Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2009 - Τεύχος 355                              

74η ΔΕΘ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΝΑΝΕΩΣΗ - ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ


Έντονο ήταν το πολιτικό χρώμα στην 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, λόγω των πρόωρων εκλογών που προκηρύχθηκαν λίγες ώρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η ούτως ή άλλως σημαντικότερη έκθεση της χώρας μας έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα σε έναν από τους πλέον κρίσιμους πολιτικούς «αγώνες» της Μεταπολίτευσης, εξ αιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία.


από τον Μάκη Αποστόλου


«Η ανανέωση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης την τελευταία πενταετία - όπως και του συνόλου του εκθεσιακού ημερολογίου αλλά και της στρατηγικής μάρκετινγκ του εθνικού εκθεσιακού φορέα - και η οργανωτική δομή των τελευταίων διοργανώσεων, και ιδιαίτερα της φετινής», τόνισε ο πρόεδρος της HELEXPO AE, κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, «δημιουργούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε η ΔΕΘ να αντέξει στους κραδασμούς της διεθνούς οικονομικής ύφεσης.»
Στην 74η ΔΕΘ συμμετείχαν συνολικά 915 εκθέτες εκ των οποίων οι ξένες συμμετοχές ήταν 247, προερχόμενοι από 35 χώρες. Η φετινή ΔΕΘ περιελάμβανε 13 επί μέρους Εκθεσιακά Αφιερώματα, εκ των οποίων τα δύο ήταν νέα και αφορούσαν στο Παιδί και στη Γεύση (Εκθεσιακά Αφιερώματα «Kid & Fun» και «Tasteland» αντίστοιχα), πλαισιωμένα από πολλές και σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, επιχειρηματικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων τα δύο κορυφαία Διεθνή Συνέδρια για τις Επενδύσεις και το Real Estate.


ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Άλλη καινοτομία της φετινής διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη και βράβευση των επιχειρήσεων που διακρίνονται για τον επενδυτικό και εξαγωγικό δυναμισμό τους καθώς και για τους ρυθμούς ανάπτυξής τους, σε ειδική εκδήλωση του 5ου Business Forum της ΔΕΘ, του νέου θεσμού που σηματοδοτεί τον επιχειρηματικό χαρακτήρα της Έκθεσης. Όλα αυτά με τη μεγάλη υποστήριξη του Μεγάλου Χορηγού της 74ης ΔΕΘ, του ΟΠΑΠ, και με καινοτόμες υπηρεσίες υψηλής αποδοτικότητας όπως το πρόγραμμα προκαθορισμένων επιχειρηματικών συναντήσεων Expo Partenariat, η ηλεκτρονική αγορά After Expo Market, οι ευκαιρίες επί πλέον προβολής των εκθετών μέσω του Extra Promo Manual σε έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα και indoor διαφήμιση που προσφέρει η HELEXPO στους εκθέτες και επισκέπτες της ΔΕΘ και όλων των Εκθέσεων που διοργανώνει.
Στην 74η ΔΕΘ εντάχθηκαν, επίσης δύο νέοι θεσμοί: του «Τιμώμενου Νομού» - που φέτος ήταν η Χίος - και της «Τιμώμενης Πόλης», που φέτος αντίστοιχα ήταν η Λάρισα. Εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Σπυρίδων Μπαρμπούτης, επεσήμανε ότι η συμμετοχή της Λάρισας, ως «Τιμώμενη Πόλη» της 74ης ΔΕΘ, αναδεικνύει τη ζωντάνια και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της πόλης, ενώ δόθηκε βάρος στην προώθηση του μεγάλου «στοιχήματος» για τις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου, της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χίου Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος του «Τιμώμενου Νομού» της Χίου, κ. Γιάννης Τσούτσας, τόνισε ότι η Χίος έδωσε δυναμικό «παρών» στην 74η ΔΕΘ με μια πληθώρα εκδηλώσεων για τη Μαστίχα και το Ούζο Χίου, τη Ναυτιλία του νησιού, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.ά.
Τέλος, σημειώνεται ότι, τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ ήταν η Ινδία, που συμμετείχε με μια πραγματικά δυναμική επιχειρηματική και πολιτιστική παρουσία, για την οποία ο Πρόεδρος της HELEXPO ευχαρίστησε και δημοσίως τον πρέσβη της Ινδίας στην Αθήνα, κ DilipSinha. Από την πλευρά του ο κ. Dilip Sinha, εξήρε τη σημασία της ΔΕΘ στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και ΝΑ Ευρώπης, χαρακτήρισε τιμή για τη χώρα του τη συμμετοχή της στη φετινή ΔΕΘ με την ιδιότητα της «Τιμώμενης Χώρας» και δήλωσε ότι στόχος της Ινδίας είναι η ανάπτυξη των διμερών εμπορικών συναλλαγών της με την Ελλάδα στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ το 2010, έναντι των 500 εκατ. ευρώ στο οποίο ανέρχονται σήμερα. Στην 74η ΔΕΘ συμμετείχαν συνολικά 70 εταιρείες από τους κλάδους κοσμήματος, συσκευών, επίπλων, δερματίνων ειδών και καταναλωτικών αγαθών, ενώ πραγματοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και Indian Food Festival.


Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ 74ης ΔΕΘ
Ο οργανωτικός σχεδιασμός της HELEXPO για την 74η ΔΕΘ περιελάμβανε τρεις θεματικούς πυλώνες, τρεις τιμώμενες περιοχές και τρεις καινοτόμες μορφές επικοινωνίας:
1. Θεματικός Πυλώνας Home, με γενικό τίτλο «Άλλαξε το σπίτι σου»,
2. Θεματικός Πυλώνας Lifestyle, με επί μέρους ενότητες:
· Autoland: Σε τιμές μαγείας
· Fashion Forward International Thessaloniki
· Kid & Fun: Η μεγαλύτερη γιορτή για το παιδί
· Tasteland: Γεύσεις μαγείας με τα «αστέρια» της μαγειρικής
· Disc Festival: Ρυθμός μαγείας με αγαπημένα αστέρια και νέους ερμηνευτές, και
3. Θεματικός Πυλώνας Global Exchange, με γενικό αντικείμενο τις επενδύσεις.


ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ GLOBAL EXCHANGE
ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Στην περίοδο ύφεσης που διανύουμε, η 74η ΔΕΘ προσπάθησε να αναδείξει ευκαιρίες και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς και κατ’ επέκταση τη διάθεση κεφαλαίων στην αγορά.


Οι Επενδύσεις ήταν η θεματική:
· του εκθεσιακού αφιερώματος στις ξένες οργανωμένες συμμετοχές GlobalExchange,
· του BusinessForum της ΔΕΘ με τη συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών – επενδυτικών οργανισμών,
· του προγράμματος προκαθορισμένων συναντήσεων μεταξύ επενδυτών και επενδυτικών προορισμών Expopartenariat,
· της νέας ηλεκτρονικής επενδυτικής αγοράς AfterExpoMarket που κεφαλαιοποιεί τις επαφές στη διάρκεια της Έκθεσης του Forum και του Expopartenariat,
· της συμμετοχής της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας
· του Διεθνούς Συνεδρίου της CEREAN για επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία
 
