Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2009 - Τεύχος 354                              

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ...


Από πανελλαδική έρευνα της Stat Bank προκύπτει ότι οι συνολικές πωλήσεις των 70 μεγαλύτερων εμπορικών επιχειρήσεων πετρελαιοειδών της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 21,4%, ενώ η συνολική κερδοφορία τους υπέστη «καθίζηση», αφού υποχώρησε κατά 69%.

από τον Παναγιώτη Φρεντζά


Σημαντικές εξελίξεις διεθνούς και ελληνικού ενδιαφέροντος προέκυψαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο πεδίο της Ενέργειας. Στα μέσα Ιουλίου υπεγράφη στην Τουρκία η συμφωνία κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, με τον οποίο το καύσιμο θα μεταφέρεται από την κεντρική Ασία στην Ευρώπη -μέσω Τουρκίας- χωρίς τη μεσολάβηση της Ρωσίας και την ενεργειακή εξάρτηση της Δύσης από αυτήν. Η Ρωσία, πάντως, έχει συνάψει συμφωνίες με παραγωγούς χώρες της περιοχής, αλλά προσεγγίζει και χώρες διέλευσης του συγκεκριμένου ή άλλων αγωγών (της Ελλάδας και της Τουρκίας περιλαμβανομένων) προτείνοντάς τους συμμετοχή στον αγωγό South Stream, με σκοπό την υπονόμευση του Nabucco.
Άλλη «ηχηρή» εξέλιξη είναι η δρομολογηθείσα διπλή αποχώρηση από την Ελλάδα των δύο πολυεθνικών των πετρελαιοειδών BP και Shell, για λόγους οι οποίοι δεν έχουν πλήρως αναφερθεί από τις δύο εταιρίες, αφήνοντας έτσι χώρο για διάφορες ερμηνείες και εικασίες. Η συμπίεση των περιθωρίων κερδοφορίας από τη διανομή, δεδομένης της μη ύπαρξης πλήρους κάθετης δομής (διυλιστηρίων), αναφέρεται ως ένας από τους λόγους. Το ρευστό και αβέβαιο θεσμικό, εποπτικό και φορολογικό περιβάλλον της Ελλάδας, όμως, σε συνδυασμό με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε στις δύο εταιρίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, φαίνεται να αποτελούν επί πλέον λόγους, που ώθησαν τις πολυεθνικές να αποχωρήσουν σταδιακά από την (λιανική) αγορά της χώρας μας. Έτσι, οι δύο μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι του χώρου (ο ένας που ήδη εξαγόρασε τις δραστηριότητες της BP και ο άλλος που θεωρείται πως βρίσκεται κοντά στην απόκτηση των αντίστοιχων της Shell), οι οποίοι διαθέτουν και διυλιστήρια και δίκτυα πρατηρίων, θα κυριαρχήσουν σε μια αμιγώς ελληνική αγορά, όπως αυτή διαμορφώνεται πλέον.
Η Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ ήρθε σε συμφωνία στις 26 Ιουνίου, με τη ΒΡ για τη μεταβίβαση των εμπορικών δραστηριοτήτων της τελευταίας στην Ελλάδα εκτός αυτών που αφορούν στα καύσιμα αεροπορίας, στα λιπαντικά και στον τομέα ηλιακής ενέργειας. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών, αφορά δίκτυο περίπου 1.200 πρατηρίων καυσίμων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 170.000 κ.μ. ανά την Ελλάδα, καθώς και τον τομέα εμπορικών και βιομηχανικών πελατών. Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 359 εκατ. ευρώ, που συμπεριλαμβάνει και την ανάληψη καθαρού δανεισμού και άλλων υποχρεώσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Στον απόηχο αυτής της συμφωνίας, η οποία οδηγεί στην δημιουργία ενός σχήματος που κατέχει άνω του 30% της αγοράς καυσίμων με βάση τα μεγέθη του 2008, σχετικά άμεσες θα είναι οι εξελίξεις και με την Shell, αφού στις 10 Ιουλίου εξέπνευσε και η κατά παράταση προθεσμία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους. Από πληροφορίες, θεωρείται δεδομένο ότι φάκελος κατατέθηκε από την Avin του ομίλου Μότορ Όιλ, από την ισραηλινή Delek του Εβραίου μεγιστάνα Γιτζάκ Τσούβα, όσο και από ρωσική εταιρεία, μία εκ των Lukoil, Roshneft ή Gazpromneft.


ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Οι συνολικές πωλήσεις των 70 μεγαλύτερων εμπορικών επιχειρήσεων πετρελαιοειδών  αυξήθηκαν κατά 21,4% ενώ η συνολική κερδοφορία τους παρουσίασε πραγματική καθίζηση, αφού αυτή ήταν μειωμένη κατά 69%. Αυτό προκύπτει από πανελλαδική έρευνα της Stat Bank σύμφωνα με την οποία οι συνολικές πωλήσεις των 70 επιχειρήσεων (με συγκρίσιμα στοιχεία που δημοσίευσαν τους ισολογισμούς τους ως τις 7 Ιουλίου 2009)  αυξήθηκαν από 11,7 δισ. ευρώ το 2007 σε 14,2 δισ. ευρώ το 2008. Αντιστοίχως, τα συνολικά τους κέρδη μειώθηκαν από 122,1 εκατ. ευρώ το 2007 σε 37,9 εκατ. ευρώ το 2008. Πρακτικά, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών μείωσαν περαιτέρω το μέσο περιθώριο καθαρού  κέρδους των από 1,05% το 2007 σε 0,27% το 2008.
Η κάθετη πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των όρων πληρωμής (πιστωτικά όρια και χρονικό όριο αποπληρωμής) από τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Μότορ Όιλ έχει οδηγήσει σε ραγδαίες αλλαγές στην εγχώρια αγορά καυσίμων. Μετά το κλείσιμο της El Petrol και την οικονομική δυσπραγία της Sunoil και της Dracoil τουλάχιστον τρεις ακόμη εταιρίες ακολουθούν έντονα αρνητική πορεία στην αγορά.
Καθοριστική ωστόσο για το νέο τοπίο που δημιουργείται στην εγχώρια αγορά καυσίμων είναι η πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς του δικτύου πρατηρίων της BP από τα Ελληνικά Πετρέλαια και η αναμενόμενη πώληση του δικτύου της Shell. Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την ανακατανομή των συσχετισμών στην αγορά καυσίμων, αφού οι επιτελείς της Shell αναμένεται να επιλέξουν όχι μόνον τον έναν από τους διεκδικητές του εμπορικού της δικτύου στην Ελλάδα αλλά (ενδεχομένως) και τον τρόπο λειτουργίας του, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να επιλεγεί και άλλο μοντέλο συνεργασίας. Η σταδιακή αποχώρηση των πολυεθνικών δημιουργεί αναμφίβολα αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, ενώ δεν αποκλείει την ενίσχυση μονοπωλιακών καταστάσεων στην εγχώρια αγορά.


ΜΕΓΕΘΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ
Στη πρώτη θέση από άποψη τζίρου βρέθηκε η ΕΚΟ (ανήκει στον όμιλο των ΕΛΠΕ) η οποία μετά από αύξηση 14,8% πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 2,28 δισ. ευρώ. Η εταιρία ωστόσο εμφάνισε κάθετη μείωση κερδών  88% που τα οδήγησε στο επίπεδο των 2,3 εκατ. ευρώ. Στα θετικά ωστόσο είναι η σημαντική μείωση κατά 15,6% των συνολικών της υποχρεώσεων. Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, πέραν του δικτύου της ΕΚΟ και της BP, θα επιχειρήσει να τονώσει τη θέση του στην αγορά μέσω του ελέγχου των θαλάσσιων διαδρομών κίνησης των καυσίμων. Προσφάτως η ΕΚΟ αγόρασε από την Aegean Marine Petroleum δύο διπύθμενα πλοία μεταφοράς καυσίμων προς τα νησιά του Αιγαίου. Σε αυτά προστέθηκαν άλλα τρία διπύθμενα πλοία που τα ΕΛΠΕ αγόρασαν από τη Βουλγαρία και τα οποία θα εξυπηρετήσουν την διακίνηση καυσίμων προς τα νησιά και προς τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ σε διάφορες βαλκανικές χώρες.
