Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2009                              

 


CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2009
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΣΦΥΡΗΛΑΤΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ NEW DEAL»


ΕΦΙΚΤΗ Η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Απαιτείται συστηματική προσέγγιση,
η οποία δεν ενθαρρύνεται ουσιαστικά από την Πολιτείααπό την Έλενα Ερμείδου


Τους τρόπους εφαρμογής της Πράσινης Ανάπτυξης εξέτασαν παράγοντες της αγοράς και πολιτικά στελέχη κατά την διάρκεια του συνεδρίου CEO & CSR Money Conference 2009 - Επιχειρήσεις και Κράτος σφυρηλατούν το πράσινο New Deal», που διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Money Conferences σε αποκλειστική συνεργασία με τη EuroCharity στις 7 Μαΐου 2009 στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.
Ο Υπουργός  Κωστής Χατζηδάκης απευθύνοντας χαιρετισμό αναφέρθηκε στις πολιτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της Προστασίας του Περιβάλλοντος, τονίζοντας παράλληλα το όφελος που θα έχει το σύνολο της κοινωνίας όταν συμφιλιωθεί το «επιχειρείν» με το Περιβάλλον και την προστασία αυτού, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής της Μoney Conferences μαζί με τον πρόεδρο της Eurocharity, κ. Peter Michel Heilmann.
Το συνέδριο χαιρέτισε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Daniel Speckhard, που έκανε αναφορά στην ανάγκη τις πράσινης ανάπτυξης και στις προεκλογικές εξαγγελίες του Προέδρου Μπ. Ομπάμα σε ό,τι αφορά τις πράσινες επενδύσεις. Επίσης, από την Climate Change Solutions η κυρία Μαρίνα Αλωνιστιώτη και από την ΓΑΙΑ, η κα Δάφνη Κόλλα, CSR Director, Environmental Management, όπου ανάφερε ότι το εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο πιστοποιείται και γίνεται κλιματικά ουδέτερο, δηλαδή έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.
Η οικονομική κρίση, σημείο των ημερών μας, σηματοδοτεί αλλαγές, νέους τρόπους διαχείρισης και νέα τάξη πραγμάτων. Το κλειδί της εξόδου από την κρίση σύμφωνα με τον κ. Hussein Abaza, Διευθυντή του United Nations Environment Programme, Economics and Trade Branch είναι η Πράσινη Οικονομία, ενώ  ο ίδιος ομιλητής παρουσίασε εκτενώς το πρόγραμμα και τους στόχους της UNEP.
Πώς αυτή η ανάπτυξη μπορεί να είνα βιώσιμη και να έχει και διάρκεια; Με το να στραφούμε στην οικονομία των αναγκών και στον άμεσο εξορθολογισμό της παραγωγής εξήγησε ο κ. Peter van Luttervelt, συνιδρυτής και μέλος ΔΣ Global Action Plan. Χαρακτηριστικά ομιλητής ανάφερε για να δημιουργηθούν «Πράσινες Εκστρατείες» πρέπει να υπάρξει η ζήτηση από την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες που είναι μέρος αυτής.
Τα πέντε βασικά θέματα που συζητήθηκαν και εξετάσθηκαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου CEO & CSR Money Conference 2009 – Επιχειρήσεις και Κράτος σφυρηλατούν το πράσινο New Deal» ήταν.
* Ενότητα Ι: Πράσινη Ανάπτυξη και ο Ρόλος του Κράτους.
* Ενότητα ΙΙ: Πράσινη Ανάπτυξη και ο Ρόλος των CEO’s.
* Ενότητα ΙΙΙ: Πράσινη Ανάπτυξη και τα κίνητρα χρηματοδότησης.
* Ενότητα ΙV: Εταιρική Διακυβέρνηση & Διαφάνεια.
* Ενότητα V: Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων & Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Τις πέντε αυτές συνεδρίες κατά σειρά αντιστοιχίας συντόνισαν οι: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Δημοσιογράφος, Περιβαλλοντική Συντάκτρια, ΣΚΑΪ, Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος ALTER, Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Εταίρος, EuroCharity, Robert McDonald, Συγγραφέας, Τοπικός ανταποκριτής, Economist Intelligence Unit (EIU), Ελλάδα/Μεγάλη Βρετανία, Αλέκος Μάρκελος, Διευθυντής Περιοδικό Περιβάλλον 21.


Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Εκπρόσωποι της πολιτείας όπως οι κκ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Βουλευτής ΝΔ και Πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, Σπύρος Κουβέλης Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Πολιτικός εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ, και Σπύρος Σγουρός εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων κατέθεσαν τις απόψεις τους για την Πράσινη Ανάπτυξη πάντα σε ό,τι αφορά το ρόλο του κράτους.
Η Ελλάδα ως χώρα σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ουραγός στην Πράσινη Ανάπτυξη, όχι ελλείψει ευκαιριών, αλλά ελλείψει κατάστρωσης μακροπρόθεσμων προγραμμάτων ανάπτυξης και συντονισμένων προσπαθειών που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και στην συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης πρέπει να σχεδιαστεί με ορίζοντα 10 ετών», ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος. Στην συνέχεια έδωσε έμφαση  στο παράδειγμα της Κόστα Ρίκα, όπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνεται και το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. Ιδιαίτερο χαρακτήρα και ρόλο στην υλοποίηση των προσπαθειών για την ανάπτυξη των πράσινων πρωτοβουλιών έχουν οι τοπικές κοινωνίες.  Στην Ελλάδα, το πλείστο των προσπαθειών για Πράσινη Ανάπτυξη πέφτει στο κενό ή παραμένει στα χαρτιά, καθώς οι τοπικές κοινωνίες, ελλείψει ολοκληρωμένων γνώσεων, αντιδρούν στην καλλίτερη των περιπτώσεων με σκεπτικισμό και στην χειρότερη φοβικά. Στο σημείο αυτό ο κ. Κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την Ελλάδα που η προσπάθεια δημιουργίας αντιστοίχου πάρκου στην Μεγαλούπολη συνάντησε έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.
Εμπόδια στην ανάπτυξη δημιουργεί και η γραφειοκρατία στη χώρα μας, κάτι το οποίο τόνισε ο κ. Σ. Κουβέλης, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Υπουργείο, το οποίο θα διαχέει την πολιτική του και στα υπόλοιπα υπουργεία και το οποίο θα πρέπει να περιορίσει την γραφειοκρατία, συμφωνώντας με τον κ. Κ. Μητσοτάκη για την προχειρότητα της νομοθεσίας στην Ελλάδα.
Η ανάπτυξη των πράσινων πρωτοβουλιών μπορεί να τονώσει και να εμπλουτίσει σημαντικά το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο κ. Σπ. Σγουρός τονίζοντας ότι η Πράσινη Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα μπορεί να εστιάσει στον τομέα του τουρισμού και της γεωργίας, τομείς που σχετίζονται μεταξύ τους, ενώ όλοι οι ομιλητές του πάνελ συμφώνησαν ότι οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν σε γερές βάσεις και ότι τα κέρδη για τον επιχειρηματία θα έρθουν μετά από δέκα χρόνια.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ CEOs
Συμμετέχοντες: Θανάσης Πολυχρονόπουλος, Γενικός Διευθυντής POLYECO A.E. Βιομηχανία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Αποβλήτων, Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων σύμβουλος όμιλος ICAP Group, μέλος Δ.Σ. της εταιρίας Ανωτάτων στελεχών Ελλάδος, Δημήτρης Τζιώτης συγγραφέας και Διευθύνων Σύμβουλος CLEVERBANK, Γιώργος Καζαντζόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος Global Challenges – Σύμβουλοι Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η δεύτερη θεματική ενότητα ξεκίνησε θέτοντας προς συζήτηση το κέρδος ως κύριο στόχο των επιχειρηματιών. Βασικό συστατικό για την υλοποίηση του στόχου αυτού, σύμφωνα  με το κ. Δ. Τζιώτη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Υπουργείου Πράσινης Ανάπτυξης και  αφού πρώτα έθεσε το ερώτημα αν η χώρα μας έχει χαράξει στρατηγική και κατεύθυνση προς την πράσινη ανάπτυξη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πράσινη ανάπτυξη είναι ένας νέος τρόπος αντίληψης της οικονομίας, όμως χωρίς στρατηγική, η χώρα μας θα αρκεστεί να μείνει καταναλωτής». Είναι πολύ βασικό, λοιπόν στην περίοδο που διανύουμε για να αποκομίσει μια εταιρεία οφέλη να έχει στρατηγική αξιολόγησης, ώστε η ανάπτυξη της να είναι βιώσιμη, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο Περσικός Κόλπος της πράσινης εποχής».
Από την πλευρά του ο κ. Αθ. Πολυχρονόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται κάποιος να περιμένει για να δει αποτελέσματα, ενώ απαραίτητη είναι η περιβαλλοντική παιδεία στη σωστή κατανόηση της πράσινης ανάπτυξης. Τόνισε επίσης ότι η δομή της τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να αναβαθμιστεί όπως επίσης και ο τρόπος προσέγγισης των εταιρειών αυτών, καθώς επίσης και ότι οι επιχειρήσεις «θα πρέπει να δαπανήσουν ένα κομμάτι από το προϋπολογισμό τους στην δημιουργία πρασίνου σε απάντηση της ερώτησης του κ. Κώνστα αν οι εταιρείες πρέπει να διαθέτουν ένα budget το οποίο θα πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία.
Ο κ. Ν. Κωνσταντέλλος αφού συμφώνησε με το κ. Τζιώτη στο ότι οι εταιρείες πρέπει να ακολουθήσουν την κίνηση της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, κίνηση η οποία αναμφισβήτητα  δημιουργεί οφέλη στους επιχειρηματίες, μίλησε για την δημιουργία πράσινων καταναλωτικών αναγκών, δίνοντας έμφαση στη συμβολή των μάνατζερ, και στην συμβολή των ευχαριστημένων ανθρώπων. Σύμφωνα πάντα με τον κον Κωνστατέλλο, η κορυφή της διοίκησης θα πρέπει να δίνει το μήνυμα, αναφέροντας ότι για να γίνουν παρεμβάσεις, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα, κάτι το οποίο είναι σημαντικό, να τεθούν περιβαλλοντικές αξίες.
Υπάρχει «ένα κράτημα προς αυτή την προδιάθεση» είπε ο κ. Γ. Καζαντζόπουλος, όμως όπως δήλωσε, «πρέπει να μετακινηθούμε από τον θεσμό των Golden Boys στο θεσμό των Green Boys». Στην συνέχεια, μιλώντας για το ρόλο του ως εταιρεία υπογράμμισε ότι «εμείς ως σύμβουλοι συζητάμε με τις εταιρείες κάνοντας μια στρατηγική αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσει μια εταιρεία σε βιώσιμη ανάπτυξη, όμως οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει να κατανοήσουν πως  «η κρίση θα διαρκέσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; ο επιχειρηματικός κόσμος από την πλευρά του πρέπει να εντοπίσει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες», ενώ το new big deal αφορά όλους μας.