EXPORTS & INVESTMENT LEADERS AWARDS

Με τη βράβευση των πιο δυναμικών σε επενδύσεις και εξαγωγές ελληνικών επιχειρήσεων και των πιο δυναμικά αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων-diamonds της Βόρειας Ελλάδας από τη HELEXPO και την StatBank ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Business Forum της 74ης ΔΕΘ, που ήταν αφιερωμένο στις Επενδύσεις ως αντίδοτο στη διεθνή οικονομική κρίση.
Η βράβευση των πλέον δυναμικών σε εξωστρέφεια και επενδύσεις επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος της HELEXPO AE, κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, αποτελεί ελάχιστη τιμητική αναγνώριση της επιτυχημένης δράσης τους και δίνει το παράδειγμα αλλά και το ηθικό κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερα επενδυτικά και εξαγωγικά επιτεύγματα, σηκώνοντας τη σημαία της ανάπτυξης και κυρίως της Ελλάδας και στα πιο μακρινά σημεία του πλανήτη. Στο ίδιο μήκος κύματος ο διευθύνων σύμβουλος της StatBank, κ. Σπύρος Κτενάς, επεσήμανε ότι παρά την κρίση υπάρχουν και καλές εξελίξεις και πολύ δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις και ότι βασική προτεραιότητα εν μέσω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης πρέπει να είναι η στήριξη της βιομηχανίας της χώρας και η τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών τόσο του κράτους, όσο και ιδιωτών.
Στους Export Leaders, και πιο συγκεκριμένα στην υποκατηγορία «Κύκλος εργασιών Εξαγωγών» οι τρεις κορυφαίες επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν ήταν οι Motor Oil, Jetoil και Χαλκόρ, στην υποκατηγορία «Ποσοστό Εξαγωγών επί του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας», οι Mobil Oil, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ολυμπιακή Φρούτων και στην Υποκατηγορία «Υποκαταστήματα στο Εξωτερικό», οι Folli-Foliie, Sarantis και Korres.
Στους Investmenty Leaders και πιο συγκεκριμένα στην υποκατηγορία «Ελληνικές Επενδύσεις στο εξωτερικό» οι τρεις κορυφαίες επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν ήταν οι OTE-Cosmote, Intralot, Tιτάν, στην υποκατηγορία «Ελληνικές επενδύσεις στην Ελλάδα» οι Ελληνικά Πετρέλαια, Marfin Iinvestment Group, Pharmathen, στην Υποκατηγορία «Ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα» οι Deutsche Telekom, Emirates International Telecommunications LLC και Dubai Financial LTD και στην Υποκατηγορία «Επενδύσεις στον Τουρισμό» οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας, Aquis Hotels & Resorts, Lakitira Hotels.
Στην Κατηγορία Diamonds Βορείου Ελλάδος - Δυναμικά Αναπτυσσόμενες Επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα στην Υποκατηγορία «Εμπόριο» βραβεύτηκαν οι Μασούτης, Fanny SA Ένδυση και Φαρμακευτική Ιπποκράτης, στην υποκατηγορία «Βιομηχανία» οι Αλουμύλ Μυλωνάς, Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και Καπνική Μιχαηλίδης και στην υποκατηγορία «Τουρισμός» οι Sani Hotels (Sani-Pallini), Poseidon και Τουριστικές Επιχειρήσεις Χαλκιδικής - Τορνιβούκας.
Οι τρεις κορυφαίες τράπεζες που βραβεύτηκαν για την εξωστρέφεια και τα υποκαταστήματα στο εξωτερικό ήταν οι EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.
Στην Κατηγορία Ανάπτυξη - Εκσυγχρονισμός Δικτύου οι τρεις κορυφαίες επιχειρήσεις που πήραν βραβείο είναι οι Αγροτική Τράπεζα, Vodafone και Wind, ενώ τέλος στην Κατηγορία Ναυτιλία οι Aegean Marine Petroleum, Excel και Navios.


BUSINESS FORUM ΔΕΘ
«Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Αδράξτε τις ευκαιρίες στην εποχή της κρίσης». Με αυτή τη θεματική σημαντικοί προσκεκλημένοι εισηγητές - εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών παρουσίασαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της εποχής. Πάνω από 130 επενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων δήλωσαν συμμετοχή στο BusinessForum. Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται είναι: Αλβανία, Αυστρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Ελβετία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ινδία, Ινδονησία, Κόσσοβο, Κροατία & Σερβία.


