Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2009 - Τεύχος 355                              

ΑΣ ΠΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΜΙΑ...
ΑΛΗΘΕΙΑ


Τα σήμερα εξαγγελλόμενα (από κυβερνώντες και αντιπολιτευομένους) ως ρηξικέλευθα μέτρα, που θα βάλουν «το μαχαίρι στο κόκκαλο», είναι σκηνές από έργο που έχουμε ξαναδεί.


από τον Ανδρέα Αναστασίου


Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ελληνικότητα και ασθενής μνήμη κατά παράδοσιν συμβαδίζουν. Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιος ανατρέξει σε παλαιότερες προεκλογικές περιόδους μπορεί να διαπιστώσει ότι τα σήμερα εξαγγελλόμενα (από κυβερνώντες και αξιωματικώς αντιπολιτευομένους) ως ρηξικέλευθα μέτρα, που θα βάλουν «το μαχαίρι στο κόκκαλο», είναι σκηνές από έργο που έχουμε ξαναδεί.
Συνηθίζουμε (κι εμείς οι δημοσιογράφοι) να αναφερόμαστε στα -μόνιμα- χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και στην περί αυτής άσκηση πολιτικής με όρους όπως «διαρθρωτικές αδυναμίες», «διεύρυνση δημοσίου ελλείμματος», «αναποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός» και άλλα τέτοια επιστημονικοφανή και «περί διαγραμμάτων». Επειδή η οικονομία και η πολιτική, όμως, είναι εκδηλώσεις της κοινωνίας μας και μας περιλαμβάνουν όλους, μία «μετάφραση» πότε-πότε των βαρύγδουπων αυτών φράσεων σε όρους πιο λαϊκούς και ειλικρινείς δεν θα έβλαπτε.


... ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ
Οι υποσχέσεις που ακούμε ένθεν και ένθεν, λοιπόν, σημαίνουν ότι:
· Δεν θα γίνονται ρουσφετολογικοί, αναξιοκρατικοί διορισμοί υπεράριθμων συμβασιούχων του Δημοσίου «από το παράθυρο».
· Θα πάψει η ανοχή σε σκανδαλώδεις περιπτώσεις γνωστότατων «ημετέρων», που συνιστούν τερατώδους βαθμού περιπτώσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αγγίζοντας (ή και υπερβαίνοντας) τα όρια του λαθρεμπορίου και άλλων αξιόποινων πράξεων.
· Θα καταργηθεί το καθεστώς των τεράστιων προμηθειών «κάτω από το τραπέζι» (βλ. «μίζες»), στους τομείς των δημοσίων έργων και προμηθειών, όπως π.χ. στον εξαιρετικά αδιαφανή χώρο των οπλικών συστημάτων.
· Θα αντιμετωπισθεί η ανισόρροπη διάρθρωση της αγοράς εργασίας ιδιωτικών υπαλλήλων και αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι μειώνουν με τεχνητό τρόπο το επίσημο ποσοστό της ανεργίας, οι δραστηριότητές τους όμως μόνο παραγωγικές και αναπτυξιακές δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν (π.χ. πληρώνεται ο καθηγητής στο δημόσιο σχολείο για να μάθει τα παιδιά μας γράμματα, αλλά πληρώνεται και άλλος ένας ιδιώτης καθηγητής για να ξαναμάθει στα παιδιά μας τα ίδια γράμματα).


ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ... ΑΡΗ
Επειδή ο γράφων, όπως και οι αναγνώστες αυτών των γραμμών, δεν ζει στον Άρη, διαθέτει αρκετή γνώση ώστε να μπορεί να προβεί σε αξιολογήσεις των εξαγγελιών και σε εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και των αγορών της Ελλάδας. Ας είναι καλά τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, που έχουν επιφυλάξει έναν (περιορισμένο, αλλά για τα ελλαδικά μεγέθη αξιόλογο) ρόλο στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
Ας είναι καλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, που προσπαθούν (από την εποχή του Καποδίστρια, αλλά εις μάτην, μέχρι στιγμής) να μας σοβαρέψουν και να μας οργανώσουν. Ίσως και αυτοί κάποτε συνειδητοποιήσουν ότι το σύγχρονο ελληνικό κράτος τα ηρωικά «κλεφτόπουλα» το έστησαν, οπότε τις δικές τους (κλέφτικες) παραδόσεις είναι ταγμένοι να (συν)τηρούν οι υπερήφανοι νεοέλληνες...


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ωρίμασε η ελληνική κοινωνία
Oι παρεμβάσεις που γίνονται είναι άμεσα συναρτημένες με την ωριμότητα της κοινωνίας. Σήμερα η κοινωνία είναι περισσότερο έτοιμη να αποδεχτεί μεταρρυθμίσεις. Απευθυνόμαστε λοιπόν στον Έλληνα πολίτη μιλώντας με απόλυτη ειλικρίνεια για το τι θα κάνουμε για να βγούμε από την κρίση και να επανέλθουμε σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Δυστυχώς το κράτος στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα.


ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Πληρώνουμε υψηλούς φόρους
Με την φορολογική πολιτική της ΝΔ το φορολογικό βάρος στη χώρα μας (φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές) αυξήθηκε από 39,5% το 2003 σε 42,7% το 2008. Η Ελλάδα είναι η χώρα, στον ΟΟΣΑ, με το υψηλότερο φορολογικό βάρος μετά την Ουγγαρία.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕΑ
Όχι άλλους φόρους στα εταιρικά κέρδη
Οι επιχειρήσεις είναι κάθετα αντίθετες στην επαναφορά του αναχρονιστικού θεσμού των επανακρατικοποιήσεων, αλλά και στην αύξηση της φορολογίας των νομικών προσώπων, ώστε αυτή να εξισωθεί με αυτή των φυσικών προσώπων. Η βαριά φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών θα επιφέρει δραστική μείωση των επενδύσεων, κυρίως στις κεφαλαιαγορές. Και κατά συνέπεια, μείωση των εισοδημάτων και των φυσικών προσώπων, που θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους για τα μερίσματα.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS
Να μειώσουμε τη γραφειοκρατία
Το πιο σοβαρό είναι να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, η οποία ταλανίζει τη χώρα μας τόσα χρόνια με τις συναρμοδιότητες πολλών Υπουργείων. Θα πρέπει να είναι αρμόδιο ένα Υπουργείο, το οποίο να συντονίζει όλες τις ενέργειες, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία των αδειών, ώστε να γίνουν οι επενδύσεις, να αναπτυχθεί η χώρα και να έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο. Οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπάρχουν άφθονοι.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Σιγουριά, αισιοδοξία, προοπτική, ελπίδα...
Με βάση το κυβερνητικό έργο, κατέστη εφικτό να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την κρίση. Το πρόγραμμα αυτό, θεμελιώνει τις προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση, με σιγουριά και αισιοδοξία και ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μπορούν να εγγυηθούν την προοπτική και την ελπίδα στον τόπο. Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η οικονομία δεν πέρασε σε βαθιά ύφεση, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ
Πολιτισμική και οικολογική ανάπτυξη
Η απάντηση στο τι θέλουμε να παράγει η χώρα μας τα επόμενα 5, 10, 20 χρόνια είναι μπροστά μας. Βρίσκεται στο ανεξάντλητο ενεργειακό μας απόθεμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βρίσκεται στο απαράμιλλο φυσικό μας περιβάλλον. Βρίσκεται στη μοναδική μας πολιτιστική κληρονομιά. Και θα αξιοποιήσουμε κάθε τι που έχει να προσφέρει για το καλό όλων, και όχι μόνο των λίγων.


ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Οικολογική φορολογία
Είναι καιρός να δημιουργήσουμε μία οικολογική φορολογία. Η Γαλλία πρέπει να ενισχύσει τους φόρους που επιβαρύνουν τις δραστηριότητες που ρυπαίνουν και να ελαφρύνει εξ ίσου τους φόρους επί της παραγωγής και της εργασίας.


ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΝΤ
Τα γκόλντεν... μπόνους αντιστέκονται
Δεν προχωράμε αρκετά γρήγορα στην ρύθμιση των αλλαγών στο γνωστό ζήτημα των μπόνους, και αυτό εξηγεί την εύλογη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, Πολλά πράγματα έχουν ήδη γίνει σχετικά με την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και πάλι ο ρυθμός είναι πολύ αργός.


ΛΟΪΝΤ ΜΠΛΑΝΚΦΑΪΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS
Κρίση «κάτω από το τραπέζι»
Η υπερπροσφορά χρήματος και ο πληθωρισμός είναι πλέον η μεγαλύτερη απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ανάγκη προστασίας είναι επιτακτική για τις τράπεζες. Τα χειρότερα από αυτήν την κρίση είναι κάτω από το τραπέζι.


ΑΛΑΝ ΓΚΡΙΝΣΠΑΝ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΗΠΑ
Πιο ευάλωτη η Βρετανία
Η βρετανική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, για να ανακάμψει από την χρηματοπιστωτική κρίση. Η Βρετανία, επηρεάστηκε εντονότερα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ από την τρέχουσα ύφεση και την κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου. Προφανώς και οι δύο αντιμετωπίσαμε την κρίση σε σημαντικό βαθμό αλλά η Βρετανία είναι περισσότερο παγκόσμια προσανατολισμένη οικονομία οπότε η δραματική πτώση στις εξαγωγές παγκοσμίως και στο εμπόριο γενικότερα, που ακολούθησαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, είχε εντυπωσιακές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημά της.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...Ο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ... ΑΛΗΘΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΔΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: CORPORATE BANKING
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ
EUROMONEY: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
EUROMONEY: ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΕ
ΕΡΕΥΝΑ SPRENGLER FOX HELLAS
ΑΝΑΛΥΣΗ JP MORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΙΤΑΝ
ΦΑΚΕΛΟΙ: LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΙ: EUROBANK PROPERTIES
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΕ - EXPRESS HOLIDAYS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΟΡΡΕΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: OLYMPIC AIR: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: PORSCHE PANAMERA
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site