λιγότερο από 200 ευρώ (και για τα δύο νησιά) ενώ η διαμονή μίας εβδομάδας σε ξενοδοχεία 4 αστέρων μπορεί να φτάσει τα 1.000 ευρώ. Σύνολο: 1.200 ευρώ τα δύο άτομα για μία εβδομάδα.


Ας πάρουμε τώρα μία ιδέα από τις παροχές και το κόστος της ενοικίασης ιστιοπλοϊκού για μία εβδομάδα:
Η εταιρία Sailing in Blue διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό ανακαινισμένων σκαφών, με τιμές για όλα τα βαλάντια. Για τη φετινή high season η ενοικίαση ενός ιστιοπλοϊκού 10 μέτρων, χωρητικότητας 4 ατόμων, θα σας κοστίσει 1.550 ευρώ την εβδομάδα. Στα 12,5 μέτρα, με χωρητικότητα 6 ατόμων, η τιμή θα ανέβει στα 2.000 ευρώ την εβδομάδα. Στα 15,5 μέτρα ένα σκάφος 12 ατόμων θα ξεκινήσει από 4.200 ευρώ την εβδομάδα και στα catamaran, χωρητικότητας έως 12 άτομα, θα φτάσει τα 11.700 ευρώ την εβδομάδα.


Στις τιμές δεν περιλαμβάνεται ο skipper, που μπορεί να φτάσει τα 150 ευρώ την ημέρα, και ο καθαριστής, που κυμαίνεται στα 60 με 80 ευρώ την ημέρα για ένα σκάφος τριών καμπίνων.


Κόστος κατά προσέγγιση: Από 1.300 ευρώ το ζευγάρι.


Στην εταιρία Ghiolman, πρωτοπόρα στον χώρο των σκαφών αφού ιδρύθηκε πριν 115 χρόνια, θα βρείτε ιστιοπλοϊκά, η τιμή των οποίων τη high season ξεκινά από 1.100 ευρώ την εβδομάδα για ένα σκάφος 9,5 μέτρων, χωρητικότητας 6 ατόμων, και μπορεί να φτάσει τα 10.940 ευρώ την εβδομάδα για ένα σκάφος 17,5 μέτρων, χωρητικότητας μέχρι 10 άτομα.


Στις τιμές δεν περιλαμβάνεται ο skipper, που θα σας κοστίσει 120 ευρώ την ημέρα, και ο καθαρισμός -που είναι υποχρεωτικός- και θα σας κοστίσει από 50 ευρώ την ημέρα.
Κόστος κατά προσέγγιση: Από 710 ευρώ το ζευγάρι.


Η εταιρία Apollonia Yacht Charters λειτουργεί από το 1987, διαθέτοντας ιστιοπλοϊκά -και σκάφη με μηχανή- και προσωπικό για όλη την Ελλάδα. Για τη φετινή high season οι τιμές ξεκινούν από 1.150 ευρώ την εβδομάδα για ένα ιστιοπλοϊκό μήκους 10 μέτρων και χωρητικότητας 6 ατόμων και φτάνουν τα 13.000 ευρώ την εβδομάδα για ένα catamaran μήκους 15,5 μέτρων και χωρητικότητας 10 ατόμων.


Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται ο skipper, ο οποίος θα σας κοστίσει 130 ευρώ την ημέρα, και το υπόλοιπο πλήρωμα, το κόστος του οποίου μπορεί να φτάσει τα 120 ευρώ την ημέρα για μάγειρα και τα 100 ευρώ την ημέρα για hostess.


Κόστος κατά προσέγγιση: Από 700 ευρώ το ζευγάρι.


Στην East Med Yachting θα βρείτε έναν αριθμό μεγάλων σκαφών, με εξειδικευμένο πλήρωμα, που μπορούν να σας ταξιδέψουν στην Ελλάδα ή την Τουρκία. Οι τιμές για φέτος το καλοκαίρι ξεκινούν από 800 ευρώ την ημέρα για ένα σκάφος χωρητικότητας 10 ατόμων και φτάνουν τα 16.700 ευρώ την ημέρα για σκάφος χωρητικότητας 48 ατόμων. Στις τιμές περιλαμβάνεται και το κόστος του πληρώματος.


Κόστος κατά προσέγγιση: Από 480 ευρώ το ζευγάρι.


Για όσους, τέλος, αναζητούν την υπέρτατη πολυτέλεια, η εταιρία Athens Yachts με εμπειρία 27 χρόνων, παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες με ιστιοπλοϊκά σκάφη για διακοπές στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τιμές για ενοικίαση ιστιοπλοϊκού φέτος ξεκινούν από 1.750 ευρώ την ημέρα για ένα σκάφος 17 μέτρων, χωρητικότητας 6 ατόμων, και φτάνουν τα 16.500 ευρώ την ημέρα για ένα σκάφος 55 μέτρων και χωρητικότητας 54 ατόμων.


Στην τιμή περιλαμβάνονται και τα έξοδα του προσωπικού, ο αριθμός του οποίου εξαρτάται από το μέγεθος του πλοίου.


Κόστος κατά προσέγγιση: Από 3.500 ευρώ το ζευγάρι.


Συνοψίζοντας, με έναν σύντομο υπολογισμό συμπεραίνουμε πως το κόστος ενοικίασης ιστιοπλοϊκού σκάφους για διακοπές δεν ξεπερνάει απαραίτητα αυτό των συμβατικών διακοπών σε ξενοδοχείο. Στις τιμές που αναφέραμε, βεβαίως, πρέπει κανείς να συμπεριλάβει και το έξοδο της βενζίνης, των τελών σε κάποια λιμάνια, καθώς και της διατροφής.


Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι απρόσιτο. Το μόνο, τελικά, που χρειάζεται είναι καλή παρέα και. ανεβασμένη διάθεση!
Ταξιδιωτικές ατυχίες:
Πώς πρέπει να αντιδράσετε
της Ηρώς Κουνάδη


Είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει εμπειρία κοινότερη από τις λεγόμενες «ταξιδιωτικές ατυχίες» --μια πτήση που άργησε, μια βαλίτσα που χάθηκε, μια θέση στο πλοίο που δεν κρατήθηκε. Κάθε φορά που η ταξιδιωτική παραλλαγή του νόμου του Μέρφι αποφασίζει να ξαναχτυπήσει, όλες οι συζητήσεις σε αεροδρόμια, πλοία και λιμάνια ξεκινούν με τη φράση «θυμάμαι τότε που.». Και όλοι έχουν κάτι να διηγηθούν.