Η καθετοποίηση και ενοποίηση των λειτουργιών των δύο μεγάλων πετρελαϊκών συγκροτημάτων της χώρας αναμένεται πάντως να είναι το επόμενο βήμα για τις διοικήσεις των ομίλων. Στα πλαίσια αυτά εξετάζεται το ενδεχόμενο απορρόφησης της εταιρίας εμπορίας από τον όμιλο των ΕΛΠΕ.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Shell, η οποία όμως εμφάνισε σημαντικές ζημιές – πάνω από 14 εκατ. ευρώ - έναντι πολύ υψηλών κερδών το 2007.
Στην τρίτη θέση από άποψη τζίρου βρέθηκε η BP η οποία εμφάνισε αύξηση κύκλου εργασιών 11% για να φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά από 47,3 εκατ. ευρώ που ήταν τα κέρδη της εταιρίας το 2007 έπεσαν στα 14,8 εκατ. ευρώ.
Η  Jetoil με τα 620 πρατήριά της  αύξησε τις πωλήσεις κατά 36% και τα καθαρά της κέρδη από 4 εκατ. ευρώ το 2007 σε 5,7 εκατ. ευρώ το 2008. Στόχος της διοίκησης της εταιρίας είναι η υλοποίηση του προγράμματος της νέας εταιρικής εικόνας στα πρατήρια και η απόκτηση σοβαρότερων μονάδων με υψηλότερες καταναλώσεις. Η Jetoil απέκτησε ήδη 6 κεντρικές μονάδες της El Petrol και 70 της  Dracoil. Ο όμιλος της Jetoil διαθέτει σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας 210 χιλ. κυβικών μέτρων και αξίας 120 εκατ. ευρώ, εγκαταστάσεις στο Δυρράχιο της Αλβανίας δυναμικότητας 15 χιλ. κυβικών, στο Κόσσοβο δυναμικότητας 17 χιλ. κυβικών ενώ πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές στη Βουλγαρία. Στα άμεσα σχέδια των κκ. Κυριάκου και Νίκου Μαμιδάκη που διευθύνουν την Jetoil είναι η δημιουργία  ως το 2010 εγκατάστασης δυναμικότητας 40 χιλ. κυβικών στη Κρήτη και εγκατάστασης στη Σερβία. Μεγάλο μερίδιο αγοράς κατέχει η Jetoil στα ναυτιλιακά καύσιμα όπου διαθέτει ιδιόκτητο στόλο 5 δεξαμενοπλοίων διπλού τοιχώματος και δύο RR για εφοδιασμό νησιών.
Η Aegean Oil, που διευθύνεται από τους αδελφούς Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη  βρέθηκε στην 5η θέση από άποψη τζίρου (περίπου 1,1 δισ. ευρώ) ενώ αύξησε την κερδοφορία της κατά 5,2%.
Ιδιαίτερα θετική εμφανίζεται η πορεία της Avin που ανήκει στον όμιλο της Μότορ Όϊλ. Η εν λόγω εταιρία αύξησε τη κερδοφορία της κατά 156% ενώ αποτελεί έναν από τους σοβαρούς διεκδικητές για την υπογραφή συμφωνίας με τη Shell. Η πιθανή απόκτηση του δικτύου της Shell θα μετατρέψει τη συγκεκριμένη εταιρία στον δεύτερο σημαντικότερο παίκτη της αγοράς.
Οι εταιρίες Elin Oil και Revoil βρέθηκαν στις αμέσως επόμενες θέσεις του καταλόγου των εταιριών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Η μεν Elin εμφάνισε θεαματική αύξηση κερδών ενώ η Revoil συμφερόντων Ευάγγελου και Γεωργίου Ρούσσου παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα κερδοφορίας.
