Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2009 - Τεύχος 354                              

Ο ΜΠΑΦΕΤ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ
ΜΙΣΟ, ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΟ ΒΙΑΓΚΡΑ
Ο ΥΨΗΛΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ


Ένα νέο πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, που ταλανίζεται από έλλειψη πιστώσεων, φαντάζει ολοένα και πιθανότερο.

Τα σημεία ανάκαμψης από την μεγάλη οικονομική κρίση έχουν πλέον εξασθενήσει δραστικά, καθώς ο δανεισμός στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί πολύ, με τις ανάλογες συνέπειες για το δολάριο, ενώ το τεράστιο πακέτο ενίσχυσης έχει ήδη εξαντληθεί, και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα χρειασθεί και δεύτερο.
Ο Ουώρεν Μπάφετ το έθεσε όχι τόσο λεπτά, αλλά με... κατανοητούς όρους: «Το πρώτο πακέτο στήριξης ήταν σαν μισή ταμπλέτα Βιάγκρα, ανακατεμένη με κουφέτο, για να γλυκαθούν οι υποστηρικτές της πολιτικής, και το οποίο δεν έφερε την ποθητή ανόρθωση». Πάντως ορισμένες εταιρίες δεν μπορούν πλέον να ελπίζουν σε καμία ανόρθωση, με τελευταίο παράδειγμα την μεγάλη εταιρία συμμετοχών CIT Group, η οποία απέτυχε να πείσει την κυβέρνηση να καλύψει τα ανοίγματά της.


ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ
Η αδυναμία του δολαρίου έφερε, λίγο πιο φωναχτά αυτή τη φορά, το θέμα της χρησιμοποίησης εναλλακτικών αποθεματικών νομισμάτων αντ' αυτού (φωναχτά όλοι συμφώνησαν ότι κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμά τεχνικά το εθνικό του νόμισμα, για να προωθεί τις εξαγωγές του) στην G-8 της Aquila. Το ζήτημα έχει συζητηθεί σοβαρότερα σε επίπεδο G-20, με φανερούς υποστηρικτές της αλλαγής αυτής Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Μεξικό και Ν. Αφρική.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ (σχεδόν persona non grata στις ΗΠΑ, λόγω κάποιων δηλώσεών του επί διακυβέρνησης Μπους) «απείλησε» να εγείρει επίσημα το θέμα, σε συνεργασία με την Ρωσία (από τους υποστηρικτές μόνο η Ρωσία είναι μέλος της ομάδας των οκτώ), στην επόμενη G-8 του Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ, προσφέροντας αυτό που λείπει επί του παρόντος: την κατάθεση μίας ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης.


ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
Με λιγότερη ζέση, αλλά με εύγλωττα υπονοούμενα, αντιμετώπισε το θέμα της απεξάρτησης των αποθεματικών από το δολάριο και ο Γάλλος πρόεδρος, ρίχνοντας αόριστα και την ιδέα ενός νέου, διευρυμένου παγκόσμιου διευθυντηρίου, της G-14. Γενικά, ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιος τελικά, και πότε,  θα τραβήξει επίσημα το χαλί κάτω από τα πόδια του δολαρίου. Στην πράξη, αυτό γίνεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες, από τότε που τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία άρχισαν να ξεφορτώνουν το δολάριο από τα αποθεματικά τους.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή λιγότερη έλλειψη ρευστού στην αγορά, αλλά για κάθε ενδεχόμενο θεωρούν δεδομένη την λιτότητα, τόσο στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ΕΕ όσο και στα μη αναπτυξιακά κοινοτικά προγράμματα.


 


ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
ΑΝΤΕΧΕΙ (ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ) ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ
Το δολάριο πιέστηκε πολύ κατά τον μήνα που μας πέρασε, αλλά οι απώλειές του περιορίστηκαν λόγω της υποχώρησης των δεικτών, κύρια στα ασιατικά χρηματιστήρια. Πριν να σταματήσει την καθοδική του πορεία, είχε φτάσει και χαμηλότερα από τα 1,40 ανά ευρώ. Αξιοσημείωτη επιστροφή σημείωσε το γιεν, το οποίο έκλεισε τον μήνα στα υψηλότερά του επίπεδα από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ από τα περιφερειακά νομίσματα, αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψαν τόσο το αυστραλιανό δολάριο, όσο και το δολάριο Καναδά.


ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
ΣΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
Κάτι η έλλειψη ενδείξεων για πραγματική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, τουλάχιστον μέσα στο ερχόμενο δωδεκάμηνο, κάτι η παραδοσιακή θερινή ραστώνη, και οι δείκτες κατά τον μήνα Ιούνιο ανέκοψαν την ανοδική τους πορεία. Με την εξαίρεση του Τόκιο, που συνέχισε για λίγες ημέρες το ράλι του Μάη, οι υπόλοιποι δείκτες κρατήθηκαν εν πολλοίς στα επίπεδα του Μαΐου, χωρίς κάποιες αξιοσημείωτες κινήσεις. Ο ενθουσιασμός της αγοράς του τελευταίου τριμήνου φαίνεται να ξεφούσκωσε γρήγορα, και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να πάρει ρίσκα- δεν φαίνεται ότι η εποχή είναι η πλέον κατάλληλη. Τουλάχιστον, οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα τριμήνου των μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιριών δείχνουν ότι το βήμα της πορείας προς την ανάκαμψη θα είναι αρκετά αργότερο από αυτό που περίμεναν οι αισιόδοξοι.
Τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών θεωρούνται αυτή την στιγμή υπερτιμημένα, καθώς οι τιμές τους έχουν πλησιάσει και πάλι τα επίπεδα του φθινοπώρου του 2007, χωρίς τα στοιχεία της αγοράς να δικαιολογούν τόση αισιοδοξία.


ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ
ΑΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΕΤΗ ΟΜΟΛΟΓΑ
Σημαντικότατη ήταν η αύξηση της ζήτησης για δεκαετή, η και μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα κατά τον περασμένο μήνα, κάτι που συμβαίνει νομοτελειακά κάθε φορά που η αγορά μετοχών διαψεύδει τις ελπίδες των επενδυτών. Η διαφορά των αποδόσεων των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων από τα διετή, η οποία στις αρχές Ιουνίου είχε εκτοξευτεί στα επίπεδα- ρεκόρ των 2,81εκατοστιαίων μονάδων, συρρικνώθηκε σημαντικά, κάτω από τις 2,40 μονάδες στο τέλος του μήνα, και θα συνεχίσει να μειώνεται όσο η ανάκαμψη δεν είναι ορατή.
Όσο για τα ευρωπαϊκά επιτόκια, αυτά μπορεί να μειωθούν περαιτέρω καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία δεν κινδυνεύει από πληθωρισμό (οι τελευταίες ενδείξεις μιλούν για αντιπληθωρισμό της τάξης του 0,1%, καθώς και σημαντική άνοδο της ανεργίας). Τον προηγούμενο μήνα, αυτά έμειναν σταθερά στο ιστορικό χαμηλό του 1%, ενώ τα βρετανικά βρίσκονται στο 0,5% και τα αμερικανικά στο 0%-0,25%, όπου μάλλον θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμη.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Σε υψηλά επίπεδα (γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι έκλεισε τον περασμένο μήνα το brent, τιμή που μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί σε αδρανειακά φαινόμενα, καθώς η ζήτηση, τόσο λόγω επιχειρηματικών συγκυριών όσο και λόγω εποχής, εμφανίζεται μειωμένη.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσίασε και η κόντρα που άνοιξε η κινεζική κυβέρνηση με τις μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες (Rio Tinto, PHP Billiton και άλλες). Κατηγόρησε μάλιστα τις δεύτερες για χειραγώγηση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος, και στις προσεχείς διαπραγματεύσεις για την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος αναμένονται έντονες τριβές.
Ο χρυσός διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό στα ίδια επίπεδα σε όλη την διάρκεια του μήνα, με δυνατότητα να κινηθεί μελλοντικά ανοδικά αν οι πιέσεις στο δολάριο από τα άλλα νομίσματα (και δη το ευρώ) συνεχισθούν.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...ΥΦΕΣΗ: ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ... ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2009
ΑΡΘΡΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ... ΧΑΜΟΓΕΛΑ
BANKING MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY: ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site