Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2009 - Τεύχος 354                              

«ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»

ΟΜΑΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟ 2010
ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια θα αυξάνουν για 2-3 χρόνια ακόμη, αλλά αρκετά νωρίτερα θα έχει φανεί «φως», που θα επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να ασκήσουν ξανά αναπτυξιακή πολιτική.


από τους Ανδρέα Αναστασίου
και Έλενα Ερμείδου


Αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη διάρκεια των επόμενων δύο ή τριών ετών, προβλέπουν σημαίνοντα στελέχη της Deutsche Bank και της Goldman Sachs. Οι εκτιμήσεις αυτές, στις οποίες συνέκλιναν ο κ. Δημήτρης Στρατικόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Head of M&A, Central & Eastern Europe, Deutsche Bank, και ο κ. Luigi Rizzo, Managing Director, Financial Institutions Group, Goldman Sachs, διατυπώθηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου Banking Money Conference 2009, με θέμα «Αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», που έγινε στις 24 Ιουνίου στην Αθήνα.
Από το ίδιο συνέδριο, ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που ακούστηκαν, προέκυψε και μία σημαντική είδηση η οποία -συνδυαζόμενη με την ανωτέρω διατυπωθείσα εκτίμηση- οδηγεί στο πολύ χρήσιμο για την αγορά συμπέρασμα, ότι περί τα μέσα με τέλη του 2010 οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν στο Δημόσιο τα κεφάλαια που έχουν λάβει στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της ρευστότητάς τους, οπότε οι ίδιες τότε θα είναι πλέον απελευθερωμένες από τις όποιες δεσμεύσεις η χρήση των εν λόγω κρατικών κεφαλαίων συνεπάγεται. Η σχετική είδηση προέκυψε από δήλωση του κ. Αλέξανδρου Μάνου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος -απαντώντας σε σχετική ερώτηση συνέδρου- είπε πως τα κεφάλαια θα επιστραφούν στο κράτος όταν η τράπεζα βεβαιωθεί για το πότε θα σταματήσει η αύξηση του ποσοστού των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
Συνδυάζοντας, λοιπόν, δεδομένα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών των μεγάλων διεθνών τραπεζών με τους τακτικούς σχεδιασμούς των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, όπως αυτά προέκυψαν στο Banking Money Conference 2009, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι επισφάλειες των τραπεζών από τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις τους θα αυξάνονται μεν αλλά με φθίνοντα ρυθμό για την επόμενη διετία ή τριετία. Συνάγεται, επίσης, ότι σε ένα με ενάμισι έτος θα έχει με ασφάλεια διαφανεί το πότε θα τερματισθεί η αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ως ποσοστού επί των συνολικών χορηγηθέντων κεφαλαίων, στοιχείο που σε μεγάλο βαθμό θα σηματοδοτήσει την «λήξη συναγερμού» για τις ελληνικές τράπεζες και την απελευθέρωσή τους για άσκηση και πάλι πολιτικής με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη διά της επέκτασης στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.


ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Οι σημαντικοί παράγοντες της οικονομίας, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, σύμβουλοι επενδύσεων κ.ά., που έλαβαν μέρος στο συνέδριο Banking Money Conference 2009, αναζήτησαν τις διεξόδους από την τρέχουσα, δύσκολη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, συγκυρία, καθώς και τις προϋποθέσεις αποφυγής παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον. Το συνέδριο, που διεξήχθη στις 24 Ιουνίου 2009 στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, διοργάνωσε η Money Conferences, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και του Συνδέσμου Επενδυτών & Διαδικτύου.