INVEST IN GREECE
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 3-4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Invest in Greece Agency, κ. Απόστολος Τσουκαλάς, ο Οργανισμός Invest in Greece - που είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την προώθηση, προσέλκυση και υποστήριξη των άμεσων επενδύσεων, εποπτευόμενος από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - εξετάζει πάνω από 100 επενδυτικά σχέδια, ελληνικών και ξένων κεφαλαίων, προϋπολογισμού 3- 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 50% έχει ήδη εγκριθεί ή αναμένεται να εγκριθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα (εντός του 2009).
Στο πρώτο εξάμηνο του 2009 καταγράφηκε και στην Ελλάδα πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων ανάλογη της αντίστοιχης διεθνούς, καθώς κυμάνθηκε στο 15%-20% και σε κάθε περίπτωση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Έμφαση έδωσε, επίσης, ο κ. Τσουκαλάς τόσο στις δηλώσεις του, όσο και από το βήμα του Συνεδρίου στη νέα διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (Fast Track) για επενδύσεις στους τομείς Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τουρισμού και Υψηλής Τεχνολογίας-Καινοτομίας, που αναλαμβάνει ο Invest in Greece ως Κέντρο Εξυπηρέτησης Επενδυτών (one-stop shop), υπεύθυνο έναντι του επενδυτή, για την έκδοση όλων των αδειοδοτήσεων του επιχειρηματικού του σχεδίου, που μπαίνει βάσει κριτηρίων στη Διαδικασία Fast Track.
Από την πλευρά της η Senior Economic Affairs Officer του UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development - Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη), κα Nazha Benabbes Taarji-Aschenbrenner, εκτίμησε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις παγκοσμίως θα επανέλθουν σε θετικό πρόσημο από το 2011.
Όσον αφορά, δε, την ελληνική επενδυτική παρουσία στην Ινδία-τιμώμενη χώρα της 74ης ΔΕΘ, αυτή σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Indian Institute of Foreign Trade K.T. Chacko,  είναι ισχνή, καθώς στην περίοδο 2000-2009 δεν ξεπέρασε τα μόλις 360.000 ευρώ.


EXPO PARTENARIAT
Ενενήντα Επιχειρηματίες από 14 χώρες (Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ινδία, Ιορδανία, Ν. Κορέα, Νεπάλ, Νιγηρία, Πακιστάν, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, ΗΠΑ, Ελλάδα & Κύπρο) δήλωσαν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Προκαθορισμένων Συναντήσεων Expopartenariat της Helexpo.


CEREAN
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ REAL ESTATE

Το CEREAN (Central European Real Estate Associations Network - Δίκτυο Κτηματομεσιτικών Εταιρειών Κεντρικής Ευρώπης) πραγματοποίησε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη με την οργανωτική υποστήριξη της HELEXPO το 15ο Ετήσιο Συνέδριό του. Το θέμα ήταν «Rear Estate: Μύθοι και Πραγματικότητα», και πέραν του Global Exchange εντασσόταν και στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «3η Real Estate Expo». Keynote speaker του Συνεδρίου είναι ο κ. Sutton Wheeler, αντιπρόεδρος του διεθνούς Ομίλου Trump, ενώ δυναμικό «παρών» έδωσε και η NAR – National Association of Realtors (Εθνική Ένωση Μεσιτών) των ΗΠΑ. Εξ ίσου δυναμική ήταν η συμμετοχή μεσιτών από τη Ρωσία και την Ουκρανία. To Global Exchange διοργανώθηκε με τη χορηγία των EΛTA.
 
ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΠΑΡΕΛΑΣΗ «ΕΛΕΦΑΝΤΩΝ»
Ελέφαντες - γιγάντια έργα τέχνης, τοποθετήθηκαν στις πλατείες των μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων με αφορμή την 74η ΔΕΘ. Τα μοναδικά αυτά έργα τέχνης κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία της HELEXPO, από τα εργαστήρια του Δήμου Πατρέων, με την επιμέλεια του δημιουργού Πέτρου Βρυώνη και τη συνεργασία των Βασίλη Λιακόπουλου, Δημήτρη Τζουμάνη και Κυριάκου Ντόνη, φιλοτεχνήθηκαν δε αφιλοκερδώς από το γνωστό καλλιτέχνη κ. Άγγελο Χατζηαράπογλου (γνωστός ως TZIARA) συνδυάζοντας χρώματα και μοτίβα του Ινδικού πολιτισμού με την δική του προσωπική ζωγραφική γραφή.


ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΔΕΘ
Είναι ο τίτλος ενός πρόδρομου δεκαήμερου φεστιβάλ πολιτιστικής μαγείας την ομορφότερη ώρα της ημέρας, 7.30 – 10 το βράδυ, στην ομορφότερη περιοχή της Θεσσαλονίκης τη νέα παραλία της. Η HELEXPO, προσέφερε στους Θεσσαλονικείς μια πρώτη γεύση στιγμών μαγείας σε συνεργασία με την Live2net και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σαξόφωνα, κιθάρες σε ρυθμούς τζαζ και μαγευτικές φωνές αλλά και γιόγκα και χοροί της ανατολής θα συντροφεύουν τους Θεσσαλονικείς στην απογευματινή τους βόλτα, στέλνοντας ένα διαφορετικό, πρωτότυπο και «μαγευτικό» μήνυμα πρόσκλησης στη διοργάνωση.


ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΝΤΥΜΕΝΑ ΔΕΘ
Με την ευγενική υποστήριξη του ΟΑΣΘ η HELEXPO έντυσε αστικά λεωφορεία με τα χρώματα, τα αφιερώματα και τα μηνύματα της 74η ΔΕΘ, καλώντας τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν.ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ HELEXPO AE
ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
Υπολογίζεται ότι το σύνολο των εκθετών σε όλες τις εκθέσεις της HELEXPO ξεπερνά πλέον τους 8.000 ενώ το σύνολο των επισκεπτών ξεπερνά τους 1.600.000 ετησίως.


Την τελευταία πενταετία η HELEXPO στράφηκε στην αγορά και πέρασε στην αντεπίθεση έχοντας να αντιμετωπίσει όχι μόνον τον εγχώριο αλλά και το διεθνή ανταγωνισμό στον τομέα της διοργάνωσης εκθέσεων. Υιοθέτησε την καινοτομία σε όλες τις δραστηριότητες, τις εκθέσεις και τις υπηρεσίες της και τα οικονομικά αποτελέσματα δεν άργησαν να εμφανιστούν.
Ο κύκλος εργασιών της HELEXPO από 18,1 εκατ. ευρώ το 2004 έφτασε το 2008 τα 26,1 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και τα 33,6 εκατ. ευρώ για τον όμιλό μας. Και είναι σημαντικός γιατί είναι ευθέως ανάλογος ενός υπερδεκαπλάσιου κύκλου εργασιών σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής στηρίζοντας ουσιαστικά την τοπική οικονομία.
Η κερδοφορία μας διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας και ανήλθε πέρυσι στα 2,6 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και στα 3,7 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο. Με τα κέρδη της η HELEXPO επανεπενδύει και βελτιώνει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες της, ανοίγεται σε νέες αγορές για να φέρει στις εκθέσεις της αγοραστές από την ευρύτερη περιοχή αλλά και απ’ όλο τον κόσμο. Από την άλλη βελτίωσε τις υποδομές στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με παρεμβάσεις τόσο στους στεγασμένους, όσο και στους υπαίθριους χώρους του και το πράσινο, μετατρέποντάς το σε ένα πιο όμορφο και πιο φιλόξενο Εκθεσιακό Πάρκο.
Υπολογίζεται ότι το σύνολο των εκθετών σε όλες τις εκθέσεις της HELEXPO ξεπερνά πλέον τους 8.000 ενώ το σύνολο των επισκεπτών ξεπερνά τους 1.600.000 ετησίως. Το μερίδιό της στην Ελληνική Εκθεσιακή Αγορά αυξήθηκε από 11% το 2003 σε 16% το 2008.
Συνολικά τρεις νέες εκθέσεις το 2006, οκτώ νέες εκθέσεις το 2007, τέσσερις νέες εκθέσεις το 2008 ανεβάζουν το μέσο όρο των εκθέσεων που διοργανώνει η HELEXPO σε 24 ετησίως από 13 το 2004, πέντε τουλάχιστον από τις οποίες φθάνουν ή/και ξεπερνούν σε μέγεθος την ίδια τη ΔΕΘ.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο που εκπονήσαμε σύμφωνα με τις οδηγίες της Ειδικής Γραμματείας των ΔΕΚΟ περιλαμβάνει 11 νέες εκθέσεις της HELEXPO μέσα στην ερχόμενη πενταετία. Στο ίδιο Σχέδιο, που εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή των ΔΕΚΟ, προβλέπονται οι σημαντικές προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της HELEXPO και συγκεκριμένα:
· Η άρση του δημόσιου χαρακτήρα της HELEXPO.
· Η τροποποίηση της Σύμβασης Μίσθωσης των Εκθεσιακών Κέντρων της ΔΕΘ, αναφορικά με το μίσθωμα και τους επιχειρησιακούς περιορισμούς, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.
· Η στρατηγική συνεργασία με τον ΟΠΕ στη βάση αμοιβαίων στόχων.
· Η περαιτέρω ενεργοποίηση της Ελληνικής διπλωματίας και κυρίως της οικονομικής διπλωματίας για τη στήριξη του διεθνούς και του εμπορικού χαρακτήρα της Γενικής Έκθεσης του Σεπτεμβρίου.
· Η τροποποίηση του Καταστατικού της HELEXPO με σκοπό την προσαρμογή στις παραπάνω προϋποθέσεις και την πληρέστερη ενεργοποίηση στον τομέα της δημιουργίας και λειτουργίας θεματικών πάρκων, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών εστίασης, στον τομέα των εκδόσεων και στον τομέα των logistics».


