Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2009                              

 


ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Τη σταδιακή έξοδο από το τούνελ σηματοδοτούν και οι ομολογιακές εκδόσεις που ορισμένες ελληνικές τράπεζες ολοκλήρωσαν με επιτυχία.


 


από τον Γιάννη Παπαδογιάννη


Για δυναμική ανατροπή της άσχημης εικόνας του πρώτου εξαμήνου ετοιμάζονται οι τράπεζες, καθώς δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης οι συνθήκες φαίνεται ότι ομαλοποιούνται και η έξοδος από το τούνελ δεν φαντάζει πια τόσο μακριά. Δεν είναι τυχαίο ότι, για πρώτη φορά μετά από μήνες, οι επιτελείς των μεγάλων εμπορικών τραπεζών προχώρησαν σε αισιόδοξες εκτιμήσεις, υπογραμμίζοντας ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η  Τράπεζα της Ελλάδος και το London School of Economics, ο πρόεδρος του ομίλου Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος υπογράμμισε δηκτικά ότι η είδηση πως έχει έρθει το τέλος του κόσμου αποδείχθηκε πρόωρη. Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι τελικά φαίνεται πως «η κρίση είναι πολύ απότομη, αλλά θα περάσει συντομότερα από ό,τι αρχικά αναμέναμε». Από την πλευρά ρου ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος τόνισε ότι σήμερα, μετά από κάποιους δραματικούς μήνες μεγάλης απαισιοδοξίας, διαφαίνεται σταδιακά μια τάση σταθεροποίησης και ενεργοποίησης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, και πιθανή επιστροφή της διεθνούς οικονομίας σε μία, έστω και αναιμική, ανάκαμψη, αρχικά στις ΗΠΑ και αργότερα και στην Ευρώπη.
Τη σταδιακή έξοδο από το τούνελ της κρίσης σηματοδοτούν και οι ομολογιακές εκδόσεις που ολοκλήρωσαν με επιτυχία ορισμένες τράπεζες (Eurobank, Alpha και Πειραιώς), αντλώντας ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές, κάτι που ήταν περίπου αδύνατο πριν από λίγους μήνες. Με τις εκδόσεις αυτές ασφαλώς δεν λύνουν το πρόβλημα χρηματοδότησης, ωστόσο το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές σταδιακά επαναλειτουργούν αποτελεί ένα πολύ ισχυρό σημάδι ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.


ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ
Είναι δεδομένο ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, αλλά και των άλλων δυο τριμήνων που θα ακολουθήσουν, θα είναι θεαματικά βελτιωμένα. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους: ο πρώτος είναι η ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Ο δεύτερος είναι τεχνικός, καθώς στο πρώτο τρίμηνο οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα άσχημες και τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έτσι η βάση σύγκρισης είναι πολύ χαμηλή. Στο πρώτο τρίμηνο το μεγάλο πλήγμα στα αποτελέσματα του κλάδου ήταν η υστέρηση των εσόδων από τραπεζικές εργασίες εξαιτίας της κάθετης πτώσης της ζήτησης κατά τους πρώτους μήνες του έτους. Η βασικότερη πηγή εσόδων, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων που δανείζονται οι τράπεζες (από καταθέτες, διατραπεζική κ.ά.) και των επιτοκίων με τα οποία χορηγούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είτε έμειναν στάσιμα είτε μειώθηκαν.
Αντίστοιχη εικόνα παρουσίασαν και τα έσοδα προμηθειών, τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων. Σοβαρή ήταν η επίπτωση στην κερδοφορία των τραπεζών και από την ύφεση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης καθώς η μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας εξανέμισε τα έσοδα των τραπεζών από την περιοχή. Τέλος πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών προκάλεσε και η σημαντική αύξηση των καθυστερήσεων η οποία υποχρέωσε τις τράπεζες να διενεργήσουν νέες μεγάλες προβλέψεις.
Σύμφωνα με αναλυτές, με αιχμή την ισχυρή ανάκαμψη των αγορών που συνεπάγεται μεγάλα κέρδη για τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών, αλλά και την τόνωση της ζήτησης δανείων μετά τη βουτιά που σημειώθηκε στο ξεκίνημα του έτους, φαίνεται ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική βελτίωση των μεγεθών των τραπεζών στο β΄ τρίμηνο.