Η ΕΤΕΚΑ, που διευθύνεται από τον κ. Γεώργιο Σπανό και η οποία εμφάνισε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην αγορά βενζινών τόσο κατά το 2008 όσο και το 2009, συνεχίζει αθόρυβα να συγκεντρώνει πρατήρια με μεγάλες καταναλώσεις. Συγκεκριμένα, η  διοίκηση της ΕΤΕΚΑ απέκτησε έκταση 6 στρεμμάτων  δίπλα στις εγκαταστάσεις της στο Πέραμα Αττικής με σκοπό να υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο δημιουργίας ενός σύγχρονου κέντρου Logistics σε συνολική έκταση 12 στρεμμάτων. Παράλληλα συνεχίζει το πρόγραμμα διεύρυνσης του δικτύου των πρατηρίων της που σήμερα είναι 250 και ως το τέλος του 2010 αναμένεται να φτάσουν τα 300.   Συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΤΕΚΑ αποτελεί το γεγονός ότι το ποσοστό των βενζινών καλύπτει  μεγάλο κομμάτι των συνολικών της πωλήσεών της. Αυτό σημαίνει αφενός ότι η ίδια έχει μεγαλύτερη ρευστότητα και αφετέρου ότι είναι λιγότερο εκτεθειμένη στην επισφάλεια των πωλήσεων μαζούτ και καυσίμων για τη βιομηχανία.


ΑΓΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Μετά την Gazprom, και ο ιταλικός όμιλος Edison δήλωσε ενδιαφέρον για τις διαδικασίες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στην ΔΕΠΑ, προσδιορίζοντας, μάλιστα, δια του διευθύνοντος συμβούλου, U. Quadrino, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Reuters σε 33% το ποσοστό που αναμένεται να πωληθεί από το ελληνικό Δημόσιο.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Φεβρουάριο 2009 μειώθηκε σημαντικά τόσο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ( -15,8%) όσο και με τον Φεβρουάριο 2008 (-4,6%). Την μεγαλύτερη μείωση στην ζήτηση σημείωσε η Γερμανία, καταναλώνοντας 2,5 Bcm λιγότερα από τον προηγούμενο μήνα. Η Ολλανδία παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή, περιορίζοντάς την κατά 2,2 Bcm σε σχέση με τον Ιανουάριο. Για να καλυφθεί η ζήτηση, λόγω των περιορισμένων εισαγωγών και παραγωγής, χρησιμοποιήθηκαν 10,9 Bcm αποθηκευμένου αερίου, 6,3 Bcm περισσότερα από το αποθηκευμένο αέριο που είχε καταναλωθεί τον Φεβρουάριο 2008.
Η Ελλάδα παρουσίασε σημαντική πτώση τόσο της ζήτησης όσο και των εισαγωγών αερίου. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 36,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα (253 Mcm) από τον Μάιο 2007 (201 Mcm). Οι δε εισαγωγές σχεδόν υποδιπλασιάστηκαν (47,7%) συγκριτικά με τον Φεβρουάριο 2008.
Οι τιμές αερίου στις Ευρωπαϊκές spot αγορές των NBP και Zeebruge τον Ιούνιο κυμάνθηκαν από 9,94 €/MWh έως 11,10 €/MWh και από 10,22 €/MWh έως 11,36 €/MWh αντίστοιχα. Οι τιμές του Henry Hub παρέμειναν στα επίπεδα των 8,60 €/MWh την περίοδο 4 – 12/6 και στην συνέχεια αυξήθηκαν, φτάνοντας τα 10,27 €/MWh στις 18/6.


ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ & ΑΠΕ
* Η ΡΑΕ γνωμοδότησε, υπέρ της χρέωσης και των ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας ηλεκτρισμού με ΥΚΩ (Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας) για την πρόσβασή τους στο δίκτυο της ΔΕΗ. Η σχετική γνωμοδότηση αναμένεται να γίνει δεκτή, έστω και με τροποποιήσεις, από το υπουργείο Ανάπτυξης και φέρνει ανακούφιση στην ΔΕΗ, καθώς οι ΥΚΩ σε ετήσια βάση εκτιμώνται σε 60 εκατ. ευρώ περίπου. Από την άλλη, επιβαρύνονται οι ιδιωτικές εταιρείας εμπορίας ηλεκτρισμού οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι ΥΚΩ προκύπτουν κατά βάση από την ηλεκτροδότηση στα νησιά, στα οποία οι ίδιες δεν μπορούν να πουλήσουν ρεύμα και εξετάζουν τρόπους νομικής αντίδρασης κατά της συγκεκριμένης εξέλιξης, εφ’ όσον αυτή προσλάβει τον χαρακτήρα υπουργικής απόφασης. Απώλειες πελατών η ΔΕΗ έχει μέχρι σήμερα μόνο στην εμπορική χρήση (γενικά τιμολόγια μέσης τάσης), ωστόσο η πρόταση της ΡΑΕ αφορά όλα τα τιμολόγια. Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις έχουν ως εξής:
· Αγροτική χρήση χαμηλής τάσης 4,41 €/Mwh
· Γενική χρήση χαμηλής τάσης 12,80 €/Mwh
· Βιομηχανική χρήση χαμηλής τάσης 12,08 €/Mwh
· Χρήση για φωτισμό οδών και πλατειών χαμηλής τάσης 8,47 €/Mwh
· Αγροτική χρήση μέσης τάσης 3,80 €/Mwh
· Γενική χρήση μέσης τάσης 9,64 €/Mwh
· Βιομηχανική χρήση μέσης τάσης 7,75 €/Mwh
· Υψηλή τάση 6,29 €/Mwh
· Κατανάλωση αυτοπαραγωγής 6,29 €/Mwh
* Σε συνέχεια της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και GDF SUEZ στις 11 Δεκεμβρίου 2008 για συμμετοχή κάθε Ομίλου με ποσοστό 50% σε δύο ενεργειακές μονάδες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Ήρων Ι και Ήρων ΙΙ), ο εισηγμένος όμιλος γνωστοποίησε ότι εξασφαλίστηκαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές και ολοκληρώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες και η GDF SUEZ μετέχει από τις 3 Ιουνίου 2009 στο μετοχικό κεφάλαιο των μονάδων. Η μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου Ήρων Ι ισχύος 150 MW είναι η πρώτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2004. Η μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου Ήρων ΙΙ ισχύος 450 MW βρίσκεται σε φάση κατασκευής από την ΤΕΡΝΑ. και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2010.
* Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με απόφασή της, που ελήφθη στις 29 Μαΐου 2009, επιτρέπει τη δημιουργία λειτουργικά αυτόνομης κοινής επιχείρησης από την Χαλυβουργική (με ποσοστό μετοχών 51%) και την ΔΕΗ ΑΕ (με ποσοστό μετοχών 49%). Η κοινή εταιρεία θα προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, βάσει του κοινού σχεδίου, πρόκειται να κατασκευαστεί σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος άνω των 800 MW, στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα.
* Σε αναβάθμιση της ισχύος από 460 MW σε 840-1.160 MW της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας που σχεδιάζει να κατασκευάσει στο Μαντούδι Εύβοιας και σε αλλαγή καυσίμου από λιθάνθρακα σε φυσικό αέριο προχωρεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία κατέθεσε αντίστοιχη αίτηση στη ΡΑΕ.
* Την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του ΥΠΕΧΩΔΕ έλαβε έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) του Λαυρίου. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την διασύνδεση του ΚΥΤ Λαυρίου με το νέο Υποσταθμό (Υ/Σ) Σύρου μέσω καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος τάσεως 150 kV και μήκους περίπου 100 χλμ. Από τη Σύρο θα γίνεται υποβρύχια σύνδεση με τα νησιά Πάρος, Μύκονος και Τήνος, με τη συνδρομή και της Νάξου στη σύνδεση από Πάρο για Μύκονο. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει ενταχθεί από τον ΔΕΣΜΗΕ στην ΜΑΣΜ (Μελάτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς) της περιόδου 2008-2012 και το κόστος του οποίου η ΔΕΗ εκτιμά στα 350 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες από την Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ θέλουν τον σχετικό διαγωνισμό να ανακοινώνεται το φθινόπωρο, με στόχο να υπάρχει ανάδοχος σε έναν χρόνο από τώρα και να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση έως το τέλος του 2012 ή τις αρχές του 2013.