Η συχνότητα των. κρουσμάτων των ατυχιών που μπορούν να επηρεάσουν -σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ανάλογα με τη διάθεση και την. εμπειρία του καθενός στην αντιμετώπιση καταστροφών- τις διακοπές μας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον αριθμό των ταξιδιωτών που γνωρίζουν τί μπορούν να διεκδικήσουν -ή και να απαιτήσουν- ως αποζημίωση σε τέτοιες περιπτώσεις.


Αν, για παράδειγμα, η πτήση προσγειωθεί δύο ώρες πριν το επαγγελματικό ραντεβού, και η βαλίτσα σας βρίσκεται σε διαφορετικό ημισφαίριο, δικαιούστε καινούριο κοστούμι; Και τι κοστούμι θα είναι αυτό; Και πόσο μπορεί να κοστίζει; Αν η πτήση σας καθυστερήσει, μπορείτε να απαιτήσετε δωμάτιο στο Sofitel του αεροδρομίου; Αν χάσετε το καράβι, μπορείτε να αλλάξετε την ημερομηνία του εισιτηρίου;


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει νομοθεσία που καλύπτει τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε τέτοιες περιπτώσεις. Εν όψει της έναρξης των καλοκαιρινών μας διακοπών, συγκεντρώσαμε, κατηγοριοποιήσαμε και σας παρουσιάζουμε τα βασικά σημεία, για να μην ξαναβγείτε στο άγνωστο με βάρκα -πλοίο ή αεροπλάνο- την ελπίδα.


Με αεροπλάνα.


Το φαινόμενο του new millennium που ακούει στο όνομα overbooking, ήτοι ο αριθμός των επιβατών ξεπερνά αυτόν των θέσεων, αντιμετωπίζεται, κατ' αρχάς, με την αναζήτηση, εκ μέρους της εταιρίας, εθελοντών που θα παραιτηθούν των θέσεών τους με αντάλλαγμα είτε την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου είτε την εύρεση εναλλακτικού τρόπου μετάβασης.


Εάν δεν παραιτηθείτε εθελοντικά της θέσης σας και δε βρεθεί θέση στο αεροπλάνο, η αποζημίωση που δικαιούστε είναι:
. 250 ευρώ, για πτήσεις κάτω από 1500 χλμ.
. 400 ευρώ, για πτήσεις μεγαλύτερης απόστασης στο εσωτερικό της Ε.Ε.
. 400 ευρώ, για πτήσεις μεταξύ 1500 χλμ. και 3000 χλμ. εκτός Ε.Ε.
. 600 ευρώ, για πτήσεις πάνω από 3500 χλμ. εκτός Ε.Ε.


Εκτός από τη χρηματική αποζημίωση, έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε είτε να σας επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου, με δωρεάν πτήση προς το αρχικό σημείο αναχώρησης, είτε να ταξιδέψετε στον τελικό σας προορισμό με διαφορετική πτήση. Η αεροπορική εταιρία οφείλει, επίσης, να σας προσφέρει γεύματα και αναψυκτικά, κατάλυμα σε ξενοδοχείο, όπου αυτό είναι απαραίτητο (συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς από και προς το ξενοδοχείο) και επικοινωνιακές διευκολύνεις.


Σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης, μπορείτε και πάλι να επιλέξετε μεταξύ της επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου και της μεταφοράς στον τελικό προορισμό με άλλη πτήση. Γεύματα, καταλύματα και μεταφορές ισχύουν όπως προηγουμένως. Αν ενημερωθείτε για την ακύρωση της πτήσης εγκαίρως και σας δοθούν από την εταιρία εναλλακτικές δυνατότητες μεταφοράς που δε θα διαφέρουν χρονικά από την αρχική συμφωνία, δε δικαιούστε άλλη χρηματική αποζημίωση. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αποζημιώσεις ισχύον όπως προηγουμένως.


Οι αποζημιώσεις και επιστροφές πρέπει να καταβληθούν εντός 7 ημερών σε μετρητά, με τραπεζική εντολή ή επιταγή, ή, εφόσον υπάρχει γραπτή συγκατάθεση του επιβάτη, με τη μορφή ταξιδιωτικών κουπονιών.


Σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης, συμπεριλαμβανομένων και των έκτακτων πτήσεων charter, εφόσον έχουμε κάνει εγκαίρως check-in, από αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εκτός αυτής, προς ένα από τα αεροδρόμιά της και με εταιρία της ΕΕ, και εάν η καθυστέρηση είναι:
. 2 και πλέον ωρών, για πτήσεις κάτω από 1500 χλμ.
. 3 και πλέον ωρών για μεγαλύτερης απόστασης πτήσεις εντός της Ε.Ε.
. 3 και πλέον ωρών, για πτήσεις μεταξύ 1500 και 3500 χλμ. εκτός Ε.Ε.
. 4 και πλέον ωρών, για πτήσεις πάνω από 3500 χλμ. εκτός της Ε.Ε. δικαιούστε γεύματα και αναψυκτικά, κατάλυμα σε ξενοδοχείο, όπου αυτό είναι απαραίτητο (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από και προς το ξενοδοχείο) και επικοινωνιακές διευκολύνεις.


Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των 5 ωρών, η αεροπορική εταιρία έχει την υποχρέωση να προσφέρει τη δυνατότητα επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου (με δωρεάν πτήση, προς το αρχικό σημείο αναχώρησης, όπου αυτό ισχύει).


Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αεροπορική εταιρία της Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για την καθυστέρηση πτήσης σε οποιοδήποτε σημείο ανά την υφήλιο μπορείτε να διεκδικήσετε έως και 4.150 SDR (ειδικό τραβηχτικό δικαίωμα, περίπου ίσο με 4.900 ευρώ) για συνακόλουθες ζημίες. Εάν η αεροπορική εταιρία δε συμφωνεί με την απαίτηση, έχετε το δικαίωμα να προσφύγετε στη δικαιοσύνη.


Αν οι αποσκευές σας χαθούν, καθυστερήσουν ή υποστούν μερική ή ολική ζημιά, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση έως και 1.000 SDR, αν ταξιδεύετε με αεροπορική εταιρία της ΕΕ σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Οι απαιτήσεις πρέπει να υποβληθούν γραπτώς εντός 7 ημερών από την επιστροφή των αποσκευών για τη ζημιά τους ή εντός 21 ημερών από την επιστροφή τους για την καθυστέρηση.


.Και βαπόρια...


Σε περίπτωση καθυστέρησης αναχώρησης του πλοίου, δικαιούστε πλήρη κάλυψη των εξόδων διατροφής και διαμονής μέχρις ότου αναχωρήσει το πλοίο. Επίσης μπορείτε να ακυρώσετε το εισιτήριο και να πάρετε πίσω το ποσό που είχατε καταβάλει, καθώς και να διεκδικήσετε χρηματική αποζημίωση για την ταλαιπωρία.


