Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2009                              

 


ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:
ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΟΓΙΚΗΣ…


Η κοινή λογική και οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν συνέχιση της κρίσης και χαμηλές εταιρικές επιδόσεις. Έλα όμως που οι αγορές έχουν αντίθετη άποψη και οι επενδυτές αναρωτιούνται μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω…


 


από τον Στέφανο Κοτζαμάνη


Οι ωριμότερες χρηματιστηριακές δείχνουν ισχυρές μετά από ένα γερό τρίμηνο ράλι, τα κρατικά ομόλογα καταρρέουν, οι τιμές των εμπορευμάτων ακολουθούν την ανιούσα. Όλα αυτά είναι συμπτώματα περισσότερο μιας γερής bull market με διάρκεια, παρά ενός σύντομου bear market rally.
Αντίθετα, οι περισσότεροι αναλυτές εδώ και πολύ καιρό σοβαρές επιφυλάξεις. Η ανάκαμψη δεν θα έρθει τόσο σύντομα λένε, ούτε και θα είναι τόσο απότομη. Ειδικότερα μάλιστα στην Ελλάδα, η οικονομία θα κληθεί –παράλληλα με την κρίση- να αντιμετωπίσει και τα δικά της δομικά προβλήματα που την ταλαιπωρούν επί χρόνια.
Αγορές λοιπόν εναντίον λογικής, με τους επενδυτές να αναρωτιούνται μήπως –πράγμα που συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις- οι αγορές γνωρίζουν κάτι παραπάνω, που εμείς θα πληροφορηθούμε με διαφορά φάσης…
Ποτέ ίσως στο παρελθόν, τα πράγματα να μην ήταν τόσο μπλεγμένα όσο σήμερα. Η διεθνής οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και κανένας δεν μπορεί να συμπεράνει με σχετική ασφάλεια, στο κατά πού τελικά θα κλίνει…
Ακόμη και διοικητές κεντρικών τραπεζών διαφωνούν μεταξύ τους, ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε σαφή αδυναμία για να σκιαγραφήσει με βεβαιότητα το μέλλον.
Από τη μια πλευρά, το σίγουρο είναι ότι ο συστημικός κίνδυνος έχει πια περάσει και ότι –αργά ή γρήγορα, με έντονους ρυθμούς ή όχι- θα έρθει η ανάκαμψη. Απέναντι σ’ αυτό το σενάριο, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν δει το ποτήρι μισογεμάτο και πλέον «δικαιούνται» νέας σημαντικής ανόδου, μόνο αν τελικά επιβεβαιωθεί το καλύτερο από τα τέσσερα δυνατά σενάρια: σχετικά γρήγορη άνοδος, έντονου ρυθμού.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τρία είναι τα σενάρια, που επικρατούν για το ορατό μέλλον της Σοφοκλέους:
Πρώτον, συνεχίζουμε να βιώνουμε ένα ανοδικό ράλι, με ήπιες διορθώσεις να το διακόπτουν κατά καιρούς, προκειμένου να «κατοχυρώνονται» και κάποια κέρδη. Και αυτό, όχι μόνο γιατί επίκειται οικονομική ανάκαμψη, αλλά και γιατί οι επενδυτές διαθέτουν πλέον πολύ χαμηλό ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους σε μετοχές, άρα το πιθανότερο είναι ότι θα επιχειρήσουν να το αυξήσουν.
Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό των «αρκούδων». Σύμφωνα με αυτούς, η τόσο απότομη άνοδος από το Μάρτιο έως σήμερα, είναι μια ακόμη υπερβολή των χρηματιστηριακών αγορών. Όσο και αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις βελτίωσης στην πραγματική οικονομία, η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη για πολύ καιρό ακόμη και σε πολλές περιπτώσεις οι αποτιμήσεις των εισηγμένων στη Σοφοκλέους έχουν γίνει σαφώς «απαιτητικές». Σε ό,τι δε αφορά την πορεία του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, πιστεύουν ότι το bear market rally που ξεκίνησε το Μάρτιο θα διακοπεί το αργότερο έως τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.
Υπάρχει όμως και το τρίτο σενάριο, που αρχίζει τελευταία να υιοθετείται από αρκετούς αναλυτές. Είναι αυτό της συσσώρευσης των τιμών των μετοχών, μέχρι νεωτέρας. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του σεναρίου, τα σπουδαία πράγματα γύρω από το μέλλον των χρηματιστηρίων θα τα δούμε στο διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου. Τότε για παράδειγμα θα έχουμε μια πολύ πιο καθαρή εικόνα για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, τότε θα έχουμε μια καλή ένδειξη για το πόση από την κάμψη της ζήτησης του πρώτου εξαμήνου οφειλόταν στο destocking (μείωση αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις), τότε θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για το πόσο η πτώση της ζήτησης του πρώτου εξαμήνου ήταν θέμα ουσιαστικής κρίσης, ή απλά μιας πρόσκαιρης επιδείνωσης της ψυχολογίας των καταναλωτών.
Μέχρι τότε λοιπόν, συνεχίζουν, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε τις τιμές των μετοχών να διαπραγματεύονται σε σχετικά στενά όρια διακυμάνσεων, αναμένοντας τις ουσιαστικότερες ειδήσεις.


ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
To δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μπορούσε κάποιος με χαρακτηριστική ευκολία να βρει μετοχές καλές εταιρειών με P/E μεταξύ του 4 και του 7. Σήμερα, είναι δύσκολο να εντοπίσει κάποιος τους αντίστοιχους τίτλους με P/E χαμηλότερο του 10, για να μην πούμε ότι πολλές φορές η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη γίνεται ανώτερη του 12 ή και του 15.
Πέραν αυτού όμως, υπάρχει και μια συνολικότερη αβεβαιότητα για το πώς τελικά θα κυμανθούν οι φετινές οικονομικές επιδόσεις. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε έντονα αρνητικά και αυτό φάνηκε από τις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών που δημοσιεύθηκαν μέχρι το τέλος Μαΐου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Απρίλιος ήταν ένας κακός μήνας και το σχετικά θετικό στοιχείο είναι ότι παρατηρήθηκε μια κάποια ανάκαμψη το Μάιο, με την απόσταση όμως του φετινού Μαΐου με τον αντίστοιχο περυσινό, να εξακολουθεί να παραμένει μεγάλη.
Γενικότερα, ελπίζεται ότι σταδιακά θα υπάρξει μια τάση σύγκλισης με τους αντίστοιχους περυσινούς μήνες. Στον τουρισμό για παράδειγμα, ελπίζεται ότι όσο έρχεται το καλοκαίρι και ζεσταίνει ο ήλιος, τόσο κάποιοι που είχαν αποφασίσει να μην πάνε διακοπές, θα αλλάξουν γνώμη. Αυτό φάνηκε και το Μάιο σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, όπου το μεγάλο κενό των προκρατήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καλύφθηκε σε κάποιο βαθμό κατά τη διάρκεια του μήνα.
Όσον αφορά τώρα το δεύτερο εξάμηνο, υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάνε κάπως καλύτερα και μάλιστα οι αναλυτές σημειώνουν ότι από το τέταρτο τρίμηνο και μετά, η σύγκριση θα έχει να γίνει με ένα επίσης πολύ αδύναμο περυσινό τρίμηνο (το δ’ του 2008) σε αντίθεση με το πρώτο τρίμηνο του 2008, το οποίο υπήρξε και το ισχυρότερο της περυσινής χρονιάς.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΩΝ
Σειρά από κινήσεις με στόχο τον περιορισμό των επισφαλειών και την αύξηση του καθαρού επιτοκιακού τους περιθωρίου υιοθετούν οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να συρρικνώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες των κερδών που αναμένεται να καταγράψουν μέσα στο 2009.
"Για πρώτη φορά οι τράπεζες είναι τόσο χαλαρές σε σχέση με τους εταιρικούς τους πελάτες", ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρίας, το οποίο συμπλήρωσε: "Εύκολα δέχονται να μετατρέψουν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε μακροπρόθεσμες και επίσης εύκολα δέχονται αιτήματα για αναβολές και διακανονισμούς κάποιων δόσεων. Γενικότερα, οι τράπεζες βοηθούν τις επιχειρήσεις να μην πεθάνουν και μάλιστα αν αυτές είναι στα πρόθυρα, τότε προσπαθούν να τους βρουν… αναπνευστικό σωλήνα, προκειμένου να τις διατηρήσουν εν ζωή"…
Πέρα όμως από τη στάση των τραπεζών, πολλοί άλλοι παράγοντες έρχονται αρωγοί στην προσπάθεια των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων να αποφύγουν φέτος τη μεγάλη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.
Πρώτα απ’ όλα, δεν είναι λίγες οι εταιρίες που καταφεύγουν στους μετόχους τους προκειμένου να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια (αυξήσεις κεφαλαίου ή/και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια). Μόνο από τις εισηγμένες στη Σοφοκλέους πάνω από δέκα εταιρίες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν άμεσα σε ανάλογες κινήσεις.
Άλλος σύμμαχος των επιχειρήσεων και των τραπεζών είναι οι κυβερνητικές κινήσεις των τελευταίων μηνών, καθώς από τη μια πλευρά ελήφθησαν κάποια μέτρα στήριξης για κλάδους που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση (π.χ. αυτοκίνητα, οικοδομή, κλιματιστικά, κ.λπ.) και από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δανειοδότηση ύψους έως 2 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση προς ελληνικές επιχειρήσεις. Και τα δύο μέτρα κρίνεται ότι θα λειτουργήσουν προς τη "σωστή κατεύθυνση".
Γενικότερα τέλος, οι τραπεζίτες ελπίζουν ότι σταδιακά η πραγματική ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, χωρίς ωστόσο να φτάσει στα περυσινά επίπεδα. Παράγοντες όπως κάποια ανάσα στη ζήτηση που παρατηρείται τελευταία, οι μεγάλοι οδικοί άξονες που δρομολογούνται και το επερχόμενο Δ΄ ΚΠΣ δίνουν κάποια νότα αισιοδοξίας.


«ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ»…
Συνολικότερα, όσο και αν αισιοδοξούμε για την ανάκαμψη των εταιρικών αποτελεσμάτων στο μέλλον, αυτά θα είναι φέτος πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά: «φέτος ξεκινήσαμε πτωτικά και κάθε ημερήσιος τζίρος που χάνεται στο εμπόριο, δεν γυρίζει πίσω» μας ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εμπορικής εταιρείας. Ίδια εικόνα επικρατεί και στις τράπεζες, με τους αναλυτές να βλέπουν ένα -30% με -40% στις φετινές κερδοφορίες των χρηματοπιστωτικών ομίλων μας.
Όσο για το 2010, η αλήθεια είναι ότι διαφαίνεται μια τάση βελτίωσης, η οποία όμως φαίνεται να είναι συγκρατημένη. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι αναλυτές -αλλά και μια σειρά από οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι μιλούν για επίπονη έξοδο από την κρίση- αναφέρονται σε σταδιακές αυξήσεις κερδών, με δεδομένο άλλωστε ότι οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν τους κρουνούς των δανείων, στο βαθμό που έκαναν το 2007. Ας μην ξεχνούμε ότι οι δείκτες χορηγήσεις προς καταθέσεις θα πρέπει να υποχωρήσουν περαιτέρω για αρκετές τράπεζες.
Συμπερασματικά λοιπόν, το 2010 αναμένεται να είναι μια χρονιά όπου με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις τα P/E δεν θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, ενώ οι μερισματικές αποδόσεις θα είναι χαμηλές (ή και ανύπαρκτες για πολλές εταιρείες). Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πλέον προσεκτικοί στις μετοχικές επιλογές τους, προτιμώντας υποτιμημένους τίτλους που θα βγουν ενισχυμένοι μετά το τελείωμα της κρίσης. Αλλιώς…
Στην πράξη λοιπόν, είδαμε –σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών της αγοράς- τις πωλήσεις τον Μάιο να ανακάμπτουν ελαφρά έναντι του Απριλίου, είδαμε τις ενδείξεις για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2009 να βελτιώνονται και φυσικά είδαμε για πρώτη φορά τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών να είναι σχετικά αισιόδοξα για το μέλλον των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους: «ενώ μέχρι και τον Απρίλιο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονταν σύμφωνα με τις αρχικές μας προβλέψεις, το Μάιο χαρήκαμε όταν είδαμε μια τάση σταθεροποίησης» ανέφεραν, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους χρηματιστηριακούς επενδυτές.