* Σε συνέχεια της ψήφισης του Ν. 3734/2009 που προέβλεψε τη δημιουργία προγράμματος για την εύκολη, γρήγορη και αποδοτική λειτουργία μικρών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, υπεγράφη από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ενεργοποιεί το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων έως 10 kW σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στο Ηπειρωτικό Σύστημα και στα Διασυνδεδεμένα Νησιά. Στόχος είναι η εκμετάλλευση του ηλιακού δυναμικού της χώρας, η στήριξη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μεγάλης διασποράς των ΦΒΣ, η αντιμετώπιση της αιχμής της ζήτησης ενέργειας που εμφανίζεται το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης χρήσης των κλιματιστικών συστημάτων, η συμμετοχή των πολιτών στην «πράσινη» ανάπτυξη, η ανανέωση του ενδιαφέροντος της αγοράς και η συνδρομή στην επίτευξη του στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας σύμφωνα με την Οδηγία 2001/77/ΕΚ.
* Επίσης, σύμφωνα με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ι. Παπαθανασίου, απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος τα κέρδη που αποκτούν φυσικά πρόσωπα καθώς και επιχειρήσεις υπό οποιαδήποτε νομική μορφή από τη διάθεση στη ΔΕΗ ΑΕ ή άλλον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν από την ένταξή τους στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων ισχύος ως 10 kW.
* Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ι. Μπούγας, υπέγραψε νέα Υπουργική Απόφαση με την οποία απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη χρήση της «αβαθούς» γεωθερμίας στη θέρμανση και ψύξη χώρων, κτηρίων και εγκαταστάσεων, προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και περαιτέρω διείσδυση της πράσινης ενέργειας στην καθημερινότητα των πολιτών. Ειδικότερα με τη νέα Υπουργική Απόφαση:
· Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας εγκατάστασης γεωθερμικού συστήματος θέρμανσης- ψύξης και μειώνεται η γραφειοκρατία με τον περιορισμό των δικαιολογητικών στα απολύτως απαραίτητα και με την υποβολή απλών επικυρωμένων φωτοτυπιών τους.
· Μειώνονται οι υφιστάμενοι περιορισμοί για την εγκατάσταση συστημάτων στους απολύτως αναγκαίους.
· Τυποποιείται και γίνεται ενιαία η άδεια για την εκτέλεση, την εγκατάσταση και τη λειτουργία των συστημάτων, η οποία εκδίδεται από τη Δ/νση Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ενώ τυποποιείται και η υποβαλλόμενη αίτηση – μελέτη.
· Επεκτείνεται η χρήση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης σε αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ επιτρέπεται πλέον η χρήση κλειστών κυκλωμάτων σε περιοχές που απαγορεύονται οι υδρογεωτρήσεις.
· Προβλέπεται η χρήση πιστοποιημένων μηχανημάτων.
* Την έναρξη λειτουργίας και σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ των δύο πρώτων φωτοβολταϊκών της πάρκων ανακοίνωσε η Quest Eνεργειακή ΑΕΒΕ, εταιρεία του ομίλου Infoquest. Η πρώτη εγκατάσταση βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη Πειραιά και λειτουργεί στην οροφή του Κέντρου Διανομής της Info-Quest, ενώ η δεύτερη στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στην οροφή των κτηριακών εγκαταστάσεων της Info-Quest Β. Ελλάδας. Οι δύο εγκαταστάσεις είναι τεχνολογίας κρυσταλλικού πυριτίου, ισχύος 94,5 KW έκαστη και η αναμενόμενη συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας εκτιμάται στις 284.000 KWh.