Τους συνέδρους καλωσόρισε ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής της Money Conferences, ο οποίος παρέδωσε το λόγο στον πρώτο κύριο ομιλητή του συνεδρίου, κ. Νικόλαο Τραυλό, Πρύτανη και Κάτοχο της Επώνυμης Ακαδημαϊκής Έδρας στη Χρηματοοικονομική «Καίτη Κυριακοπούλου», Alba Graduate Business School. Ο κ. Τραυλός, ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε με το σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην αγορά τιτλοποιημένων δανείων και εταιρικών ομολόγων. Προκειμένου η αγορά και το επενδυτικό κοινό να προστατευθούν από το ενδεχόμενο μελλοντικών κρίσεων, πρότεινε την υιοθέτηση μέτρων όπως: την αυστηροποίηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης η εφαρμογή των οποίων θα πρέπει να εποπτεύεται από επιτροπές που θα λειτουργούν στο πλαίσιο των Διοικητικών Συμβουλίων, ανεξάρτητες όμως από τους διευθύνοντες συμβούλους. Πρότεινε, επίσης, την αξιολόγηση του κινδύνου των εταιρικών ομολόγων από εξειδικευμένες εταιρίες αξιολόγησης, την εδραίωση και διεύρυνση της διαφάνειας στην πληροφόρηση σε ό,τι αφορά στην αγορά χρεογράφων, καθώς και τη σύσταση επιτροπών αρμόδιων για τον καθορισμό των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, οι οποίες θα λαμβάνουν απαραιτήτως υπ’ όψιν τους εταιρικούς κινδύνους στο σχετικό σχεδιασμό. Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Τραυλός σημείωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, με καθαρούς ισολογισμούς και επενδυτικούς θεσμούς, ενώ για την επιβίωση των τραπεζών έθεσε ως στόχο την επίτευξη της διαφάνειας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ανάλογα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και από τους παγκόσμιους οργανισμούς.
Το πρώτο πάνελ του συνεδρίου, με έμφαση στο ρόλο των κυβερνήσεων στην εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης, συζήτησε θέματα όπως: η επίδραση των αποφάσεων της G 11 τον περασμένο Απρίλιο στο Λονδίνο, το πρόβλημα πρόκλησης πληθωρισμού από τα κρατικά πακέτα στήριξης των οικονομιών, το ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά και τον προβληματισμό περί του αν οδηγούμαστε σε ένα νέο μοντέλο τραπεζικού συστήματος. Στο πάνελ, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας, συμμετείχαν οι κκ: Τρύφων Κολλίντζας, Πρόεδρος ΔΣ και Δ/νων Σύμβουλος Attica Bank, Δρ Νικόλαος Τραυλός, Ξένια Βασιλειάδου, Head of Investment Banking, Greece, Barclays Capital.
Η κα Ξ. Βασιλειάδου, κατά την ανταλλαγή απόψεων, σημείωσε ότι η «πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση δεν είναι μόνο θέμα τραπεζών αλλά και θέμα εταιρειών, οργανισμών και όλων ημών», ενώ έκρουσε το κώδωνα της πιθανότητας δημιουργίας πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα της εισροής κυβερνητικών κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, είπε ότι «η προσδοκία πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να συνδέεται με την εισροή κυβερνητικών κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενος πληθωρισμός δύναται να δημιουργήσει πρόβλημα στα στεγαστικά δάνεια. Στο σημείο αυτό, ο κ. Κολλίντζας -κάνοντας τοποθέτηση πάνω στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών- είπε ότι «μία χώρα που έχει προβεί σε αποπληρωμή δανείων μπορεί να δει ως βέλτιστη πολιτική τη δημιουργία ελεγχόμενου πληθωρισμού», ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχουν κάποιες συμφωνίες που διέπουν την κατεύθυνση αυτή, από την άλλη όμως πλευρά το αποτέλεσμα θα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας». Ολοκληρώνοντας την συζήτηση για το θέμα της πρόκλησης πληθωρισμού, ο κ. Κολλίντζας τόνισε ότι σίγουρα δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις για το αν θα υπάρξει πληθωρισμός ή όχι, ωστόσο ανέφερε ότι αυτό που δεν μπορούμε να διορθώσουμε με τον πληθωρισμό είναι τα δάνεια και τα ομόλογα με σταθερό επιτόκιο. Στην συνέχεια, σε ό,τι αφορά στο θέμα της επίδρασης των αποφάσεων που έλαβαν κατά την διάρκεια της συνάντησης της G11 στο Λονδίνο, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην αγορά