Μετά από όλα αυτά, κάποιοι έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές, καθώς θεώρησαν ότι η κρίση είναι θέμα κάποιων μηνών να ξεπεραστεί και ότι από εδώ και στο εξής, κάθε μήνας θα είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Στο όλο αυτό περιβάλλον επέδρασε καταλυτικά και μια σειρά άλλων ειδήσεων (κάποιες τράπεζες στο εξωτερικό θα επιστρέψουν τα κεφάλαια που έλαβαν ως δεκανίκι από το δημόσιο) και φήμες ότι ορισμένες ελληνικές τράπεζες αναζητούν τρόπους προκειμένου να αποπληρώσουν «εδώ και τώρα» τα χρήματα που έλαβαν από το κράτος με τη μορφή της αύξησης κεφαλαίου μέσα από την έκδοση προνομιούχων μετοχών.
Απέναντι ωστόσο σ’ αυτό το κλίμα, δεν είναι καθόλου λίγοι οι αναλυτές –για να μην πούμε μάλιστα ότι είναι και οι περισσότεροι- οι οποίοι επιμένουν ότι η κρίση δεν πέρασε, ότι θα διαρκέσει πολύ ακόμη και ότι ειδικότερα για την Ελλάδα, η ανάκαμψη (δυστυχώς) δεν θα είναι έντονη.
Η Deutsche Bank για παράδειγμα, μπορεί να μίλησε στις 8 Ιουνίου με θερμά λόγια για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, πλην όμως όταν αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία προέβλεψε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης τόσο για το 2009 (-0,5%), όσο και για το 2010 (-0,8%), με αντίστοιχους δείκτες δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο -6,2% και στο -6,9%, αντίστοιχα. Οι Γερμανοί δηλαδή, βλέπουν ουσιαστική ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία, από το 2011 και μετά…
Την ίδια ημέρα η Fitch δημοσίευσε την έκθεσή της για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, αναφερόμενη και αυτή, όπως ήταν φυσικό, σε θέματα κινδύνων από ΝΑ Ευρώπη και ποιότητα χαρτοφυλακίου, ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, «έδωσε» για το 2009 ΑΕΠ -2%, έναντι οριακά θετικής επίδοσης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους!
Καθόλου ενθαρρυντική δεν ήταν και η θέση της Nomura για τις ελληνικές τράπεζες (έκθεση 4ης Ιουνίου). Σύμφωνα λοιπόν, με τον ξένο οίκο, «η ποιότητα του χαρτοφυλακίου θα συνεχίσει να επιδεινώνεται καθώς η Ελλάδα και η ευρύτερη πορεία βαδίζει προς την ύφεση. Κατά την άποψή μας, αυτό θα οδηγούσε σε σημαντικά υψηλότερες ζημιές από επισφαλείς απαιτήσεις έως το τέλος του έτους». Σχολιάζοντας μάλιστα τις σχετικές θέσεις των ελληνικών τραπεζών, η Nomura επισημαίνει: «σε διάφορα conference calls υπήρξε η εκτίμηση από διάφορες τράπεζες ότι οι ζημιές των επισφαλών δανείων θα διατηρηθούν σχετικά σταθερές. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δούμε την άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων να συνδυάζεται με μια σημαντική αύξηση των προβλέψεων».


ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Όλοι μετά το σπάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999 συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να κλείσουν ερμητικά τα «παράθυρα» για όσους ήθελαν να κερδοσκοπούν σε βάρος των μικρομετόχων.
Και πράγματι, από τότε ξεκίνησε ένα μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων, προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάποιοι μάλιστα μίλησαν και για «υπέρ-ρυθμισμένη» αγορά, χωρίς να έχουν άδικο. Είδαμε για παράδειγμα ενημέρωση και περιορισμούς στις συναλλαγές των insiders, είδαμε προστασία στις περιπτώσεις πώλησης των εταιρειών (υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις, κ.λπ.) είδαμε την υιοθέτηση των διεθνών λογιστικών προτύπων, είδαμε τη θέσπιση υποχρεωτικών παρουσιάσεων των εταιριών της διεθνούς αγοράς προς τους αναλυτές, κ.λπ.
Παρόλα αυτά, δέκα χρόνια μετά το 1999, η εκτίμηση των επενδυτών ότι ορισμένοι μπορούν να εκμεταλλεύονται τους υπόλοιπους, δεν έχει αλλάξει…
Η περίπτωση μάλιστα των δημόσιων προτάσεων έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών μικρομετόχων. Γνωστοί επιχειρηματίες που μπήκαν στη Σοφοκλέους μοσχοπουλώντας τις μετοχές τους, προχωρούν τώρα σε δημόσιες προτάσεις αγοράζοντας τις ίδιες μετοχές έναντι πολύ χαμηλότερου τιμήματος, εκμεταλλευόμενοι και την υποχώρηση των μετοχών λόγω της οικονομικής κρίσης.  Το εξοργιστικό μάλιστα είναι ότι αν ο βασικός μέτοχος ελέγξει πάνω από το 90%, τότε οι λοιποί μέτοχοι ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να πουλήσουν τις μετοχές τους, λες και πρόκειται για απαλλοτρίωση λόγω εθνικού συμφέροντος, ή για επαναφορά κομμουνιστικών πρακτικών του παρελθόντος!
Η συνταγή λοιπόν για έναν επιτήδειο που θέλει να… αρχίσει τώρα την καριέρα του είναι απλή: αρχικά επιτυγχάνουμε μια πολύ υψηλή τιμή εισαγωγής. Στη συνέχεια, ψηφίζουμε υπέρογκες αμοιβές των βασικών μετόχων λόγω μισθών και συμμετοχών στο Δ.Σ. της εταιρείας, καρπωνόμαστε γερά stock options, εξαγοράζουμε ακριβά εταιρείες φίλιων συμφερόντων και τελικά, όταν δούμε και τις τιμές να πέφτουν κατακόρυφα, τραβάμε μια δημόσια πρόταση και υποχρεώνουμε τους μικρούς να μας πουλήσουν στα χαμηλά…
Μάλιστα, για να φτάσουμε εύκολα στο απαιτούμενο εκ του νόμου 90% και να μην ανεβάσουμε την τιμή, μπορούμε προηγουμένως να μαζεύουμε κομμάτια στα χαμηλά, μέσα από ελεγχόμενες off shore και όταν φτάσουμε κοντά στο 90%, τότε ανακοινώνεται και η δημόσια πρόταση!
Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεν θα πρέπει να θεωρούμε ως επιτήδειο όποιον βασικό μέτοχο επιχειρεί δημόσια πρόταση. Απλά, ο νόμος έχει κενά…
Πέραν όμως του θέματος των δημοσίων προτάσεων, έντονη δυσπιστία υπάρχει από το ευρύ επενδυτικό κοινό, στις περιπτώσεις εταιρειών που τίθενται εκτός διαπραγμάτευσης λόγω οικονομικών προβλημάτων, ιδίως στις περιπτώσεις όπου ξαφνικά ανακαλύπτονται τεράστιες επισφάλειες και απομειώσεις. Μήπως λοιπόν τόσα χρόνια οι ορκωτοί ελεγκτές έκαναν τα «στραβά μάτια»; Μήπως οι βασικοί μέτοχοι βρήκαν έξυπνες μεθόδους για να μεταφέρουν κεφάλαια της εισηγμένης στις προσωπικές τους (βλέπε συγγενικές, ή ελεγχόμενες) περιουσίες;
Τέτοιες περιπτώσεις είδαμε ουκ ολίγες κατά την τελευταία δεκαετία (Ipirotiki, Emphasis, Δυναμική Ζωής κ.ά.) ενώ έντονες υποψίες υπάρχουν και για «φρέσκα πράγματα»… Τι γίνεται λοιπόν σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να συνταχθεί ούτε ισολογισμός; Η ουσία πάντως είναι ότι τόσα χρόνια, δεν έχει τιμωρηθεί κανένας…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ


Τράπεζες Εθνική Τράπεζα
Τηλεπικοινωνίες ΟΤΕ
Κατασκευές ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ
Πληροφορική SingularLogic
Εμπόριο Jumbo, Rilken
Ενέργεια ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Ακίνητα Eurobank Properties, Trastor, Lamda Development
Λοιπές Autohellas, ΟΠΑΠ, METKA, MIG, Sciens


ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ
Βάρδας, Epsilon Net, ΕΛΓΕΚΑ, Byte, Pasal, Πετρόπουλος, ΕΥΑΘ, Μινέρβα, Byte, Profile, Τράπεζα Κύπρου, ΑΝΕΚ


ΣΧΟΛΙΑ
ΓΕΝΙΚΑ
Οι δείκτες πολλών μετοχών της Σοφοκλέους έχουν γίνει σαφώς απαιτητικοί και γι αυτό περιορίζουμε τον αριθμό των αμυντικών επιλογών. Συνολικότερα, δεν θα ήταν κακή ιδέα μια μικρή «αποψίλωση» μετοχικών θέσεων.


ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ
Έντονη η στροφή της αγοράς προς τα μεσαία χαρτιά, που έχουν σαφώς υπεραποδώσει έναντι των υπολοίπων. Σταδιακά όμως και αυτά δείχνουν να απαιτούν περισσότερες καλές ειδήσεις, αν θέλουν να παραμείνουν υποσχόμενα.


MIG - LAMDA DEVELOPMENT - SCIENS
Ακόμη και μετά το τελευταίο ράλι, τίτλοι με σημαντικά discount χωρίς κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης.


JUMBO
Έχει κερδίσει πολύ σημαντικό έδαφος από το ελάχιστο του δωδεκαμήνου, πλην όμως εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με λογικό δείκτη P/E. Ισχυρή άμυνα απέναντι στην κρίση και guidance από τώρα για +8% στα κέρδη από τη χρήση που ξεκινά την 1η Ιουλίου του 2009. 


EPSILON NET
Μονοψήφιο P/E, αλλά και προϋποθέσεις για νέα ανάπτυξη εργασιών φέτος, όπως δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Πολύ χαμηλή ωστόσο η εμπορευσιμότητα.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Μετά τη μεγάλη άνοδο, γκρίνιαξαν οι αναλυτές και πολλοί έσπευσαν να «κλειδώσουν» κέρδη. Από τότε όμως, ο τίτλος έχασε γύρω στο ένα ευρώ και βρίσκεται στο μέσο επίπεδο του τελευταίου μήνα.


ΟΠΑΠ
Γνωστή σε όλους η πολύ υψηλή μερισματική απόδοση του τίτλου. Ιδίως τον τελευταίο καιρό που συγκρίνεται με τα πολύ χαμηλότερα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


Εδώ μπαίνουν τα διαγράμματα των μετοχών:
Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, Σπύρου, Σφακιανάκης, ΚΛΩΝΑΤΕΞ, Μυτιληναίος, Vell, Rilken, ΕΥΑΘ, ΙΑΣΩ


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Το αγαπημένο χαρτί των αναλυτών, καθώς βλέπουν ότι εμφανίζει σχετικά χαμηλότερο κίνδυνο και κερδίζει μερίδια αγοράς στις χορηγήσεις, χωρίς από την άλλη πλευρά να έχει μπει δυναμικά στον πόλεμο των υψηλών επιτοκίων καταθέσεων.