* Το 1MW ξεπέρασε η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών έργων της Κ&Μ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, καθώς πρόσφατα ολοκλήρωσε: τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 400kW στην Άρτα, τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 140kW στην Μεσσηνία, μία μονάδα 100kW στην Αρκαδία και πέντε μονάδες συνολικής ισχύος 480kW στη Λακωνία. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε στάδιο σύνδεσης τρία ακόμη έργα συνολικής ισχύος 300kW. Σε φάση κατασκευής βρίσκονται τη στιγμή αυτή επιπλέον 7 έργα συνολική ισχύος 220kW ενώ έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβρη να ξεκινήσει η κατασκευή ακόμη 7 έργων συνολικής ισχύος 540kW σε Ήπειρο, Πελοπόννησο και Κρήτη.
* Η εταιρία Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ ολοκλήρωσε την κατασκευή τριών νέων Φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 5, 10 και 20 kW αντίστοιχα. Ο πρώτος σταθμός ισχύος 5 kW εγκαταστάθηκε επί προσόψεως στο κτίριο γραφείων της Τράπεζας Πειραιώς στη Λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα, ο δεύτερος ισχύος 10 kW επί οροφής στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη ΒΙΠΕ Σίνδου στη Θεσσαλονίκη και ο τρίτος ισχύος 20 kW στην οροφή της αποθήκης της Τράπεζας Πειραιώς στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
* Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η συνολική παραγωγή/κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο παρουσίασε αύξηση 8,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μείωση 6,9% σε σχέση με τον Μάιο του 2008. Η κατανάλωση των πελατών υψηλής τάσης ενώ ανέκαμψε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα βρέθηκε στο μείον 23,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Η παραγωγή από φυσικό αέριο μειώθηκε σε σχέση με το 2008 καθώς η μία εκ των δύο ιδιωτικών μονάδων παραμένει εκτός λειτουργίας ενώ το καλό υδραυλικό έτος που διανύουμε (σε σχέση με το κακό 2008) φαίνεται από την αυξημένη συνεισφορά των υδροηλεκτρικών μονάδων στο ισοζύγιο αλλά και από την κατακόρυφη μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται σε άντληση υδάτων στους ταμιευτήρες.
* Η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από τη πΓΔΜ συνεχίστηκε και τον Μάιο, με αποτέλεσμα να εισαχθούν από αυτήν 316 GWh, ποσότητα μεγαλύτερη (για πέμπτο συνεχόμενο μήνα) και από αυτή που εισήχθη από την Βουλγαρία (211 GWh). Τον Απρίλιο συνεχίστηκαν, αν και σε μικρότερη ποσότητα, οι εξαγωγές προς την Ιταλία (127 GWh) καθώς, κατά μέσο όρο, η ΟΤΣ στη γειτονική χώρα ήταν κατά 12 €/MWh μεγαλύτερη.
* Συνεχίζεται η μείωση της παραγωγής από ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Συνολικά τον Μάιο παρήχθησαν 205 GWh από ΑΠΕ, έναντι 230 GWh τον Απρίλιο και 264 GWh τον Μάρτιο. Η ΟΤΣ τον Μάιο βρέθηκε στο επίπεδο των 47 €/MWh, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (επίπεδο 43-45 €/MWh). Έτσι, διατηρήθηκε η διαφορά με την ΟΤΣ στην Ιταλία, όπου τον Μάιο έμεινε σταθερή στα 58,5 €/MWh.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
* Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μαζί σχεδόν με όλα τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, παραπέμπει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας. Πρόκειται για παραπομπή μαζική, τόσο ως προς τις καταγγελλόμενες παραβάσεις όσο και ως προς τον αριθμό των εμπλεκομένων κρατών και ένδειξη τόσο της απόφασης της Επιτροπής να επιβάλει την απελευθέρωση της αγοράς. Ειδικά η Ελλάδα «δεν δείχνει να έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της» σε ό,τι αφορά τον αποτελεσματικό διαχωρισμό των παραγωγών από τους διανομείς ηλεκτρισμού, που είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για το άνοιγμα της αγοράς και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές διά της τόνωσης του ανταγωνισμού, ενώ οι και κανόνες που ήδη υπάρχουν σχετικά «δεν διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της αγοράς» και την πραγματική ωφέλεια του καταναλωτή. Επίσης, στην περίπτωση της Ελλάδας καταγγέλεται αδιαφάνεια στην κατανομή του δικτύου που αποτρέπει την είσοδο νέων εταιρειών στην αγορά, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εισάγουν ηλεκτρικό ή και φυσικό αέριο από άλλες χώρες και να το διαθέτουν στην εγχώρια αγορά σε ανταγωνιστικές τιμές. Τέλος, η Ελλάδα παραπέμπεται γιατί δεν έχουν εισαχθεί οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ποινές για όσους παραβιάζουν τις αποφάσεις της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής. Όπως παρατηρεί η Επιτροπή, χωρίς πρόστιμα δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με πρώτη τη ΔΕΗ, και υφίστανται έλεγχο ή υποδείξεις από την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή πράγματι θα συμμορφώνονται προς τις διάφορες αποφάσεις της.
