Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2009                              

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΝΑΚΑΜΨΗ:    ΑΣΘΕΝΙΚΗ & ΒΡΑΔΕΙΑ


 


Ο ρυθμός επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνεται. Εξελίξεις μεγεθών σε θετική κατεύθυνση φάνηκαν στον δείκτη Citigroup Economic Surprise Indicators, που έδειξε ότι ΗΠΑ και Βρετανία κατέγραψαν δεδομένα καλύτερα των αναμενομένων. Ανάλογα στοιχεία φάνηκαν επίσης στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία.
Νέο κύμα ενθαρρυντικών δεδομένων ήταν ο κινεζικός δείκτης μεταποίησης PMI, που ανέβηκε και άλλο, με βελτίωση στους τομείς των νέων παραγγελιών, της απασχόλησης και της παραγωγής, καθώς και με ενδείξεις για μείωση των αποθεμάτων. Οι δείκτες PMI της Βρετανίας και της Ιαπωνίας επίσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ στις ΗΠΑ ο δείκτης μεταποίησης ISM κινήθηκε πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενε η αγορά. Παράλληλα, τα ευρήματα της έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπερέβησαν και αυτά τις προσδοκίες.
Στον αντίποδα είχαμε χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ, όπου κατά το 1ο τρίμηνο η ετησιοποιημένη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 6,1%, με μεγάλες μειώσεις στα αποθέματα και τις επενδύσεις αλλά και μια ανέλπιστα στιβαρή αύξηση της κατανάλωσης.
Το ζήτημα, όμως, δεν είναι η προοπτική μιας κάποιας βελτίωσης στα δεδομένα - αυτό φαίνεται να είναι ήδη πραγματικότητα, με δεδομένη την έκταση των μέτρων τόνωσης που έχουν ληφθεί παγκοσμίως. Αντίθετα, το κρίσιμο επενδυτικό ερώτημα είναι πόσον καιρό μπορεί να διατηρηθεί μια ανάκαμψη και πόσο ισχυρή μπορεί να είναι. Η όποια ανάκαμψη, λοιπόν, πιθανότατα θα είναι χλιαρή και με κίνδυνο να χάσει την κεκτημένη της ταχύτητα μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια.


ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΜΕ «ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΙΑ»
Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που μας προειδοποιούν να μη βασιζόμαστε στην προσδοκία μιας ανάκαμψης ταχείας και με διάρκεια:
Πρώτον, βλέπουμε να μας περιμένει μια περίοδος αρκετών ετών με μείωση της δανειακής εξάρτησης, τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στα νοικοκυριά. Και ενώ στο τραπεζικό σύστημα η διαδικασία μείωσης της δανειακής εξάρτησης έχει προχωρήσει αρκετά, στα νοικοκυριά μόλις τώρα αρχίζει. Πράγματι, κατά το 4ο τρίμηνο του 2008 τα επίπεδα χρεών των νοικοκυριών στις ΗΠΑ μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά τα τελευταία 55 χρόνια.
Δεύτερον, το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ενδέχεται να παραμείνει για χρόνια σε κατάσταση κεφαλαιακής στενότητας. Τα τεστ αντοχής των αμερικανικών τραπεζών αναμένονταν με αγωνία και, παρότι δεν υπήρξαν άμεσες απώλειες, το συμπέρασμα είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώνουν κεφάλαια επί αρκετά χρόνια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι η παροχή δανείων θα είναι πιο συγκρατημένη τα επόμενα δέκα χρόνια σε σχέση με τα προηγούμενα δέκα, και αυτό θα περιορίσει την όποια ένταση της ανάκαμψης.
Τρίτον, τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα αναμένεται να κυριαρχήσουν τα επόμενα 2-3 χρόνια. Οι ισολογισμοί του δημόσιου τομέα έχουν λυγίσει υπό το βάρος των υποχρεώσεων του ιδιωτικού τομέα που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις. Ενώ το 2009 η δημοσιονομική τόνωση αναμένεται να λειτουργήσει σαν ούριος άνεμος, από το 2010 και μετά θα στραφεί σε αντίθετο άνεμο. Μια ακόμη ανάσχεση προέρχεται από τις αγορές συναλλάγματος, όπου το δολάριο ανατιμάται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 40 ετών.


Στοιχεία από έκθεση του Global Multi-Asset Group της JP Morgan Asset Management


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ανάκαμψη, αργή αλλά θα υπάρξει
Ως αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να κινηθεί φέτος σε αρνητικό έδαφος. Η ανάκαμψη ίσως να είναι αργή, αλλά θα υπάρξει. Ο ρυθμός της θα εξαρτηθεί σε κρίσιμο βαθμό από το πόσο σύντομα μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι σημαντικό να έχουμε υπ’ όψιν, ωστόσο, ότι εάν έχουμε σταθεροποίηση, θα συνοδεύεται από πολύ χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας. Θα χρειαστεί κάποιο διάστημα πριν οι οικονομίες ανακάμψουν πλήρως και αρχίσουν να αναπτύσσονται με ισχυρό ρυθμό.


ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος
Η μετεγχειρητική πορεία στην εντατική, του βαριά χειρουργημένου ασθενή, θα κρίνει το πόσο γρήγορα θα σταθεί ξανά στα πόδια του.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣΕΕΒΕ
«Βόμβα» οι μεταχρονολογημένες
Ωρολογιακή βόμβα [για την οικονομία], που ελπίζουμε να μην εκραγεί είναι οι καθυστερήσεις πληρωμών μεταχρονολογημένων επιταγών, διότι και υγιείς επιχειρήσεις έχουν δεχθεί τέτοιες επιταγές από προβληματικές επιχειρήσεις. Από τις ομοσπονδίες-μέλη της ΓΣΕΒΕΕ υπάρχουν συνεχή αιτήματα να μπουν όρια στο φαινόμενο και η Συνομοσπονδία επιθυμεί να εξεταστεί η λήψη μέτρων με ορίζοντα τριετίας, καθώς δεν είναι εύκολο να υπάρξει άμεση επίλυση του θέματος. Και οι τράπεζες, άλλωστε, φέρουν ευθύνη για τη διόγκωση του φαινομένου.


ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η χρονιά δεν θα είναι καταστροφική
Το 2009 δεν θα είναι καταστροφικό για τον ελληνικό τουρισμό. Λειτουργώντας για πρώτη φορά ως επιχείρηση, το Υπουργείο ήρθε σε άμεση επικοινωνία με τους μεγάλους tour operators και διασφάλισε ότι θα υπάρξει επαρκής αριθμός πτήσεων τσάρτερ προς την Ελλάδα, προκειμένου να εισρεύσει το τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας. Τη στιγμή που το πρώτο τρίμηνο οι κρατήσεις προϊδέαζαν αρνητικά για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, το Μάιο η εικόνα άλλαξε άρδην και, εβδομάδα με την εβδομάδα, η Ελλάδα ανεβαίνει και ένα σκαλί σε ό,τι αφορά στις κρατήσεις.


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Δεν θίγονται δημόσιοι υπάλληλοι
Είμαι βέβαιος ότι με τις αποφάσεις [της κυβέρνησης, περί συγχώνευσης δημόσιων φορέων και οργανισμών] δεν θίγονται σε κανένα επίπεδο δικαιώματα εργαζομένων. Γίνεται εξοικονόμηση πόρων και εξορθολογισμός στη λειτουργία του Δημοσίου, αλλά δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις που άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους.


ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Στα... δεξιά του Ομπάμα
Ο σύντροφος Ομπάμα. εθνικοποίησε ούτε λίγο ούτε πολύ την General Motors. Φιντέλ, πρόσεχε, σε λίγο θα καταλήξουμε να βρισκόμαστε στα... δεξιά του.


ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΒΔΤ
Ή «Διπλή Ανάπλαση» ή τίποτα
Οι ρυθμίσεις που αφορούν το γήπεδο του ΠΑΟ και το εμπορικό κέντρο είναι αλληλεξαρτώμενες, αφού:
- η κατασκευή του γηπέδου θα γίνει σε έκταση, τμήμα της οποίας ανήκε στην «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» και παραχωρήθηκε δωρεάν για τον σκοπό αυτό στο Δήμο Αθηναίων και
- στο ενιαίο οικόπεδο της εταιρίας ήταν κτισμένα τα βιομηχανικά κτίρια της ΕΤΜΑ, τα οποία κατεδαφίστηκαν, προκειμένου να ελευθερωθεί ο χώρος για την κατασκευή του γηπέδου.
Χωρίς την ανωτέρω δωρεά και κατεδάφιση, γήπεδο δεν μπορούσε να κατασκευασθεί ελλείψει χώρου. Μετά την ανωτέρω δωρεά και κατεδάφιση, ο νόμος ορίζει συντελεστή δόμησης 1,6 για το εμπορικό κέντρο. Ματαιουμένης της διπλής ανάπλασης, η διοίκηση της εταιρίας θα αναζητήσει άμεσα τη ζημία της εταιρίας, που υπερβαίνει το ποσόν των 280 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης του κατασκευασθέντος έργου.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Δεν αποκλείονται νέοι φόροι
Αυτά [τα περί μη επιβολής νέων φόρων] ισχύουν με τα σημερινά δεδομένα. Μπορεί, όμως, αυτή η ανάγκη να προκύψει. Εάν σε δύο-τρεις-πέντε μήνες δούμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν θα συζητήσουμε και για φορολογικά έσοδα.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ
Άγρια φορολογική επιδρομή
Η συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει τώρα, όπως άλλωστε έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση, τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που έχει ήδη αποφασίσει να εφαρμόσει μετά τις ευρωεκλογές, αποδεικνύει ότι έχουν ετοιμάσει μια άγρια φορολογική επιδρομή και πάλι σε βάρος των πολλών και πάλι υπέρ των λίγων.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕΑ
Όχι άλλοι φόροι στις επιχειρήσεις
Η αύξηση των εσόδων δεν θα πρέπει να συνεπάγεται την αυτόματη αύξηση της φορολογίας, που για τις επιχειρήσεις σημαίνει μείωση της ανταγωνιστικότητας και περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Απαιτείται ένα νέο, πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα ενισχύσει τη φορολογική συνείδηση, θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και θα φροντίσει για την έγκαιρη είσπραξη των φόρων, θέτοντας τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό σε διαρκή επιτήρηση και καταγράφοντας και διασταυρώνοντας ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οικονομικών συναλλαγών.

  Περιεχόμενα
ΧΡΗΜΑ τ. 353, Ιούνιος 2009
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΟΓΙΚΗΣ…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΘΕΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ AKINHTA
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ (συνέχεια)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (συνέχεια)
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site