Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2009 - Τεύχος 354                              

ΣΑΝ ΝΑ «ΧΑΡΑΖΕΙ» ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Οι τράπεζες εγκρίνουν περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με τις αρχές του έτους, ενώ είναι μεγαλύτερος και ο αριθμός των υποψηφίων δανειοληπτών: οι τράπεζες δέχονται καθημερινά περίπου 700 με 800 αιτήσεις από υποψήφιους αγοραστές ακινήτων.

από την Στεφανία Σούκη


Το 2009 ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για την στεγαστική πίστη, όπως και για την εγχώρια αγορά κατοικίας, όπου η πτώση των αγοραπωλησιών ακινήτων ξεπέρασε τον Ιανουάριο ακόμη και το 30%. Η συνέχεια του έτους είναι κάπως καλύτερη, με τα στελέχη της αγοράς να εμφανίζονται πιο αισιόδοξα ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, ειδικά από το Σεπτέμβριο και μετά, οπότε οι συνθήκες στην αγορά πρώτης κατοικίας θα έχουν ωριμάσει περισσότερο.
Ηδη, όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες εγκρίνουν περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με τις αρχές του έτους- η αναλογία φθάνει πλέον τις 6 αιτήσεις στις 10, ενώ αντίστοιχα είναι μεγαλύτερος και ο αριθμός των υποψηφίων δανειοληπτών που εμφανίζονται στις τράπεζες: σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι τράπεζες δέχονται καθημερινά περίπου 700 με 800 αιτήσεις από υποψήφιους αγοραστές ακινήτων.
Παρ’ όλα αυτά, το σημαντικότερο από τα μέτρα που ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου είχε εξαγγείλει για την τόνωση της αγοράς κατοικίας, ήτοι η εγγύηση από πλευράς του Δημοσίου για το 25% της αξίας του ακινήτου, το οποίο δεν χρηματοδοτούν πλέον οι τράπεζες, δεν έχει τύχει ακόμη ευρείας εφαρμογής. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να παρέχουν δάνεια για το 100% της εμπορικής αξίας ενός ακινήτου. Οπως μάλιστα χαρακτηριστικά επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η  εγγύηση του Δημοσίου είναι ακόμη στα χαρτιά (αναμένεται ακόμη η σχετική εγκύκλιος), ενώ οι ιδιώτες θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα να διαθέτουν ίδια συμμετοχή για το 20% της αξίας του ακινήτου για το οποίο ζητούν το στεγαστικό δάνειο.
Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι πελάτες είναι σαφώς πιο επιφυλακτικοί και προσεκτικοί, προχωρώντας σε εντατική έρευνα αγοράς, πριν καταλήξουν στην τράπεζα με την οποία θα συνεργαστούν, ενώ ζητούν προϊόντα που θα αποδίδουν τα μέγιστα και θα έχουν την ιδανική σχέση κόστους-οφέλους».


Η ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΤΟ 2009
Ποιες είναι όμως οι προβλέψεις για την στεγαστική πίστη εφέτος;
«Είναι γεγονός ότι η αγορά των στεγαστικών δανείων το πρώτο πεντάμηνο εμφανίζεται με ρυθμό ανάπτυξης σε ποσοστό 7,4% (σε ετησιοποιημένη βάση), αισθητά μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 (17,8%)», επισημαίνει ο κ. Αναστάσιος Πανούσης Βοηθός Γενικός Διευθυντής και Αναπληρωτής Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας  Στεγαστικής Πίστης στην EFG Eurobank. «Παρ’ όλα αυτά, ήδη τους τελευταίους μήνες η πορεία των στεγαστικών δανείων διαφαίνεται αισθητά βελτιωμένη. Είναι γεγονός ότι η αγορά των δανείων για στέγη «αναθερμαίνεται» και πλέον καθημερινά οι τράπεζες δέχονται περίπου 700 με 800 αιτήσεις από τις όποιες εγκρίνονται οι 6 στις 10, ενώ το Ιανουάριο δεν ξεπερνούσαν τις 300 έως 400 αιτήσεις και αντίστοιχα «το πράσινο φως» δινόταν στις 4 από τις 10 αιτήσεις. Η εκτίμηση είναι ότι η αγορά θα κλείσει τελικά με μία άνοδο της τάξεως του 3-4% περίπου σε σχέση με το 12% του προηγούμενου έτους.» Σημειωτέον ότι το 2008 υπολογίζεται ότι οι τράπεζες είχαν χορηγήσει πάνω από 7 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο ήμισυ περίπου ή στην καλύτερη περίπτωση κοντά στα 4 δισ. ευρώ εφέτος.


Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ 25%
«Η αυξητική τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη ζήτηση των στεγαστικών δανείων συνδέεται σε κάποιο βαθμό και με το μέτρο που αφορά στην εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 25%, έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό χρηματοδότησης να φτάνει το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Σήμερα ένα μέσο στεγαστικό δάνειο ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Το βασικό ζήτημα για τον υποψήφιο αγοραστή είναι η συμμετοχή του με ίδια κεφάλαια για την αγορά κατοικίας, ώστε να καλυφθεί το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Μέχρι και σήμερα ζητείται να έχει τη δυνατότητα κάλυψης του 20% έως 25% του ποσού που απαιτείται για την αγορά του ακινήτου του. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση έρχονται να βοηθήσουν σημαντικά τον δανειολήπτη από τη στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται το 25% της χρηματοδότησης. Άρα αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εκείνοι που μέχρι σήμερα προβληματίζονταν για το πώς θα εξασφαλίσουν τα ίδια κεφάλαια να μπαίνουν στην λογική αναζήτησης στεγαστικής λύσης μέσω των Τραπεζών», αναφέρει ο κ. Πανούσης.
Κατά πόσο όμως θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον μέτρα για την αναθέρμανση της αγοράς;
«Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε το σημαντικό μέτρο που ήδη έχει ανακοινωθεί αναφορικά με την επιστροφή του 40% των τόκων (αντί του 20% που ίσχυε έως σήμερα) με τη μορφή της φοροαπαλλαγής που πλέον αφορά όχι μόνο την πρώτη κατοικία αλλά και την εξοχική και την επαγγελματική στέγη. Αναφορικά τέλος με επιπλέον μέτρα για την αναθέρμανση της αγοράς οποιοδήποτε μέτρο προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας των ακινήτων θα επιδρούσε θετικά.»


ΠΟΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ
Ως προς τα δάνεια που προτιμούν πλέον οι αγοραστές, η καθοδική πορεία των επιτοκίων σήμερα είναι λογικό να οδηγεί στην επιλογή στεγαστικών προγραμμάτων κυμαινόμενου επιτοκίου σε αναλογία 8 στα 10, με τα επιτόκια της συγκεκριμένης κατηγορίας να κυμαίνονται περίπου στο 3,5%. «Παρ’ όλα αυτά  τα επιτόκια του ευρώ δεν διαφαίνεται να σημειώνουν περαιτέρω σοβαρή μείωση, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους δανειολήπτες των οποίων το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί και στα προγράμματα σταθερού επιτοκίου για 2 ή 3 έτη, υπολογίζοντας συγκριτικά το όφελος της κάθε επιλογής και σε βάθος χρόνου.
Ήδη οι Τράπεζες επανέρχονται δυναμικά με ενδιαφέρουσες νέες προτάσεις προγραμμάτων σταθερών προνομιακών επιτοκίων που στην πραγματικότητα διασφαλίζουν για τον πελάτη όχι μόνο ένα χαμηλό επιτόκιο αλλά και μία σιγουριά μη αύξησης της δόσης του ακόμη και στην περίπτωση που δούμε αυξητική πορεία των επιτοκίων. Επιπλέον αρκετές από τις τράπεζες πλέον προωθούν προγράμματα ασφάλισης εισοδήματος σε περίπτωση απώλειας εργασίας προσφέροντας στον πελάτη τη δυνατότητα να αποκτήσει το δικό του σπίτι χωρίς το άγχος που θα είχε από μία τέτοια εξέλιξη στη ζωή του», αναφέρει ο κ. Πανούσης.
Τί συστήνουν τώρα οι τράπεζες όπως διαμορφώνεται η σημερινή συγκυρία;
«Με δεδομένο ότι κανείς δε μπορεί να προβλέψει την πορεία των επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα, οι υποψήφιοι στεγαστικοί πελάτες θα πρέπει να αρχίσουν να προσανατολίζονται στη λύση σταθερών προγραμμάτων για 2-3 χρόνια με επιτόκια που κυμαίνονται από 3,85%-4,20%. Καλή επιλογή θα ήταν επίσης και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο (ένα νόμισμα που έχει δείξει σημαντική σταθερότητα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το ευρώ) κυρίως σταθερού επιτοκίου. Τα τελικά επιτόκια στη κατηγορία αυτή κυμαίνονται από 2,65% (σταθερό για 2 χρόνια) σε σχέση με 3,85% των αντίστοιχων σε ευρώ. Τα δάνεια αυτά απευθύνονται σε πελάτες που δεν πρόκειται να αποπληρώσουν άμεσα το δάνειο τους (τα επόμενα 2-3 χρόνια), αλλά κυρίως σε αυτούς που αντιλαμβάνονται ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα υπόκεινται σε συναλλαγματικό ρίσκο που μπορεί να μεταβάλλει το ύψος της δόσης τους. Οι τράπεζες για να μειώσουν το ρίσκο αυτό, έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια προγράμματα προστασίας δόσης από πιθανές συναλλαγματικές μεταβολές (με μικρή προσαύξηση στο επιτόκιο της τάξης του 0,20%) που επιτυγχάνουν ιδιαίτερα χαμηλές δόσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα δάνεια σε ευρώ», καταλήγει ο κ. Πανούσης.
Από τους υφιστάμενους δανειολήπτες, αυτοί που έχουν πληγεί λιγότερο από την οικονομική κρίση είναι κυρίως όσοι έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο βασισμένο στο βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και αυτοί, οι οποίοι την τελευταία διετία έχουν προνομιακό σταθερό επιτόκιο περί το το 4%.


ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Συνολικά πάντως για την αγορά κατοικίας, η πορεία της στεγαστικής πίστης συναρτάται άμεσα με τις αγοραπωλησίες ακινήτων, διαμορφώνοντας σε ένα σημαντικό βαθμό την αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Αριστοτέλη Καρυτινό, επί κεφαλής του κλάδου ακινήτου της Εθνικής Τράπεζας, η ζήτηση για αγορά οικιστικών ακινήτων σημείωσε αισθητή υποχώρηση το τελευταίο έτος με κορύφωση της πτώσης το τελευταίο εξάμηνο. «Ωστόσο το τελευταίο δίμηνο καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης λόγω της αναθέρμανσης της αγοράς των στεγαστικών δανείων που εμφανίζουν τον τελευταίο μήνα σημαντική αύξηση (περίπου 50%) του όγκου αιτήσεων.
Η παγίωση της σημερινής τάσης για αύξηση της ζήτησης θα εξαρτηθεί από την προοπτική εξόδου από την κρίση. Η αγορά σήμερα αρχίζει να λειτουργεί λόγω χαμηλών επιτοκίων και αύξηση της ροής χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αλλά κυρίως λόγω καλύτερης ψυχολογίας που εδράζεται στη λογική ότι «τα χειρότερα πέρασαν».
Εάν η εικόνα αυτή δεν ανατραπεί, αναμένεται αύξηση των πράξεων και βραχυπρόθεσμα σταθεροποίηση των τιμών, χωρίς να αποκλείεται η πιο γρήγορη επαναφορά τους στα προ κρίσης επίπεδα λόγω της βίαιης εκδήλωσης της «suppressed demand» των τελευταίων 12 μηνών.
Στο «κακό» σενάριο της παράτασης της κρίσης που θα εκδηλωθεί με υστέρηση στην Ελλάδα, οι προβλέψεις είναι πολύ πιο δύσκολες με πιθανότερο σενάριο τη συνέχιση, με χαμηλούς όμως ρυθμούς, της πτώσης των τιμών.»
Από την πλευρά τους και οι μεσίτες παρατηρούν το τελευταίο διάστημα αύξηση της ζήτησης η οποία βέβαια δε σημαίνει ότι μετουσιώνεται πάντα και σε πράξεις.  Η αύξηση του ενδιαφέροντος δεν αποδίδεται τόσο στα εξαγγελθέντα μέτρα από πλευράς της κυβέρνησης, όσο στην προσαρμογή των ενδιαφερομένων αγοραστών στις νέες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και τη σχετική βελτίωση της ψυχολογίας.
Από τα μέτρα της κυβέρνησης, θετικά στην ψυχολογία της αγοράς έχει επιδράσει το μέτρο που είχε ανακοινωθεί αναφορικά με την επιστροφή του 40% των τόκων (αντί του 20% που ίσχυε έως σήμερα) με τη μορφή της φοροαπαλλαγής που πλέον αφορά όχι μόνο την πρώτη κατοικία αλλά και την εξοχική και την επαγγελματική στέγη.
Στο θέμα της μείωσης της αμοιβής των συμβολαιογράφων, έως το τέλος του Ιουλίου θα περάσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η οποία υπεγράφη πρίν από λίγες ημέρες.
Το μέτωπο των εργολάβων, πλέον, για την πώληση του αδιάθετου στοκ (που υπολογίζεται κοντά στις 200.000 νεόδμητες κατοικίες πανελλαδικά) «ποντάρει» στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, δεδομένου μάλιστα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει κάνει δεκτό το βασικό τους αίτημα να υπάρξει πρόβλεψη για «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων και στα κτίρια που κατασκευάζονται ήδη και οι νέοι ιδιοκτήτες τα έχουν αγοράσει, είτε με προσύμφωνο είτε με συμβόλαιο (το μέτρο καλύπτει ουσιαστικά όλες τις κατασκευές και τις νέες οικοδομές αφού οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν για ακίνητα για τα οποία οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν μέχρι και τις 2 Ιουλίου 2009). Οι κατασκευαστές ζήτησαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση με το σκεπτικό ότι σε αντίθετη περίπτωση και εν μέσω κρίσης θα ανακοπεί και η όποια οικοδομική δραστηριότητα υπάρχει αυτή την στιγμή. Επί πλέον, οι κατασκευαστές θα μπορούν να πωλήσουν πιο εύκολα τα αδιάθετα σπίτια, τα οποία πλέον θα έχουν «τακτοποιημένες» τις παρανομίες των ημιυπαίθριων και των υπογείων ενδεχομένως και με υψηλότερες τιμές.