Εάν ενημερώσετε έγκαιρα για την ακύρωση των εισιτηρίων που έχετε αγοράσει, πρέπει να σας επιστραφεί το 50% της αξίας τους. Υπεύθυνος για την καταβολή του αντιτίμου είναι ο ταξιδιωτικός πράκτορας. Εάν δεν ταξιδέψετε λόγω δική σας ευθύνης -αν, για παράδειγμα, χάσετε το πλοίο- χάνετε το εισιτήριο και δε δικαιούστε επιστροφή χρημάτων.


Το βάρος και ο όγκος των αποσκευών που δικαιούστε να μεταφέρετε πρέπει να ορίζεται στην πίσω πλευρά του εισιτηρίου. Εάν παραδώσετε τις αποσκευές σας στο πλοίο για φύλαξη, την ευθύνη για τυχόν απώλεια ή καταστροφή τους έχουν ο πλοίαρχος και το πλήρωμα. Στην περίπτωση αυτή, δικαιούστε αποζημίωσης το ανώτερο στα 736,70 ευρώ ανά μονάδα ή δέμα.


Για την καταβολή της αποζημίωσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του περιεχομένου και της αξίας των αποσκευών που παραδίδετε προς φύλαξη. Αν παραδώσετε στο λογιστήριο για φύλαξη μεγάλα χρηματικά ποσά, αντικείμενα αξίας ή άλλα τιμαλφή, και αυτά κλαπούν, έχετε το δικαίωμα αποζημίωσης ίσης με την αξία τους.


Η έκδοση εισιτηρίων εντός των επιβατικών πλοίων απαγορεύεται. Επιτρέπεται η έκδοση συμπληρωματικού εισιτηρίου, με αναφορά στο αρχικό εισιτήριο λόγω αλλαγής θέσης ή ανακριβών στοιχείων στο αρχικό εισιτήριο. Σε περίπτωση άρνησης έκδοσης εισιτηρίου από τον πράκτορα με την αιτιολογία ότι έχει καλυφθεί ο αριθμός, εάν διαπιστωθεί ότι αυτό δεν ισχύει, πρέπει να το καταγγείλετε στις κατά τόπο αρμόδιες λιμενικές αρχές για την επιβολή διοικητικών προστίμων.


Η φόρτωση και εκφόρτωση αυτοκινήτου στο πλοίο γίνεται αποκλειστικά με δική σας ευθύνη. Ατυχήματα και συγκρούσεις με άλλα οχήματα που μπορεί να συμβούν κατά την επιβίβαση ή την αποβίβαση δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Εάν, όμως, το αυτοκίνητο υποστεί κάποια βλάβη από κακό χειρισμό του πλοιάρχου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δικαιούστε αποζημίωση από την πλοιοκτήτρια εταιρία.


.Και με τους φίλους τους παλιούς


Οι χρεώσεις των δωματίων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, καθώς και των τηλεφωνημάτων που πραγματοποιούνται από αυτά, διαμορφώνονται ελεύθερα και δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό. Πρέπει, ωστόσο, να αναγράφονται, μαζί με τις προσαυξήσεις τους, σε θεωρημένους από τον ΕΟΤ τιμοκαταλόγους σε κάθε δωμάτιο.


Η προκαταβολή που δικαιούται ο ιδιοκτήτης των δωματίων να ζητήσει για την κράτησή τους ανέρχεται στο 25% της συνολικά συμφωνημένης τιμής. Αν ακυρώσετε την κράτηση οφείλετε στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ή των ενοικιαζόμενων δωματίων αποζημίωση ίση με το μισό της συμφωνηθείσας τιμής. Απαλλάσσεστε, όμως, από την υποχρέωση αυτή, και δικαιούστε επιστροφή της προκαταβολής, αν ενημερώσετε για την ακύρωση της κράτησης τουλάχιστον 21 ημέρες πριν την έναρξη της ενοικίασης.


Εάν το δωμάτιο που έχετε κλείσει δεν είναι διαθέσιμο, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίσει τη διαμονή σας σε άλλο ξενοδοχείο, της ίδιας τουλάχιστον τάξεως, το οποίο να βρίσκεται στην ίδια πόλη και να διαθέτει τις ίδιες ανέσεις και προϋποθέσεις διαμονής, καθώς και να καταβάλει τα έξοδα μεταφοράς και την τυχόν επιπλέον διαφορά τιμής. Εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, πρέπει να σας αποζημιώσει με το σύνολο του συμφωνημένου τιμήματος διαμονής.


Ο ξενοδόχος φέρει ευθύνη για τυχόν απώλεια ή κλοπή των πολύτιμων αντικειμένων και χρημάτων σας, μόνο αν τα παραδώσετε προς φύλαξη λαμβάνοντας απόδειξη. Για τα λοιπά αντικείμενα ο ξενοδόχος δεν ευθύνεται αν η ζημία ή απώλεια τους οφείλεται σε αμέλεια δική σας ή των επισκεπτών σας, ή σε ανωτέρα βία (π.χ., σεισμό, πυρκαγιά).


Καλοκαιρινά Φεστιβάλ:
Η τέχνη... αποκεντρώνεται
της Ηρώς Κουνάδη


Απόδραση με αφορμή, εναλλακτική απάντηση στο «κλασσικό» μοντέλο διακοπών, παραλία - cafe - ταβερνάκι, δημιουργική αξιοποίηση του -άπλετου, πλέον- ελεύθερου χρόνου, ανάσα πολιτισμού στη διψασμένη ελληνική περιφέρεια.


Όπως και αν τα δούμε, τα φεστιβάλ της επαρχίας δίνουν, κάθε καλοκαίρι, τη δική τους απάντηση σε όσους (επιμένουν να) παραπονιούνται πως, εδώ και χρόνια, το κέντρο της πολιτιστικής ζωής δε μετακινείται από την πρωτεύουσα. Με ελπιδοφόρες ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, συναυλίες εγχώριων και ξένων καλλιτεχνών, εργαστήρια και σεμινάρια, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο, χορό και όποια άλλη μορφή πολιτιστικής δράσης μπορεί να χωρέσει η ατζέντα των διακοπών μας.