όσο και σε θεσμικό επίπεδο, ενώ τόνισαν πως απόρροια των αποφάσεων αυτών ήταν και η μεταφορά αισιοδοξίας στην αγορά. Από την πλευρά του, ο κ. Τραυλός, ο οποίος εκτός από βασικός ομιλητής,  συμμετείχε και στο πάνελ Ι, έδωσε για μια ακόμα φορά έμφαση στην ολοκλήρωση σημαντικών και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, ενώ συγχρόνως τόνισε ότι θα πρέπει να καταργηθούν κάποιες μονοπωλιακές καταστάσεις, να πάψει ο κρατισμός, να υπάρξει διαφάνεια με ταυτόχρονη μείωση της διαφθοράς. Συγκεκριμένα, ο κ. Τραυλός είπε πως «αν αυτά που συζητάμε τώρα δεν αλλάξουν, θα συζητάμε πάλι τα ίδια μετά από 20 χρόνια». Κατά την ολοκλήρωση του πρώτου πάνελ οι ομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να αναπτυχθεί η οικονομία θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις αυστηρώς υπερβολικές ρυθμίσεις, να υπάρξει καινοτομία και να δοθεί προσοχή επίσης στις ρηξικέλευθες αποφάσεις ενώ εστιάζοντας στην Ελλάδα οι ομιλητές τόνισαν ότι άμεσης προτεραιότητας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Ο κ. Δημήτρης Στρατικόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Head of M&A, Central & Eastern Europe, Deutsche Bank, αναφέρθηκε στις επιπλοκές που η χρηματοοικονομική κρίση προκάλεσε τόσο στο παγκόσμιο όσο και στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, καθώς και στις επιπτώσεις που υπήρξαν στις κεφαλαιαγορές και συγκεκριμένα στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Ακολούθως, ο κ. Αντώνης Καμινάρης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΔΣ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπογράμμισε τον κίνδυνο διάρρηξης του κοινωνικού ιστού, ως επακόλουθο της κρίσης, ενώ τόνισε την υποχρέωση των τραπεζών να υιοθετήσουν ένα νέο, πλέον εκλογικευμένο μοντέλο ανάπτυξης. Ο κ. Καμινάρης κατά την διάρκεια της ομιλίας του χαιρέτισε την κίνηση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έδρασε έγκαιρα με το πακέτο των 28 δισ ευρώ και κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «φιλοδοξεί να γίνει η εναλλακτική τράπεζα εδραιώνοντας το μέλλον τόσο για τους μετόχους όσο και τους πελάτες της».
Το δεύτερο πάνελ, που εστίασε στο νέο ρόλο του κράτους ως καταλύτη εξελίξεων, συζήτησε τις τάσεις που επικρατούν και οδηγούν στην διαμόρφωση ενός πολύ διαφορετικού ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο μπορεί να έχει ως επακόλουθο τη σχετική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, πλην όμως θα συμβάλει στην εμπέδωση πολύ μεγαλύτερης σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στο πάνελ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Φοίβο Καρζή, συμμετείχαν οι κκ: Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Διευθυντής Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικάνικου Κολεγίου Ελλάδος, Μιχάλης Μουσουράκης, Group Chief Economist, Alpha Bank, Πλάτων Μονοκρούσος, Επί κεφαλής Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης, EFG Eurobank Ergasias, και Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Κατά την διάρκεια εκτεταμένης ανταλλαγής  απόψεων, ο κ. Μουσουράκης υπογράμμισε ότι αυτό που θα προκύψει από την κρίση που διανύουμε είναι ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα έχει σειρά επιπτώσεων στην οικονομία, με κύρια επίπτωση τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ώστε να επιτευχθεί η οικονομική σταθερότητα. Από μέρους του, ο κ. Μονοκρούσος, ομιλητής του ιδίου πάνελ, αναφέρθηκε στο μείζον δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, πρόβλημα πρωτεύουσας σημασίας, ωστόσο οι απόψεις συνέκλιναν όταν όλοι οι προσκεκλημένοι του πάνελ τόνισαν ότι σε περιόδους ύφεσης μια χώρα δεν ενδείκνυται να παίρνει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ωστόσο, αναφερόμενοι στην Ελλάδα και πάλι, όλοι συμφώνησαν ότι δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια. Στο μεταξύ, ο κ. Ανδριανόπουλος περιγράφοντας το νέο μοντέλο ανάπτυξης τόνισε ότι το κράτος είναι αυτό που δημιουργεί την κρίση, περιγράφοντας τον οικονομικό μηχανισμό στην Ελλάδα ως διεφθαρμένο και πλήρως ανίκανο να βγάλει την οικονομία από την κρίση. Παράλληλα και δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο κ. Ανδριανόπουλος σημείωσε ότι η κρίση στην χώρα μας δεν έχει τα ίδια αίτια. Ανέφερε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ο δανεισμός, πρόβλημα που το ίδιο το κράτος δημιούργησε. Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδριανόπουλος είπε, «το κράτος μοίραζε λεφτά για να παίρνει ψήφους». Ο κ. Ανδριανόπουλος τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου. Ο κ. Μωραϊτάκης, εν συνεχεία, σημείωσε ότι «το κράτος έχει έλλειψη τεχνοκρατικών γνώσεων», κατά συνέπεια «δεν έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί». Υποστηρίζοντας τη θέση του στην διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μωραϊτάκης τόνισε ότι για την επίλυση σοβαρών θεμάτων, ο εκάστοτε υπουργός συνδιαλέγεται με τους συμβούλους του και με τα κόμματα και οι αποφάσεις τους αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από προϊόντα άγνοιας, ενώ για παράδειγμα το δημόσιο θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τις τράπεζες. Σχετικά με το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο ίδιος ομιλητής τόνισε ότι «θα πρέπει να γίνουν οι προϋπολογισμοί από μηδενική βάση». Συγχρόνως, ο κ. Μωραϊτάκης έδωσε έμφαση στη λήψη μέτρων ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα και οι εξαγγελίες από την παρούσα κυβέρνηση δεν τέθηκαν ποτέ σε εφαρμογή».


ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
Ο επόμενος βασικός ομιλητής, κ. Luigi Rizzo, Managing Director, Financial Institutions Group, Goldman Sachs, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις ανάκαμψης των χρηματαγορών, οι οποίες –κατά την εκτίμησή του- είναι: η επιτευχθείσα ενσωμάτωση του συστημικού κινδύνου στις τρέχουσες τιμές, η απορρόφηση του πιστωτικού κινδύνου από τις ισχυρότερες εκ των τραπεζών και η συντηρητική ανάληψη κινδύνου σε συνδυασμό με την προσεκτική παρακολούθηση των πιστωτικών κύκλων εκ μέρους των επενδυτών.
Στο τρίτο πάνελ, η θεματική προσοχή εστίασε στη νομισματική πολιτική, ενώ συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου. Οι ομιλητές, κκ. Χαράλαμπος Κύρκος, Partner / Leader, FSI Central and Southeast Europe, Ernst & Young Hellas, Δημήτρης Παρασκευάς, Διευθύνων Εταίρος, Δικηγορικό Γραφείο «Ηλία Παρασκευά 1933», Γεώργιος Σιδέρης, Country Manager, Greece, MasterCard Europe, και Luigi Rizzo, τόνισαν την ανάγκη νοικοκυρέματος και μεταρυθμίσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην αγορά, η οποία οφείλει να προστατεύσει αποτελεσματικά τον εαυτό της και τους επενδυτές, αφού φαινόμενα απληστίας ή άλλες στρεβλώσεις πάντα θα είναι πιθανό ότι θα προκύπτουν στις αγορές. Ο κ. Rizzo τόνισε το ρόλο των εποπτικών αρχών, υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα θα αργήσει να επανέλθει, ωστόσο οι ομιλητές συμφώνησαν ότι για να υπάρξει εμπιστοσύνη θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια. Ο κ. Παρασκευάς στην διάρκεια του τρίτου πάνελ τόνισε ότι για να προβλέψουμε το μέλλον θα πρέπει πρώτα να καταφέρουμε να αναλύσουμε το παρόν. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναλύσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν στο σημείο αυτό, σημειώνοντας ότι, αν οι εποπτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργήσουν σωστά και με περισσότερες αρμοδιότητες, «η απληστία θα συνεχίσει να υπάρχει και θα συνεχίζονται να γίνονται λάθη στο ίδιο βαθμό». Την φορολογική ταυτότητα (σε μορφή «έξυπνης κάρτας») ως μέσου αύξησης των δημόσιων εσόδων τόνισε ο κ. Σιδέρης, λέγοντας ότι μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι χώρες που έχουν αυξημένα έσοδα, καταφέρνουν να βγαίνουν από την κρίση σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με χώρες με μειωμένα έξοδα, ενώ ανάμεσα στα παραδείγματα που έδωσε για να υποστηρίξει την θέση αυτή ήταν η κατά 100% αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, που μπορεί να προκύψει από την χρήση της φορολογικής κάρτας.
