Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2009 - Τεύχος 355                              

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ


Τα αποτελέσματα των τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο ήταν ουσιαστικά βελτιωμένα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα είναι πίσω μας. Αντίθετα, τα προβλήματα στην εγχώρια οικονομία συσσωρεύονται, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας.από τον Γιάννη Παπαδογιάννη


Αιφνιδιάζουν οι τράπεζες, και παρά τα σοβαρά τραύματα που έχει προκαλέσει η χρηματοπιστωτική κρίση οι μετοχές του κλάδου ηγούνται της δυναμικής χρηματιστηριακής ανάκαμψης.
Παρά την προσφυγή στην κρατική βοήθεια, την κατακόρυφη πτώση των κερδών, την μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων -αποτέλεσμα της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών- αλλά και την βέβαιη επιβολή αυστηρότερων εποπτικών κανόνων (με επιπτώσεις σε κερδοφορία και αποδοτικότητα), ο κλάδος δεν φαίνεται να χάνει -τουλάχιστον στη Σοφοκλέους- την πρωτοκαθεδρία του. Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα η μετοχή της Πειραιώς από τα επίπεδα των 3,13 ευρώ έχει εκτιναχθεί στα 11 ευρώ καταγράφοντας κέρδη κατά 45%, η Alpha Bank από τα 3,54 ευρώ έχει εκτιναχθεί στα 12 ευρώ αποκομίζοντας κέρδη 236%, η Eurobank EFG από τα 3,37% έχει αναρριχηθεί στα 10 ευρώ με κέρδη 197% ενώ η Εθνική από τα επίπεδα των 8 ευρώ βρίσκεται σήμερα κοντά στα 23 ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 182%.
Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για το φαινόμενο του ελατηρίου: οι αποτιμήσεις των τραπεζών είχαν συμπιεστεί πολύ (πέρα από το σημείο που δικαιολογούσε η πραγματικότητα) και τώρα εκτινάσσονται προς τα πάνω (ενδεχομένως και τώρα περισσότερο από όσο δικαιολογεί η πραγματικότητα).


ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τη δυναμική επιστροφή των τραπεζικών μετοχών ενίσχυσαν τα θετικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, τα οποία σηματοδότησαν την αναστροφή της έντονα πτωτικής πορείας των μεγεθών του κλάδου. Τα κέρδη του β΄ τριμήνου χαρακτηρίστηκαν από τους αναλυτές ως ευχάριστη έκπληξη.
Τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν στα 391 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 23%, της Eurobank EFG στα 88 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% σε σχέση με το α' τρίμηνο, της Alpha Bank ανήλθαν στα 128,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 51%, ενώ η κερδοφορία της Τράπεζα Πειραιώς σε τριμηνιαία βάση ενισχύθηκε σε ποσοστό 48% (76 εκατ. ευρώ έναντι 52 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο).
Η σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων και η ισχυρή ανάκαμψη των αγορών αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία που τροφοδοτούν την ανάκαμψη των αποτελεσμάτων των τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, η βελτίωση αυτή είναι περιορισμένη και οφείλεται περισσότερο στη δυναμική ανάκαμψη των αγορών και ελάχιστα στην ανάκαμψη της τραπεζικής αγοράς.
Ο στόχος του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της εγχώριας οικονομίας, για πιστωτική επέκταση 10%, πλέον έχει αναπροσαρμοστεί στο 6%-8%, ενώ στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι το 2009 ο ρυθμός αύξησης των δανείων δεν θα ξεπεράσει το 5%. Επί πλέον η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών οδηγεί στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχρεώνοντας τις τράπεζες να διενεργούν υψηλές προβλέψεις.


ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Το ξέφρενο ράλι υποδαυλίζουν με ενθουσιασμό οι ξένοι αναλυτές, οι οποίοι υπογραμμίζουν στις αναλύσεις τους την ευχάριστη έκπληξη που επιφύλαξαν τα αποτελέσματα και προβλέπουν περαιτέρω βελτίωση. Παράλληλα, προχωρούν σε αυξήσεις των τιμών-στόχων υιοθετώντας μια αισιόδοξη θεώρηση για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.
Άλλωστε και οι διοικήσεις των τραπεζών επιθυμούν έντονα τη βελτίωση των αποτιμήσεων, καθώς το καλό κλίμα στο χρηματιστήριο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των αυξήσεων κεφαλαίου και την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο «ενθουσιασμός» των ξένων συνδέεται άμεσα με τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου: προσβλέπουν στη συμμετοχή τους στις μελλοντικές εκδόσεις ως σύμβουλοι ή ανάδοχοι οι ξένοι οίκοι, οπότε βάζουν τα δυνατά τους για τη βελτίωση του κλίματος.


ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ
Τα αποτελέσματα των τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο ήταν ουσιαστικά βελτιωμένα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα είναι πίσω μας. Αντίθετα, τα προβλήματα στην εγχώρια οικονομία συσσωρεύονται, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης (στη δίνη της οποίας η χώρα μας εισήλθε με χρονική υστέρηση) αλλά κυρίως λόγω των σοβαρών χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας.
Όλα αυτά έχουν σοβαρή επίπτωση στις τράπεζες: η ζήτηση δανείων παραμένει καθηλωμένη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι καθυστερήσεις καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξάνουν (και φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν και το 2010), ενώ οι επερχόμενες εποπτικές ρυθμίσεις (για την θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος) θα έχουν αποτέλεσμα μεγαλύτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις τράπεζες και τελικά χαμηλότερα επίπεδα αποδοτικότητας και κερδοφορίας για τις εμπορικές τράπεζες.
Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην χώρα αποτυπώνεται στην εξέλιξη των δεικτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω των 90 ημερών) των μεγάλων τραπεζών. Στο τέλος Ιουνίου, οι καθυστερήσεις της Εθνικής ανήλθαν στο 5,1% έναντι 4,5% που ήταν στο τέλος Μαρτίου, ο δείκτης καθυστερήσεων της Eurobank ανήλθε στο 5,9% από 4,9% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο, της Alpha Bank διαμορφώθηκε στο 4,8% από 4,3% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης καθυστερήσεων της Πειραιώς ανήλθε στο 4,3% από 4,1%.
Η αύξηση των καθυστερήσεων αποδυναμώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από συσσωρευμένες προβλέψεις στο πρώτο εξάμηνο εκτιμάται ότι υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 40% έναντι 43,7% που ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου, 48,9% που ήταν στο τέλος του 2008 και 53,4% που ήταν στο τέλος του 2007.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...Ο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ... ΑΛΗΘΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΔΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: CORPORATE BANKING
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ
EUROMONEY: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
EUROMONEY: ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΕ
ΕΡΕΥΝΑ SPRENGLER FOX HELLAS
ΑΝΑΛΥΣΗ JP MORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΙΤΑΝ
ΦΑΚΕΛΟΙ: LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΙ: EUROBANK PROPERTIES
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΕ - EXPRESS HOLIDAYS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΟΡΡΕΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: OLYMPIC AIR: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: PORSCHE PANAMERA
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site