 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ


ESTIA 1+3 ΠΡΟΝΟΜΙΟ & ESTIA 1+5 ΠΡΟΝΟΜΙΟ
Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας αποτελούν καινοτόμα προϊόντα στο χώρο των στεγαστικών δανείων. Προσφέρουν ιδιαίτερα χαμηλό σταθερό επιτόκιο 3,60% για το πρώτο έτος, λόγω παροχής οικονομικού κινήτρου από την Τράπεζα ως έκπτωση επί των τόκων και στη συνέχεια ανταγωνιστικό σταθερό επιτόκιο 5,25% για τα επόμενα 3 έτη για το "ESTIA 1+3 ΠΡΟΝΟΜΙΟ" ή 5 έτη για το "ESTIA 1+5 ΠΡΟΝΟΜΙΟ". Μετά την λήξη της περιόδου σταθερού επιτοκίου, το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο με βάση το επιτόκιο διατραπεζικής Euribor 3M, με ελάχιστο το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ, πλέον ενός περιθωρίου σταθερού για όλη τη διάρκεια του δανείου. Το ελάχιστο ποσό του δανείου που μπορείτε να πάρετε αρχίζει από 10.000 ευρώ και μπορεί να καλύψει μέχρι το 100% του ποσού που οφείλετε για την αγορά του ακινήτου ή του κόστους για την εκτέλεση εργασιών.


Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου κυμαίνεται από 10 – 40 έτη.


ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ
Η Εθνική Τράπεζα σχεδίασε και προσφέρει μια νέα εναλλακτική πρόταση στο χώρο των στεγαστικών δανείων. Τα νέα δάνεια είναι σε ελβετικά φράγκα (CHF). Εμπιστευθείτε τη μακρόχρονη εμπειρία της Εθνικής και επιλέξτε:
ΕΣΤΙΑ 1+3 CHF ή ΕΣΤΙΑ 1+5 CHF με ιδιαίτερα χαμηλό σταθερό επιτόκιο 2,95% για το 1ο έτος και στη συνέχεια σταθερό επιτόκιο για τα 3 και 5 έτη αντίστοιχα. Μετά το τέλος της σταθερής περιόδου το επιτόκιο μετατρέπεται σε κυμαινόμενο βασισμένο στο επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς, ενός μηνός, σε ελβετικά φράγκα (CHF 1M-Libor) πλέον ενός περιθωρίου ανάλογα με τη σχέση δανείου προς αξία ενυπόθηκου ακινήτου (LTV).
ΕΣΤΙΑ ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ CHF με κυμαινόμενο επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου βασισμένο στο επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς, ενός μηνός, σε ελβετικά φράγκα (CHF 1M-Libor) πλέον ενός περιθωρίου ανάλογα με τη σχέση δανείου προς αξία ενυπόθηκου ακινήτου


(LTV).


ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ
Με επιδοτούμενο επιτόκιο από το ΕΔ ή/και τον ΟΕΚ.
Το Ελληνικό Δημόσιο επιδοτεί το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων ανάλογα με την οικογενειακή σας κατάσταση, το οικογενειακό σας εισόδημα και την αξία του ακινήτου. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, υπάρχει η δυνατότητα διπλής επιδότησης από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΕΚ είτε αποκλειστικά από τον ΟΕΚ. Το Ελληνικό Δημόσιο επιδοτεί επίσης, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δάνεια:
· για την αποκατάσταση παραδοσιακών/διατηρητέων κτιρίων,
· για αγρότες,
Στεγαστικού Ταμιευτηρίου. Το ποσό του δανείου που δικαιούστε εξαρτάται και από το χρονικό διάστημα τήρησης και το ύψος του καταθετικού σας λογαριασμού.
Η επιδότηση υπολογίζεται ως ποσοστό επί του επιτοκίου του δανείου και μπορεί να ανέλθει μέχρι το 100% αυτού.


ALPHA BANK


ALPHA ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ενδιαφέρεστε για στεγαστικό δάνειο αλλά ταυτόχρονα ανησυχείτε για μία μελλοντική αύξηση των επιτοκίων, η οποία μπορεί ξαφνικά να επηρεάσει τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό; Θα θέλατε να ξέρετε με σιγουριά την μηνιαία σας επιβάρυνση αλλά είστε διστακτικοί να «κλείσετε» το δάνειό σας σε μακροπρόθεσμο σταθερό επιτόκιο; Για εσάς, η Alpha Bank δημιούργησε το Alpha Προστασία, το νέο στεγαστικό πρόγραμμα το οποίο σας παρέχει προστασία έναντι πιθανής ανόδου των επιτοκίων ενώ παράλληλα σας επιτρέπει να επωφελείστε από κάθε μείωση αφού δεν υπάρχει κατώτατο όριο.


ALPHA EURO RATE
Εάν θέλετε το δάνειό σας να συμβαδίζει με τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες της αγοράς, μπορείτε να επιλέξετε το Alpha Στεγαστικό Euro Rate, με επιτόκιο που συνδέεται με το Euribor τριών μηνών. Έτσι μπορείτε να αξιοποιείτε τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς ενώ παράλληλα απολαμβάνετε διαφάνεια στο επιτόκιό σας. Το επιτόκιο του Alpha Στεγαστικού Euro Rate Το επιτόκιο του Alpha Στεγαστικό Εuro Rate καθορίζεται βάσει του επιτοκίου Euribor τριών μηνών πλέον σταθερού περιθωρίου από 1,60%, το οποίο καθορίζεται στην αρχή του δανείου σας ανάλογα με το ποσό του δανείου και το ποσοστό χρηματοδοτήσεως.


EFG EUROBANK


ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ
Το νέο Στεγαστικό «σπίτι στα σίγουρα», μισό σε ευρώ - μισό σε ελβετικό φράγκο:
Συνδυάζει τη σταθερότητα του ευρώ και τα χαμηλά επιτόκια του ελβετικού φράγκου και εξασφαλίζει:
· χαμηλό επιτόκιο, κυμαινόμενο ή σταθερό
· πραγματικά χαμηλή μηνιαία δόση
Δίνει τη δυνατότητα όποτε χρειαστεί να μπορείτε να ρυθμίσετε τη δόση σας ανάλογα με τα οικονομικά σας μέσα από τις ευελιξίες που σας παρέχει, δηλαδή να την μειώσετε, να την παραλείψετε, αλλά και να την αυξήσετε. Καλύπτει τη δόση του δανείου σας σε περίπτωση απώλειας εισοδήματος λόγω απώλειας εργασίας ή προσωρινής ολικής ανικανότητας από ατύχημα ή ασθένεια, με το ασφαλιστικό πρόγραμμα Προστασίας Πληρωμής Δόσεων Στεγαστικού Δανείου, εξασφαλίζοντας :
· Κάλυψη έως και 12 δόσεων
· Κάλυψη έως του ποσού των 3.000 ευρώ της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου
· Ασφάλιση ενός ή περισσότερων οφειλετών


