Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2009                              


ΑΝΑΛΥΣΗΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ:
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ


Η οικονομική ανάκαμψη ακολουθεί την οικονομική ύφεση και η παγκόσμια οικονομία έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον. Συνεπώς, ίσως είναι καιρός να υιοθετήσουμε τη μακροπρόθεσμη άποψη της διετίας και να προβούμε σε αγορές.


 


Από τον Alister Hibbert,
διαχειριστή αμοιβαίου κεφαλαίου
της BlackRock


Πολλά έχουν συμβεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Εκείνο το μήνα, η Lehmans και η AIG είχαν μόλις καταρρεύσει και προσπαθούσαμε να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις των «παγωμένων» και δυσλειτουργικών πιστωτικών αγορών, καθώς και τον σημαντικό κίνδυνο να εισέλθει η παγκόσμια οικονομία σε κρίση αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούσαν, ή δεν αναλάμβαναν, να τη διασώσουν. Σε τελευταία ανάλυση, αν οι πρώτης τάξης δανειολήπτες του στεγαστικού και εταιρικού τομέα δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πιστώσεις για αγορές κατοικιών ή αυτοκινήτων ή άντλησης κεφαλαίου κίνησης ή χρηματοδότηση έργων, τότε η οικονομική δραστηριότητα επρόκειτο να ακολουθήσει καθοδική πορεία, χωρίς ίσως να διαφαίνεται το τέλος της για πολλά χρόνια. Οι πιστώσεις για την οικονομική δραστηριότητα ήταν τόσο σημαντικές, όσο είναι το οξυγόνο για τη ζωή.
Η πρόβλεψή μου ήταν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ιδίως εκείνοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (αν όχι του Κογκρέσου των ΗΠΑ), θα κατανοούσαν πόσο σημαντικό ήταν να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα πιστώσεων σε αξιόπιστους δανειολήπτες και ότι θα λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα πολιτικής για να το επιτύχουν. Το ερώτημά μου ήταν το εξής: «ύφεση» ή «κρίση»; Η απάντησή μου ήταν κατηγορηματικά «ύφεση», με την προειδοποίηση ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν πολύ σοβαρή.
Έξι μήνες αργότερα, ζούμε σε έναν κόσμο όπου η Fed προσπαθεί αποτελεσματικά να αντικαταστήσει το σκιώδες τραπεζικό σύστημα [ασφαλιστικές εταιρίες, ξένες κυβερνήσεις και αντισταθμιστικά κεφάλαια κινδύνου (hedge funds) που αγοράζουν τιτλοποιημένα δάνεια, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ όλων των ανεξόφλητων δανείων στις ΗΠΑ], αγοράζοντας απευθείας νεοεκδοθέντα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτου και χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις μέσω της αγοράς βραχυπρόθεσμων εμπορικών αξιογράφων (σκεφτείτε τη χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης). Δεδομένου ότι μέσα στο τελευταίο εξάμηνο δεσμεύτηκαν περισσότερα τρισεκατομμύρια δολάρια από ποτέ άλλοτε στην ιστορία, είναι σαφές ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν πολύ σκληρά να αποκαταστήσουν τη διαθεσιμότητα πιστώσεων.


ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Το αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα θεωρείται επιτυχία υπό όρους. Οι πιστωτικές αγορές έχουν οριστικά ανοίξει και πάλι για δανειολήπτες πρώτης τάξης, αν και η επίτευξη υψηλών αποδόσεων είναι πιο δύσκολη, ενώ η διαθεσιμότητα υποθηκών είναι πολύ καλύτερη και με χαμηλότερα επιτόκια απ' ό,τι ήταν στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Απαιτείται περισσότερη πρόοδος, αλλά τα τολμηρά μέτρα πολιτικής που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ενισχύουν την άποψή μου ότι οι αρχές θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια κρίνεται απαραίτητη για την επίλυση του προβλήματος.
Παρ’ ότι κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια να διερευνήσω το θέμα αν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα σημείωναν περαιτέρω πτώση, επισήμανα ότι στη διάρκεια της ασιατικής κρίσης, η οποία αποτελεί πρόσφατο παράδειγμα που εμφανίζει πολλές ομοιότητες με την παρούσα περίοδο, οι αγορές σημείωσαν κατακόρυφη πτώση αλλά έφθασαν στο χαμηλότερο σημείο αρκετά νωρίς το τέταρτο τρίμηνο του 1998. Το έκαναν αυτό παρ’ ότι αντιμετώπιζαν μια σημαντική τραπεζική κρίση και σοβαρή ύφεση που διήρκεσε όλο το 1999, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η αγορά είναι, όπως θα έπρεπε να είναι, ένας προεξοφλητικός μηχανισμός. Το συμπέρασμά μου εκείνη την περίοδο ήταν ότι είχαμε ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της πτωτικής τάσης της αγοράς, παρ’ ότι πίστευα ότι ήταν πάρα πολύ νωρίς για να καταλήξουμε ότι είχαμε φθάσει στα χαμηλότερα σημεία.


ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ
Αν μεταφερθούμε έξι μήνες μετά, βλέπουμε ότι η ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι ήταν τότε, αλλά μόλις κατά 7% σε ευρώ, ενώ σε λίρες στερλίνες βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, στο χειρότερο σημείο του ο δείκτης MSCI Pan Europe είχε σημειώσει πτώση κατά 20% από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ειδήσεις για τις εταιρίες γίνονταν όλο και πιο ανησυχητικές. Τώρα, ωστόσο, νιώθω πιο τολμηρός και πιστεύω ότι πιθανόν έχουμε δει το χαμηλότερο σημείο αυτού του κύκλου, παρ’ ότι ένας επανέλεγχος παραμένει σημαντική πιθανότητα μέσα στους επόμενους μήνες. Το να τεθεί τέλος στις πτωτικές τάσεις δεν σημαίνει, από μόνο του, ότι μια έντονα ανοδική αγορά επίκειται άμεσα.
Ωστόσο, η συσσώρευση μετοχών καθίσταται αποδεκτή πρόταση και το πλαίσιο που δημιουργεί αυτή η δεύτερη σημαντική πτωτική τάση στην αγορά σε διάστημα δεκαετίας εξελίσσεται σε ευκαιρία ιστορικού μεγέθους. Η οικονομική ανάκαμψη ακολουθεί την οικονομική ύφεση και η παγκόσμια οικονομία έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον. Η ιστορία της ανθρωπότητας χαρακτηρίζεται από άστατη αλλά σημαντική πρόοδο και από αυτή την άποψη, το μέλλον δεν θα πρέπει να αποδειχθεί διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν. Συνεπώς, ίσως είναι καιρός να υιοθετήσουμε τη μακροπρόθεσμη άποψη της διετίας και να προβούμε σε αγορές.

  Περιεχόμενα
ΧΡΗΜΑ τ. 353, Ιούνιος 2009
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΟΓΙΚΗΣ…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΘΕΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ AKINHTA
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ (συνέχεια)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (συνέχεια)
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site