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ
Τα νέα για τις τράπεζες, μετά από πολύ καιρό, είναι θετικά από όλα τα μέτωπα: αγορές, ζήτησε δανείων, οικονομικές εξελίξεις. Τα νέα από το «μέτωπο» είναι χωρίς αμφιβολία θετικά και ενθαρρυντικά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα λύθηκαν και σύντομα θα επιστρέψουμε σε ανοδική τροχιά, ειδικά σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία. Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν τον κίνδυνο η ελληνική οικονομία να παραμείνει σε καθοδική πορεία ακόμα και μετά την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω των σοβαρών διαρθρωτικών αλλαγών και των εντεινόμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Το υψηλό κόστος δανεισμού που έχει διαμορφωθεί για την χώρα, ακριβώς λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης, και οι επιπτώσεις στις τράπεζες και ευρύτερα τις εγχώριες επιχειρήσεις προβληματίζει ιδιαίτερα τους τραπεζίτες. Οι επιτελείς των τραπεζών σημειώνουν ότι η μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού αποτελεί συστημικό πρόβλημα και αν δεν αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, οι τράπεζες αλλά και ευρύτερα οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν διεθνείς δραστηριότητες θα βρεθούν με σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Προς το παρόν οι εγχώριες τράπεζες επωφελούνται από την εξαιρετικά «φθηνή» ρευστότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν σε μακροχρόνιο δανεισμό. Όμως η μη συμβατική αυτή δυνατότητα, που προσέφερε η ΕΚΤ για την ανακούφιση των τραπεζών από τις επιπτώσεις της κρίσης, έχει ημερομηνία λήξης και όταν έρθει αυτή η στιγμή οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει όχι απλά να επιστρέψουν τα περίπου 45 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ αλλά να τα αντικαταστήσουν με νέα κεφάλαια που θα δανειστούν -με όρους αγοράς- από τις διεθνείς αγορές.