Για να σας βοηθήσουμε να τη γεμίσετε, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα καλύτερα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται από την Καλαμάτα έως τη Χαλκιδική και από τη Φολέγανδρο μέχρι τη Λευκάδα.
Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Το number one
Συνειρμικά, πλέον, συνδεδεμένος με τον όρο φεστιβάλ εκτός Αθηνών, ο δημοφιλής θεσμός της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας μετρά ήδη 13 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, γεμάτα σημαντικότατες μετακλήσεις παγκοσμίου φήμης ονομάτων, αλλά και έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών, και το γιορτάζει με ένα από τα καλύτερα προγράμματα στην ιστορία του.
Πότε: Από 13 έως 22 Ιουλίου
Ποιους θα δούμε: Μεταξύ άλλων, την ομάδα Ultima Vez του πρωτοπόρου Βέλγου Wim Vandekeybus, την Batsheva Dance Company του Ισραηλινού Ohad Naharin, τους Dominique Boivin και Pascale Houbin με το έργο Bonte Divine, το πολυαναμενόμενο Myth της ομάδας Toneelhuis του Sidi Larbi Cherkaoui, αλλά και τους δικούς μας Rootless Root και X-it.
Και τι άλλο; Σεμινάριο σύγχρονου χορού με τον Frey Faust, μουσική και χορός από την Κάτω Ιταλία με τους Encardia, προβολή της ταινίας The Navigator του Buster Keaton, περίπατος με το μουσικό λεωφορείο Naftmobiel των Think of One.
Εισιτήρια: Από 15 έως 23 ευρώ, προπωλούνται στα τηλέφωνα 27210 99026 και 27210 99028.
Πληροφορίες: Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, Παν. Καίσαρη 6, Καλαμάτα, τηλ: 27210 83086 και 90886.


Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Το ελληνικό
Για όσους. σκοπεύουν να χάσουν μερικές από τις σημαντικότερες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, λόγω αποδράσεως από το κλεινόν άστυ, το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας αναλαμβάνει την απαραίτητη αναπλήρωση διδακτικών ωρών, μαζί με ορισμένες ακόμη, εξίσου αξιόλογες, παραγωγές θεάτρου, χορού, μουσικής και εικαστικών.
Πότε: 6 Ιουλίου έως 26 Αυγούστου
Τί θα δούμε: Την Αντιγόνη του Λευτέρη Βογιατζή, το Θέατρο σε Τροχόσπιτο με τη Τζελσομίνα της Όλιας Λαζαρίδου, την Ανδρομάχη του Ρακίνα από το Εθνικό, το Σαββόπουλο με τους Λάντσια και Κιουρτσόγλου στον Πυρήνα, τη Μήδεια του Μποστ υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Σταμάτη Φασουλή, το αφιέρωμα στον ’κη Πάνου και τους Rootless Root, κατά κόσμον Λίντα Καπετανέα και Josef Frucek
Και τι άλλο; Εκθέσεις "Ελαίας Εγκώμιον" με θέμα την ελιά από αρχαιολογική, ιστορική και λαογραφική προσέγγιση, και "Στο Μοτέλ", με αφετηρία το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα Ξένιος Ζευς.
Εισιτήρια: Προπωλούνται στο τηλέφωνο 26240 23778.
Πληροφορίες: 26240 23778, 6972315655, 6976554440.


Φεστιβάλ Ολύμπου: Το πλούσιο
Μετρώντας ήδη 36 χρόνια ζωής, ένα από τα λίγα "ενήλικα" φεστιβάλ της περιφέρειας έχει να επιδείξει ένα. βιογραφικό γεμάτο σημαντικότατες εγχώριες και διεθνείς παραγωγές, μεγάλους πρωταγωνιστές και αξιόλογα καλλιτεχνικά σχήματα. Ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και συναυλίες θα μας «ανεβάσουν» για μία ακόμη χρονιά στο αρχαίο θέατρο Δίου και το Κάστρο Πλαταμώνα, για να τις απολαύσουμε κάτω από τον έναστρο Πιερικό ουρανό.
Πότε: Από τις 7 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Τί θα δούμε: Συναυλίες των Μιχάλη Χατζηγιάννη, Χαρούλας Αλεξίου, Φίλιππου Πλιάτσικα και Βασίλη Καζούλη, έκθεση ψηφιδωτών, Μήδεια του Μποστ, Λυσιστράτη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Ιππείς από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και αρκετό ακόμη Αριστοφάνη.
Και τι άλλο; Αρχαιολογικές ομιλίες από τους Δημήτριο Παντερμαλή (Αρχαιότητες και Φύση στο Δίον), Ευτέρπη Μαρκή (Τα βυζαντινά μνημεία στο Δήμο του Δίου) και Αλέξανδρο Μάντη (Το ιερό του Ασκληπιού στη νότια κλιτή της Ακρόπολης).
Εισιτήρια: Από 10 έως 25 ευρώ, προπωλούνται στο τηλέφωνο 23510 76041 και στα δημοτικά περίπτερα Λιτόχωρου και Λεπτοκαρυάς.
Πληροφορίες: Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, Ειρήνης 69, Κατερίνη, τηλ.: 23510 76041.


Φεστιβάλ ’ρδα: Το νεανικό
Σε ειδυλλιακό περιβάλλον, με 12χρονη πλέον εμπειρία, νεανικό κοινό και alternative προφίλ, η 13η συνάντηση νέων ’ρδα, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς επανέρχεται δυναμικά για να μας θυμίσει ότι μπορεί το κλεινόν άστυ να σπάει το ένα συναυλιακό ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά η μουσική -οποιαδήποτε μουσική- ακούγεται καλύτερα μέσα στη φύση.
Πότε: Από 25 έως 29 Ιουλίου.
Ποιους θα ακούσουμε: Ημισκούμπρια, Magic de Spell, Τσοπάνα Rave, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Μπλε, Σωκράτη Μάλαμα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Locomondo, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Onirama, Παλίρροια και πολλούς άλλους.
Και τι άλλο; Μουσική σκηνή νέων καλλιτεχνών, θεατρικές παραστάσεις, αγώνες motocross και scramble με χρηματικά έπαθλα, τουρνουά σκάκι.
Πληροφορίες: Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Βύσσας, Νέα Βύσσα, Νομός Έβρου, τηλ.: 25520 81140,
25520 81141, 25520 81142.


Φεστιβάλ Φιλίππων: Το κλασικό
Τα 50α του γενέθλια γιορτάζει φέτος το αγαπημένο φεστιβάλ των θεατρόφιλων, τα οποία και γιορτάζει με τις καλύτερες -όπως πάντα- παραστάσεις θεάτρου και μουσικής, κάποιες εκ των οποίων αποτελούν και τα δυνατά -και ενίοτε sold out-χαρτιά του Φεστιβάλ Αθηνών.
Πότε: Από 30 Ιουνίου έως 5 Σεπτεμβρίου.
Τι θα δούμε: Την αλβανόφωνη Μήδεια από το Atelier 31, τη Λυσιστράτη από το ΚΘΒΕ, την Ανδρομάχη του Ρακίνα από το Εθνικό, την Ηλέκτρα από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Peter Stein, αλλά και το Συμπερασματικό Οιδίποδα του Κώστα Τσόκλη, τη Χαρούλα Αλεξίου στη συναυλία - αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο, το χοροθέατρο «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου στην παράσταση «Εν τω μηνί Αθύρ» και τον «Πυρήνα» του Σαββόπουλου.
Και τι άλλο; Εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικές παρεμβάσεις, προβολές ταινιών, μαθητικές παραστάσεις, έκθεση θεατρικών κοστουμιών και αρχαίων μουσικών οργάνων.
Εισιτήρια: Από 12 έως 20 ευρώ, προπωλούνται στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία Καβάλας, τηλ.: 2510 620566, 2510 231011 και στο Περίπτερο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια Φεστιβάλ Φιλίππων στη Δράμα.
Πληροφορίες: Γραφείο επικοινωνίας 50ου Φεστιβάλ Φιλίππων, Κύπρου 12, Καβάλα, τηλ.: 2510 839 480,
2510 839 425.