Ο βασικός ομιλητής κ. William Nourse, Managing Director, Financial Institutions Group, Deutsche Bank, είπε ότι θεωρεί σκόπιμο να υποστηριχθούν από οργανισμούς του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος οι ελληνικές και άλλες τράπεζες που αναπτύσσουν δραστηριότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ειδικές συνθήκες που η κρίση προκάλεσε στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ έθεσε ως βασικούς παράγοντες τη διάρκεια και το βάθος αυτής της κρίσης, στοιχεία τα οποία -σύμφωνα με την άποψή του- δεν γνωρίζουμε ακόμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Nourse, «αυτό αποτελεί και μία ευκαιρία».
Ο τελευταίος βασικός ομιλητής, Δρ. Νικόλαος Γεωργικόπουλος, Ερευνητής Χρηματοοικονομικών ΚΕΠΕ, Επιστημονικός Συνεργάτης Institute for Financial Engineering - Imperial College, London, αναφέρθηκε κυρίως στις προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας που οι ελληνικές εμπορικές οφείλουν να εξασφαλίσουν, καθώς και σε μέτρα που η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να εφαρμόσει προς αυτήν την κατεύθυνση. «Όταν η πρόβλεψη κινδύνου δεν είναι δυνατή, οφείλει κανείς να είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο δυνατό σενάριο». Δίνοντας έμφαση στην Ελλάδα, τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι υγιές, ενώ διαθέτει «τα καλύτερα πιστωτικά κεφάλαια». Παράλληλα, στην ομιλία του σημείωσε την ανάγκη υποχρεωτικής καθιέρωσης stress test για τα ελληνικά προϊόντα.
Στο τέταρτο πάνελ, με το οποίο ολοκληρώθηκε το συνέδριο, με συντονιστή τον κ Κωνσταντίνο Ουζούνη, συμμετείχαν οι κκ. Νικόλαος Γεωργικόπουλος, Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος, Τράπεζα Πειραιώς, Θέμος Φιωτάκης, Senior Global Markets Economist and Emerging Markets Strategist, Goldman Sachs, και William Nourse, αναφέρθηκαν στις αναπτυξιακές προοπτικές που υφίστανται -παρά την κρίση- στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο των αλλαγών που η τρέχουσα συγκυρία θα φέρει, οι ομιλητές εξέφρασαν την άποψη ότι μεγάλες ξένες τράπεζες θα εξαγοράσουν μερίδια που εγχώριοι επενδυτές κατέχουν σε τράπεζες της Βαλκανικής. Ο κ. Μάνος, αναφερόμενος στις τράπεζες, είπε ότι «έχουμε ρευστότητα και μπορούμε να αποπληρώσουμε την κυβέρνηση», ωστόσο κατά την άποψή του τα προβλήματα στην Ανατολική Ευρώπη δεν έχουν κλείσει. Ο κ. Nourse τόνισε ότι τα κεφάλαια έχουν σχέση με την προστασία του καταθέτη. Ο κ. Φιωτάκης υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη στο σύστημα εξαρτάται από το ίδιο το σύστημα, ενώ έδωσε έμφαση στο μηχανισμό εξισορρόπησης κινδύνων από την αγορά, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «οι αγορές θα αξιολογήσουν τον κίνδυνο και θα επενδύσουν και πάλι κεφάλαια». Υπενθύμισε δε ότι όλοι μας είμαστε μέρος ενός παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος, γι’ αυτό οι αλληλεπιδράσεις είναι εμφανείς. Κατά το τέλος της συζήτησης, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι τα σημάδια ανάκαμψης θα γίνουν ορατά μέσα στο 2010,
