Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2009 - Τεύχος 355                              

ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


Το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από εξάμηνη άνοδο, καλείται να ξεπεράσει και νέα εμπόδια, όπως το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και η επιδείνωση των συνθηκών στην εγχώρια πραγματική οικονομία. Η αισιοδοξία δεν λείπει, πάντως, αφού υπάρχουν και αυτοί που αποδίδουν την πτώση του λιανεμπορικού τζίρου περισσότερο στο φόβο των καταναλωτών παρά στην επιδείνωση των πραγματικών δυνατοτήτων τους.


από τον Στέφανο ΚοτζαμάνηΗ αλήθεια είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να επηρεάζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις διεθνείς εξελίξεις και ελάχιστα από τις εγχώριες. Ας θυμηθούμε ότι περιπτώσεις όπως οι καταστροφικές φωτιές του 2007, οι συνεχείς διαψεύσεις των κρατικών προϋπολογισμών, οι κατά καιρούς απειλές της οριακής κυβερνητικής πλειοψηφίας κ.λπ., πέρασαν ως μη γενόμενες από τη χρηματιστηριακή αγορά.
Ακόμη όμως και κατά τους τελευταίους μήνες, πολλοί ήταν εκείνοι που απορούσαν για το κατά πόσο μπορούσαν να ανεβαίνει τόσο πολύ ο Γενικός Δείκτης και παράλληλα η πραγματική ελληνική οικονομία να βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.  Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι κατά την επόμενη διετία –ακόμη και αν ξεκινήσει η διεθνής ανάκαμψη- στην Ελλάδα θα βιώνουμε μια κατάσταση αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, όπου η κρίση θα διαχέεται από επιμέρους κλάδους στο σύνολο της οικονομίας και που η ανάγκη της κυβέρνησης για τη λήψη επώδυνων μέτρων θα επηρεάζει αρνητικά δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα, οι τιμές των μετοχών μας σε μικρό μόνο βαθμό δείχνουν επηρεάζονται μέχρι τώρα από τα εγχώρια γεγονότα και το ίδιο πιθανόν να ισχύσει και για το ορατό μέλλον. Πώς ερμηνεύεται αυτό; Ενδεχομένως από τη διεθνοποίηση της αγοράς μας και από το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές είναι εκείνοι που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών και του όγκου των συναλλαγών.
Κάτω λοιπόν από αυτό το σκεπτικό, σημαντικό στοιχείο είναι ότι είδαμε τους ξένους να μην τρέμουν στην ιδέα των πρόωρων εκλογών και να διατηρούν χαμηλούς τόνους, επιλέγοντας την αναμονή, από τις μαζικές πωλήσεις. Ίσως γιατί πιστεύουν ότι πρόκειται να εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν πολύ σημαντικά πράγματα από το ενδεχόμενο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.
Ίσως πάλι, οι ξένοι θέλουν πρώτα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και στη συνέχεια να πάρουν τις όποιες αποφάσεις τους.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει ο τραπεζικός κλάδος, όσο και αν σημαντικό τμήμα των κερδών του β’ τριμήνου προέρχονται από αγοραπωλησίες χρεογράφων. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί αρχίζουν να ελπίζουν ότι τελικά οι επισφάλειες των τραπεζών δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο αρχικά αναμενόταν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και δεύτερον, γιατί οι τράπεζες είναι ίσως ο μόνος κλάδος που μπορεί πιο εύκολα από τους άλλους να διευρύνει το περιθώριο κέρδους του ακόμη και σε περιόδους κρίσης.
Στο μέτωπο των τραπεζών δεν έχουν λείψει βέβαια το τελευταίο διάστημα, οι καλές ειδήσεις. Και δεν αναφερόμαστε τόσο στα ανώτερα των προβλέψεων κέρδη του πρώτου εξαμήνου (επηρεάστηκαν και από έκτακτους παράγοντες) όσο κυρίως στο λειτουργικό κομμάτι και στις θετικές εξελίξεις γύρω από το μέτωπο των επισφαλειών.