ΒΡΑΧΝΑΣ ΟΙ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ
Άλλη μεγάλη εστία ανησυχίας για τις τράπεζες, που συνδέεται με την οικονομική καχεξία της χώρας, είναι η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιτελείς τραπεζών αλλά και στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος εκτιμούν ότι οι επισφάλειες μπορεί να ανέλθουν στο 10% μέχρι το τέλος του έτους, επίπεδο διπλάσιο σε σχέση με το ύψος των καθυστερήσεων το 2008. Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, η κερδοφορία των τραπεζών για το 2009 θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δεδομένης μάλιστα της σημαντικής πτώσης της ζήτησης και της ακόμη δυσκολότερης κατάστασης στις οικονομίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο πρώτο τρίμηνο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) καταγράφει σημαντική επιδείνωση, που κυμαίνεται από 40 μέχρι 100 μονάδες βάσης, ενώ οι περισσότερες εκτιμήσεις συμφωνούν ότι τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία τώρα αρχίζουν να αποτυπώνονται και θεωρούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Ακόμη περισσότερο ανησυχητικό στοιχείο είναι η μείωση του δείκτη κάλυψης των καθυστερήσεων, παρά τον υπερδιπλασιασμό των προβλέψεων τόσο στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 όσο και στο πρώτο του 2009. Ο δείκτης κάλυψης των καθυστερήσεων από προβλέψεις της Eurobank διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου 2009 στο 51% από 63% που ήταν στο τέλος του 2008, της Alpha Bank στο 60% από 62% και της Τράπεζας Πειραιώς στο 48% από 51%. Στο πρώτο τρίμηνο οι τράπεζες υπερδιπλασίασαν τις προβλέψεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008: Eurobank +107%, Alpha Bank +134%, Πειραιώς +93%. Ανάλογη επιδείνωση παρουσιάζει και η Εθνική Τράπεζα. Αν και δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τις καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών της τράπεζας από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι στο τέλος της χρήσης του 2008 ο δείκτης καθυστερήσεων (άνω των 90 ημερών) ανήλθε στο 5,6%, ο δείκτης κάλυψης στο 44,1%, ενώ ένα χρόνο πριν από τα αντίστοιχα μεγέθη είχαν διαμορφωθεί σε 4,9% και 56% αντίστοιχο.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, πραγματοποιώντας πρόσθετες προβλέψεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ: η Eurobank EFG προχώρησε το 2008 σε συνολικές προβλέψεις ύψους 886 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 121% σε σχέση με το 2007, η Alpha Bank διενήργησε προβλέψεις ύψους 541 εκατ. ευρώ (+139%), η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε προβλέψεις 388 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 235%, ενώ η Εμπορική Τράπεζα προχώρησε στη διενέργεια προβλέψεων ύψους 493 εκατ. ευρώ (+111%). Ανάλογη στάση ακολούθησαν οι τράπεζες και στο πρώτο τρίμηνο του 2009, προχωρώντας στη σημαντική αύξηση των προβλέψεων, κάτι που είχε σημαντικές επιπτώσεις στα τελικά αποτελέσματα.ΕτΕΠ ΜΕ ATE ΒΑΝΚ & MARFIN EGNATIA
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΙΚΡΩΝ
& ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε δύο νέες συνεργασίες, ύψους 180 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επενδύσεων στην Ελλάδα. με την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και τη Marfin Εγνατία Τράπεζα.
Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν στην Αθήνα από τον κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, τον κ. Δημήτριο Μηλιάκο, Διοικητή της ΑΤΕbank, και τον κ. Ευθύμιο Μπουλούτα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marfin Popular Bank.
