Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2009                              


ΔΙΑ ΤΑΥΤΑΑκίνητα: φλερτάροντας με τον κίνδυνο


Οι Έλληνες νομίζουν ότι είναι πλούσιοι, ωστόσο στην αγορά ακινήτων ο ρόλος της επαγγελματικής διαχείρισης είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ…


Περίπου το 90% του πλούτου των Ελλήνων είναι τοποθετημένο σε ακίνητα -δηλαδή γύρω στο 1,7 τρισ. ευρώ-  όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 50% και στις ΗΠΑ μόλις στο 25%!
Κατά μέσο όρο, κάθε ελληνική οικογένεια έχει επενδύσει 600.000 ευρώ σε ακίνητα!
Από το υπόλοιπο 10% μάλιστα που απομένει για τους Έλληνες επενδυτές, το μεγαλύτερο κομμάτι κατευθύνεται στις τραπεζικές καταθέσεις (γύρω στα 180 δισ. ευρώ).
Αν μάλιστα πάμε να δούμε και τη μέση απόδοση που προσφέρει η αγορά ακινήτων σήμερα στην Ελλάδα, αυτή στις πλείστες των περιπτώσεων δεν υπερβαίνει το 1%-1,5% μετά τη φορολογία, πολύ κάτω δηλαδή ακόμη και από τις προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις. Ειδικότερα μάλιστα, η μέση απόδοση των ακινήτων στα ασφαλιστικά ταμεία υπολείπεται του 1%.
Αυτά είναι τα στοιχεία, που λένε ότι 1,7 τρισ. ευρώ περιουσίας Ελλήνων αποδίδει μόλις γύρω στο 1% (τέτοιες αποδόσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν λογικές, μόνο αν προβλέπουμε ότι οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν κατά πολύ στο μέλλον). Και δίκαια ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Trust κ. Φαίδων Ταμβακάκης καυτηρίασε το γεγονός αυτό, στην πρόσφατη παρουσίαση της εταιρίας του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.


Ούτε καν 100 προς 1...
Σε αντίθεση τώρα με τα ακίνητα και τις τραπεζικές καταθέσεις, η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων έχει «επιστρέψει» στα επίπεδα του 1997, παρά το γεγονός ότι από τότε το ΑΕΠ της χώρας σε ονομαστικές τιμές έχει υπερδιπλασιαστεί. Να τονιστεί ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί από τις κυβερνήσεις για την ενίσχυση του θεσμού των αμοιβαίων κεφαλαίων ή καλύτερα στις ευρωπαϊκές χώρες είχαν δοθεί πολύ πιο ισχυρά κίνητρα κατά την περίοδο της επώασής τους.
Πέραν αυτού, για κάθε  100 ευρώ που είναι τοποθετημένο στην αγορά ακινήτων, δεν αντιστοιχεί ούτε καν 1 ευρώ για μετοχές…
Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν το πόσο δύσκολο είναι το περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις να αντλήσουν «μόνιμης διάρκειας» χρήμα στην Ελλάδα. Μάλιστα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουμε να δούμε εδώ και αρκετά χρόνια ουσιαστική συμμετοχή μικροεπενδυτών σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιριών, ενώ έχουμε χρόνια να δούμε εισαγωγή εταιρίας στην κύρια αγορά της Σοφοκλέους.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες όταν θέλουν να αναπτυχθούν θα πρέπει να βασίζονται είτε στους βασικούς τους μετόχους, είτε σε κεφάλαια από το εξωτερικό.
Πέραν όμως αυτού, ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος της υπερβολικής έκθεσης στην αγορά ακινήτων, οι κάτοχοι των οποίων θεωρούν τους εαυτούς τους ως πλούσιους. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στην πλαγιοπτωτική πορεία των τιμών των ακινήτων κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην υπερβάλλουσα προσφορά που υπάρχει.
Αναφερόμαστε κυρίως, σε ένα βάθος χρόνου, στις έντονες διακυμάνσεις των τιμών, από είδος σε είδος, από περιοχή σε περιοχή, από δρόμο σε δρόμο. Συνολικά δηλαδή, φαίνεται ότι η επαγγελματική διαχείριση στο χώρο των ακινήτων είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ στο παρελθόν…


 (Για την αντιγραφή: Στέφανος Κοτζαμάνης)

  Περιεχόμενα
ΧΡΗΜΑ τ. 353, Ιούνιος 2009
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΟΓΙΚΗΣ…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΘΕΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ AKINHTA
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ (συνέχεια)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (συνέχεια)
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site