Φεστιβάλ Αιγαίου: Το λυρικό
Με σταθερή την έμφαση στο λυρικό τραγούδι και συμπληρώνοντας φέτος τρία χρόνια ζωής, το φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην καρδιά των Κυκλάδων, τη Σύρο, επεκτείνεται στο θέατρο, αλλά και στη jazz και το ρεμπέτικο τραγούδι με τη συμμετοχή καταξιωμένων ονομάτων του διεθνούς και ελληνικού στερεώματος και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διάσημου Αμερικανού μαέστρου ελληνικής καταγωγής Peter Tiboris.
Πότε: 11 έως 22 Ιουλίου.
Ποιους θα δούμε: Το Βιεννέζο αρχιμουσικό και συνθέτη Gerhart Track, με σολίστ τη μεσόφωνο Melody Kielisch και τον τενόρο Giorgio Aristo, την ορχήστρα Bohuslav Martinu Philharmonic υπό τη διεύθυνση του Peter Tiboris, τους Jennifer Larmore και William Powers, το Aquila Theatre Company της Νέας Υόρκης και τους Human Touch των David Lynch, Γιώτη Κιουρτσόγλου και Σταύρου Λάντσια.
Εισιτήρια: Από 10 έως 15 ευρώ, προπωλούνται στο τηλέφωνο 22810 85192.
Πληροφορίες: Στο τηλ.: 6932 483079.


Φεστιβάλ Πάτρας: Το ανήσυχο
Μπορεί η χρονιά της να ήταν πέρσι, με τις αμέτρητες εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης να συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών, η καλλιτεχνική ζωή στην Πάτρα, όμως, δε φαίνεται να εφησυχάζει. Έτσι, πληθώρα εκδηλώσεων μας προ(σ)καλεί και φέτος για μία σύντομη απόδραση στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.
Πότε: Από 8 Ιουνίου έως 25 Σεπτεμβρίου.
Ποιους θα δούμε: Μεταξύ άλλων, τη Lila Downs, το Δημήτρη Σγούρο, τη Χαρούλα Αλεξίου στη συναυλία αφιέρωμα στο Λοΐζο, τους Ojos de Brujo, το Μιχάλη Χατζηγιάννη, το Μιχάλη Δέλτα, αλλά και την παράσταση σύγχρονου χορού "Life is Perfect" της Τούλας Λιμναίου, τις "Οκτώ γυναίκες" από το Εργοστάσιο Τέχνης και τις "Θεσμοφοριάζουσες" από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και το Θέατρο Διαδρομή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλοκόπουλου.
Και τι άλλο; Έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Ιακωβίδη και διήμερο γκράφιτι στην περιοχή του Αγίου Αλεξίου.
Πληροφορίες: Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Παπαδιαμαντοπούλου 17α, Πάτρα, τηλ.: 2610 276540, 2610 278009.


Και ακόμη.
Στις 7 Ιουλίου ξεκινά το δημοφιλές Φεστιβάλ Κασσάνδρας, που θα διαρκέσει έως τις 22 Αυγούστου με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Πλούτο του Αριστοφάνη, με τους Θύμιο Καρακατσάνη και Γιώργο Κωνσταντίνου, τη συναυλία του Γιάννη Πάριου και τη θεατρική παράσταση των Ρήγα - Αποστόλου «Μπαμπά, μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή».
Από τις 3 έως τις 29 Ιουλίου πραγματοποιείται στην Κέρκυρα το Φεστιβάλ Ionian Concerts, που περιλαμβάνει συναυλίες κλασικής και jazz μουσικής, ρεσιτάλ ευφωνίου και τούμπας, σύνολα χάλκινων και ξύλινων πνευστών και παραδοσιακή ταϊλανδέζικη μουσική.


Οι γιορτές Σίκινου, Φολεγάνδρου και Δονούσας, που πραγματοποιούνται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, φέρνουν στα μικρά νησιά των Κυκλάδων κινηματογραφικά φεστιβάλ, θέατρο σκιών, εικαστικές εκθέσεις, πάρτι και συναυλίες.
Το διάστημα 1 έως 5 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα Τζουμέρκα, στο Δασικό Χωριό Κέδρος, ένα πρωτότυπο, πειραματικό φεστιβάλ με ποικιλία καλλιτεχνικών και εικαστικών εκδηλώσεων, που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ανοιχτή και δημιουργική συνάντηση καλλιτεχνών από διάφορους χώρους έκφρασης όπως, μουσική, χορός, φωτογραφία, εικαστικά, ψηφιακές τέχνες, λαϊκή τέχνη. Και το όνομα αυτού, Τζουμέρκα Art Festival.


Τα νέα hot spots των Κυκλάδων


Ο πρώτος μας συνειρμός όταν σκεφτόμαστε μεγάλες ή μικρές καλοκαιρινές αποδράσεις, τα νησιά των Κυκλάδων, αποτελούν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, θέμα συζήτησης. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.


Γιατί πάντα υπάρχει μια κρυφή γωνιά τους που δεν την έχουμε εξερευνήσει, γιατί έχουμε νοσταλγήσει την αγαπημένη μας παραλία, γιατί διαφωνούμε με την παρέα σχετικά με το καλύτερο ταβερνάκι πάνω στο κύμα, γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε καν στο «καλύτερο νησί», γιατί αυτές τις μέρες αρχίζουν να διαδίδονται τα νέα για τα καινούρια μαγαζιά, club, εστιατόρια και ξενοδοχεία που θα στεγάσουν τις καλοκαιρινές στιγμές μας.


Αναζητώντας ένα λόγο να μπούμε -ακόμη περισσότερο απ' όσο είμαστε ήδη- σε mood διακοπών, ενόσω μετράμε ημέρες για την καλοκαιρινή άδεια, ρωτήσαμε, διαβάσαμε, κρυφακούσαμε και συγκεντρώσαμε τις πλέον ενδιαφέρουσες από τις τελευταίες εξελίξεις σε διαμονή, φαγητό και διασκέδαση στα αγαπημένα μας Κυκλαδονήσια.