Με την υπογραφή αυτών των συμβάσεων η ΕΤΕπ συνάπτει εταιρική σχέση με δύο κορυφαίες ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν εκτεταμένα δίκτυα καταστημάτων και σημαντικά χαρτοφυλάκια δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 100 εκατ. ευρώ χορηγούνται στην ΑΤΕbank, με την οποία η ΕΤΕπ συνεργάστηκε συχνά την περίοδο 1979-1986, και 80 εκατ. ευρώ στη Marfin Egnatia Τράπεζα, με την οποία η ΕΤΕπ συνεργάζεται για πρώτη φορά.  Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στους τομείς της βιομηχανίας, της αγροτοβιομηχανίας, των εμπορικών υπηρεσιών και του τουρισμού, καθώς και μικρών έργων υποδομής πραγματοποιούμενων από δημόσιους και/ή ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα.  Η χρηματοδοτική διευκόλυνση που υπεγράφη με τη Marfin Egnatia περιλαμβάνει επίσης δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω χρηματοδοτικών μισθώσεων.
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, δήλωσε: «Οι χρηματοδοτικές συμβάσεις που υπογράψαμε πρόσφατα στη χώρα ανέρχονται συνολικά σε 680 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι οι τράπεζες εταίροι μας θα συμπληρώσουν τα κεφάλαια αυτά με ίσο ποσό από τους ιδίους πόρους τους, συνολικά θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία της χώρας 1,3 δισ. ευρώ.»
Ο Διοικητής της ATEbank, κ. Δημήτριος Μηλιάκος, δήλωσε: «Η συνολική χρηματοδότηση της τράπεζας στο πρώτο τετράμηνο του 2009 ανήλθε στα 2 δισ. ευρώ και αφορούσε 12 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν ήταν πελάτες της ΑΤΕbank. Για φέτος, μαζί με τη χορήγηση ύψους 100 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ,  στόχος μας είναι να στηρίζουμε επενδυτικές πρωτοβουλίες του μικρομεσαίου επιχειρηματία με τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.»
Ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank, δήλωσε: «Η νέα αυτή χρηματοδοτική διευκόλυνση θα προσφέρει αυξημένες δυνατότητες κάλυψης των αναγκών των ελληνικών ΜΜΕ σε ρευστότητα, στους τομείς της βιομηχανίας, της αγροτοβιομηχανίας, των εμπορικών υπηρεσιών και του τουρισμού, καθώς και των μικρών έργων υποδομής που πραγματοποιούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα.»
Τα δάνεια αυτά χορηγούνται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΤΕπ υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Για να διευκολύνει την πρόσβαση των ΜΜΕ σε χρηματοδοτήσεις, η ΕΤΕπ εφαρμόζει σήμερα πιο ευέλικτες και απλοποιημένες διαδικασίες. Σε αντάλλαγμα, απαιτεί από τις ενδιάμεσες τράπεζες να ενεργούν με μεγαλύτερη διαφάνεια και να ενημερώνουν με σαφήνεια τους πελάτες τους σχετικά με το πώς η συμμετοχή της ΕΤΕπ συμβάλλει στη βελτίωση των όρων χρηματοδότησής τους – ήτοι προσφέροντας τη δυνατότητα λήψης δανείων μεγαλύτερης διάρκειας, με πιο ευέλικτους όρους εκταμίευσης και με χαμηλότερα επιτόκια. Ένα καινοτόμο στοιχείο είναι ότι τα κεφάλαια της ΕΤΕπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση όχι μόνο κλασσικών επενδύσεων σε πάγια στοιχεία, αλλά και επενδύσεων σε άυλα στοιχεία ενεργητικού που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων (π.χ. έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία ή δημιουργία δικτύων διανομής).
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, κατά τη σύνοδό του στη Νίκαια τον Σεπτέμβριο 2008, κάλεσε την ΕΤΕπ να διαθέσει 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2008-2009 για τη στήριξη των επενδύσεων των ευρωπαϊκών μικρών επιχειρήσεων, ως μέρος συνολικού πακέτου 30 δισ. ευρώ. Το 2008, η Τράπεζα αναμόρφωσε τις μεθόδους της για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ αναπτύσσοντας ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν, καλούμενο «δάνειο της ΕΤΕπ για ΜΜΕ», το οποίο είναι πιο απλό και προσφέρει αυξημένη ευελιξία και διαφάνεια, ώστε να επιτρέψει τη χρηματοδότηση μεγαλύτερου αριθμού ΜΜΕ. Στην Ελλάδα, εκτός από τις δύο παραπάνω αναφερόμενες συμβάσεις, η ΕΤΕπ έχει επίσης υπογράψει χρηματοδοτικές συμβάσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank και την Eurobank EFG.EUROBANK EFG
ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Σε διάστημα δύο ετών η Eurobank EFG κατέκτησε σημαντική θέση στην αγορά της μεγαλονήσου, στους τομείς των επιχειρήσεων διεθνών δραστηριοτήτων και της τραπεζικής επιχειρήσεων, εξυπηρετώντας περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις.από τον Θεοφάνη Λιβέρα,
εκδότη του κυπριακού
περιοδικού EUROΚΕΡΔΟΣ