* Η LDK ανέλαβε πρόσφατα δύο σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας στα Νέα Ανεξάρτητα Κράτη (χώρες ΝIS) στα πλαίσια του προγράμματος INOGATE. Το έργο με τίτλο Ενίσχυση της Τεχνικής Γραμματείας του INOGATE (ITS) για την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας του Μπακού ανατέθηκε στην κοινοπραξία της LDK Consultants με τις EIR Development Partners και European Renewable Energy Council, με έτος ολοκλήρωσης το 2012 και συνολικό προϋπολογισμό 2.934.000 ευρώ. Επίσης, η LDKConsultants σε συνεργασία με τις Ramboll, EIR Development Partners και European Renewable Energy Council, ανέλαβε το έργο Υποστήριξης για την Ολοκλήρωση της Ενεργειακής Αγοράς και την Αειφόρο Ενέργεια στις χώρες NIS. Το έργο έχει τριετή διάρκεια και συνολικό προϋπολογισμό 5.670.000 ευρώ.
* Η Iberdrola Renovables έκλεισε το πρώτο εξάμηνο 2009 με 10.003 MW εγκατεστημένη ισχύ, ενισχύοντας τη θέση της ως ηγέτιδα εταιρεία στον κόσμο. Αυτό αντικατοπτρίζει αύξηση στα 2.054 MW (25,8%) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Περισσότερο από τη μισή ισχύ που προστέθηκε (1.121 MW) εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, αυξάνοντας το τοπικό σύνολο σε 3.104 MW την 30η Ιουνίου, αυξημένη κατά 56,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της εταιρείας λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, λόγω, μεταξύ άλλων παραγόντων, του ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου. Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουνίου 2009, η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας αυξήθηκε κατά 701 MW, ως εξής: 257 MW στην Ισπανία, 227 MW στις ΗΠΑ, 125 MW στο ΗΒ και 92 MW στις λοιπές χώρες. Η παραγωγή ηλεκτρισμού της Iberdrola Renovables αυξήθηκε κατά 23,7% στα 10.585 εκατ. kWh τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι την 30η Ιουνίου, με την αιολική ενέργεια στην Ισπανία να αποτελεί το 44% (4.658 εκατ. kWh). Οι σημαντικότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στο ΗΒ (57,5%) και στις ΗΠΑ (45,3%). Εκ του συνόλου, 96,8% (10.249 εκατ. kWh) του ηλεκτρισμού που παράγει η εταιρεία προέρχεται από αιολική ενέργεια.


Πηγές:
1) Δελτίο Ενέργειας, Valuation & Research Specialists, Ιούλιος 2009.
2) Έρευνα για την εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών, Stat Bank, Ιούλιος 2009.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...ΥΦΕΣΗ: ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ... ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2009
ΑΡΘΡΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ... ΧΑΜΟΓΕΛΑ
BANKING MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY: ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site