Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2009                              


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


 


GENERAL MOTORS: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΧΗΡΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΩΧΙΑ
ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΩΝ ΚΗΔΕΙΩΝ


 από τον Παναγιώτη Φρεντζά


Ανοδική ήταν η πορεία των αγορών και για τον μήνα Μάιο, και αυτό παρ’ ότι τα προβλήματα ορισμένων μεγάλων εταιριών ήταν γνωστά, και όπως αποδεικνύεται, μη αναστρέψιμα.
Τελευταία στην λίστα των πτωχεύσεων ήλθε να προστεθεί η General Motors, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη, που δεν μπόρεσε να αντέξει την πίεση των υπέρογκων χρεών της (ξεπερνούν τα 175 δισ. δολάρια) και τις κάκιστες επιλογές της διοίκησής της επί σειρά ετών, οπότε την 1η Ιουνίου μπήκε στην επαχθή διαδικασία του άρθρου 11.
Στο ταμπλό της Wall Street δεν υπάρχει πλέον η μετοχή της, τα υγιή κομμάτια της εταιρίας εκποιούνται (ήδη η κινεζική Sichuan Tengzhong αγόρασε την Hummer και τα γκλαμουράτα τζιπ της, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε και την... Volvo ή την Saab να καταλήγει σε κινεζικά χέρια!) και η εταιρία ελπίζει πλέον ό,τι της απομείνει μετά την εκκαθάριση να είναι ανταγωνιστικό. Οι υπάλληλοί της, θα μειωθούν στους 34.000 περίπου, ενώ την εποχή της ακμής της η GM απασχολούσε πάνω από 510.000 άτομα.


ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
Και ενώ ο ανωτέρω «θάνατος» είχε προαναγγελθεί (και όχι μόνο αυτός), την ίδια ώρα οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωναν για τον μήνα Μάιο σημαντική άνοδο, της τάξης του 5%-6% για τα μεγάλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία φαίνονται πλέον να ξεφεύγουν από τα βαθιά χαμηλά των πρώτων μηνών του έτους, ενώ στην Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές τα κέρδη ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά (9,35% στο Τόκιο, 14% στη Βραζιλία, και πάνω από 19% στο Χονγκ Κονγκ).
Ενδιαφέρουσες επιδόσεις για μία παγκόσμια οικονομία που  πασχίζει να βρει τον δρόμο της, μετά την κατάρρευση του καπιταλιστικού μοντέλου (ή τουλάχιστον, του μοντέλου που επικράτησε στις αρχές της δεκαετίας του '80) και όχι μόνο να συνηθίσει την αποτρόπαια ιδέα του «περισσότερου κράτους», αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις να κρέμεται, κυριολεκτικά, από αυτό. Πάντως, τουλάχιστον στην πρόθεση, η Fed δεν φαίνεται διατεθειμένη να καλύψει μέρος του διογκούμενου δημοσίου ελλείμματος αγοράζοντας ομόλογα, ει μη μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Εξ άλλου, κανείς δεν φαίνεται να έχει τη ψευδαίσθηση ότι οι κίνδυνοι από την μεγάλη οικονομική κρίση έχουν παρέλθει. Όπως επισήμανε με έμφαση ο τέως διοικητής της Fed Paul Volcker, η πλήρης ανάκαμψη θα απαιτήσει «χρόνια» και ο δρόμος μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος.


ΞΕΘΑΡΡΕΥΟΥΝ ΟΙ... ΔΕΙΚΤΕΣ
Πάντως, οι τελευταίες εκτιμήσεις για την μείωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι βελτιωμένες, και μιλάνε πλέον για πτώση κατά 5,7% «μόλις», έναντι 6,1% της προηγούμενης εκτίμησης, ένα μήνα πριν. Επί πλέον, είναι και η πρώτη φορά σε περισσότερο από έναν χρόνο, που τα εταιρικά κέρδη παρουσιάζουν άνοδο (μικρή πάντως, της τάξης του 1,1%), ενώ μικρές βελτιώσεις παρουσιάζονται και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με τον οικονομικό δείκτη CCI, ο οποίος ανέβηκε στο 54,1 από 40,8 για τον προηγούμενο μήνα.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Κομισιόν υπολογίζει πλέον την πτώση του ΑΕΠ για το 2009 σε 4%, έναντι 1,9% της προηγούμενης πρόβλεψής της, ενώ για το 2010 βλέπει πτώση 0,1% αντί για άνοδο 0,4%, ενώ το μέσο έλλειμμα αναμένεται να κινηθεί στο 5,3% για το 2009 και στο 6,5% για το 2010, νούμερα που βάζουν το 3% του Μάαστριχτ ακόμη πιο βαθιά στην κατάψυξη...