ΟΤΕ
Διχογνωμία των επενδυτών σχετικά με την τιμή της μετοχής. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά δεν είναι η καλύτερη δυνατή και ότι οι προσδοκώμενες θετικές επιδράσεις (συνέργιες με Deutsche Telekom, κ.λπ.) έχουν ήδη ενσωματωθεί στην τρέχουσα τιμή της μετοχής. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά, που αναρωτιέται για το πόσο κάτω από τα 11,88 ευρώ που έχει η μετοχή μπορεί να πάει;


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
Μετριότατες οι οικονομικές επιδόσεις του πρώτου (και παραδοσιακά ισχυρότερου) τριμήνου του έτους, πολύ μακριά από τις προβλέψεις του business plan. Λογικό επακόλουθο είναι η τιμή να βρίσκεται χαμηλότερα από το επίπεδο της 1ης/1/2009. Φήμες για επικείμενη δημόσια πρόταση…


ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
Με δείκτη P/E ανώτερο του 11 διαπραγματεύεται πλέον η μετοχή, μετά το guidance των 6 εκατ. ευρώ που έδωσε για φέτος. Η αλήθεια είναι ότι το δίμηνο Μαίου-Ιουνίου ήταν εντυπωσιακό, ωστόσο το ζητούμενο είναι το κατά πόσο η αγορά θα συνεχίσει να είναι καλή και μετά τις αρχές Αυγούστου, όταν λήγουν τα κίνητρα για τον κλάδο.


ΚΛΩΝΑΤΕΞ
Γύρω στα 5 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης, όταν η καθαρή της θέση είναι αρνητική και επιπλέον όταν έχει υπογράψει εγγυήσεις για Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και Lannet. Ασαφή τα πράγματα, ακόμη και αν κερδηθεί δικαστικά η υπόθεση της Aldemar (θα χρειαστεί οι τράπεζες να άρουν τις εγγυήσεις).


ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Ευτυχείς οι μέτοχοι του Ομίλου κατά τους τελευταίους μήνες, λόγω της πορείας τόσο της μητρικής, όσο και της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ. Στην αγορά μιλάνε για σημαντικές ειδήσεις, ενώ φίλιες δυνάμεις περιορίζουν το θέμα σε νέες δουλειές που λαμβάνει η ΜΕΤΚΑ στο εξωτερικό.


VELL GROUP
Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις βρέθηκε στο μέγιστο του δωδεκαμήνου, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ούτε η κεφαλαιοποίηση είναι χαμηλή, αλλά ούτε και η προσθήκη της νέας εταιρείας βελτίωσε τις επιδόσεις του α’ τριμήνου. Αντίθετα, τις κατέστησε περισσότερο αρνητικές.


RILKEN
Με μια κεφαλαιοποίηση γύρω στα 15-16 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη έχει να αντιπαραθέσει καθαρό ταμείο αρκετών εκατ. ευρώ, ακίνητο σημαντικής αξίας προς πώληση και ένα σαφώς κερδοφόρο πρώτο τρίμηνο. Αν και το υπόλοιπο εννεάμηνο της χρήσης εξελιχθεί αναλόγως, τότε μάλλον η μετοχή αξίζει τον κόπο να προσεχτεί.


ΕΥΑΘ
Από τα 4 στα 7 ευρώ μέσα στους τελευταίους μήνες, μια μετοχή που είχε αρχίσει να υπεραποδίδει και κατά το παρελθόν. Το «στοίχημα» είναι τώρα το πόσο είναι διατεθειμένος ο στρατηγικός εταίρος να καταβάλλει ως αντίτιμο για ποσοστό μειοψηφίας και για το management. Πάντως, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 250 εκατ. ευρώ, το P/E της μετοχής είναι διψήφιο, ακόμη και με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη της διοίκησης για το 2011 (23,8 εκατ. ευρώ).


ΙΑΣΩ
Από πλευράς συντελεστών, η αποτίμηση δεν δείχνει και πολύ απαιτητική, ιδίως αν συνεκτιμηθεί η καλή ρευστότητα που είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου. Από την άλλη πλευρά, ο τίτλος βρίσκεται σαφώς πιο ψηλά από τα επίπεδα του Μαρτίου.

  Περιεχόμενα
ΧΡΗΜΑ τ. 353, Ιούνιος 2009
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΟΓΙΚΗΣ…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΘΕΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ AKINHTA
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ (συνέχεια)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (συνέχεια)
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site