Γαστρονομικές αφίξεις


. Ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια του κυκλαδίτικου συμπλέγματος, το Matsuhisa Mykonos, στο ξενοδοχείο Belvedere, ανακαινίστηκε φέτος για να συμπεριλάβει ένα εντυπωσιακό lounge bar με έντονες αναφορές στο ιαπωνικό στοιχείο και ένα ολόφρεσκο sushi corner.


. Ένα νέο bar restaurant ήρθε να προστεθεί στο μυκονιάτικο χάρτη της ιταλικής κουζίνας, με σεφ το βραβευμένο με αστέρι Michelin Fabio Baldassarre και εκπληκτική θέα από τον περιφερειακό σε ολόκληρη τη Χώρα. Και το όνομα αυτού; Gola.
. Stylish chic και το lounge-restaurant bar του ανακαινισμένου Cavo Tagoo, με ατμοσφαιρική διακόσμηση, υποβλητική μπάρα ενυδρείο, sushi corner και executive chef τον Νίκο Σκλήρα.


. New entry και στην Παράγκα, ένα all-day bar restaurant που θα ακούει στο όνομα Sorthie και πρόκειται να ανοίξει μέσα στον Ιούλιου, με σεφ τον βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο Γιάννη Σολάκη. Για όσους. νοσταλγήσουν Αθήνα, η Kuzina του Θησείου «κατεβαίνει» Ορνό με σεφ τον ’ρη Τσανακλίδη.


. Το gourmet εστιατόριο Charisma του stylish Mystique στην Οία έρχεται να συμπληρώσει η Secret Wine Cave (τηλ.: 22860 71114). Πρόκειται για μια εντυπωσιακή σπηλιά που ανακαλύφθηκε κατά της εργασίες αναμόρφωσης του χώρου, και η οποία θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες οινογνωσίας και private dinning.


. Η συμβολή του Δημήτρη Λαζάρου στον gourmet χάρτη της Σαντορίνης για φέτος βρίσκεται στα Φηρά, λέγεται Saltsa και. αναμένεται να συζητηθεί. Φρέσκα υλικά της Σαντορινιάς γης και της θάλασσας που παντρεύονται εμπνευσμένα, βεράντα με θέα, στρωμένη με παλιά πλακάκια, φινετσάτα έπιπλα και κήπος με ελιές και μυρωδικά φυτά συνθέτουν το. πολλά υποσχόμενο προφίλ του.


. Το cafe εστιατόριο Μιστράλ (τηλ.: 22840 51391) στη Νάουσα, είναι η νέα άφιξη στην Πάρο, διαθέτει πανοραμική θέα στη θάλασσα από τα μπαλκόνια του και μένει ανοιχτό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.


. Μπορεί μέχρι πρόσφατα όταν μιλούσαμε για gourmet προορισμούς το μυαλό μας να μην πήγαινε στη low profile Αντίπαρο, αλλά μετά την άφιξη της Κάπαρης (τηλ.: 22840 61616) της σεφ του Beau Brummel Σοφίας Χατζηελευθερίου, πέρσι στη Χώρα, τα δεδομένα άλλαξαν. Αν δεν το έχετε. πάρει μυρωδιά, φέτος είναι η ευκαιρία σας.


Hotelling News


. El Greco, Vincent, Dali, Monet, Matisse, Pablo και Warhol είναι τα ονόματα των lux σουιτών του stylish chic Grecophilia (τηλ.: 22890 72038) που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στην Ελιά της Μυκόνου και υπόσχεται zen διακοπές με μαθήματα γιόγκα και μασάζ ayurveda.


. Ριζικά ανακαινισμένα μας περιμένουν τα Porto Mykonos (τηλ.: 22890 22454) στη Χώρα, που μετατράπηκε σε πολυτελές resort, Mykonos Grace (τηλ.: 22890 26690) ως design boutique hotel, και Cavo Tagoo (τηλ.: 22890 23692) ενώ το Mykonos Blu (τηλ.: 22890 27900) της Grecotel μεγαλώνει, προσθέτοντας δέκα υπερπολυτελείς βίλες στο δυναμικό του.
. Το πολυσυζητημένο, ολοκαίνουριο Mystique (τηλ.: 22860 71114) άνοιξε τις πόρτες του στην Οία, με 18 σουίτες και βίλες, ατμοσφαιρικούς χώρους και έμφαση στις exclusive υπηρεσίες. Κλείστε μία από τις spiritual σουίτες με spa room, powerplate και κρεβάτι για μασάζ και θα μας θυμηθείτε.


. Ιδιωτικό χαμάμ, prive Jacuzzi και εντυπωσιακή διακόσμηση διαθέτουν οι σουίτες του νεοαφιχθέντος Andronis Suites (22860 72041) στην Οία. Τα βλέμματα αναμένεται να συγκεντρώσει και το πολυτελές spa του ξενοδοχείου.


. Anemi λέγεται το νέο πολυτελέστατο design resort της Φολεγάνδρου, στον Καραβοστάση, το οποίο διαθέτει 44 δωμάτια και 11 σουίτες, 5 εκ των οποίων με πριβέ πισίνες.


Club Report


. Νέες αφίξεις στη Μύκονο, τα αθηναϊκά Destijl, στο χώρο του παλιού Celebrities, και Brothel, δίπλα στο La Notte, υπόσχονται ισχυρό support -αν όχι και ανταγωνισμό- στις σταθερές αξίες των, επίσης γνωστών από τις χειμερινές σαιζόν στο κλεινόν άστυ, Guzel και El Pecado.


. ’λλο ένα αγαπημένο club της Αθήνας, που για πολλούς αποτελεί και το last one standing της αυθεντικής, καθαρόαιμης dance σκηνής, το Luv, μετακομίζει στη Σαντορίνη, στο χώρο του Breeze στα Φηρά, και υπόσχεται να δώσει νέα διάσταση στο clubbing με φόντο την Καλντέρα.


. Εντάξει, δεν είναι ακριβώς club. Είναι όμως μπαράκι, είναι νέο, είναι ωραίο, παίζει ροκ και ακούμε ότι φτιάχνει τα καλύτερα μοχίτο των Κυκλάδων. Αν ο δρόμος σας φέρει από τη Σέριφο, κάντε μια στάση στο Αέρινο, στη Χώρα. Δε θα το μετανιώσετε.


Shopping


. Αξεσουάρ, κοσμήματα, ρούχα και. βιβλία της Taschen μετακομίζουν από την κολωνακιώτικη "Μαγεία" στην ομώνυμη μπουτίκ στη Χώρα της Μυκόνου, ενώ η Luisa Mare φέρνει μαγιό και αξεσουάρ παραλίας με τη βαριά υπογραφή του οίκου, καθώς και αντηλιακά της exclusive σειράς St. Barth, στο N'ammos στην Ψαρού.