Το 4ο κατά σειρά Επιχειρηματικό της Κέντρο στην Κύπρο εγκαινίασε στη Λεμεσό η Eurobank EFG. Πρόκειται για το δεύτερο Επιχειρηματικό Κέντρο που λειτουργεί η Τράπεζα στη Λεμεσό, ενώ ήδη λειτουργούν Επιχειρηματικά Κέντρα στη Λευκωσία και τη Λάρνακα, με προγραμματισμό μέχρι τέλους του έτους να λειτουργήσει ακόμη μία μονάδα στη Λευκωσία, ώστε να εξυπηρετείται αποτελεσματικότερα η αναπτυσσόμενη δραστηριότητα της Eurobank EFG στην Κύπρο.
Στο διάστημα των περίπου δύο ετών από την εγκατάστασή της στην Κύπρο, η Eurobank EFG κατέκτησε σημαντική θέση στην αγορά στους τομείς των επιχειρήσεων διεθνών δραστηριοτήτων και της τραπεζικής επιχειρήσεων, όπου σήμερα εξυπηρετεί περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις. Παράλληλα ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα και στους χώρους του Private Banking και της Διαχείρισης Κεφαλαίων, όπου κατέχει ηγετική θέση. Στο πελατολόγιο της Τράπεζας περιλαμβάνεται σημαντικός αριθμός Κυπριακών, αλλά και ξένων εταιριών, με υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων που φθάνουν τα 450 εκατ. ευρώ με τις καταθέσεις να αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG, κ. Νικόλαος Νανόπουλος, απευθυνόμενος σε εκατοντάδες επιχειρηματίες και παράγοντες της Κυπριακής οικονομίας και της κοινωνίας, με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Eurobank EFG στη Λεμεσό, υπογράμμισε ότι «ο τραπεζικός Όμιλος της Eurobank EFG με ηγετική θέση στην Ελλάδα και διευρυμένη παρουσία σε άλλες 7 χώρες, αναπτύσσει δραστηριότητα και κτίζει όλο και πιο στενές δημιουργικές και μακροπρόθεσμες σχέσεις με την κοινωνία και την οικονομία της Κύπρου». Χαρακτήρισε την Κυπριακή οικονομία εξαιρετικά εξωστρεφή και ανοιχτή όπου και λόγω της μακροοικονομικής σταθερότητάς της, συνιστά «ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ευνοϊκό και φιλικό για την επιχειρηματική ανάπτυξη και πρωτοβουλία. Κατά συνέπεια δημιουργούνται ελκυστικές προοπτικές ανάπτυξης για τις δραστηριότητες της Eurobank EFG στην Κύπρο, όπου η παρουσία της Τράπεζας αποτελεί εξαρχής μια ξεκάθαρη και μακροπρόθεσμη στρατηγική επιλογή». Ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις για να επισημάνει ότι «διαφαίνεται σταδιακά μια τάση σταθεροποίησης και επανεργοποίησης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως επίσης πιθανή επιστροφή της διεθνούς οικονομίας σε μία, έστω και αναιμική, ανάκαμψη, αρχικά στις ΗΠΑ και αργότερα και στην Ευρώπη». Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Νανόπουλος, χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηριχθεί και θα στηρίξει την εξωστρέφεια, τον εξαγωγικό προσανατολισμό, τη μακροχρόνια αποταμίευση, την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα. Και υπογράμμισε τις δεσμεύσεις που πρόσφατα ανέλαβε η Eurobank EFG προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG, κ. Νικόλαος Καραμούζης αναφερόμενος στην παρουσία της Τράπεζας στην Κύπρο τόνισε ότι σε περίπου δύο χρόνια από τη λειτουργία της η Eurobank EFG είναι σήμερα η 5η μεγαλύτερη Τράπεζα στην Κύπρο και παρατήρησε ότι στόχος είναι να διαδραματίσει καίριο ρόλο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σ’ ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, όπως η Κύπρος που είναι και θα παραμείνει ισχυρό, ανοιχτό στον ανταγωνισμό. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης, η Eurobank EFG προσφέρει σε επιχειρήσεις διεθνών δραστηριοτήτων που είναι εγκατεστημένες στην Κύπρο, σε πελάτες Private Banking, σε θεσμικούς επενδυτές και στον τομέα Διαχείρισης Κεφαλαίων όχι μόνο καινοτόμα προϊόντα, αλλά και ολοκληρωμένες υπηρεσίες και λύσεις, συνεχώς αναβαθμιζόμενες ποιοτικά. Ο κ. Καραμούζης κατέληξε αναφερόμενος στον πελατοκεντρικό προσανατολισμό της Eurobank, ο οποίος, σε συνδυασμό με το ευνοϊκό περιβάλλον της Κύπρου για την επιχειρηματικότητα, δημιουργεί ασφαλείς προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάδειξη της Κύπρου ως μοναδικού επιχειρηματικού κέντρου διεθνούς σημασίας στον ευρύτερο χώρο της ΝΑ Ευρώπης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG στην Κύπρο, κ. Μιχάλης Λούης, σε σύντομη παρέμβασή του, αναφέρθηκε στη σταδιακά αυξανόμενη επιχειρηματική παρουσία της Τράπεζας στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σημαντικά μερίδια στην έντονα ανταγωνιστική τραπεζική αγορά και τόνισε ότι μεσοπρόθεσμα τα υφιστάμενα σήμερα τέσσερα Επιχειρηματικά Κέντρα θα αυξηθούν σε δέκα, με παράλληλο στόχο η Eurobank EFG στην Κύπρο να γίνει τράπεζα πρώτης επιλογής.ΤΑΚΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΕΤΕ
ΥΓΙΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα υγιές σύστημα, με επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα ικανά να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Ο κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έφεραν ποτέ ζημιογόνα αποτελέσματα, δεν μπορούν να κατηγορηθούν για ανευθυνότητα και έλλειψη διαφάνειας, ενώ -παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση- συνεχίζουν να είναι κερδοφόρες.
«Το πακέτο μέτρων στήριξης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας παρείχε την απαραίτητη στήριξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και του επέτρεψε να συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική οικονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΤΕ.
Ο επικεφαλής της Εθνικής εκφράσθηκε με αισιοδοξία όσον αφορά στην κατάσταση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκτιμώντας ότι η κρίση πέρασε, καθώς επεσήμανε ότι: «Οι αγορές δείχνουν να αποκτούν κάποια ισορροπία και οι τράπεζες αρχίζουν να μπορούν να αντλούν και εποπτικά κεφάλαια και σταδιακά πιο μακροπρόθεσμη ρευστότητα από τις αγορές».
«Αυτό τους επιτρέπει να είναι σε θέση να στηρίξουν την πραγματική οικονομία την στιγμή που αυτή το χρειάζεται περισσότερο», ανέφερε ο κ. Αράπογλου και διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι πρόσφατες ενδείξεις σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας θα πληθύνουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, προετοιμάζοντας μια αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη μέσα στο 2010.


ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΤΤ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ
«Παρά την συνεχιζόμενη διεθνώς δυσμενή οικονομική συγκυρία, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαθέτοντας υψηλή ρευστότητα, εξακολουθεί να είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, παρέχοντας ταυτόχρονα επαρκή χρηματοδότηση σε βασικούς τομείς της οικονομίας.
Ως αποτέλεσμα της στρατηγικής αναδιοργάνωσης που εφαρμόζει η Διοίκηση, τόσο του χαρτοφυλακίου των επενδύσεων όσο και των δομών της Τράπεζας, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εμφανίζει σημαντικά κέρδη, ύψους 56,15 εκατ. ευρώ. Η διαρκής ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών του Ταμιευτηρίου επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την ορθότητα της ακολουθούμενης στρατηγικής, η οποία πλέον έχει αρχίσει και αποδίδει αποτελέσματα.
Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Hellenic Postbank - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κύριο πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και του Έλληνα πολίτη, ειδικά στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που ζούμε σήμερα, με επωφελή τρόπο για τους μετόχους της και τους εργαζόμενούς της. Να καθιερώσουμε μια εναλλακτική Τράπεζα που σέβεται την ιστορία της και με ασφάλεια, συνέπεια, σταθερότητα και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, εδραιώνει το μέλλον της».