Χορηγοί του Banking MoneyConference 2009 ήταν οι: Tαχυδρομικό Ταμιευτήριο, Audio Visual, Entersoft, Vardas, Palladian, Polyeco, MasterCard, Cisco και Ασπίς Πρόνοια.ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ CLIMATE PARTNER
ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Η διοργανώτρια εταιρία, Ethos Media, υπολόγισε - με τη συνεργασία της Global Challenges / Climate Partner - και αντιστάθμισε εθελοντικώς τους σχετικούς με την υπερθέρμανση του πλανήτη ρύπους, που αναπόφευκτα εκλύθηκαν από όλες τις συναφείς με το συνέδριο εργασίες.


Το Banking Money Conference 2009 ήταν μία πιστοποιημένη κλιματικά ουδέτερη εκδήλωση, όπως είναι όλα τα συνέδρια που διοργανώνει η Ethos Media SA καθώς και τα περιοδικά τα οποία εκδίδει.
Η διοίκηση της Ethos Media SA, που είναι ευαισθητοποιημένη στον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών, ανέθεσε στους εξειδικευμένους συμβούλους  Global Challenges / Climate Partner τη μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος Banking Money Conference 2009 και στη συνέχεια την αντιστάθμιση των αναπόφευκτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υποστηρίζοντας οικονομικά σε εθελοντική βάση ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα, χωρίς να υπάρχει καμία προς τούτο υποχρέωση ή απαίτηση. Το εν λόγω έργο έχει λάβει την πιστοποίηση από τον οργανισμό Gold Standard ως ένα υψηλής αξιοπιστίας κι απόδοσης έργο προστασίας του κλίματος.
Η ανάληψη εκ μέρους της Ethos Media SA της εθελοντικής πρωτοβουλίας υπολογισμού κι αντιστάθμισης των αναπόφευκτων εκπομπών, εντάσσεται σε μία σειρά ενεργειών της εταιρείας που ως στόχο έχουν αφ' ενός να μειώσουν την περιβαλλοντική επίπτωση της εταιρικής δραστηριότητας και αφ' ετέρου να διευρύνουν την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού σε σχέση με τα παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ο ακριβής τρόπος και ο μηχανισμός με τον οποίο επιτυγχάνεται η κλιματική ουδετερότητα (υπολογισμός των ρύπων της εκδήλωσης κ.λπ.) προκύπτει από έκθεση / μελέτη της Global Challenges / Climate Partner, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στη συνέχεια.


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως δεν μπορούμε να σταματήσουμε εντελώς αυτήν την υπερθέρμανση γι’ αυτό και πρέπει να δημιουργήσουμε μηχανισμούς για την ήπια προσαρμογή μας στις κλιματικές αλλαγές. Για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Διακυβερνητική Ομάδα για τις Κλιματικές Μεταβολές (International Panel for Climate Change -IPCC)  προτείνει τη μείωση των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδα προ βιομηχανικής επανάστασης.
Η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου είναι ένα σημαντικό μέτρο που μειώνει τις ανθρωπογενείς εκπομπές δίνοντας εμπορικά κίνητρα για την προστασία του πλανήτη στους διάφορους ενδιαφερόμενους.
