Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2009 - Τεύχος 355                              

ΕΝ ΑΡΧΗ...


Ο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ»
ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Είτε με Νέα Δημοκρατία είτε με ΠΑΣΟΚ, η μετεκλογική οικονομική πολιτική είναι μάλλον βέβαιη. Μόνη παράμετρος σχετικής αβεβαιότητας είναι το αν κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα επιτύχει την αυτοδύναμη ανάδειξή του στην κυβερνητική εξουσία


Είθισται οι οικονομικοί αναλυτές να χαρακτηρίζουν τις προεκλογικές περιόδους «ασταθείς» και «αβέβαιες», δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα βγει από τις κάλπες ούτε τις επιπτώσεις που το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει στην άσκηση πολιτικής σε μια σειρά κρίσιμων για την ελληνική κοινωνία τομέων, κυρίως -βεβαίως- στο πεδίο της οικονομίας και της ποθούμενης ανάκαμψής της. Υφίσταται, όμως, πραγματικά αστάθεια και αβεβαιότητα στα ελλαδικά πολιτικά-οικονομικά δρώμενα;
Ένα καθόλου αβέβαιο δεδομένο, ασχέτως της έκβασης των εκλογών, είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα οικονομικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να απαιτεί από την όποια κυβέρνηση κληθεί να διαχειρισθεί την πορεία της χώρας. Είτε με Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, είτε με ΠΑΣΟΚ, τα δεδομένα που διέπουν τα καθεστώτα απασχόλησης και ασφάλισης των εργαζομένων στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρούνται καθόλου... δεδομένα.
Αν το κόμμα που σήμερα κυβερνά λάβει ανανεωμένη εντολή διακυβέρνησης (προοτπική που μοιάζει εξαιρετικά απομακρυσμένη), θα μπορεί να κάνει επίκληση τόσο της διαθνούς κρίσης όσο και της νωπής λαϊκής εντολής, ώστε να εφαρμόσει -στο πρώτο έτος της νέας θητείας της- ιδιαίτερα αντιδημοφιλή οικονομική πολιτική, έχοντας την ελπίδα ότι αυτή συν τω χρόνω θα... ξεχαστεί, με τη βοήθεια μάλιστα της γνωστής και καθιερωμένης πολιτικής πρακτικής της επιλεκτικής «εξυπηρέτησης» ομάδων (και μονάδων) του πληθυσμού και άλλων προεκλογικών παροχών και περιστασιακών «πυροτεχνημάτων».


«ΚΑΜΜΕΝΗ ΓΗ»
Αν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αναδειχθεί σε κυβέρνηση, τότε τα πράγματα θα είναι και πάλι απλά. «Παραλάβαμε καμμένη γη», θα πει ο Γιώργος Παπανδρέου (ακριβώς όπως, προ ετών, είχε πει και ο πατέρας του) και θα εφαρμόσει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας (ή καλύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ενδεχομένως με μικρές, επιφανειακές παραλλαγές, εξηγώντας ότι άλλος είναι ο φταίχτης για την επιβεβλημένη λιτότητα, καθώς και ότι οι «καλύτερες μέρες» δεν θα αργήσουν.
Η μετεκλογική οικονομική πολιτική, λοιπόν, είναι μάλλον βέβαιη. Μόνη παράμετρος σχετικής αβεβαιότητας είναι το αν κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα επιτύχει την αυτοδύναμη ανάδειξή του στην κυβερνητική εξουσία, προοπτική που φαίνεται -πάντως- να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Αν, παρ’ όλα αυτά, οι σήμερα λιγότερες πιθανότητες υπερισχύσουν και ξαναζήσουμε κατά κάποιον τρόπο «μέρες του 1989», τότε τα δύο κόμματα εξουσίας μπορεί να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία, να προβούν σε επίκληση του γερμανικού παραδείγματος του «μεγάλου συνασπισμού», της «υπευθυνότητας» που τα χαρακτηρίζει και -βεβαίως- του «εθνικού συμφέροντος» και της αγάπης τους για την Πατρίδα, και θα συγκυβερνήσουν προσωρινώς. Με τον τρόπο αυτό, θα μοιρασθούν εξ ίσου την πολιτική φθορά για τα αντιδημοφιλή μέτρα, και θα παραπέμψουν τις μικροκομματικές κοκοραμαχίες τους στο κοντινό μέλλον.
Ακόμη ένας παράγοντας αβεβαιότητας σχετίζεται με τα πρόσωπα που θα διοικούν, μετά τις εκλογές, οργανισμούς και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Δεν φαίνεται, όμως, ο παράγοντας αυτός να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της οικονομίας συνολικά ή του Χρηματιστηρίου ειδικότερα.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...Ο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ... ΑΛΗΘΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΔΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: CORPORATE BANKING
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ
EUROMONEY: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
EUROMONEY: ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΕ
ΕΡΕΥΝΑ SPRENGLER FOX HELLAS
ΑΝΑΛΥΣΗ JP MORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΙΤΑΝ
ΦΑΚΕΛΟΙ: LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΙ: EUROBANK PROPERTIES
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΕ - EXPRESS HOLIDAYS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΟΡΡΕΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: OLYMPIC AIR: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: PORSCHE PANAMERA
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site