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ
Το σημαντικότερο γεγονός στην αγορά συναλλάγματος για τον μήνα Μάιο ήταν η σημαντική υποχώρηση του δολαρίου έναντι των κυριότερων άλλων νομισμάτων. Η ισοτιμία του έναντι του ευρώ έπεσε και κάτω από τα 0,70 ευρώ, η τα 95 γιεν. Ενώ τεχνικά η «ανάγκη» για αδύνατο δολάριο (και κατ' επέκταση και των νομισμάτων της άπω Ανατολής που είναι προσαρτημένα σε αυτό) είναι ευεξήγητη σε εποχές που η ανάπτυξη των εξαγωγών είναι πρώτη προτεραιότητα, υπάρχει εντούτοις έντονος ο κίνδυνος των πληθωριστικών φαινομένων, τα οποία με την σειρά τους ενδέχεται να οδηγήσουν σε άνοδο των επιτοκίων. Εκτιμάται πάντως ότι το δολάριο θα συνεχίσει να υποχωρεί όσο η Fed τροφοδοτεί αφειδώς την αγορά με ρευστό, για να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες της.


ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ
Οι ανά τον κόσμο χρηματιστηριακές αγορές φαίνονται πεισμένες ότι τα χειρότερα πέρασαν ή (σε πιο αισιόδοξη εκδοχή) ότι τα καλύτερα έρχονται. Τον περασμένο μήνα τα μεγάλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά κατά 5%-6%, αφού βέβαια στις αρχές του 2009 βούτηξαν στα πολύ βαθιά, ενώ στην Ιαπωνία και στις αναδυόμενες αγορές η άνοδος των δεικτών ήταν εντυπωσιακή: 9,35% στο Τόκιο, 14% στο Σάο Πάολο και άνω του 19% στο Χονγκ Κονγκ.


ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ
ΕΠΤΑ ΣΤΑ ΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ
Στο 1%, που είναι και το ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό τους, βρίσκεται πλέον το επιτόκιο της ΕΚΤ από την 7η Μαΐου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ήταν η έβδομη μείωση επιτοκίων από τον περασμένο Οκτώβριο. Την μείωση αυτή ακολούθησαν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ οι οποίες δεν χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμά τους. Εξ άλλου, αυτές τις ημέρες αναμενόταν από την ΕΚΤ ανακοίνωση σχετικά με την αγορά εταιρικών ομολόγων με ρήτρα ευρώ, συνολικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ δεν έχει αποκλείσει και νέα μείωση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι, αν αυτό απαιτηθεί.
Στα ομόλογα, παρατηρήσαμε μεγάλες μειώσεις της απόδοσης, ακόμη και σε κρατικούς τίτλους όπως οι γερμανικοί, που παρουσιάζουν αυξημένη ρευστότητα, φαινόμενο το οποίο προκύπτει σχεδόν κάθε φορά που εκδηλώνεται αυξημένη ζήτηση για μετοχές.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΑΛΙ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Περισσότερο σε κερδοσκοπικές κινήσεις, και λιγότερο στην αυξημένη ζήτηση, φαίνεται να οφείλεται η μεγάλη άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού, που για τον μήνα Μάιο έφθασε στα επίπεδα του 30%, και η τιμή στα 66-68 δολάρια το βαρέλι. Πολύ μεγάλη άνοδο σημείωσε και η τιμή του ασημιού, που έφθασε στα ψηλότερά της επίπεδα εδώ και περισσότερο από δέκα μήνες. Σε μικρότερα επίπεδα κυμάνθηκε η άνοδος της τιμής του χρυσού, όπως και αυτή των βιομηχανικών μετάλλων, με τον χαλκό να κερδίζει 9,22% σε σχέση με ένα μήνα πριν.

  Περιεχόμενα
ΧΡΗΜΑ τ. 353, Ιούνιος 2009
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΟΓΙΚΗΣ…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΘΕΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ AKINHTA
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ (συνέχεια)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (συνέχεια)
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site