Η προστασία του πλανήτη προϋποθέτει τη μείωση των παγκοσμίων επιπέδων αερίων του θερμοκηπίου. Γι’ αυτόν το λόγο έχει δημιουργηθεί μια καινούργια αγορά για τα δικαιώματα των αερίων του θερμοκηπίου που έχει θέσει ένα ανώτατο όριο στις επιτρεπόμενες εκπομπές, το λεγόμενο «cap and trade». Οι παγκόσμιες εκπομπές είναι χωρισμένες μεταξύ των ενδιαφερόμενων στην αγορά και κάθε ενδιαφερόμενος παίρνει ένα πιστοποιητικό από έναν διαμεσολαβητικό φορέα. Τα πιστοποιητικά τους επιτρέπουν να εκπέμπουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό μέσα σ’ ένα προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο. Αυτοί που εκπέμπουν λιγότερα αέρια απ’ όσα έχουν αγοράσει μπορούν να πουλήσουν το πλεόνασμα στην αγορά. Αυτοί που εκπέμπουν πιο πολύ από το πιστοποιητικό τους μπορούν να αγοράσουν το πλεόνασμα.
Βασική αρχή του συστήματος είναι πως ο τόπος απ’ όπου εκπέμπονται τα αέρια του θερμοκηπίου δεν παίζει σημαντικό ρόλο για το παγκόσμιο κλίμα, επειδή μέσω των ρευμάτων του αέρα μεταφέρονται και απλώνονται σε όλο τον πλανήτη. Συνεπώς, οι εκπομπές μπορούν να αποφευχθούν εκεί που το κόστος αποφυγής είναι χαμηλότερο. Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αέριων του θερμοκηπίου.
· H παγκόσμια εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αέριων του θερμοκηπίου κατά το πρωτόκολλο του Κιότο που χρησιμοποιεί «ευέλικτους μηχανισμούς» όπως ο Μηχανισμός Καθαρής Ανάπτυξης (Clean Development Mechanism- CDM) και Κοινής Εφαρμογής (Joint Implementation- JI)
· Το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αέριων του θερμοκηπίου για να επιτευχθούν οι στόχοι που αναφέρονται στο πρωτόκολλο του Κιότο για συγκεκριμένες βιομηχανίες.
· Η εθελουσία  εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αέριων του θερμοκηπίου από ιδιώτες και εταιρίες.
Τα πιο σημαντικά πιστοποιητικά εμπορίας δικαιωμάτων σε σχέση με τον δεσμευτικό μηχανισμό του Κιότο είναι τα European Allowances (EUA) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Certified Emissions Reductions (CERs) και Emission Reduction Units (ERU) σε παγκόσμιο επίπεδο που είναι συνδεδεμένα με τους «ευέλικτους μηχανισμούς», Καθαρής Ανάπτυξης και Κοινής Εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο. 


ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ
Εταιρίες και νοικοκυριά που δεν δεσμεύονται από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αέριων του θερμοκηπίου μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία του κλίματος είτε αγοράζοντας είτε αποσύροντας πιστοποιητικά από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αέριων του θερμοκηπίου. Συνεπώς, η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που αγοράστηκε δεν θα χρησιμοποιηθεί από την βιομηχανία και αυτές οι εκπομπές δεν θα εκλυθούν.


Η βασική ιδέα της κλιματικής ουδετερότητας είναι απλή, τα αέρια του θερμοκηπίου είναι μια παγκόσμια απειλή άσχετα με το μέρος στο οποίο εκπέμπονται. Για το κλιματικό σύστημα δεν έχει καμία διαφορά πού στον κόσμο εκπέμπονται ή αποφεύγονται οι εκπομπές αερίων. Συνεπώς, μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις αναπόφευκτές εκπομπές στο μέρος Α μέσω έργων και προσπαθειών που αποφεύγουν ή μειώνουν αυτές τις εκπομπές στο μέρος Β. Οι κλιματικά ουδέτερες δραστηριότητες εφαρμόζονται μέσω της αγοράς ή απόσυρσης πιστοποιητικών μείωσης εκπομπών που προέρχονται από πιστοποιημένα έργα για την προστασία του κλίματος.
