Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2009 - Τεύχος 354                              

από τον Λουκιανό*


Τι υποστηρίζουν όσοι φοβούνται ότι δεν έχουμε δει ακόμη τον «πάτο του βαρελιού» και ότι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα

«Κι ο καθένας του μονάχος, όπως ξέρει και μπορεί» λέει μια από τις πάμπολλες επιτυχίες του Γιώργου Νταλάρα και φαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα την οικονομική κρίση.
Τα νοικοκυριά έκοψαν με το μαχαίρι την κατανάλωση, οι επιχειρήσεις σταμάτησαν τις παραγγελίες τους και απολύουν εργαζόμενους (ή έστω εφαρμόζουν το πρόγραμμα της τετραήμερης εργασίας την εβδομάδα), τα καταστήματα προσπαθούν να μετακυλήσουν τις επιταγές τους από μήνα σε μήνα, οι επενδύσεις σταματούν, οι πολίτες δεν πληρώνουν τους φόρους και οι καθυστερήσεις του δημοσίου  να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές του, σπάνε τα τελευταία χρόνια το ένα ρεκόρ μετά το άλλο…
Η αλήθεια είναι ότι ζούμε έναν ακήρυχτο πόλεμο, όπου όλοι πλήττουν όλους, στην προσπάθειά τους να αμυνθούν «όπως ξέρουν και μπορούν» απέναντι στην οικονομική κρίση!
Το να κατηγορήσει κάποιος την κυβέρνηση για την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης είναι μάλλον εύκολο. Αλήθεια είναι άλλωστε ότι τα όποια μέτρα στήριξης δόθηκαν ήταν περιορισμένα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του εξωτερικού και πολλές φορές μάλιστα εστιασμένα σε κλάδους με ελάχιστη συνεισφορά στην πραγματική οικονομία (αυτοκίνητα, κλιματιστικά, συζητήσεις για ψυγεία, κ.λπ.).
Από την άλλη πλευρά βέβαια, οι όποιες δυνατότητες αντίδρασης της κυβέρνησης δεν θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες, λόγω των δυσβάστακτων ελλειμμάτων και του υψηλότατου δημόσιου χρέους της χώρας. Δυστυχώς, αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση βρήκε την Ελλάδα σε πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρά τα οικονομικά «επιτεύγματα» του ΠΑΣΟΚ και παρά το πολυετές «νοικοκύρεμα» της Νέας Δημοκρατίας, που ενδιαμέσως βέβαια είχε προλάβει να … «επανιδρύσει και το κράτος»!
Όσο για τους φόρους, προκάλεσαν και αυτοί τις αντιδράσεις τους. Άστοχα» χαρακτήρισε τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα που αύξησαν τη φορολογία στην κινητή τηλεφωνία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης. Με δυσφορία υποδέχτηκαν στον ΟΠΑΠ, επενδυτές και αναλυτές, τις νέες ρυθμίσεις που φορολογούν ακόμη και τα μικρά ποσά, ενώ και οι πράκτορες εξέφρασαν ξεκάθαρα την εναντίωσή τους.
Θα μπορούσε βέβαια να ισχυριστεί κάποιος ότι καμία πρόσθετη φορολογία δεν γίνεται δεκτή με θέρμη από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τους όσους επιβαρύνονται είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Ίσως όμως, οι τελικές ρυθμίσεις σε ορισμένες περιπτώσεις να βλάψουν σημαντικά ορισμένους κλάδους, χωρίς καν να αποφέρουν αξιοσημείωτα οφέλη για τα κρατικά ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά των επιχειρήσεων και για έναν ακόμη λόγο: γιατί καθυστερεί. Εξήγγειλε για παράδειγμα ο υπουργός μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων. Είναι προφανές ότι όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σκόπευαν να επενδύσουν, το έχουν αναβάλει μέχρι να δουν το τελικό περιεχόμενο των κινήτρων. Έλα όμως που η ανακοίνωση των κινήτρων αργεί και τελικά η αγορά δεν πλήττεται μόνο εξ αιτίας της κρίσης, αλλά και λόγω της κρατικής αργοπορίας! Ανάλογες καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε άλλες αγορές όπου αναμένονται κίνητρα.
Εξαγγέλλουμε γρήγορα δηλαδή, για πολιτικούς λόγους, κάποιες προθέσεις κινήτρων, νεκρώνουμε την αγορά και στη συνέχεια καθυστερούμε την ανακοίνωση των κινήτρων…
Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό των τεκμηρίων. Από τον περασμένο φθινόπωρο «σέρνεται» η φημολογία για επιβολή νέων τεκμηρίων. Πότε τα τεκμήρια έμπαιναν, πότε έβγαιναν, πότε ξανάρχονταν… Αποτέλεσμα; Η αγορά πέρα από την κρίση, πάγωσε και λόγω της αβεβαιότητας! 
Δυστυχώς και πάλι, κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι τα χειρότερα τα έχουμε ήδη δει στην πραγματική οικονομία. Και αυτό γιατί οι παράγοντες της αγοράς φοβούνται τις δευτερογενείς επιπτώσεις όσων συνέβησαν κατά τους τελευταίους εννέα μήνες. Οι χιλιάδες απολυμένοι του πρώτου εξαμήνου θα καταναλώσουν λιγότερο, οι επενδύσεις που είχαν ξεκινήσει πριν από την κρίση σταδιακά ολοκληρώνονται και δεν ξεκινούν άλλες, η δυνατότητα των τραπεζών να μεταφέρουν συνεχώς στο μέλλον τις ακάλυπτες επιταγές των πελατών τους έχει όρια, κ.λπ.
Δεν είναι λίγοι λοιπόν, όσοι φοβούνται ένα πολύ κακό φθινόπωρο και επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πρόωρες εκλογές μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, εξέλιξη που αναμφίβολα θα πάει ακόμη πιο πίσω την υπόθεση της οικονομίας (καθυστέρηση έργων του ΕΣΠΑ, κ.λπ.).
Βεβαίως, υπάρχουν και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από τις παραπάνω, που ευχόμαστε τελικά αυτές να είναι εκείνες που τελικά θα επικρατήσουν.


* Ο Λουκιανός είναι Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου των Λαδάδικων
(Για την αντιγραφή: Στέφανος Κοτζαμάνης)

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...ΥΦΕΣΗ: ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ... ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2009
ΑΡΘΡΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ... ΧΑΜΟΓΕΛΑ
BANKING MONEY CONFERENCE 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
EUROMONEY: ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site