Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2009                              


ΑΝΑΛΥΣΗΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ:
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Η πρόσφατη εμπειρία από το SARS στο Χονγκ Κονγκ δείχνει ότι οι κλάδοι που θα επηρεαστούν δυσμενώς είναι αυτοί του λιανικού εμπορίου, των αερομεταφορών και των ξενοδοχείων.Από τον Keith Wade,
Chief Economist
και τον Allan Conway,
Head of Emerging Market Equities
της Schroders


Ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης, το οποίο έχει προκαλέσει το θάνατο 152 ανθρώπων στο Μεξικό, αποτελεί αυτή την εποχή μια από τις πιο σημαντικές δυσκολίες για τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Κρούσματα της γρίπης των χοίρων, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, έκαναν την εμφάνισή τους και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Παρ’ όλο που δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την κλίμακα και τις επιπτώσεις αυτής της τραγωδίας σε κοινωνικό επίπεδο, οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και στα χρηματιστήρια είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια.


Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΤΥΧΗ
Από οικονομική άποψη, το ζήτημα με γεγονότα τέτοιας φύσης έγκειται στο ότι, ενώ το αρχικό πρόβλημα είναι σχετικά μικρής σημασίας, ο ενδεχόμενος κίνδυνος που κρύβεται πίσω του είναι τεράστιος. Για παράδειγμα, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε ότι σε μια εξέλιξη ανάλογη με την πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918, θα είχαμε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι οι σημερινές συνθήκες είναι διαφορετικές και ότι σύμφωνα με τις υγειονομικές και ιατρικές αρχές, η παγκόσμια κοινότητα είναι σχετικά καλά προετοιμασμένη, δεδομένου ότι πολλές χώρες διαθέτουν ήδη σχέδια αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πανδημίας, τα οποία είχαν προετοιμάσει εξαιτίας των φόβων που είχε προξενήσει η γρίπη των πτηνών. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και το ενδεχόμενο μιας ήπιας εξάπλωσης του ιού, θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο – ιδιαίτερα εφόσον πλήττονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η πρόσφατη εμπειρία στο Χονγκ Κόνγκ με τον ιό SARS μας δείχνει ότι οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, των αερομεταφορών και των ξενοδοχείων θα δεχτούν ένα πλήγμα το οποίο θα δημιουργήσει σχετική πίεση στις ταμειακές τους ροές, για την εκτόνωση της οποίας θα χρειαστεί μια σχετική ευελιξία από την πλευρά των τραπεζών. Από αυτή την άποψη, η συγκυρία είναι κάθε άλλο παρά ιδανική. Παρόλα αυτά, εάν η εξάπλωση της γρίπης περιοριστεί σε συγκεκριμένες περιοχές, τότε δεν είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μόνιμες επιπτώσεις στην οικονομική παραγωγή, η οποία και θα πρέπει τελικά να αντιδράσει θετικά. Παρόλο που ενδέχεται να καθυστερήσει η απόφαση για την πραγματοποίηση κάποιας δαπάνης, εκτιμούμε πως δεν θα μειωθεί η κατανάλωση εξαιτίας μιας έξαρσης γρίπης.


ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Είναι υπερβολικά νωρίς για να προβλέψει κανείς την επίδραση που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία ένα επιδημικό ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων. Προφανώς το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στο Μεξικό, τη χώρα προέλευσης της γρίπης και μένει να διαπιστώσουμε το πόσο σοβαρή θα γίνει η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο. Eάν η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση της γρίπης με αντιβιοτικά φάρμακα αποδειχτεί επιτυχής, τότε οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα πρέπει, ως ένα βαθμό, να μετριαστούν. Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε ότι "ο γεωγραφικός εγκλεισμός του ιού δεν είναι κάτι εφικτό", έτσι είναι σχεδόν αναπόφευκτη η αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενώ θα είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τις επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία μέχρι να έχουμε περισσότερα στοιχεία για αυτήν τη νόσο, είναι πιθανό ότι η επιδημία της γρίπης των χοίρων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μεξικανική οικονομία. Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού που παίρνουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και μεμονωμένα οι πολίτες και τα οποία αφορούν στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών, τη ματαίωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, το κλείσιμο των σχολείων κλπ., θα μειώσουν το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα στο οποίο μπορεί να αναφερθεί κανείς, αφορά στο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών το 2003 στην Ασία. Η εξάπλωση εκείνου του ιού της γρίπης κόστισε τη ζωή 800 ανθρώπων περίπου και πάρα τη σχετικά ταχεία υποχώρησή του, εκτιμάται ότι μείωσε το ΑΕΠ των οικονομιών της Ασίας κατά 2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2003. Εδώ και αρκετό καιρό είμαστε προσεκτικοί με τις εκτιμήσεις για το Μεξικό. Το γεγονός αυτό οφείλεται πρωτίστως στο ότι η μεξικανική οικονομία επηρεάζεται πολύ από την οικονομική επιβράδυνση της Βορείου Αμερικής, καθώς και στις όχι ευοίωνες προοπτικές για το ρυθμό ανάπτυξης.

  Περιεχόμενα
ΧΡΗΜΑ τ. 353, Ιούνιος 2009
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΟΓΙΚΗΣ…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΘΕΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ AKINHTA
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ (συνέχεια)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (συνέχεια)
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site