Η εταιρεία Climate Partner καθιέρωσε ένα λογότυπο για την πιστοποίηση των κλιματικά ουδέτερων δραστηριοτήτων. Το λογότυπο αυτό προστατεύεται από παγκόσμια πνευματικά δικαιώματα και χρησιμοποιείται μόνο όταν οι αναπόφευκτες εκπομπές από μια δραστηριότητα έχουν αντισταθμιστεί με επενδύσεις σε έργα που έχουν υψηλά οικολογικά οφέλη.


ΠΩΣ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Η κλιματική ουδετερότητα μιας εκδήλωσης σημαίνει ότι όλες οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκλήθηκαν από την εκδήλωση, όπως οι μεταφορές των παρευρισκομένων και των εργαζομένων, η κατανάλωση ενέργειας στο χώρο της εκδήλωσης, η τροφοδοσία κ.τ.λ. υπολογίζονται και αντισταθμίζονται με την οικονομική υποστήριξη σε πιστοποιημένα έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και συνεπώς το κλίμα.
Οι πηγές εκπομπών χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες.
§ πηγές πρωταρχικής σημασίας
§ ουσιαστικές πηγές εκπομπών
§ πηγές δευτερεύουσας σημασίας
§ αμελητέες πηγές εκπομπών


ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ
Όσον αφορά την εκδήλωση οι πηγές πρωταρχικής σημασίας είναι οι μεταφορές των εργαζομένων και παρευρισκομένων και η κατανάλωση ενέργειας. Οι τέσσερις ομιλητές που ήρθαν από το Λονδίνο με τις πτήσεις τους και η διήμερη διαμονή τους σε ξενοδοχείο της Αθήνας προκάλεσαν 11.275,00 kg. Συμμετείχαν 200 άτομα που ήρθαν από την Αθήνα με αυτοκίνητο και διάνυσαν μια απόσταση, κατά μέσο όρο, 30 χλμ. Σε σύνολο οι μεταφορές των συμμετεχόντων προκάλεσαν 1450,30 kg CO2. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε τόπο χωρίς φυσικό φως και γι’ αυτό η κατανάλωση ενέργειας ήταν σχετικά μεγάλη και προκάλεσε 3.100 kg CO2.


ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
Οι ουσιαστικές πηγές εκπομπών στο συνέδριο ήταν η τροφοδοσία, το χαρτί και τα έντυπα υλικά και η μεταφορά του εξοπλισμού. Στη διάρκεια του συνεδρίου η τροφοδοσία συμπεριλάμβανε τρία διαλείμματα, δύο για καφέ και ένα για μεσημεριανό για κάθε συμμετέχοντα. Η τροφοδοσία, που υπολογίστηκε για 150 άτομα προκάλεσε 855,70 kg CO2. Οι εκπομπές που προκλήθηκαν από το βιβλίο του συνεδρίου που είχε 80 σελίδες και βάρος ανά σελίδα 0,115 kg και από τα 200 αντίτυπα των κλιματικά ουδέτερων πιστοποιητικών με βάρος ανά σελίδα 0,150 kg ήταν 400,60 kg CO2.


ΠΗΓΕΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑΣ Ή ΑΜΕΛΗΤΕΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ
Οι πηγές εκπομπών δευτερεύουσας ή αμελητέας σημασίας εξετάζονται αναφορικά με την σχετικότητα τους και ακριβής υπολογισμός γίνεται μόνο σε περιπτώσεις όπου αυτό είναι εφικτό αλλά και οικονομικά συμφέρον. Αν δεν είναι οικονομικά συμφέρον, τότε οι πηγές εκπομπών δευτερεύουσας σημασίας λαμβάνονται υπόψη στο επιπλέον πλεόνασμα της «παράπλευρης ασφάλειας», που στον πίνακα και το σχήμα ορίζεται ως διάφορα.
Συνήθως κυμαίνεται από 10% το χαμηλότερο ποσοστό μέχρι και 35%. Σ’ αυτήν την περίπτωση η «παράπλευρη ασφάλεια» είναι 15% λόγω της δομής των πηγών εκπομπής και της ακρίβειας των διαθέσιμων δεδομένων.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...ΥΦΕΣΗ: ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ... ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2009
ΑΡΘΡΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ... ΧΑΜΟΓΕΛΑ
BANKING MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY: ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site