CITIBANK
ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δύο νέα προϊόντα, έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου και ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, σχεδίασε και διαθέτει η Citibank. Πρόκειται για το «Easypay», ένα λογαριασμό ταμιευτηρίου με επιτόκιο 3% σε συνδυασμό με την πάγια πληρωμή δύο λογαριασμών ΔΕΚΟ μέσω αυτού, και το «Ανάπτυξη» που συνδυάζει τη δημιουργία ολοκληρωμένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου μέσω τακτικών καταβολών σε μια πληθώρα αμοιβαίων κεφαλαίων.
Ο λογαριασμός ταμιευτηρίου «Easypay» προσφέρει προνομιακό μικτό ετήσιο επιτόκιο 3% για ποσά έως 10.000 ευρώ, συνδυάζει τη μηνιαία καταβολή τόκων, χωρίς ελάχιστο ποσό αρχικής κατάθεσης ή περιορισμό στον αριθμό των αναλήψεων με την ευκολία της αυτόματης (πάγιας) πληρωμής δύο λογαριασμών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
Το επενδυτικό πρόγραμμα «Ανάπτυξη», με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ σε τακτά χρονικά διαστήματα μήνα / τριμήνου / εξαμήνου, αποσκοπεί στη δημιουργία ολοκληρωμένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου σε αμοιβαίο κεφαλαίο της επιλογής του πελάτη με την επένδυση μικρών ποσών σε τακτική βάση.
Επί πλέον, μπορεί κανείς να επιλέξει μέσα από μια ποικιλία 350 αμοιβαίων κεφαλαίων της Ελλάδας και του εξωτερικού χωρίς να χρειάζεται να προβλέψει την κατάλληλη επενδυτική στιγμή, ενώ σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μπορεί κανείς να διακόψει την πάγια εντολή αγοράς των ΑΚ και είτε να τα αφήσει ως έχουν είτε να τα εξαγοράσει.MICROSOFT ΕΛΛΑΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Ειδική παρουσίαση με τη συμμετοχή και των εξουσιοδοτημένων συνεργατών Finvent, Τέμενος, Profile και Advantage.