ΚΙΝΗΤΡΑ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Συμμετέχοντες: Χαράλαμπος Πίππος, Διευθυντής Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας & Εξοικονόμησης Ενέργειας, Υπουργείου Ανάπτυξης, Παύλος Δόικος, Περιβαλλοντολόγος, Μέλος ΔΣ, Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Μάνθος Τζιαμούρτας, Διευθύνων Σύμβουλος, New Mellon Asset.
Θέτοντας στο πάνελ θέμα της πράσινης ανάπτυξης και της χρηματοδότησης της, ο κ. Χ. Πίππος τόνισε ότι η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να καλυφθεί, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε από τοπικές χρηματοδοτήσεις μέσω για παράδειγμα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, παράλληλα γνωστοποίησε την ύπαρξη εξειδικευμένων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, όπως της ανάπτυξης των πράσινων σπιτιών. Συγχρόνως ο ίδιος ομιλητής ανέφερε ότι η πράσινη ενέργεια έχει κυρίαρχο ρόλο, ενώ δεν απαιτεί το κόστος των ΑΠΕ, επισημαίνοντας όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές, ότι πράσινη ανάπτυξη σημαίνει και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα το τομέας αυτός θα συνεισφέρει θετικά στο ισοζύγιο της χώρας.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Π. Δόικος, και αφού ο κ. Σπανός έθεσε το θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν,  τόνισε ότι «πράσινη επιχείρηση χωρίς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει», αναφέροντας και αυτός από την πλευρά του, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν και αυτές να αντλήσουν χρηματικούς πόρους, είτε σε εθνικό επίπεδο μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, είτε από τα διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα αφού προηγηθεί μια σωστή αξιολόγηση. Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση μιας επιχείρησης, ένα ποσοστό χρηματοδοτείται από την επιχείρηση που πραγματοποιεί την αξιολόγηση, ένα ποσοστό δίδεται από την ΕΕ ενώ ένα ποσοστό καταβάλλεται από την επιχείρηση που θα κάνει την επένδυση.
Από την πλευρά του ο κ. Μ. Τζιαμούρτας, γνωστοποίησε την ύπαρξη ενός πράσινου fund που έχει ως στόχο να διευκολύνει τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, ενώ ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα πρέπει να προσκομίσει ένα business plan της εταιρείας, αναφέροντας το τρόπο διαχείρισης της, το ρίσκο, όπως επίσης και κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας. Κατά το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Τζιαμούρτας, ανέφερε ότι ενώ έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον προς αυτές τις επενδύσεις, δυστυχώς οι εν λόγω επενδύσεις δεν πραγματοποιούνται διότι προσκρούουν στην γραφειοκρατία, συγκεκριμένα ο κ. Τζιαμούρτας είπε ότι «πρέπει να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις», χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία ως χώρα έχει δημιουργήσει 350.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της πράσινης οικονομίας.
Κατά την ολοκλήρωση της τρίτης θεματικής ενότητας και με την παρέμβαση του κ. Μ. Σπανού όλοι συμφώνησαν ότι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, το πρόβλημα δημιουργείται στο ότι το θεσμικό πλαίσιο αυτό δεν εφαρμόζεται.


ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Συμμετέχοντες: Δρ Madhav Mehra, Πρόεδρος, World Council for Corporate Governance, John Wilcox, Πρόεδρος του Sodali Ltd & Πρόεδρος της Cross-Border Voting Committee του International Corporate Governance Network, Δρ Δημήτρης Τσιμπανούλης, Διευθύνων Εταίρος, Tsibanoulis & Partners Law Firm, Κωνσταντίνος Μπακούρης, Πρόεδρος, Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, Robert Sikellis, General Counsel and Regional Compliance Officer, Siemens AE.
Θέτοντας το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και της πράσινης διαφάνειας, ο κ. Κ. Μπακούρης τόνισε η πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν υπάρξει μείωση της διαφθοράς στην χώρα μας, αφού ανέφερε ότι πρόσφατη έκθεση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την διαφάνεια κατατάσσει την Ελλάδα στην 23η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες, κράτη-μέλη της ΕΕ. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μπακούρης τόνισε ότι «η διαφάνεια φέρνει κέρδη, οι επιχειρήσεις δεν ευδοκιμούν σε μια κοινωνία διεφθαρμένη». Χρειάζεται σύμφωνα με τον κ. Μπακούρη πειθώ και κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο κ. J. Wilcox σημείωσε ότι το κλειδί για την ανάπτυξη είναι ο ιδιωτικός φορέας, ωστόσο ο τομέας αυτός, έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη. Επισήμανε, επίσης, ότι πρέπει να αναθεωρηθούν ωστόσο θέματα νοοτροπίας, ο νόμος για τους μετόχους, να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος των διοικητικών στελεχών, να γίνουν αλλαγές στο ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι θεσμικοί θα πρέπει να απευθύνονται προς τους μετόχους πιο συχνά, ενώ θα πρέπει να δίνουν περισσότερες εξηγήσεις για το τρόπου τον οποίο λειτουργούν Τόνισε επιπροσθέτως ότι η σωστή εταιρική διακυβέρνηση αυξάνει τις ευκαιρίες, ενώ αφορά τόσο τις εταιρείες ιδιωτικού όσο και δημοσίου τομέα.
Αναφερόμενος στο καίριο πρόβλημα της Siemens, στην διαφάνεια, o κ. R. Sikellis ανέφερε ότι η εταιρεία έχοντας ως στόχο την διαφάνεια έχει ήδη προχωρήσει σε αλλαγή διοικητικών στελεχών και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της, η οποία μπορεί να αλλάξει μόνο εκ των άνω υπέρ-τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «το καθαρό επιχειρείν είναι και ο στόχος της εταιρείας».
Ο κ. Δ. Τσιμπανούλης ανέφερε ότι η εταιρική διακυβέρνηση συνδέεται και με το περιβάλλον και με τα κέρδη της επιχείρησης όπως επίσης και τον πρωταρχικό ρόλο των κεφαλαιοαγορών.
Ο βασικός ομιλητής του πάνελ, Δρ M. Mehra, τόνισε ότι εταιρική διακυβέρνηση χωρίς διαφάνεια δεν έχει νόημα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «πρέπει να κοιτάξουμε με διαφορετικό μάτι το κόσμο», συμπληρώνοντας ότι η εταιρική διακυβέρνηση ξεκινά από την τοπική κοινότητα. Σύμφωνα με το κ. Mehra ένα από τα χαρακτηριστικά της σωστής εταιρικής διακυβέρνησης είναι η δυναμική της ροής των πληροφοριών, συγκεκριμένα σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή εκροή και η σωστή εκροή των πληροφοριών.
Συνεχίζοντας την ομιλία του και θέτοντας ισχυρά επιχειρήματα για την θεμελίωση της τοποθέτησης του ο Δρ Mehra τόνισε ότι «πολλές εταιρείες δαπανούν λίγα χρήματα για την εταιρική διακυβέρνηση, ενώ δαπανούν πολλά χρήματα σε ότι δεν έχουν κάνει», σημειώνοντας ότι η εταιρική διακυβέρνηση έχει να κάνει με την κατανομή πόρων και την δημιουργία σωστών πραγμάτων για την κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης του συστήματος δεν θα πρέπει να δημιουργούμε αξίες μόνο για τους μετόχους, αλλά και για τους καταναλωτές. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποτελεί τρόπο και όχι υποχρέωση, αυτός δε, είναι ο καλύτερος τρόπος ανάπτυξης μιας εταιρείας, η οποία μπορεί να αποφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα. Με αυτή την πρόταση έκλεισε η συνάντηση του συγκεκριμένου πάνελ και την ομιλία του ο κ. Mehra.


ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
& ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Συμμετέχοντες: Ιωάννης Χαραλαμπίδης, Μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Δρ Μηχανικός Ρόζι Χαριτοπούλου, Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Δρ Γιώργος Αγερίδης, Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Πηνελόπη Παγώνη, Διευθύντρια Ι, Υγιεινής, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος, Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.
Θέτοντας τη βάση της συζήτησης, η πράσινη ανάπτυξη είναι το New Big Deal, που παρά την κρίση ο τομέας αυτός δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα,  ο κ. Ι. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι μετά την ψήφιση του νόμου 3734/2009 για τα φωτοβολταϊκά, προχωράει η αξιολόγηση όλων των σχετικών αιτήσεων, τονίζοντας ότι ο νόμος αυτός θα συνεισφέρει στην συντόμευση των διαδικασιών και στην αποκλιμάκωση της τιμής των φωτοβολταϊκών, ανοίγοντας το δρόμο για τους υποψήφιους επενδυτές. Σε ό,τι αφορά τους ξένους επενδυτές στη χώρα μας, συνεχίζοντας την ομιλία τους, ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα των επιχορηγήσεων συνιστά ελκυστικό το πακέτο της επένδυσης. Μιλώντας, παρά ταύτα για φωτοβολταϊκά ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε πως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αυξητικοί.
Ο κ. Γ. Αγερίδης, μιλώντας για το μέλλον των ΑΠΕ, σημείωσε ότι οι τεχνολογίες βελτιώνονται συνεχώς, ενώ συνεχώς αυξάνεται και το μέγεθος των ηλεκτρογεννητριών και μειώνεται το κόστος και τονίζοντας συγχρόνως ότι η «το κόστος θα μειωθεί από την κλιματική αλλαγή, όταν θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες». Συγχρόνως, αναφέρθηκε στην κατασπατάληση ενέργειας που κάνει η Ελλάδα σε σχέση με τις βόρειες χώρες, τονίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί σε ό,τι αφορά το τρόπο της χρήσης της ενέργειας. Έχοντας ανταλλαχθεί οι σχετικές απόψεις και ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Αγερίδης σημείωσε ότι ναι μεν στην Ελλάδα υπάρχουν επενδύσεις, όμως όλα τα υλικά είναι εισαγόμενα, καθώς δεν υπάρχει παραγωγή, υπογραμμίζοντας ότι και για αυτό το κομμάτι η πολιτεία δεν έχει χαράξει στρατηγική και τονίζοντας συγχρόνως ότι το θέμα θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων συνεχίζει να αποσιωπάται στην Ελλάδα.
Η κα Π. Παγώνη αναφερόμενη στη εικόνα που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις, αρνητική στις μέρες, και επιρρίπτοντας σημαντικές ευθύνες στην πολιτεία, χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν πάσχουμε από νομοθεσία, αλλά από την εφαρμογή της νομοθεσίας, ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη πολιτειακής στρατηγικής». Τόνισε σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πόσο θα συμβάλλουν τα φωτοβολταϊκά σε βάθος χρόνου και αυτό μέρος της στρατηγικής, η οποία δεν έχει οριοθετηθεί, κάνοντας αναφορά στην ολιγωρία των μελετών και εγκαταστάσεων, εν τούτοις, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Η κα Ρ. Χαριτοπούλου για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκεται στάσιμο στάδιο δυστυχώς ακόμα παρά το ότι πληρώνουμε πρόστιμα κακής διαχείρισης στην ΕΕ 2 δισ. 360 εκατ. ευρώ.


ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ
«ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»


Στο πλαίσιο του συνεδρίου διενεργήθηκε και η απονομή Βραβείων Εταιρικής Κοινωνικής σε Εταιρίες, Διευθύνοντες Συμβούλους και Διευθυντές ΕΚΕ.
Την εποπτεία της διαδικασίας ανάδειξης των νικητών είχε ειδική επιτροπή, την οποία αποτελούσαν οι κκ:
Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής Ethos Media
Peter Michel Heilmann, Πρόεδρος EuroCharity
Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Εταίρος EuroCharity
Κυριάκος Μητσοτάκης, Βουλευτής, Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλίου για την Προστασία του Περιβάλλοντος
Σπύρος Κουβέλης, Βουλευτής, Μέλος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλίου για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Εθνικός Συντονιστής Globe Europe
Γρηγόρης Πραστάκος, Καθηγητής, Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Κώστας Παναγόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ALCO
Τα βραβεία που απονεμήθηκαν ήταν:


ΤHALES GREEN AWARD FOR EXCELLENCE 2009
® ALDEMAR


ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΕ
® Λίλη Βενιζέλου, MEDASSET Hellas,
Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
® ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


ΒΡΑΒΕΙΟ CEO & CSR 2009: ΗΓΕΤΗΣ CEO / ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΕ
1. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
2. Μιχάλης Τσαμάζ , COSMOTE
3. Μιχάλης Σάλλας, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


ΒΡΑΒΕΙΟ CEO & CSR 2009: ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ / ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΕ
1. Μαρία Αλεξίου,  ΤΙΤΑΝ
2. Παναγιώτης Παπαδημητρίου, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
3. Ιωάννης Φρέρης, ΓΕΦΥΡΑ


ΒΡΑΒΕΙΟ CEO & CSR 2009: ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΕ
1. ΟΤΕ
2. AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
3. ΤΙΤΑΝ


ΒΡΑΒΕΙΟ CEO & CSR 2009: ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΕ
1. COCA COLA 3E
2. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
3. ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ


ΒΡΑΒΕΙΟ CEO & CSR 2009: ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ EKE
1. ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
2. ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ
3. ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

  Περιεχόμενα
ΧΡΗΜΑ τ. 353, Ιούνιος 2009
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΟΓΙΚΗΣ…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΘΕΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ AKINHTA
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ (συνέχεια)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (συνέχεια)
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site