Συγκεκριμένα, όσο το Euribor διατηρείται στα τρέχοντα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, οι τράπεζες έχουν την πολυτέλεια να αποκλιμακώνουν τα επιτόκια καταθέσεων, να διευρύνουν το spread στις χορηγήσεις (άρα να διευρύνουν τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους τους) και παράλληλα οι δανειολήπτες να επιβαρύνονται με χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, ενώ το περιθώριο κέρδους των τραπεζών βελτιώνεται σταδιακά από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, οι επιχειρήσεις «φορτώνονται» με επιτόκια που είναι κατά τουλάχιστον 2% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Με τον τρόπο αυτό, ανακουφίζονται κυρίως οι επιχειρήσεις με τα υψηλά δάνεια και αποκτούν ένα «μαξιλάρι» ικανό να απορροφήσει μέρος των κραδασμών που προκαλεί η μειωμένη ζήτηση.
Τα ευχάριστα νέα όμως δεν φαίνεται να σταματούν εδώ, αλλά επεκτείνονται και στο κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην Εθνική Τράπεζα για παράδειγμα, δηλώνουν (βλέπε έκθεση Citigroup) ότι ο ρυθμός ανόδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων έπιασε κορυφή κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου και ότι άρχισε να αποκλιμακώνεται από το Μάιο έως τουλάχιστον και τον Ιούλιο, μήνα για τον οποίο υπάρχουν τα τελευταία στοιχεία.
Γενικότερα, πολλοί ήταν εκείνοι που φοβούνταν μια έντονη έξαρση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το φθινόπωρο και μετά, λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία. Πώς, απορούν, με μια εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών και με τις τράπεζες να έχουν κλείσει την κάνουλα των νέων χρηματοδοτήσεων από τον Οκτώβριο του 2008, καταναλωτές και επιχειρηματίες θα μπορέσουν να αντλήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είχε υποστηρίξει ως ελάχιστο στόχο πιστωτικής επέκτασης το 10% για το 2009 και σήμερα θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι αν τελικά πιάσουμε το 5%...
Παρ’ όλα αυτά όμως, οι ενδείξεις στο μέτωπο αυτό δείχνουν θετικές για τις τράπεζες. Αναλύοντας για παράδειγμα τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το πρώτο φετινό εξάμηνο, μπορεί να παρατηρήσει ότι:
Πρώτον, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες των περισσότερων η πτώση των κερδών κυμάνθηκε γύρω στο 50% και παρά το ότι αυξήθηκαν οι ζημιογόνες εταιρείες, η εικόνα στους πίνακες των ταμιακών ροών ήταν πολύ καλύτερη από αυτή των καταστάσεων αποτελεσμάτων χρήσεως. Και αυτό, γιατί στις πλείστες των περιπτώσεων οι διοικήσεις των εταιρειών έθεσαν ως πρώτο στόχο την εξασφάλιση ρευστότητας και την αποφυγή επικίνδυνων πωλήσεων, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την εικόνα των πωλήσεων και των κερδών.
Και δεύτερον, ότι πέρα από τους -εδώ και χρόνια- λεγόμενους «συνήθεις υπόπτους» (Μαίλλης, Πετζετάκις, Shelman, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, κ.ά.) είναι ζήτημα αν προστέθηκαν ακόμη δύο έως τρεις εισηγμένες που εμφανίζουν άμεσα κάποιο σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Βέβαια δεν είναι καθόλου λίγες οι εταιρείες που δεν πηγαίνουν καλά, ωστόσο στις πλείστες των περιπτώσεων, οι τράπεζες σπεύδουν να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους προς αυτές , ή ακόμη σπεύδουν να αγοράσουν  οι ίδιες ακίνητά τους και θυγατρικές τους, προκειμένου να μην εμφανιστεί αδυναμία πληρωμής. Πολλές φορές, η πολιτική αυτή αποδίδει καρπούς (πχ ΑΕΓΕΚ, Ideal) ενώ στη χειρότερη περίπτωση μεταθέτει το «στοίχημα» των επισφαλειών σε επόμενες οικονομικές χρήσεις…


ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
H χρηματιστηριακή αγορά φοβάται πρωτίστως το ενδεχόμενο να προκύψει μια κατάσταση ακυβερνησίας και πολιτικής ρευστότητας, μέσα από ένα εκλογικό ποσοστό, το οποίο δεν θα οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το δεύτερο που φοβάται -σε περίπτωση που εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση- είναι το πάγωμα κάποιων πρωτοβουλιών οι οποίες θα λειτουργούσαν ευνοϊκά προς τον επιχειρηματικό κόσμο και τις επιχειρήσεις. Και τέλος, ανησυχία υπάρχει επειδή οποιαδήποτε αλλαγή διακυβέρνησης επιφέρει καθυστερήσεις αρκετών μηνών στην προώθηση των έργων του ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ) και άλλων αποφάσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της χώρας. Και όλα αυτά σε μια περίοδο κρίσης.
Από την άλλη πλευρά, αυτό που ενδεχομένως να είναι θετικό, είναι ότι μέσα από τις πρόωρες εκλογές αντιμετωπίζουμε ήδη μια κατάσταση που θα βρίσκαμε μπροστά μας στις αρχές του επόμενου έτους.
ΔΕΗ: Από τη στιγμή που τα τιμολόγια της Επιχείρησης εγκρίνονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αβεβαιότητα για τη μετοχή της ΔΕΗ προκύπτει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, «η επίσπευση των εκλογών θα μπορούσε να αναβάλει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση των τιμολογίων της Επιχείρησης. Η ΔΕΗ έχει υπολογίσει αναθεωρημένα τιμολόγια για όλους τους πελάτες της, βασισμένα στο οικονομικό κόστος, αλλά αυτό για να προχωρήσει χρειάζεται κυβερνητική έγκριση».
Ο ξένος οίκος δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα, σημειώνοντας: «καταλαβαίνουμε ότι πολλές από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ είναι ίδιες με αυτές της Νέας Δημοκρατίας και έτσι μια αλλαγή κυβέρνησης δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε μεγάλες αλλαγές». Όμως μια νέα κυβέρνηση αυξάνει την πιθανότητα των καθυστερήσεων.
Επιπλέον, το θέμα της ρήτρας καυσίμων παραμένει ανοιχτό για τα τιμολόγια της ΔΕΗ (ενδεικτικό είναι το απόσπασμα από το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κρίση (15/4/09): «Μείωση τιμών στα τιμολόγια της ΔΕΗ με κατάργηση των αυξήσεων, που ενώ η σημερινή κυβέρνηση παρουσίασε ως ρήτρα καυσίμων, “ξέχασε" να τις αναπροσαρμόσει προς τα κάτω, όταν έπεσαν οι διεθνείς τιμές».
ΟΤΕ: Κανείς δεν πιστεύει στην αγορά ότι η συμφωνία με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση εκλογής του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές, πλην όμως, διαφοροποιήσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν σε διάφορα μέτωπα, όπως για παράδειγμα σε αλλαγές υψηλόβαθμων στελεχών. Στο θέμα της μείωσης του προσωπικού, τα πράγματα ήταν δύσκολα και επί της παρούσας κατάστασης: οι συνδικαλιστές αντιδρούσαν και η στάση της κυβέρνησης ήταν αδιευκρίνιστη, καθώς μάλλον δεν θα ήθελε να φορτώσει στα δημόσια οικονομικά (ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ.) ένα μεγάλο μέρος του κόστους. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Παναγής Βουρλούμης είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι η διοίκηση προτίθεται να απευθυνθεί σε «θύλακες του προσωπικού», κατεβάζοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών…
Σύμφωνα πάντως με την Deutsche Bank, σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή, «δεν αναμένεται οι μειώσεις του προσωπικού να επηρεαστούν ιδιαίτερα, καθώς ο ΟΤΕ εμφανίζεται περισσότερο να επιλέγει εθελουσίας εξόδου, παρά ένα σχέδιο που επιβάλλει τη μείωση του προσωπικού».
Ο γερμανικός οίκος αναφέρεται και στο μεγάλο project των οπτικών ινών (Fibre to the Home) κόστους 2,1 δις ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με την Deutsche Bank, αποτελούσε έναν κίνδυνο για τον ΟΤΕ, αλλά αυτό το πρόγραμμα πιθανόν να καθυστερήσει σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, καθώς «δεν πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει θέμα υψηλής προτεραιότητας». Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε θα καθυστερήσουν και οι δουλειές των εταιρειών που θα αναλάμβαναν την υλοποίηση του project και οι εισηγμένες Intrakat και Optronics θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την κατασκευή ενός μεγάλου κομματιού του έργου.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κατά καιρούς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναφερθεί στην ανάγκη αυστηρότερου πλαισίου, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία, καθώς και για κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών εξ’ αιτίας της κρίσης.
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: Στον κλάδο της πληροφορικής, οι παράγοντες της αγοράς δεν φοβούνται ότι θα υπάρξουν έργα που θα χαθούν, αλλά αναγνωρίζουν ότι θα προκύψει μια σημαντική καθυστέρηση για αρκετά από αυτά.
«Τα έργα που θα καθυστερήσουν είναι ύψους αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ και η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο, όπου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων πολλών εταιρειών του κλάδου αδειάζει επικίνδυνα. Και έτσι, οι εταιρείες θα έχουν να επωμιστούν με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, καθώς θα δουλεύουν με χαμηλό capacity», μας ανέφερε παράγοντας εισηγμένου Ομίλου του κλάδου.
«Το πόσους μήνες θα καθυστερήσουν αυτά τα έργα, εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και από το φορέα που προκηρύσσει το έργο. Σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξουν όλα τα μέλη της επιτροπής…» συμπλήρωσε το ίδιο στέλεχος.
Ενδεικτική η περίπτωση του έργου Taxis Net, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, το οποίο ήδη προκηρύχθηκε και λογικά η ανάθεσή του θα πάρει κάποιους μήνες ακόμη. Υπάρχουν όμως και έργα τα οποία έχουν ήδη κατακυρωθεί (πχ το NAUTILUS σε Profile και ΜΑΡΑΚ), δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και το… σίριαλ φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια.


ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

«Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεχάσουν για κάμποσα χρόνια τις κερδοφορίες που είχαν πετύχει το 2008 και πόσο μάλλον, αυτές του 2007» μας δήλωσε διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εμπορικής εταιρείας, ο οποίος συνέχισε: «το ξέσπασμα της κρίσης το φθινόπωρο του 2008 μας έκανε να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το ποιο τελικά είναι το πραγματικό μέγεθος της ελληνικής αγοράς. Ζούσαμε σε μια εποχή εικονικής πραγματικότητας, όπου τα μεγάλα δημόσια ελλείμματα και τα υπέρογκα δάνεια των τραπεζών, φούσκωναν τις αγορές και τις οδηγούσαν σε παράλογα ύψη. Σήμερα, θα πρέπει να προσαρμοστούμε με την σκληρή πραγματικότητα»…
Στην αγορά βέβαια υπάρχουν και περισσότερο αισιόδοξες απόψεις. Είναι εκείνες που αποδίδουν την πτώση της ζήτησης όχι τόσο στη μείωση των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών, όσο στον έντονο φόβο, ο οποίος μάλιστα καλλιεργήθηκε και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και επί του παρόντος, δεν φαίνεται να έχουν άδικο, καθώς με το ΑΕΠ της χώρας στο πρώτο οκτάμηνο του 2009 να διατηρείται περίπου σταθερό, πώς εξηγείται ότι έχουμε σημαντική πτώση στον όγκο των λιανικών πωλήσεων, που σε πολλούς κλάδους μάλιστα υπερβαίνει ακόμη και το 20%, ή και το 30%;
Μια πιθανή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα όμως είναι ότι απλά, πολλοί καταναλωτές αντιδρούν από τώρα για τις εξελίξεις που προβλέπουν ότι θα έρθουν στο μέλλον. Για παράδειγμα, όταν οι πλείστοι προβλέπουν ένα σημαντικό αρνητικό ΑΕΠ για την Ελλάδα το 2009 και μέσα στο πρώτο εξάμηνο η επίδοση του ΑΕΠ κυμαίνεται γύρω στο μηδέν, τότε προκύπτει ότι μας περιμένει ένα πολύ δυσκολότερο δεύτερο εξάμηνο, παρά το γεγονός ότι το δ’ τρίμηνο του 2008 λόγω κρίσης και επεισοδίων ήταν «πατωμένο»...  Επίσης, ολοένα και «σκουραίνουν» οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2010, με τη μέση εκτίμηση να μιλά για ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο μηδέν!


ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ:
ΕΠΤΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ… «ΑΡΚΟΥΔΕΣ»

Από την εκκίνηση του ανοδικού ράλι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τον Μάρτιο του 2009 έως σήμερα, οι «αρκούδες» της Σοφοκλέους έχουν διαψευσθεί τουλάχιστον επτά φορές, τις οποίες αναφέρουμε αμέσως παρακάτω.
Διάψευση πρώτη: Η άνοδος του Μαρτίου ήταν απλά ένα bear market rally, διάρκειας λίγων μηνών. Από τα χαμηλά του Μαρτίου, ο τραπεζικός δείκτης της Σοφοκλέους έχει αποφέρει κέρδη της τάξεως του 151%, με το ανοδικό ράλι να συνεχίζει ακμαίο.
Διάψευση δεύτερη: Δεν ήταν λίγοι αυτοί που προειδοποιούσαν τον περασμένο Μάιο για δραστική υποχώρηση τιμών, θυμίζοντας το ρητό «sell in May and go away». Στην πράξη, μακάρι όλοι οι μήνες να είχαν την πορεία του περασμένου Μαΐου.
Διάψευση τρίτη: Η επαναφορά του short selling θα «βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του» και οι «αρκούδες» θα βρουν τρόπους να κερδοσκοπήσουν, κερδίζοντας από την πτώση του Γενικού Δείκτη.
Διάψευση τέταρτη: Ο όγκος των χρηματιστηριακών συναλλαγών θα υποχωρήσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω και της θερινής ραστώνης.
Διάψευση πέμπτη: Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, πολύ πιθανόν να φέρει την τιμή της Εθνικής Τράπεζας προς το επίπεδο τιμών των 11,5 ευρώ, στην τιμή δηλαδή διάθεσης των νέων μετοχών κατά την τελευταία ΑΜΚ.
Διάψευση έκτη: Ακόμη και αν δεν γίνει το παραπάνω, θα πληγούν οι άλλες μετοχές του τραπεζικού κλάδου, καθώς θα φύγουν κεφάλαια από αυτές, προκειμένου να κατευθυνθούν προς την Εθνική.
Διάψευση έβδομη:  Τα σενάρια περί αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των άλλων (πλην Εθνικής) τραπεζών, μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, θα καταστήσουν επιφυλακτικούς τους επενδυτές απέναντι στις μετοχές αυτές.
Τώρα, είναι η σειρά να δούμε αν η Σοφοκλέους θα διαψεύσει όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι θα υποχρεωθεί σε σημαντικές απώλειες, κάτω από το βάρος της πολιτικής αβεβαιότητας και των σοβαρών προβλημάτων στην πραγματική οικονομία.