 


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η μεταποίηση πρέπει να επανέλθει στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής.


1. Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μέσω: α) λήψης άμεσων μέτρων όπως η κατάργηση της εισφοράς 0,6%, το πάγωμα και η κεφαλαιοποίηση των τόκων των δανείων για τα δυο επόμενα εξάμηνα και η μείωση του spread των επιτοκίων δανεισμού με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος επιδότησης επιτοκίου, β) της θεσμοθέτησης προγράμματος τύπου ΤΕΜΠΜΕ, που θα ενισχύει αποκλειστικά τη μεταποίηση και θα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, γ) της πληρωμής των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, δ) της παροχής ενισχύσεων και κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, και, ε) του εξορθολογισμού της διαδικασίας έκδοσης μεταχρονολογημένων επιταγών.
2. Άσκηση ουσιαστικής βιομηχανικής πολιτικής, με τη μετεξέλιξη της ΓΓ Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης από φορέα εφαρμογής, υλοποίησης και διαχείρισης προγραμμάτων, σε φορέα σχεδιασμού, παραγωγής και άσκησης βιομηχανικής πολιτικής. Επίσης, άσκηση κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής, και ενίσχυσης ευπαθών και δυναμικών κλάδων της μεταποίησης, με ταυτόχρονη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών και περιφερειών της χώρας, κατ΄ αντιστοιχία με πολιτικές που ακολούθησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με τη χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα της παραγωγικής βάσης της χώρας.
3. Η έλλειψη στρατηγικής στη γεωργική παραγωγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ θα αποβεί καταστροφική για τη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων: παροχή κατευθύνσεων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας βάσει ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης και πλήρους ιχνηλασιμότητας, για καλλιέργειες που θα εξυπηρετούν εξειδικευμένες χρήσεις, και, κυρίως, παραγωγή αγροτικών προϊόντων που θα καλύπτουν τις βασικές απαιτήσεις των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
4. Φορολογία: κατάργηση του «Ειδικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας» για τη βιομηχανία και κυρίως για τις αποθήκες που είναι κενές και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
5. Ακρίβεια: για τη μείωση των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων και για την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της περιφέρειας είναι επιβεβλημένη η θεσμοθέτηση υγιέστερου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και αλυσίδων λιανικού εμπορίου.
6. Έλεγχος αγοράς: λειτουργία των μηχανισμών εφαρμογής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ελέγχου της αγοράς για την προστασία των εγχώριων επιχειρήσεων.
7. Δημόσια έργα / προμήθειες: να υπάρξει ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση προδιαγραφών υλικών και προϊόντων.
8. Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στην περιφέρεια: χρονική συντόμευση αξιολογήσεων, ελέγχων, πιστοποίησης δαπανών και εκταμιεύσεων. Συχνότερη σύγκλιση και αποτελεσματικότερη λειτουργία των γνωμοδοτικών επιτροπών.
9. Θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα: ο «Εθνικός Οργανισμός Έρευνας και Τεχνολογίας» να έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και να εγκατασταθεί μελλοντικά στο κτίριο της «Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης».
10. Επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές: κατάργηση του σχετικού νόμου που ισχύει από το 1927 και εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1. Μετεξέλιξη του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης σε Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με αυξημένες αρμοδιότητες.
2. Επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων μεταφορικών υποδομών και της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια.
3. Για την ανάδειξη και αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης προτείνουμε τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού μέσω του οποίου θα μελετηθεί και θα προδιαγραφεί το πλέγμα υποδομών που είναι απαραίτητο για τη Θεσσαλονίκη για τα επόμενα τριάντα χρόνια.
4. Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της «Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης» και θεσμοθέτηση ειδικών κινήτρων εγκατάστασης επιχειρήσεων νέας οικονομίας (ελληνικών και ξένων) στα όριά της. Επίσης, θα πρέπει: α) να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του έργου, β) να ορισθούν άμεσα τουλάχιστον δυο θύλακες υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων, και, γ) οι πρώτες επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στους θύλακες στις αρχές του 2010.
5. Εκσυγχρονισμός του συνόλου των παραγωγικών υποδομών του λιμένα Θεσσαλονίκης, και, κυρίως, την επιτάχυνση της κατασκευής του 6ου προβλήτα.
6. Δημιουργία νέου, σύγχρονων προδιαγραφών, εκθεσιακού κέντρου, έως το 2012, γενέθλιο έτος για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της ήδη διακηρυγμένης βούλησης της πολιτείας για δημιουργία νέου εκθεσιακού κέντρου, προτείνουμε: α) να δημοσιοποιηθεί ο τρόπος και η διαδικασία υλοποίησης του έργου, β) να γνωστοποιηθεί ο φορέας που θα υλοποιήσει την κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου, και, γ) να δοθούν έγκαιρα ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή του.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΛΕΠ/ΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ, ΟΤΕ
ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ
ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΥΠΟΔΟΜΗΣ


Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στο σύνολο της κοινωνίας αποτελεί για τον ΟΤΕ στρατηγική επιχειρηματική επιλογή και τεράστια πρόκληση.


Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, τα δεδομένα αλλάζουν συχνά και με ταχύτητα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, οι ανάγκες των πελατών μεταβάλλονται, νέοι ανταγωνιστές  προστίθενται και άλλοι σταματούν τη λειτουργία τους. Η επιχειρηματικότητα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών είναι για δυνατούς παίκτες.
Στη χώρα μας, με δεδομένη την ύπαρξη σκληρού ανταγωνισμού, αλλά και τους περιορισμούς που τίθενται από το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι στόχοι του ΟΤΕ επικεντρώνονται στην αειφόρο ανάπτυξη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της παροχής ποιοτικών προϊόντων, υπηρεσιών και εξυπηρέτησης, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των συνεργιών εντός του Ομίλου ΟΤΕ. Παράλληλα, ο ΟΤΕ ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία έχοντας πλέον και έναν ισχυρό σύμμαχο, τη Deutsche Telekom, που με τη τεχνογνωσία και το μέγεθός της, ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, μπορεί να βοηθήσει τον ΟΤΕ στην προσφορά νέων τεχνολογιών και ακόμα ποιοτικότερων προϊόντων και υπηρεσιών.


Η ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η Τηλεπικοινωνιακή Περιφέρεια Βορείου Ελλάδος (ΤΠΒΕ), καλύπτει γεωγραφικά το 43,2% της χώρας και εξυπηρετεί το 29% του συνόλου των πελατών του ΟΤΕ. Με ένα σύγχρονο αστικό, υπεραστικό και διεθνές δίκτυο, η ΤΠΒΕ παρέχει στους περίπου 1.400.000 πελάτες της υψηλού επιπέδου επικοινωνία, νέες υπηρεσίες αιχμής της τεχνολογίας (π.χ. IPTV) και υποστήριξη. Συμμετέχει ενεργά στη διαρκή πανελλαδική προσπάθεια του ΟΤΕ για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με την ευρυζωνικότητα να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και εξασφαλίζει ποσοστό 28% στο σύνολο των ADSL συνδέσεων πανελλαδικά.


ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ & ΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ο ΟΤΕ αναπτύσσει και αξιοποιεί τις τεχνολογικές δυνατότητες και υποδομές του με στόχο την επέκταση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στο σύνολο της κοινωνίας. Η επέκταση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας αποτελεί για τον ΟΤΕ στρατηγική επιχειρηματική επιλογή και τεράστια πρόκληση. Με δεδομένη τη γεωγραφική εξάπλωση της ευρυζωνικότητας πανελλαδικά, οι επιδιώξεις του ΟΤΕ εστιάζονται πλέον:
• στην αύξηση των διαθέσιμων ταχυτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο, ακόμη και σε απομακρυσμένα σημεία της ελληνικής επικράτειας,
•  στην ανάπτυξη και εξάπλωση των υποδομών και ευρυζωνικών δικτύων,
• στην αξιοποίηση των συστημάτων διαχείρισης δικτύου έτσι ώστε να συμβάλλουν στην ταχύτερη και οικονομικότερη παροχή υπηρεσιών στους πελάτες.
Σε ότι αφορά στην ανάπτυξη του δικτύου ευρυζωνικότητας στην Τηλεπικοινωνιακή Περιφέρεια Βορείου Ελλάδος, οι πελάτες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 300.000. Σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση είναι της τάξης του 20,9%, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επέκτασης του δικτύου ADSL στην Τηλεπικοινωνιακή Περιφέρειά μας. Επί πλέον, το πλήθος των Κέντρων της ΤΠΒΕ στα οποία έχουν εγκατασταθεί κόμβοι του δικτύου ADSL, ανέρχεται σήμερα στα 576 και καθημερινά προστίθενται νέα Κέντρα, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι, κάθε χρόνο ο ΟΤΕ εκτελεί εκτεταμένο κατασκευαστικό πρόγραμμα με στόχο την επέκταση του δικτύου ADSL σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό και για την περιοχή δικαιοδοσίας μας, το τρέχον κατασκευαστικό πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση 298 κόμβων ADSL νέας τεχνολογίας εξοπλισμένων με μονάδες ethernet dslam και switch. Οι νέες πόρτες του ADSL δικτύου ανέρχονται στο σύνολό τους στις 51.000 και μέσω της εγκατεστημένης υποδομής αυτές μπορούν να αυξηθούν στις 267.000.
Ταυτόχρονα, διαρκώς επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται το ζευκτικό δίκτυο δακτυλίων του ΟΤΕ, μέσω του οποίου διέρχονται τα μεγάλης ταχύτητας και κάθε είδους κυκλώματα διασύνδεσης. Επί πλέον, ο ΟΤΕ υλοποιεί και τρόπους ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης, είτε μικρής εμβέλειας (Wi-Fi) είτε μέσης - μεγάλης (Wi-Max).


ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Οι συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες του ΟΤΕ για την ποιοτική αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πελατών, συμβάλλουν καθοριστικά στην εδραίωση της ηγετικής παρουσίας της εταιρείας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Το conn-x TV, η υπηρεσία ψυχαγωγίας / συνδρομητικής τηλεόρασης που περιλαμβάνει τηλεοπτικά κανάλια, video on demand περιεχόμενο (τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, παιδικά προγράμματα, μουσική), παιχνίδια, είναι η IPTV πρόταση του ΟΤΕ. Αποτελεί την πιο προηγμένη τεχνολογικά, μορφή μετάδοσης ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος μέσω της απλής τηλεφωνικής πρίζας και μιας ευρυζωνικής σύνδεσης. Διατίθεται ήδη σε 25 μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ρόδος, Νάξος, Κως, Θήρα, Σύρος, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Τρίκαλα, Κατερίνη, Βέροια, Έδεσσα, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Ρέθυμνο και Χανιά), ενώ, σταδιακά μέσα στο 2009, θα διατεθεί σε όλες τις πρωτεύουσες νομών.

Ο κ. Βασίλης Ρηγόπουλος είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - Τμήμα Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διετέλεσε ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Trans Jordan for Communications Services με έδρα το Αμμάν της Ιορδανίας.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...Ο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ... ΑΛΗΘΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΔΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: CORPORATE BANKING
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ
EUROMONEY: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
EUROMONEY: ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΕ
ΕΡΕΥΝΑ SPRENGLER FOX HELLAS
ΑΝΑΛΥΣΗ JP MORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΙΤΑΝ
ΦΑΚΕΛΟΙ: LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΙ: EUROBANK PROPERTIES
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΕ - EXPRESS HOLIDAYS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΟΡΡΕΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: OLYMPIC AIR: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: PORSCHE PANAMERA
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site