Μονοήμερες:
Μικρές αποστάσεις, μεγάλες αποδράσεις


Δεν σας έχει τύχει κάποια ηλιόλουστα Κυριακάτικα πρωινά να θέλετε να πάρετε το αυτοκίνητο και να κάνετε μία μεγάλη βόλτα, αλλά να μην ξέρετε πού να πάτε; Όσο ουτοπικά ειδυλλιακό και να ακούγεται, μερικά μόνο χιλιόμετρα έξω από την Αττική υπάρχουν εκδρομικοί προορισμοί που προσφέρονται για μονοήμερες αποδράσεις (και όχι μόνο) και που μπορούν να σας αποσπάσουν από την πολύβουη πραγματικότητα της πόλης.
Τώρα ειδικά που ζεσταίνει ο καιρός, τι καλύτερο από μία μονοήμερη εκδρομή με την παρέα, που θα συμπεριλαμβάνει -αν όχι ακόμα μπάνιο στη θάλασσα- αναζωογονητικούς περιπάτους, την απαραίτητη δόση sightseeing, χαλάρωση σε παραθαλάσσια ταβερνάκια και ουζερί και μαγευτικά ηλιοβασιλέματα λίγο πριν την επιστροφή;


Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, πληροφορίες για τους πιο όμορφους και κοντινούς στην Αθήνα προορισμούς, ξεθάψαμε τα καλοκαιρινά μας καπέλα και ετοιμάσαμε τα φιλμ στις μηχανές μας. Τι νομίζατε; Μόνοι σας θα ταξιδεύατε;


Αγκίστρι: Λιλιπούτεια ομορφιά
Ξεκινάμε με ένα νησί. Το μικρό και καταπράσινο Αγκίστρι, στην καρδιά του Σαρωνικού, απέχει 55 μόνο λεπτά από τον Πειραιά με πλοίο Catamaran και 5 ναυτικά μίλια από την Αίγινα.
Η δική μας εμπειρία από την επίσκεψή μας στο νησί μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Θα σας προτείναμε, για μία μονοήμερη εκδρομή, να μην πάρετε μαζί αμάξι. Οι διαδρομές είναι μικρές και μπορεί εύκολα να τις καλύψει είτε το τοπικό ιδιωτικό λεωφορείο ή κάποιο ταξί.


Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε ωστόσο είναι να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να ακολουθήσετε την παραλιακή διαδρομή από τη Σκάλα, που είναι το λιμάνι, προς το Μεγαλοχώρι, την πρωτεύουσα. Θα εκπλαγείτε από την πανέμορφη παραλία Χαλικιάδα και το καταπράσινο τοπίο με τα δέντρα που σχεδόν αγγίζουν τη θάλασσα.


Και όταν πεινάσετε, επιλέξτε ένα από τα παραλιακά ταβερνάκια και απολαύστε φρέσκο ψάρι και σπιτικά μαγειρέματα. Οι προτάσεις μας ως προς το φαγητό αφορούν τις δύο κεντρικότερες ταβέρνες της Σκάλας, το Aquarius και το Γιαλό, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαθέτουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για εσάς που θα "αγκιστρωθείτε" και θα θελήσετε να διανυκτερεύσετε εκεί.


Χαλκίδα: Περιμένοντας την παλίρροια
Η Χαλκίδα είναι ίσως το πρώτο μέρος που θα σκεφτεί κανείς όταν αναζητήσει έναν μονοήμερο εκδρομικό προορισμό. Και είναι σίγουρο πως οι περισσότεροι από εσάς την έχετε ήδη επισκεφτεί.


Απέχει περίπου  70 χλμ. από την Αθήνα και είναι ιδανική για χαλαρωτικούς περιπάτους, τόσο παραλιακά, στο μεγάλο λιμάνι, όσο και πιο ορεινά, στο λόφο που βρίσκεται το αρχαίο φρούριο. Το φυσικό φαινόμενο της παλίρροιας στον πορθμό του Ευρίπου, μάλιστα, είναι αυτό που τραβάει τους περισσότερους στην παλιά γέφυρα για παρατήρηση των νερών.


Ωστόσο, η πόλη είναι πλούσια και σε άλλα αξιοθέατα, όπως το προεξέχον Κόκκινο Σπίτι, στη βόρεια πλευρά της παραλίας, που χρονολογείται από το 1884, το Σπίτι με τα Αγάλματα, απέναντι από αυτό και το Αρχαιολογικό Μουσείο.


Και αν όλα αυτά τα ξέρετε, εμείς είμαστε εδώ για να σας προτείνουμε τα καλύτερα ταβερνάκια και ουζάδικα. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Ουζερί ο Λουκάς, είναι παραλιακό, αλλά βρίσκεται απέναντι από την παραλία της Χαλκίδας, δηλαδη από την άλλη πλευρά της παλιάς γέφυρας, στην περιοχή Κάνηθος. Δοκιμάστε οπωσδήποτε όστρακα, τα οποία είναι πάντα ολόφρεσκα, και μπεκρή μεζέ από γαρίδες. Ταβέρνα - Μεζεδοπωλείο "το πηγαδάκι", βρίσκεται λίγο πιο έξω από τη Χαλκίδα, στο δρόμο προς Β. Εύβοια, στην περιοχή Έξω Παναγίτσα. Φημίζεται για τους κρεατομεζέδες του και αξίζει να πάει κανείς, για τη γραφικότατη αυλή με τις μουριές. Μεζεδοπωλείο "Η Λωξάντρα" στο κέντρο της πόλης, πέτρινο νεοκλασικό, με παραδοσιακή κουζίνα. Τέλος, ψαροταβέρνα "Τα Δελφίνια", στην παραλία της Χαλκίδας, ό,τι καλύτερο για φρέσκο ψάρι.


Ενώ για καφεδάκι δύο είναι τα must μαγαζιά. Το Mostar, με την εκπληκτική τοποθεσία στην είσοδο της Χαλκίδας και το τουριστικό Ξενία, στο λόφο που βρίσκεται και το Φρούριο.


Ερέτρια: Ταξίδι στην ιστορία
Στην Ερέτρια μπορείτε να φτάσετε είτε οδικώς από τη Χαλκίδα είτε με ferry boat από τον Ωρωπό, σε μόλις 20 λεπτά. Με πλούσια ιστορία, πλήθος αξιοθέατων και γραφικές γωνιές, αποτελεί ιδανική πρόταση για μια γεμάτη μέρα.


Περιπλανηθείτε στον παραλιακό πεζόδρομο, επισκεφθείτε το κτισμένο το 326 π.Χ. αρχαίο θέατρο και το αρχαιολογικό μουσείο με την πλούσια συλλογή κεραμικών έργων, τα αξιόλογα γλυπτά κλασικών και ελληνιστικών χρόνων και τις επιτύμβιες επιγραφές.


