Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2009 - Τεύχος 355                              

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΣΤΙΣ ΣΔΙΤ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ
ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ


Η κρίση μείωσε για πρώτη φορά τα ενοίκια στα εμπορικά κέντρα στη χώρα μας, που πλέον έχουν σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 660 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο, έναντι 750 ευρώ το χρόνο που ήταν ένα χρόνο πριν.από την Στεφανία Σούκη


Επενδυτική «ανομβρία» επικρατεί εδώ κι ένα χρόνο στον τομέα των ακινήτων με τις περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες να έχουν «παγώσει» τις επενδύσεις που προγραμμάτιζαν, ενώ τα λίγα έργα που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν έχουν ήδη εξασφαλισμένα προσύμφωνα.
Ο τομέας των εμπορικών ακινήτων είναι αυτός που κινείται περισσότερο, έστω κι αν η ζήτηση από πλευράς των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου για νέους χώρους είναι εμφανώς μειωμένη, ως αποτέλεσμα της πτώσης του τζίρου τους. Για νέες οργανωμένες οικιστικές επενδύσεις ούτε λόγος, αφού η πτώση της ζήτησης στον τομέα της κατοικίας έχει επηρεάσει αρνητικά το συγκεκριμένο κλάδο. Στον τομέα της κατασκευής νέων γραφειακών χώρων, οι ελπίδες των μεγάλων developers και των κατασκευαστών στηρίζονται στο Δημόσιο και τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, που προκηρύσσονται κυρίως για την στέγαση Οργανισμών του Δημοσίου, αργούν ωστόσο να βρουν το δρόμο της  υλοποίησης αφ’ ενός λόγω των δυσκολιών ως προς τη χρηματοδότηση, αφ’ ετέρου λόγω της πολυπλοκότητας του όλου εγχειρήματος.
Έτσι, στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, η τάση που κυριαρχεί εσχάτως είναι αυτή της  επαναδιαπραγμάτευσης (μείωσης) των μισθωμάτων της τάξης του 25% με 30% από ελληνικές και διεθνείς αλυσίδες εταιρειών λιανικού εμπορίου, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, κ.λπ. όπως οι όμιλοι Carrefour Mαρινόπουλος, Lidl, Zara, Glou, Ηλεκτρονική κ.ά.
Επί πλέον, οι κινήσεις των μεγάλων αλυσίδων εν μέσω οικονομικής κρίσης εντοπίζονται κατ’ αρχάς στη μείωση των επεκτατικών τους πλάνων, ορισμένοι retailers συγκεντρώνουν τα σημεία πώλησής τους σε πιο κεντρικές περιοχές και καλύτερα εμπορικά κέντρα, ενώ υπάρχουν και άλλοι όπως ο όμιλος Inditex (Zara, Massimo Dutti, Zara Home, Uterque, Stradivarius κ.α.), που εν μέσω κρίσης ανακατανέμει τις φίρμες του ομίλου στα σημεία όπου ήδη βρίσκεται, όταν ένα brand δεν έχει πιάσει τους στόχους για τη συγκεκριμένη περιοχή.


ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΙΓΟΥΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ως προς τη ζήτηση, είναι σταθερή για χώρους καταστημάτων σε «επιτυχημένα» εμπορικά κέντρα και σε τρεις βασικές περιοχές: εμπορικό κέντρο Αθήνας, Κηφισιά στα βόρεια προάστια και Γλυφάδα στα νότια, που είναι και οι τρεις βασικές εμπορικές πιάτσες. Το ποσοστό των διαθέσιμων χώρων έχει σημειώσει αύξηση, ιδιαίτερα σε δευτερεύουσες περιοχές.
Τα μικρά καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους είναι αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο, αν ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (α΄ εξάμηνο 2009) σχεδόν 2 στα 10 μικρά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και τις κεντρικές συνοικίες των προαστίων μένουν για πολλούς μήνες ξενοίκιαστα. Συνολικά, στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό των επιχειρήσεων που έκλεισαν αφήνοντας καταστήματα «φαντάσματα» ανέρχεται σε 16,7%, ενώ περαιτέρω επιδείνωση των ποσοστών αυτών αναμένεται μέχρι το τέλος του 2010.
Γεγονός πάντως είναι ότι τώρα οι αλυσίδες που πωλούν τα προϊόντα τους σε πιο ελκυστικές τιμές έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία και να επεκταθούν μέσα σε ένα λιγότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Οι πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι πολύ λίγες, όμως οι αποδόσεις για πράξεις που αφορούν σε μικρού μεγέθους καταστήματα σε περιοχές υψηλής εμπορικότητας και προβολής κυμάνθηκαν σε επίπεδα προ κρίσης (περίπου 6%). Αντίθετα, οι αποδόσεις μεγάλων επενδυτικών πακέτων (πάνω από 50 εκατ. ευρώ) και ειδικά με ανάγκη για τραπεζικό δανεισμό κυμαίνονται σε επίπεδα του 7,5% - 8,5%.


ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ
Για τους πρώτους μήνες του 2009, τα μισθώματα σε περιοχές υψηλού προφίλ έχουν σημειώσει πτώση κατά περίπου 10% στην αγορά καταστημάτων σε σχέση με το 2008. Αντίστοιχη πτώση έχουν σημειώσει τα μισθώματα σε υψηλού προφίλ εμπορικά κέντρα, ενώ οι μέσες αποδόσεις για υψηλού προφίλ εμπορικά ακίνητα έχουν αυξηθεί ακολουθώντας τη διεθνή τάση και ανέρχονται σε 6,8%.
Πράγματι, η κρίση μείωσε για πρώτη φορά τα ενοίκια στα εμπορικά κέντρα στη χώρα μας, που πλέον έχουν σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 660 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο, έναντι 750 ευρώ το χρόνο που ήταν ένα χρόνο πριν. Συμπεριλαμβανομένων πάντως των νέων μεγάλων malls που άνοιξαν εντός του 2008 (Golden Hall, Αthens Heart, Pantheon Plaza, Olympia Mall), big boxes, hypermarkets, outlets, και εμπορικά πάρκα, πλέον στην Ελλάδα το απόθεμα μεγάλων εμπορικών χώρων διαμορφώνεται σε 810.000 τ.μ.. Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Council of Shopping Centers (ICSC -
www.icsc.org), για τα εμπορικά κέντρα εν λειτουργία στην Αττική (Αθήνα) η αναλογία διαμορφώνεται σε 100 τ.μ./1000 κατοίκους, στη Θεσσααλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, σε 104 τ.μ./1000 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος της Ελλάδος είναι 54 τ.μ./1000 κατοίκους. Η πρόβλεψη για το τέλος του έτους 2009 είναι 107 τ.μ./1000 κατοίκους για το νομό Αττικής, 104 τ.μ./1000 κατοίκους για το νομό Θεσσαλονίκης και 60 τ.μ./1000 κατοίκους για το σύνολο της Ελλάδας.
Οσον αφορά τις νέες επενδύσεις, η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η επιλεκτική επέκταση των εταιρειών στην ελληνική  αγορά οδήγησε στην αναβολή ή την καθυστέρηση ολοκλήρωσης νέων επενδύσεων.
Στην Αθήνα, η κατασκευή του μεγαλύτερου mall της Ελλάδος, με ύψος επένδυσης 250 εκατ. ευρώ και επιφάνεια 70.000 τ.μ. της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, έχει «παγώσει» από τον Νοέμβριο του 2008 λόγω δικαστικών προβλημάτων,  ενώ βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος θα μπορούσε να λειτουργήσει τα Χριστούγεννα του 2009. Tώρα η Βωβός έχει ρίξει το βάρος στα άλλα έργα που «τρέχει» με σημαντικότερο το τουριστικό συγκρότημα του Πόρου (μία ξενοδοχειακή μονάδα και συγκρότημα μπανγκαλόου 3.800 τ.μ., αλλά και από ημιτελείς ανεξάρτητες εξοχικές κατοικίες 18.000 τ.μ. που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους) για το οποίο αναζητεί αγοραστή. Από την πώληση του συγκροτήματος η εταιρεία επιδιώκει να εξασφαλίσει περίπου 50 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσουν τη ρευστότητά της. Παράλληλα εξετάζει βρίσκεται σε επαφές με πιθανούς χρήστες για νέους γραφειακούς χώρους.


ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ
Αντίθετα, προχωρούν κανονικά οι εργασίες για το πρώτο designer outlet του γνωστού ομίλου ΜcArthur Glen, με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των εκπτωτικών κέντρων κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο θα κοστίσει 100 εκατ. ευρώ και προγραμματίζεται να λειτουργήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Ήδη, υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον από ουκ ολίγες ελληνικές φίρμες από τον κλάδο της ένδυσης, ενώ στόχος της εταιρείας είναι το designer outlet να διαθέτει κατά 15%-20% ελληνικές εταιρείες και οι υπόλοιπες να αποτελούν επώνυμες φίρμες του εξωτερικού οι οποίες θα πωλούν τα προϊόντά τους σε μόνιμες εκπτώσεις από 30% έως 70%.
Στην ίδια περιοχή, στη Γυαλού, ο μεγαλύτερος εγχώριος εισηγμένος κατασκευαστικός όμιλος, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μέσω της θυγατρικής του, επίσης εισηγμένης REDS ξεκινά τώρα την κατασκευή του retail park (για το οποίο ήδη υπάρχει από το 2007 προσύμφωνο πώλησης με την Henderson Global Investors Limited), ύψους επένδυσης 45-50 εκατ. ευρώ, και επιφάνεια 53.600 τ.μ., με 1.600 θέσεις στάθμευσης με στόχο να είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ο όμιλος προωθεί τη δημιουργία ακόμη ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου σε άλλο ακίνητο στην περιοχή Κάντζα για το οποίο ωστόσο οι τελικές αδειοδοτήσεις τοποθετούνται το 2011.
Η REDS σε κοινοπραξία με τις εισηγμένες Lamda Development και J&P ABAΞ προωθούν και τη δημιουργία εκθεσιακού/ συνεδριακού κέντρου και εμπορικού κέντρου κρουαζιέρας στην περιοχή Παλατάκι, έχοντας αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων μετά το σχετικό διαγωνισμό του ΟΛΠ. To εμπορικό κέντρο κρουαζιέρας θα έχει επιφάνεια 20.000 τ.μ., ενώ το σύνολο της επένδυσης, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2011, θα διαμορφωθεί στα 90 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο είναι από τα ελάχιστα που προωθεί αυτή την περίοδο η Lamda Development, η οποία αν και διαθέτει στο ταμείο της κεφάλαια προς επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ τηρεί στάση αναμονής και έχει «παγώσει» λόγω της κρίσης το επενδυτικό της πρόγραμμα για Βαλκάνια και Ελλάδα ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ
Πάντως, ένας από τους σημαντικότερους δημόσιους διαγωνισμούς που «τρέχει» αυτή την στιγμή αφορά τη δημιουργία εμπορικού κέντρου 52.000 τ.μ., το οποίο θα ανεγερθεί σε έκταση 103.000 τ.μ. στην πρώην Διεθνή Ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού, που κατασκευάσθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και τώρα κατοικείται από δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Στον εν λόγω διαγωνισμό κατατέθηκαν δύο προσφορές, αυτή των εισηγμένων εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - J&P Aβαξ - ΒΙΟΤΕΡ  και από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το έργο αφορά την κατασκευή και εκμετάλλευση για 50 χρόνια του εμπορικού κέντρου, με μία επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ περίπου.
Ο όμιλος Χαραγκιώνη και η Sonae Sierra προωθούν επίσης την αξιοποίηση μίας πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης, στο Γαλάτσι για τη δημιουργία mall 36.000 τ.μ.. Η έναρξη λειτουργίας της επένδυσης έχει ήδη καθυστερήσει ενάμιση χρόνο λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και δυσκολιών ως προς τις αδειοδοτήσεις, ενώ τα κεφάλαια που έχουν δοθεί για μισθώματα προς την Ολυμπιακά Ακίνητα και για μελέτες ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Χαραγκιώνη πάντως είναι από τους λίγους developers στην Ελλάδα που υλοποιούν σημαντικά έργα ανάπλασης στα ιστορικά κέντρα των πόλεων: Ο όμιλος προωθεί αυτή την περίοδο έξι μικρότερης κλίμακας έργα στα ιστορικά κέντρα της Αθήνας, του Piraeus Port, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης με μία αξία επενδύσεων 220 εκατ. ευρώ.
Εκτός Αθηνών, στη Θεσσαλονίκη, σταδιακά, από το φθινόπωρο του 2009 θα λειτουργήσει το Castle Mall, το οποίο θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2010. Στα Ιωάννινα προωθείται η κατασκευή δύο εμπορικών κέντρων από τη Vita Development σε ακίνητο όπου πρώτα θα λειτουργήσει το νέο ΙΚΕΑ το φθινόπωρο του 2009, καθώς και ένα ακόμη mall που είναι υπό σχεδιασμό από τον όμιλο Sonae Sierra. Η Vita Development σχεδιάζει τη δημιουργία του τρίτου mall στη Λάρισα, όπου επίσης θα λειτουργήσει το ΙΚΕΑ, ενώ η εταιρεία έχει προχωρήσει και σε συμφωνία με το Δήμο Ιάσμου στη Ροδόπη για τη δημιουργία του Iasmos Park σε ακίνητο που θα μισθωθεί από το δήμο. Η επένδυση θα κοστίσει 50-55 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2011.


ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills για την πορεία της αγοράς εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη, οι αλυσίδες discount και γενικότερα όσες φίρμες παρουσιάζουν ελκυστική σχέση ποιότητας- τιμής θα βρεθούν στο επίκεντρο για το 2009 όσον αφορά το λιανεμπόριο. Πανευρωπαϊκά, η πτώση στις λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση από τον Απρίλιο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009, ενώ οι καταναλωτές δε φαίνεται να είναι διατεθειμένοι λόγω της κρίσης να βάλουν το χέρι... στην τσέπη για το υπόλοιπο του έτους ακριβώς λόγω της κρίσης. H πτώση στις λιανικές πωλήσεις έχει αντίκτυπο πανευρωπαϊκά και στις τιμές των ενοικίων των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά πάρκα ανά την Ευρώπη κυρίως για τις αγορές που είχαν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνοδο, όπως π.χ. το Λονδίνο, η Κωνσταντινούπολη και η Μαδρίτη. Τα ενοίκια είναι κατά 6% χαμηλότερα, κατά μέσο όρο, σε σχέση με ένα 12μηνο νωρίτερα. Παρίσι, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Μιλάνο, Λισσαβώνα και Όσλο παρουσιάζουν όλες μια σχετική σταθερότητα, έστω κι αν οι περιφερειακές τους αγορές υφίστανται πιέσεις όσον αφορά τα ενοίκια.
Σύμφωνα με την κυρία Έρη Μητσοστεργίου associate director του ευρωπαϊκού Τμήματος Ερευνών της Savills, «η αγορά πλέον προσαρμόζεται στη συνεχώς μεταβαλλόμενη καταναλωτική συμπεριφορά, με τις αλυσίδες του λιανεμπορίου να αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους και τις εταιρείες ανάπτυξης να καθυστερούν την υλοποίηση νέων έργων. Ωστόσο, προς το τέλος του έτους αναμένεται βελτίωση του κλίματος στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές».
Στο κομμάτι των επενδύσεων, η ανάλυση της Savills καταγράφει πτώση της τάξεως του 55% στο συνολικό τζίρο στην Ευρώπη, γεγονός που αποδίδεται στη μειωμένη ρευστότητα και στο... χάσμα όσον αφορά τις τιμές πώλησης μεταξύ πωλητών και ενδιαφερόμενων αγοραστών.
Στο κομμάτι των νέων έργων, η κατασκευή νέων εμπορικών κέντρων αναμένεται να σημειώσει πτώση από 20% έως 60% ανάλογα με τη χώρα, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης αλλά και της απροθυμίας των επενδυτών να προχωρήσουν στην υλοποίηση νέων έργων.


ΣΤΙΣ ΑΕΕΑΠ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Με το «βαρύ  πυροβολικό» ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 1 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα θα διαθέτει σύντομα τη μεγαλύτερη Επενδυτική Εταιρεία Ακινήτων του ελληνικού Χρηματιστήριου, στρέφοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών σε έναν κλάδο, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν μάλλον υποτιμημένος. Μία από τις αιτίες και ο μικρός αριθμός των εταιρειών- μόλις δύο, η Eurobank Properties AEEAΠ και η Trastor AEEAΠ, ενώ τον περασμένο Ιούλιο έκανε το ντεμπούτο της και η MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ.
Πλέον, σύμφωνα και με τους αναλυτές,  με την προσθήκη της Εθνικής ΑΕΕΑΠ, η οποία αναμένεται οσονούπω αλλά και της ΟΤΕ Properties, η οποία θα είναι η επόμενη εισαγωγή στο ΧΑ, ο κλάδος αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Τα ακίνητα που έχουν επιλεγεί για την ΑΕΕΑΠ της Εθνικής έχουν όλα ως χρήστη την ίδια την Τράπεζα, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «δεν αποτελεί κίνδυνο όσον αφορά τη μη διασπορά ρίσκου ειδικά μάλιστα κατά την τρέχουσα συγκυρία, κατά την οποία οι ''καλοί'' μισθωτές που εξασφαλίζουν εγγυημένο εισόδημα είναι σαφώς λιγότεροι σε σχέση με ένα χρόνο πριν». Η ΑΕΕΑΠ της Εθνικής θα έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων από όλες τις μέχρι σήμερα εισηγμένες ΑΕΕΑΠ - Eurobank Properties AEEΑΠ, Trastor ΑΕΕΑΠ και πιο πρόσφατα η MIG Real Estate AEEΑΠ -, αν και η ΑΕΕΑΠ τoυ ομίλου Eurobank, με μία αξία χαρτοφυλακίου κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, έχει τη μεγαλύτερη διασπορά τόσο από γεωγραφικής πλευράς όσο και από πλευράς αριθμού μισθωτών, αφού πέραν της τράπεζας, μισθωτές είναι και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, μεγάλες εταιρείες κ.ά.


ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
Όσον αφορά στην ΟΤΕ Properties, μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ενισχυθεί με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων η αξία του οποίου θα διαμορφώνεται κοντά στα 250 εκατ. ευρώ. Με έσοδα μόλις  228 χιλ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2009, το επενδυτικό πλάνο της Επενδυτικής Ακινήτων του ΟΤΕ προβλέπει ότι μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο (οπότε συμπληρώνεται και ένας χρόνος από την άδεια σύστασης της ΑΕΕΑΠ) θα γίνει η εισφορά του κλάδου ακινήτων από τον κύριο μέτοχο της εταιρείας, την ΟTE Ακίνητα. Η τελική αξία του εισφερόμενου κλάδου δεν έχει μέχρι σήμερα καθορισθεί επακριβώς, ωστόσο ήδη έχει γίνει αποτίμηση περί των 75 ιδιόκτητων και υποψήφιων προς ένταξη ακινήτων από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών. Με την ολοκλήρωση της εισφοράς του κλάδου των ακινήτων, η εταιρεία θα έχει στην κυριότητά της και θα διαχειρίζεται ενεργά ένα ποικίλης σύνθεσης χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων υψηλού προφίλ, τα οποία βρίσκονται στις κύριες αστικές περιοχές της Ελλάδος και θα εκμισθώνονται κυρίως στον ΟΤΕ, σε εταιρείες του ομίλου αλλά και τρίτους ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη διασπορά κινδύνου.
Στο μέτωπο των υπολοίπων ΑΕΕΑΠ, κοινός τους παρονομαστής τα ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα, με «πρωταθλήτρια» τη Eurobank Properties AEEΑΠ, η οποία λόγω της κρίσης έχει «παγώσει» τις επενδύσεις τον τελευταίο χρόνο και διαθέτει στα ταμεία της κεφάλαια περί τα 200 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία εξακολουθεί να εξετάζει διάφορες περιπτώσεις για νέες αγορές ακινήτων- ακόμη και μεγάλα χαρτοφυλάκια της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ- περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες στην αγορά.
Αντίστοιχα, η Trastor AEEAΠ, με νέο διοικητικό σχήμα υπό τον κ. Κυριάκο Ευαγγέλου και επενδυτική δυστοκία τα τελευταία χρόνια όσο βρισκόταν αποκλειστικά στο άρμα του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, σχεδιάζει τώρα το νέο επενδυτικό της πλάνο που περιλαμβάνει την τοποθέτηση κεφαλαίων σε ακίνητα με μεγαλύτερες αποδόσεις από τον μέσο όρο της αγοράς. Το ταμείο της εταιρείας βρίσκεται με διαθέσιμα της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση της MIG Real Estate AEEAΠ, η οποία έλαβε το καλοκαίρι φρέσκα κεφάλαια από την είσοδό της στο ΧΑ εξετάζει νέες επενδύσεις αρχικά στο κομμάτι των τραπεζικών καταστημάτων και σε νέες ευκαιρίες που τυχόν μπορεί να προκύψουν λόγω της γενικότερης «καθίζησης» της αγοράς ακινήτων.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...Ο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ... ΑΛΗΘΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΔΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: CORPORATE BANKING
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ
EUROMONEY: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
EUROMONEY: ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΕ
ΕΡΕΥΝΑ SPRENGLER FOX HELLAS
ΑΝΑΛΥΣΗ JP MORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΙΤΑΝ
ΦΑΚΕΛΟΙ: LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΙ: EUROBANK PROPERTIES
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΕ - EXPRESS HOLIDAYS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΟΡΡΕΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: OLYMPIC AIR: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: PORSCHE PANAMERA
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site