 


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιχειρηματική εκδήλωση Microsoft Banking Roadshow της Microsoft Ελλάς, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τεχνολογικές λύσεις που υπόσχονται  ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας των τραπεζών.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Tony Emerson, Banking Industry Director, Microsoft EMEA, o οποίος, αφού ανέλυσε το τοπίο της αγοράς, επικεντρώθηκε στην ανάλυση της στρατηγικής που ακολουθεί η Microsoft. Όπως τόνισε ο κ. Emerson, βασικός στόχος των τραπεζών, όπως και κάθε επιχείρησης, είναι η αύξηση των πωλήσεων και η μείωση των εξόδων, η διατήρηση, αλλά και η αύξηση, της πελατειακής τους βάσης, η διαχείριση ρίσκου και η λειτουργικότερη απόδοση του δικτύου τους. Ωστόσο, η ανάγκη των καταναλωτών για ανεύρεση πιο εύκολων και λιγότερο χρονοβόρων τρόπων διεκπεραίωσης των τραπεζικών τους συναλλαγών, δυσχεραίνει την επιθυμία των τραπεζών για καλύτερο έλεγχο και πιο προσωπική επαφή.
Τις απαιτήσεις αυτές μπορούν να συμβιβάσουν οι ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις της Microsoft που παρέχουν στους τραπεζικούς οργανισμούς τη δυνατότητα, να δημιουργήσουν μια δυναμική υποδομή που αξιοποιεί στο μέγιστο τους υφιστάμενους πόρους των οργανισμών. Όπως αναδείχτηκε μέσα από τις πρακτικές εφαρμογές που παρουσιάστηκαν τόσο από τη Microsoft, όσο και από τους συνεργάτες της που συμμετείχαν στην εκδήλωση, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο για τις τράπεζες, που θα συμβάλλει στη μείωση του λειτουργικού κόστους, στην καλύτερη αξιολόγηση πιθανού ρίσκου και στην αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών.
Ο κ. Χρήστος Τσάγκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς σημείωσε «Οι τραπεζικοί οργανισμοί μπορούν να επωφεληθούν από την αξιοποίηση τεχνολογικών λύσεων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επίτευξη των προσδιοριζόμενων στρατηγικών στόχων τους. Πεποίθησή μας είναι πως μπορούμε να βοηθήσουμε τις τράπεζες να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους μέσα από την απλοποίηση της διαχείρισης εφαρμογών και τη μείωση του χρόνου υλοποίησης του έργου τους.» 
Την εκδήλωση υποστήριξαν με την παρουσία και συμμετοχή τους πιστοποιημένοι συνεργάτες της Microsoft, οι οποίοι, βασιζόμενοι σε τεχνολογίες της Microsoft, παρουσίασαν ολοκληρωμένες λύσεις που επιτρέπουν την ενίσχυση του τραπεζικού δικτύου.
Ο κ. Δημήτρης Τσοπανάκος, Senior Director, Business Development, Finvent Group of Companies δήλωσε «Η πλατφόρμα λογισμικών λύσεων και υπηρεσιών της Finvent απευθύνεται άμεσα σε τραπεζικούς και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και βασίζεται σε δύο πυλώνες επιλογής, την καταξίωση τους διεθνώς ως best-of-breed πιστοποιημένες λύσεις και την τεχνολογική τους εναρμόνιση σε 100% τεχνολογίες Microsoft. Η συμμετοχή μας λοιπόν σε ένα τέτοιο event ήταν η ιδανική όχι μόνο λόγω του κύρους και της δομής του αλλά και του κοινού που συμμετείχε.»
O κ. Γιώργος Βατικιώτης, Διευθυντής Πωλήσεων Kεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης της Τέμενος δήλωσε «H Tέμενος και η Microsoft έχουν μια στενή και μακρόχρονη συνεργασία τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όσο και διεθνώς. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι ορατά στις κοινές επιτυχημένες εγκαταστάσεις σε πλειάδα τραπεζικών οργανισμών που αποδεικνύουν την κοινή πορεία και την προσήλωση των δυο εταιρειών για την προσφορά ποιοτικών λύσεων».
O κ. Νίκος Ζορμπάς, Business Unit Manager, Risk & Compliance Solutions, Financial Solutions Division, της Profile, δήλωσε: «Η Profile διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τομέα της πληροφορικής και αναπτύσσει τραπεζικά, επενδυτικά κ.ά. συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογίες Microsoft, και έχουν εγκατασταθεί σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Επί πλέον, συνεργάζεται με κορυφαίους παγκοσμίως Οίκους Λογισμικού όπως SunGard, FundTech, Fiserv - πρώην NetEconomy κ.ά, συμπληρώνοντας το χαρτοφυλάκιο των δικών της λύσεων, με εξειδικευμένες λύσεις που έχουν ήδη εγκατασταθεί και υλοποιηθεί με επιτυχία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων διαχείρισης κινδύνων, διαθεσίμων, στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, συστημάτων πληρωμών, πρόληψης οικονομικού εγκλήματος κ.ά., αντίστοιχα, προσφέροντας ολοκληρωμένη κάλυψη στις αντίστοιχες απαιτήσεις των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων».
Ο κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Advantage FSE, δήλωσε: «Το Fiserv Solution Set, βασισμένο σε τεχνολογίες της Microsoft, αποτελεί μια σειρά ολοκληρωμένων λύσεων ανεπτυγμένων με γνώμονα τις επιχειρηματικές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών οργανισμών παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη σουίτα εφαρμογών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως Customer Relationship Management, Business Process Management, Campaign Management, Customer Analytics, Sales Force Automation, Internet Banking και Mobile Banking».


 

  Περιεχόμενα
ΧΡΗΜΑ τ. 353, Ιούνιος 2009
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΟΓΙΚΗΣ…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΘΕΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ AKINHTA
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ (συνέχεια)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (συνέχεια)
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site