Θαυμάστε τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, τα ρωμαϊκά λουτρά, την πύλη του αρχαίου τείχους, το μουσείο μοντέρνας τέχνης και το σπίτι του Κανάρη, νεοκλασικό οικοδόμημα που χρονολογείται από το 1847. Περάστε το γραφικό γεφυράκι για να βρεθείτε στο Νησί των Ονείρων, το μικρό νησάκι που στεγάζει το ομώνυμο ξενοδοχειακό συγκρότημα.


Το μεσημεράκι, φρέσκο ψάρι θα απολαύσετε στο «Remezzo» στην παραλία, ενώ για σπιτικά μαγειρευτά -σπεσιαλιτέ το κοκκινιστό με μακαρόνια- θα κατευθυνθείτε στο «Λύκο». Για καφέ και παγωτό, κάντε μια στάση στο upper class «Budas».


Λίγο έξω από την Ερέτρια, στο δρόμο προς το Αλιβέρι, η Αμάρυνθος προσφέρεται για βόλτες στην παραλία και χαλαρωτικούς περιπάτους. Εδώ θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι στο "Στέφανο" και παραδοσιακές ουζο-ποικιλίες στο καφενείο "’δης", που θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Για καφέ ή ποτό ακριβώς στο σημείο που σκάει το κύμα, επισκεφθείτε το beach bar "Inn and Out".
Λουτράκι: Υδάτινη γοητεία
Η «πόλη των νερών», όπως αποκαλείται στο επίσημο site του Δήμου Λουτρακίου, μπορεί να έχει, τα τελευταία χρόνια, συνδέσει το όνομά της με ένα από τα καλύτερα καζίνο της χώρας, έχει, όμως, πολλά περισσότερα να προσφέρει στον επισκέπτη της.


Πληθώρα αρχαιολογικών χώρων με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων οι μυκηναϊκοί τάφοι στο Σκάλωμα, τα Ίσθμια και το Ηραίον κοντά στη λίμνη της Βουλιαγμένης, βυζαντινές εκκλησίες, μοναστήρια και γραφικά ξωκλήσια, πεζοπορικές διαδρομές μέσα στη φύση στο ορεινό σύμπλεγμα των Γερανείων και, βέβαια, οι βραβευμένες με γαλάζια σημαία παραλίες της ευρύτερης περιοχής υπόσχονται να δώσουν στην εκδρομή σας χρώμα και ποικιλία σε βαθμό τέτοιο που μάλλον θα δυσκολευτείτε να μην την παρατείνετε.


Για μεγάλη ποικιλία εξαιρετικών, φρέσκων θαλασσινών κάντε μια στάση στην ταβέρνα «Ο Γιάννης», στην παραλιακή ζώνη, ενώ για κρεατικά -must τα παϊδάκια- σε πιο glam περιβάλλον, κατευθυνθείτε στον «Φραγκιά» κοντά στο καζίνο και αφήστε. χώρο για τα εξαιρετικά επιδόρπια, στο τέλος.


Λαγονήσι - Σούνιο: Τα αθηναϊκά παράλια
Παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία των Αθηναίων την επισκέπτεται σχεδόν αποκλειστικά για τα καλοκαιρινά clubs, η παραλιακή ζώνη της Αττικής είναι, ίσως, η ιδανικότερη επιλογή για μονοήμερη εκδρομή, όχι μόνο λόγω της εγγύτητάς της στο κλεινόν άστυ, αλλά και για τη γοητεία της, που σε μεγάλο βαθμό παραμένει. διακριτική.


Η διαδρομή, αν ξεκινήσετε λίγο νωρίτερα από τη μεσημεριανή ώρα αιχμής, δε θα σας πάρει περισσότερο από μισή ώρα. Ακόμη, όμως, κι αν "παγιδευτείτε" στην κίνηση, η παραθαλάσσια διαδρομή είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά χαλαρωτική -και μια σύντομη στάση σε κάποια από τις παραλίες παραπάνω από προτεινόμενη.


Κάντε μια στάση για εξαιρετικό σπιτικό παγωτό -must το χειροποίητο σιρόπι σοκολάτας- στο Sweet Palace, στο Λαγονήσι και για καφέ ακριβώς απέναντι, στο Aqua, για να απολαύσετε εκπληκτική θέα στη θάλασσα από το τεράστιο μπαλκόνι του.


Για το μεσημέρι, φρέσκα ψάρια και άλλους θαλασσινούς μεζέδες δίπλα στο κύμα θα απολαύσετε στην ταβέρνα «Γαλήνη» στην Παλαιά Φώκαια, ή στα «Ευκάλυπτα» στο Λαγονήσι. Για μαγειρευτά και πιάτα της ώρας πολύ καλή επιλογή είναι η «’ννα», επίσης στην Παλαιά Φώκαια, ενώ στο «Χαγιάτι» στο κέντρο της Αναβύσσου το διάσημο. σουβλάκι έχει την τιμητική του.


Υπολογίστε το χρόνο, έτσι ώστε να φτάσετε στο Σούνιο λίγο πριν δύσει ο ήλιος, για να θαυμάσετε το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα από το ναό του Ποσειδώνα. Κι αν σας έρθουν στο μυαλό καλοκαιρινές, κυκλαδίτικες εικόνες. Υπομονή. Το καλοκαίρι απέχει, πλέον, μιαν ανάσα.

  Περιεχόμενα
Editorial
Προτάσεις αγοράς / Χρηματιστήριο
Αφιέρωμα : Ελληνική επιχειρηματικότητα
Αφιέρωμα : Καταθετικά προϊόντα - Στο επίκεντρο όσο ποτέ
Αφιέρωμα : Kαλοκαιρινές αποδράσεις
Άρθρο : Η επιστροφή του κύκλου
Άρθρο : ΚLEEMAN το "διαμάντι" απ' το Κιλκίς
Άρθρο : Η πειρατεία λογισμικού πλήττει την ελληνική οικονομία και στερεί νέες θέσεις εργασίας
Άρθρο : Κύπρος - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των επιχειρηματικών σήριαλ
Άρθρο : Το project της προσέλκυσης βορειοευρωπαίων για ημιδιαμονή στην Ελλάδα
Άρθρο : Κατά πόσο συμφέρει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα
Άρθρο : Τρόποι "διάγνωσης" των λογιστικών παρεμβάσεων
Άρθρο : Εφαρμογή δυναμικής τεχνικής ανάλυσης ομολόγων
Ανασκόπηση : Επενδύσεις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
Ταμείο : Το δύσκολο έργο της νέας κυβέρνησης!

 Όροι και προϋποθέσεις του site