Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2009 - Τεύχος 354                              

Στόχο να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 13% σε σχέση με πέρυσι είχε θέσει η κυβέρνηση, αλλά αντί τούτου -στο πρώτο εξάμηνο του έτους- «επέτυχε» να τα... μειώσει κατά 2%.

Αυτό που η ελληνική κυβέρνηση... ντρεπόταν να πει και το έφερνε με το μαλακό, βγήκε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το φώναξε. Ο λόγος για την τροχιά ύφεσης στην οποία έχει τεθεί η ελλαδική οικονομία και η οποία δείχνει ότι (και αυτή) η σχετική πρόβλεψη της κυβέρνησης, περί ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2009 σε ποσοστό 1,1% ήταν μάλλον από αυτά που λέμε... έτσι, για να περνάει η ώρα.
Ο επί της Οικονομίας υπουργός της Ελλάδας, λοιπόν, αναθεώρησε ήδη - το στόχο, αναφέροντας ότι πλέον προσδοκά η ανάπτυξη να είναι κοντά στο 0%. Εκτίμηση την οποία, όμως, ουδόλως συμμερίζεται ο ΟΟΣΑ, καθώς -στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας- προβλέπει ότι η ελλαδική οικονομία θα συρρικνωθεί μέχρι το τέλος του 2009 κατά 1,3%.
Διόλου ενθαρρυντικές δεν είναι και οι προβλέψεις του Οργανισμού και για τα λοιπά μεγέθη της ελλαδικής οικονομίας, καθώς προβλέπει εκτίναξη του δημόσιου ελλείμματος κατά 6,1% το 2009 και κατά 6,75% το 2010. Υπενθυμίζεται ότι το 2008 το έλλειμμα «έκλεισε» τελικά -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ- με αύξηση κατά 5%, μετά από πέντε αναθεωρήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, η αρχική πρόβλεψη της οποίας (κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού) ήταν ότι η αύξηση θα ήταν μόλις 1,6%. Στο +6,1% για φέτος, λοιπόν, και στο +6,75% για του χρόνου το προβλέπει ο ΟΟΣΑ, σε πείσμα του υπουργού κ. Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος επιμένει ότι για το 2009 «παλεύει» να το μειώσει στο 3,7%, ενώ και ο στόχος να πέσει κάτω του 3% το 2010 παραμένει (;) ζωντανός.


ΕΓΓΕΝΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Οφείλει να διερωτηθεί κανείς, πάντως, πώς είναι δυνατό να ομιλεί ο κ. υπουργός για τέτοιους (υπερ-φιλόδοξους) στόχους, όταν ακόμη και στο πρώτο εξάμηνο του έτους, που μόλις συμπληρώθηκε, οι προβλέψεις και οι δημοσιονομικές φιλοδοξίες του τινάχθηκαν στον αέρα. Στόχο να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 13% σε σχέση με πέρυσι είχε θέσει η κυβέρνηση, αλλά αντί τούτου «επέτυχε» να τα... μειώσει κατά 2%.
Και αυτό σε ένα εξάμηνο πλήρες εγρήγορσης και εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Δεν είναι μόνο οι συνέπειες της κρίσης, όμως, που η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει, αλλά πολύ περισσότερο οι συνέπειες των αρνητικών συμπτωμάτων ακόμη και σε περιόδους ευημερίας. Τα λεγόμενα εγγενή προβλήματα, δηλαδή, τα οποία οι πάντες συζητούν και κανείς δεν αγγίζει.
Ας ρίξουμε μια ματιά, όμως, και στο άλλο σκέλος του κρατικού προϋπολογισμού, αυτό των εξόδων, τα οποία η κυβέρνηση «κατάφερε» (στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κρίσης και λιτότητας) να αυξήσει κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Η διενέργεια των ευρωεκλογών αιτιολογεί εν μέρει την διόγκωση αυτή. Το ζήτημα, εν πάση περιπτώσει, είναι ότι η κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα δημοσιονομικά της χώρας δεν επιτρέπει να διατυπώνονται στα σοβαρά στόχοι περί ελλείμματος 3,7% εφέτος, αφού μόνο η προαναφερθείσα υστέρηση εσόδων το επιβάρυνε κατά 3,5 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...ΥΦΕΣΗ: ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ... ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2009
ΑΡΘΡΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ... ΧΑΜΟΓΕΛΑ
BANKING MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY: ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site