Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2006                               Τεύχος 321

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ...


Αν και για τον τραπεζικό κλάδο λέγονται τόσα πολλά, στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών αναμένονται πολύ εντονότερες ανακατατάξεις δυνάμεων και μεριδίων αγοράς


Πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν ριζικές αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο της Ελλάδας κατά τα αμέσως προσεχή χρόνια, αναφερόμενοι κυρίως στις επιπτώσεις που θα επιφέρουν στην αγορά το νέο σχήμα της Marfin, ο νέος ιδιοκτήτης της Emporiki Bank, η αντεπίθεση της ATE και της Geniki Bank, η είσοδος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Σοφοκλέους, η επιδιωκόμενη πώληση της Τράπεζας Αττικής και κάποιες άλλες εξαγορές-συγχωνεύσεις που ενδεχομένως να υλοποιηθούν.
Ωστόσο, παρά το στοιχείο εντυπωσιασμού που προκαλεί το μπαράζ των επιχειρηματικών κινήσεων στον κλάδο, είναι αρκετά αμφίβολο το κατά πόσο τα πράγματα στον κλάδο θα αλλάξουν τόσο πολύ. Ούτε άλλωστε η αγορά φαίνεται να πιστεύει κάτι τέτοιο και αυτό προκύπτει από τα παρακάτω:
• Οι Έλληνες και οι ξένοι αναλυτές συνεχίζουν να προβλέπουν υψηλότατους ρυθμούς αύξησης των κερδών των μεγάλων τραπεζών κατά την επόμενη τριετία, χωρίς να επισημαίνουν κινδύνους από ενδεχόμενη ριζική ανακατάταξη δυνάμεων στον κλάδο.
• Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι δεν αποτελεί καθόλου απλή περίπτωση η ανάπτυξη μιας τράπεζας, ακόμη και με έναν πολύ ισχυρό βασικό μέτοχο. Οι Γάλλοι για παράδειγμα της Societe Generale παρά τις τετραετείς σχεδόν προσπάθειές τους, συνεχίζουν να «γράφουν ζημιές» και δεν έχουν δει το μερίδιο αγοράς τους να ανεβαίνει. Οι Γάλλοι της Credit Agricole δεν έχουν ευτυχήσει ως στρατηγικοί εταίροι της Emporiki Bank από το 2000, ενώ η αντεπιτιθέμενη ΑΤΕ Bank (παρά τις άλλες βελτιώσεις επιδόσεων) είδε πέρυσι τις χορηγήσεις της να διατηρούνται στάσιμες.
• Η χρηματιστηριακή αγορά δεν φαίνεται να πριμοδοτεί ιδιαίτερα τους «υποσχόμενους» μετοχικούς τίτλους. Αντίθετα, οι μετοχές της Emporiki Bank, της Geniki Bank και της Τράπεζας Αττικής, έχουν από την αρχή του έτους, υπο-αποδώσει σε σχέση με τον τραπεζικό δείκτη.
Μπορεί λοιπόν οι προοπτικές των κερδών του κλάδου να είναι ανοδικές και πολλές τράπεζες να δουν τις επιδόσεις τους να «τρέχουν» με ισχυρούς ρυθμούς, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν μέσα στην επόμενη τριετία διαπιστώσουμε – όπως πολλοί ισχυρίζονται – μια ριζική ανατροπή δυνάμεων στο χώρο. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι τέσσερις ισχυροί του σήμερα, θα αποτελούν και τις ισχυρότερες δυνάμεις του 2010.
Ασφαλιστικός κλάδος
Αντίθετα, ριζικές ανατροπές ήδη έχουμε και πολύ πιθανόν να συνεχίσουμε να έχουμε στον ασφαλιστικό κλάδο, όπου:
• Η Εθνική Ασφαλιστική ακολουθεί και αυτή το δρόμο που «χαραξε» η E.F.G. Eurolife, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο bancassurance και έχοντας ήδη τα πρώτα πολύ θετικά δείγματα από το «Προσθέτω». Μια πετυχημένη συνέχεια της Εθνικής Ασφαλιστικής όχι μόνο θα την φέρει στην πρώτη θέση του κλάδου, αλλά θα της αυξήσει σημαντικά και τα μερίδια αγοράς της στον κλάδο ζωής.
• Αναμένεται με ενδιαφέρον το πόσο ισχυρή θα είναι η «αντεπίθεση» της Interamerican, μετά τις απώλειες μεριδίων και τις μετριότατες επιδόσεις αποτελεσμάτων κατά τα τελευταία έτη.
• Το κοινό σχήμα των τραπεζών που φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί από Marfin, Εγνατία, Λαϊκή, Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος και ότι άλλο ήθελε προκύψει, θα έχει μετοχική συγγένεια με δύο τουλάχιστον (για να μην πούμε τρεις) από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές της Αττικής. Υπάρχουν λοιπόν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας νέας ισχυρής ασφαλιστικής εταιρίας στο νέο σχήμα.
• Αναζητείται το μέλλον της Φοίνιξ-Metrolife-Εμπορική, όπου απαιτείται νέα αύξηση κεφαλαίου και που η μητρική τράπεζα αναζητεί αγοραστή.
• Αναμένεται το αποτέλεσμα της αντεπίθεσης της ΑΤΕ Aσφαλιστικής μετά τις απώλειες μεριδίων αγοράς κατά τα τελευταία χρόνια.
• Ξανατίθεται το ερώτημα της φερεγγυότητας ορισμένων εταιριών τόσο του κλάδου ζημιών, όσο και του κλάδου ζωής, όπως επίσης –εδώ και πολλά χρόνια- ερευνάται το κατά πόσο κάποιες ξένες εταιρίες δείχνουν δατεθειμένες να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.


Ευνοϊκότερο περιβάλλον, αλλά...
Το περιββάλον στον ασφαλιστικό κλάδο είναι εύθραυστο, λόγω και της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης αρκετών εταιριών. Μπορεί φυσικά το ισχυρό rebound της Σοφοκλέους, αλλά και η διαφαινόμενη άνοδος των επιτοκίων να επιδρούν θετικά στα αποτελέσματα, αλλά τα δομικά προβλήματα της χαμηλής (και συχνά υποτιμολογημένης) παραγωγής, των υψηλών εξόδων πρόσκτησης και της μειωμένης παραγωγικότητας να... παραμένουν εδώ!


Του Στέφανου Κοτζαμάνη

  Περιεχόμενα
Editorial
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΑΛΛΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ...
Επενδύσεις: Διεθνείς Αγορές: Εντείνονται οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αντιθέσεις
Αφιέρωμα: Βαριά Βιομηχανία: Κι όμως, έχει μέλλον
Αφιέρωμα: Τηλεπικοινωνίες: ένας κλάδος γεμάτος deals
¶ρθρο: ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ...
Αφιέρωμα: Επιβατηγός ναυτιλία: Μερική απελευθέρωση της αγοράς
¶ρθρο: ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΝΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ
Αφιέρωμα: E-Business O «γίγαντας» που δεν ξύπνησε...
¶ρθρο: PRIVATE BANKING: «ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ» ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Αφιέρωμα: Αυτοκίνητο: Τα νέα μοντέλα
¶ρθρο: Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ: Τα Private Banking, τα Funds και η διασπορά του Κινδύνου
¶ρθρο: Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
¶ρθρο: ΣΠΥΡΟΥ: ΕΝΑ «ΤΡΕΛΟ» ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
¶ρθρο:
Επενδύσεις: EΠENΔYΣEIΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Ανασκόπηση για το Μήνα Απρίλιο του 2006

 Όροι και προϋποθέσεις του site