 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ


ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΟΤΕ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ  
ΕΜΠΟΡΙΟ Jumbo, Rilken
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
ΑΚΙΝΗΤΑ Eurobank Properties, Trastor, Lamda Development
ΛΟΙΠΕΣ Autohellas, ΟΠΑΠ, METKA, MIG.


ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ
Medicon Hellas, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Epsilon Net,  Ευρωπαϊκή Πίστη, Byte, Pasal, Πετρόπουλος, Δομική Κρήτης, Μινέρβα, Sciens.


ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
ΓΕΝΙΚΑ
Ακόμη πιο δύσκολη καθίσταται η επιλογή αμυντικού χαρτοφυλακίου, καθώς από τη μια πλευρά παρατηρούμε σοβαρή άνοδο των αποτιμήσεων των εταιρειών κατά τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών φέρνει χρονικά πιο κοντά παράγοντες αστάθειας που τους περιμέναμε το 2010.


ΟΤΕ
Έχει σαφώς λιγότερες αβεβαιότητες σε σύγκριση με άλλα «κρατικόχαρτα» όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ και η ΕΥΑΘ. Η συνεργασία με τους Γερμανούς της Deutsche Bank δεν απειλείται.


METKA
Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δεν ικανοποίησαν, καθώς πολλές από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις καθυστερούν να εκτελεστούν. Πάντως, το υπόλοιπο ανεκτέλεστων έργων για την εισηγμένη είναι μεγάλο και όταν η διεθνής οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, υπάρχει η αισιοδοξία ότι τελικά τα projects θα «τρέξουν».


AUTOHELLAS
Μπορεί βέβαια τα κέρδη του πρώτου τριμήνου να είναι πολλαπλάσια των αντίστοιχων περυσινών, αλλά στο τέλος της χρήσης αναμένεται μια επίδοση κοντά στα περυσινά επίπεδα. Δεν είναι και λίγο, σε μια τόσο δύσκολη χρονιά.


ΑΚΙΝΗΤΑ
Lamda Development, Eurobank Properties και Trastor εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σύγκριση με την καθαρή αξία του ενεργητικού τους, όταν έχει φανεί ότι οι μέχρι τώρα επιπτώσεις στην εύλογη αξία των ακινήτων της από την κρίση, δεν είναι μεγάλη.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣΟΤΕ
Από τις λίγες μετοχές που δεν έχουν σηκώσει κεφάλι από την άνοδο του Μαρτίου. Οι υποστηρικτές του χαρτιού παραδέχονται ότι τα φετινά κέρδη θα είναι χαμηλά, αλλά βλέπουν με αισιοδοξία το 2010. Από τον Απρίλιο του 2009 σταμάτησαν οι πολύ φτηνές προσφορές στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, που είχαν διάρκεια ενός έτους. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι πιστεύουν ότι ο ανταγωνισμός θα συνεχίσει να είναι οξύς τουλάχιστον για το ορατό μέλλον. Οψόμεθα…


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ
Σαφώς νοικοκυρεμένη εταιρεία, με κέρδη στο πρώτο εξάμηνο και καλύτερη σύνθεση χαρτοφυλακίου (λιγότερο και αποδοτικό αυτοκίνητο).  Δεν έχει ανεβεί σημαντικά το τελευταίο εξάμηνο στο ταμπλό, έχοντας σχετικά χαμηλή κεφαλαιοποίηση σε σύγκριση με το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της. Κερδίζει δίκτυα πωλήσεων από τον ανταγωνισμό.


LAMDA DEVELOPMENT
Δεν αναμένει νέα υποτίμηση εύλογων αξιών στα ακίνητά της μέσα στο β’ εξάμηνο, όπως λίγο έως πολύ και οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου. Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι εύλογες αξίες υποχρεώθηκαν σε περιορισμένη υποχώρηση στο πρώτο μισό του έτους, διαψεύδοντας τους αρχικούς φόβους ορισμένων. Με σημαντικότατο discount έναντι της Καθαρής Αξίας του Ενεργητικού της (NAV).