EURO HOME ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
· Έχετε βρει καινούργιο σπίτι και θέλετε να πουλήσετε το παλιό σας;
· Έχετε άλλο στεγαστικό δάνειο πάνω στο παλιό ακίνητο αλλά χρειάζεστε και δάνειο για το καινούργιο;
· Θέλετε λίγο χρόνο για να «πιάσει» μια καλύτερη τιμή το παλιό σπίτι;
· Φοβάστε μήπως χάσετε την ευκαιρία να πάρετε το νέο;
· Θέλετε να έχετε μία χαμηλή δόση για το ξεκίνημα μέχρι να πουληθεί το παλιό σπίτι;
Για τέτοιες περιπτώσεις η Eurobank προσφέρει το πρόγραμμα EuroHome Αλλαγή Κατοικίας, με το οποίο αγοράζετε άμεσα το καινούργιο σας σπίτι, έχετε χρόνο να πουλήσετε το παλιό και όταν πια πουληθεί αποπληρώνετε το παλιό σας δάνειο. Και όλα αυτά με προνομιακούς όρους για ένα εύκολο ξεκίνημα, γιατί μπορείτε:
· Να έχετε χαμηλή δόση για τα πρώτα 2 έτη (μέχρι να πουλήσετε το προηγούμενο ακίνητο) με ένα συνδυασμό προγραμμάτων περιόδου χάριτος και πληρωμής μόνο τόκων.
· Να αποπληρώσετε μέσα στα δύο πρώτα έτη χωρίς καμία επιβάρυνση το μέρος του δανείου που αφορά στο παλαιό ακίνητο και έως το 1/3 του νέου από τα έσοδα της πώλησης του παλιού ακινήτου.
· Να αποκτήσετε το νέο σας σπίτι με χρηματοδότηση έως και 100%.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ & ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει:
· Δυνατότητα επιλογής του νομίσματος του δανείου σας: Σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο.
· Επιτόκιο που ταιριάζει στις ανάγκες σας: χαμηλό επιτόκιο, σταθερό ή κυμαινόμενο βάσει διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, Libor.
· Άνεση και ευκολία στην απόκτηση κατοικίας με χρηματοδότηση που φτάνει μέχρι και το 75% της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου.
· Διευκόλυνση κατά τον πρώτο καιρό του δανείου, όταν τα έξοδα για μετακόμιση, εγκατάσταση, κλπ. είναι αυξημένα, με δυνατότητα περιόδου χάριτος μέχρι 18 μήνες, κατά την οποία δεν καταβάλλετε καθόλου δόση.
· Για να γνωρίζετε άμεσα εάν μπορείτε να λάβετε το ποσό που επιθυμείτε βάσει των οικονομικών σας στοιχείων, σας προσφέρουμε δωρεάν άμεση προέγκριση με ελάχιστα δικαιολογητικά.
· Η εκταμίευση γίνεται χωρίς ταλαιπωρία, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
· Ευέλικτη αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων των δανειοληπτών.
· Με τη δυνατότητα σταδιακών εκταμιεύσεων για επισκευή, αποπεράτωση ή ανέγερση ακινήτου, εκταμιεύεται στο λογαριασμό σας κάθε φορά μόνο το ποσό που χρειάζεστε και έτσι καταβάλλετε δόση μόνο για το ποσό που έχει εκταμιευτεί.
· Σε κυμαινόμενα προγράμματα έχετε τη δυνατότητα να αποπληρώσετε πρόωρα το στεγαστικό σας δάνειο (μερική ή ολική πρόωρη αποπληρωμή) οποτεδήποτε χωρίς έξοδα.
· Για να είστε απόλυτα καλυμμένοι εσείς και το ακίνητό σας έναντι απρόβλεπτων κινδύνων, προσφέρουμε ασφαλιστική κάλυψη ακινήτου και δανειολήπτη με χαμηλό κόστος ασφαλίστρων.
· Δυνατότητα εξασφάλισης της μηνιαίας αποπληρωμής της δόσης του δανείου σας με το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Προστασίας Πληρωμών Δόσεων.
· Εάν επιθυμείτε να λάβετε δάνειο με εξασφάλιση μετρητών ή τίτλων (καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, κλπ) θα επωφεληθείτε από μειωμένη τιμολόγηση επιτοκίου.
Επίσης, για την κάλυψη των πρώτων εξόδων εγκατάστασης και εξοπλισμού στο νέο σας σπίτι, σας προσφέρει:
· Ανοικτό Προσωπικό δάνειο 6.000 ευρώ με προνομιακό επιτόκιο και δωρεάν δαπάνη εξέτασης αιτήματος.
· Πιστωτική κάρτα Πειραιώς Visa ή MasterCard με προνομιακό επιτόκιο.


ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ


HOMEGUARANTEE
Η Εμπορική Τράπεζα δημιούργησε το στεγαστικό δάνειο HOMEGUARANTEE, το οποίο απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι από κάθε απρόοπτο ή δυσάρεστο γεγονός.
Το νέο στεγαστικό δάνειο HOMEGUARANTEE σας προσφέρει προστασία στην άνοδο του επιτοκίου βάσης (Euribor 3M) για τα πρώτα τρία χρόνια του δανείου σας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το επιτόκιο και συνακόλουθα και η δόση σας δε θα ξεπεράσει ένα ανώτατο ποσό ανεξάρτητα από την πορεία του επιτοκίου βάσης
Θέλετε να εξασφαλίσετε την ομαλή αποπληρωμή του στεγαστικού σας δανείου, ακόμα και στην περίπτωση προσωρινής απώλειας εργασίας; Με το HOMEGUARANTEE χωρίς κανένα επιπρόσθετο κόστος σας επιστρέφονται έως και 6 δόσεις του στεγαστικού σας δανείου
Νιώθετε ανασφάλεια ότι δεν θα είστε σε θέση να πληρώσετε κάποια δόση του δανείου σας λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης και των λοιπών υποχρεώσεών σας; Με το HOMEGUARANTEE έχετε την ευχέρεια παράλειψης έως δύο δόσεων ανά έτος
Επιλέγοντας το Νέο Στεγαστικό Δάνειο Home Guarantee απολαμβάνετε επιπλέον:
· Ανταγωνιστικό κυμαινόμενο επιτόκιο, απόλυτα συνδεδεμένο με το επιτόκιο διατραπεζικής, Euribor τριών μηνών
· Δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης αποπληρωμής του δανείου (σε περίπτωση απώλειας ζωής ή μόνιμης ολικής ανικανότητας, εξοφλείται το υπόλοιπο του δανείου σας)
· Προνομιακή τιμολόγηση σε πιστωτική κάρτα και καταναλωτικό δάνειο.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ


RELAX
Με το στεγαστικό δάνειο Relax δεν πληρώνετε καθόλου δόση για τον πρώτο χρόνο και έτσι δεν επιβαρύνεστε οικονομικά σε περίπτωση που η νέα σας κατοικία δεν είναι ακόμα έτοιμη και έχετε άλλα έξοδα, όπως π.χ. ενοίκιο. Το στεγαστικό πρόγραμμα Relax σας καλύπτει σε κάθε περίπτωση αγοράς κατοικίας ή οικοπέδου αλλά και στην αποπεράτωση, ενώ "ξεχνάτε" την αποπληρωμή του για έναν ολόκληρο χρόνο!
Χρόνος έγκρισης και εκταμιεύσεως του δανείου
· Έγκριση του δανείου το αργότερο σε τρεις (3) ημέρες
· Εκταμίευση των χρημάτων το αργότερο σε διάστημα είκοσι (20) ημερών
· Δυνατότητα τηλεφωνικής οικονομικής προσφοράς του δανείου σε 20 λεπτά
Διάρκεια αποπληρωμής: από 5 έως 30 έτη
Είδος Επιτοκίου: Το πρόγραμμα Relax παρέχεται σε όλα τα Στεγαστικά προϊόντα σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου.
Επιτόκιο
· Σταθερό 2, 3, 5, 10 ή 15 έτη
· Κυμαινόμενο Euribor.
Τρόπος αποπληρωμής: Σε μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, με δυνατότητα αυτόματης πληρωμής των δόσεων από τον καταθετικό σας λογαριασμό.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ


«AKINHTO» 1, 2, 3, 5, 10, 15
To Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει το στεγαστικό δάνειο «AKINHTO», με προνομιακά επιτόκια σε όλους εσάς που η σταθερότητα αποτελεί τη βάση του προγραμματισμού σας.
Σε τι χρησιμεύει
· Αγορά έτοιμης ή υπό κατασκευή α’ ή β’ κατοικίας
· Ανέγερση κατοικίας
· Αποπεράτωση κατοικίας
· Επέκταση/ βελτίωση/ επισκευή κατοικίας, με πιστοποιήσεις προόδου εργασιών.
· Αγορά οικοπέδου για ανέγερση κατοικίας
· Εξόφληση στεγαστικού δανείου άλλης τράπεζας
Γιατί αξίζει
· Σταθερό επιτόκιο από ένα μέχρι δεκαπέντε χρόνια και στη συνέχεια κυμαινόμενο ανάλογα με το ποσό του δανείου και το ποσοστό χρηματοδότησης.
· Δυνατότητα επιλογής και πάλι σταθερού επιτοκίου μετά τη λήξη της σταθερής περιόδου.
· Χωρίς ποινή προεξόφλησης κατά την περίοδο που θα ισχύει κυμαινόμενο επιτόκιο.
Ποιος το δικαιούται
Όλοι! Ανεξάρτητα αν είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάλληλοι ΝΠΔΔ και ΔΕΚ0, πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, οικονομικοί μετανάστες ή ομογενείς κάτοικοι εξωτερικού.
Ποια ποσά μπορείτε να δανειστείτε
Το δάνειο μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, εφόσον τα οικονομικά σας στοιχεία επαρκούν για την εξυπηρέτησή του. Η έγκριση γίνεται με απλές και άμεσες διαδικασίες. Για την κάλυψη των πρώτων εξόδων μπορεί να χορηγηθεί και προσωπικό δάνειο κατοικίας με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Πώς θα το εξοφλήσετε
Δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου έως και σε 40 χρόνια, με ισόποσες δόσεις που συνήθως δεν υπερβαίνουν το ποσό που πληρώνετε σήμερα για ενοίκιο.
Πώς εξασφαλίζεται
Εγγραφή προσημείωσης υποθήκης σε ποσοστό 120% επί του ποσού του δανείου. Αν η αξία του ακινήτου δεν επαρκεί, μπορεί να προσφερθεί σε εξασφάλιση και άλλο ακίνητο (οικία ή οικόπεδο).


ATE BANK


ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
4,7% επιτόκιο σταθερό τον πρώτο χρόνο, σε συνδυασμό με ένα από τα χαμηλότερα κυμαινόμενα επιτόκια από το δεύτερο χρόνο και μετά, προσφέρει τώρα η Αγροτική Τράπεζα. Τα στεγαστικά δάνεια της ΑΤΕ συνδυάζουν ένα σύνολο προνομίων, που διαμορφώνουν την πιο ελκυστική προσφορά της αγοράς:
· Δωρεάν ασφάλιση κάλυψη για ατύχημα για ολική ανικανότητα ή θάνατο από ατύχημα.
· Πιστωτική κάρτα με δωρεάν συνδρομή τον πρώτο χρόνο.
· Δυνατότητα προεξόφλησης υπολοίπου στεγαστικού δανείου υψηλότερου επιτοκίου, ώστε ο πελάτης να επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια που ισχύουν σήμερα.
Ο πιο πάνω συνδυασμός πλεονεκτημάτων αποτελεί την πλέον προνομιακή προσφορά της αγοράς.


HSBC


MY PLACE
Η HSBC, για μια ακόμα φορά σας προσφέρει τη λύση που χρειάζεστε για να αποκτήσετε το δικό σας σπίτι με το Στεγαστικό δάνειο My Place. To δάνειο διατίθεται με προνομιακό κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor 3μήνου, πλέον περιθωρίου 1,30%. Εναλλακτικά, δίνεται η δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτόκιου 4,25% για τα πρώτα 2 χρόνια και κυμαινόμενου για τη συνέχεια. Η διάρκεια του δανείου

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...ΥΦΕΣΗ: ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ... ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2009
ΑΡΘΡΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ... ΧΑΜΟΓΕΛΑ
BANKING MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY: ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site