RILKEN
Κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, με κεφαλαιοποίηση στα 13,1 εκατ. ευρώ. Μηδενικός δανεισμός, μερικά εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο  και ένα ακίνητο που πρόκειται να πουληθεί, όταν ανακάμψει η αγορά του real estate. Στα μειονεκτήματα, η χαμηλή εμπορευσιμότητα του τίτλου.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Τιμή-στόχο 5,6 ευρώ έδωσε για τη μετοχή η Marfin Analysis, στα 4,65 ευρώ έκλεισε την Παρασκευή η τιμή του τίτλου. Το εγχείρημα στη Ρωσία πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν, ενώ θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι θα επιδράσουν θετικά στις κυπριακές τράπεζες, η έκδοση τριετών ομολόγων ύψους 3 δις ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών.


ΙΚΤΙΝΟΣ
Αν όμως η Δομική Κρήτης κατάφερε να «σηκώσει» τόσα πολλά λεφτά από την πώληση των αιολικών της πάρκων, κάποιοι έχουν αρχίσει να κάνουν υπολογισμούς για το τι θα μπορούσαν να αποφέρουν τα αιολικά πάρκα και σε άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Σοφοκλέους, αρκεί αυτά κάποια στιγμή να τεθούν σε λειτουργία. Η Ικτίνος Μάρμαρα για παράδειγμα, διαθέτει (εκτός των άλλων) αιολικά πάρκα με άδειες και διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 17,4 εκατ. ευρώ. Λέτε;


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
Συγκαταλεγόταν στις εταιρείες που δεν θα έπρεπε να επηρεαστούν σημαντικά από την κρίση, ενώ παράλληλα έχει πολλές μιλήσει τα τελευταία χρόνια για πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και για μεγάλες προοπτικές. Τα πολύ άσχημα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου εξηγούν και τη μετριότατη πορεία του τίτλου στο ταμπλό της Σοφοκλέους.


PASAL DEVELOPMENT
Η εταιρεία ακινήτων με το μεγαλύτερο discount στη Σοφοκλέους και μάλιστα με σημαντική διαφορά. Γίνονται κινήσεις για την περαιτέρω τόνωση των δραστηριοτήτων του εμπορικού κέντρου Athens Heart και σε περίπτωση που στεφθούν με επιτυχία, η μετοχή θα δικαιούται αναμφίβολα καλύτερη αποτίμηση.


ΕΔΡΑΣΗ
Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του εισηγμένου Ομίλου με τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να ρυθμιστούν τα δάνεια (ύπαρξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων). Η συγκυρία βέβαια για τις κατασκευαστικές εταιρείες δεν είναι ευνοϊκή, από την άλλη πλευρά όμως η Έδραση διαθέτει υψηλή ακίνητη περιουσία, τεχνογνωσία και ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων μάλλον ικανοποιητικό.


ΔΟΛ
Πολύ δύσκολη περίοδος για τον κλάδο των media η φετινή και αυτό φάνηκε από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Η διεξαγωγή πάντως πρόωρων εκλογών θα φέρει αξιοσημείωτα διαφημιστικά έσοδα σε ένα μήνα χαμηλής εποχικότητας και αυτό θα πρέπει να προσεχτεί. Ειδικότερα για τη μετοχή του ΔΟΛ, κάποιο «πέταγμα» συνδέεται με εκτιμήσεις και σενάρια που μπορεί  τελικά να διαψευσθούν.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...Ο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ... ΑΛΗΘΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΔΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: CORPORATE BANKING
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ
EUROMONEY: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
EUROMONEY: ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΕ
ΕΡΕΥΝΑ SPRENGLER FOX HELLAS
ΑΝΑΛΥΣΗ JP MORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΙΤΑΝ
ΦΑΚΕΛΟΙ: LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΙ: EUROBANK PROPERTIES
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΕ - EXPRESS HOLIDAYS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΟΡΡΕΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: OLYMPIC AIR: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: PORSCHE PANAMERA
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site