Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2009 - Τεύχος 355                              

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ LEHMAN BROTHERS
ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ
ΚΑΠΟΙΟΙ «ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ»


 


Ένας χρόνος έχει περάσει από την 15η Σεπτεμβρίου του 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers, η οποία σηματοδότησε την κορύφωση της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης (που είχε ξεκινήσει 14 μήνες νωρίτερα), και την είσοδο της Wall Street στην εντατική.


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Σήμερα, μπορούμε πια να πούμε ότι τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί, η παγκόσμια οικονομία με αργά βήματα βρίσκει τον δρόμο της εξόδου από την στενωπό, αλλά ασφαλέστατα ακόμη υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που θα πρέπει να ξεπεραστούν- ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Ασφαλώς δεν είναι δείγμα υγείας το να βλέπει κανείς οργανισμούς σαν την Bank of America ή την Citigroup, οι οποίες διασώθηκαν από την κρίση με παρεμβάσεις έξωθεν και άνωθεν, αντί να μπουν σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης - απεξάρτησης, να προσπαθούν να επεκταθούν και άλλο, χρησιμοποιώντας τα πολλά δισ. δολάρια που τους παρείχε αφειδώς ο... κρατικός επενδυτής.


ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ...
Ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι το πάθημα έγινε μάθημα, το γεγονός ότι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες (οι οποίες ασφαλώς συνεισέφεραν τα μέγιστα στο να φθάσει το σύστημα μισό βήμα πριν από την άβυσσο) διαμαρτύρονται ότι οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις (που θα συζητηθούν από κοινού στην σύνοδο της G-20 στο Πίτσμπουργκ, στις 24 και 25 του μήνα) περιορίζουν τα κέρδη τους κατά 30%...


ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ
Ούτε και η δραματική μείωση του δανεισμού από τους Αμερικανούς καταναλωτές, σε δωδεκάμηνη βάση, κατά 10% και πλέον (ή 21,6 δισ. δολάρια, σε απόλυτους αριθμούς) φαίνεται ότι χτύπησε κάποιο «καμπανάκι» για τους οργανισμούς αυτούς, και να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι ο καταναλωτής αυτός που θα σώσει την οικονομία (ήδη έχει συνεισφέρει έμμεσα αρκετά τρις), αλλά η αλλαγή πρακτικών και νοοτροπίας.


«ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ» ΣΕ... ΑΝΑΣΤΟΛΗ
Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, το βήμα δόθηκε από την (εν πολλοίς αναμενόμενη) απόφαση του Ecofin να παραμείνει ανενεργό το πλαφόν για τα δημοσιονομικά ελλείμματα (3%) για άλλα τρία χρόνια.ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ
ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ
Μέχρι και κάτω από τα 1,45 ανά ευρώ υποχώρησε η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ, και κάπως λιγότερο έναντι της στερλίνας. Η υποχώρηση αυτή ερμηνεύεται σαν τάση της αγοράς για ανάληψη αυξημένου ρίσκου επενδύσεων, και συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών του τελευταίου τετραμήνου. Στους κερδισμένους του διμήνου θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το δολάριο Καναδά, ενώ στους χαμένους το δολάριο Αυστραλίας (το οποίο όμως είχε σημειώσει θεαματική άνοδο για εννέα συνεχόμενους μήνες), και τέλος το γιεν, το οποίο έφθασε πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 90 ανά δολάριο, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για το μέλλον των ιαπωνικών εξαγωγών.


ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
ΟΙΣΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ,
ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ
Ανόδους της τάξης του 15+% σημείωσαν όλοι οι σημαντικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες στο δίμηνο που μας πέρασε, και μάλιστα με όγκους συναλλαγών αρκετά αξιόλογους τόσο για την συγκυρία, όσο και για καλοκαίρι. Οι μελλοντικοί ρυθμοί θα επηρεασθούν τόσο από τα στοιχεία της μεταποιητικής δραστηριότητας (η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται σε καλό επίπεδο) όσο και από τις μελλοντικές κινήσεις των επιτοκίων, εν όψει πληθωριστικών φαινομένων. Επί πλέον, καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η ροή κεφαλαίων στην αγορά, η οποία αν και έχει ανοδικές τάσεις, εντούτοις δεν είναι αυτή που θα περίμενε κάποιος μετά από όλα αυτά τα μέτρα τόνωσης που έχουν εφαρμοσθεί.
Στην Ιαπωνία, οι τελευταίες κινήσεις του NIKKEI επηρεάζονται αρκετά και από τις πολιτικές εξελίξεις, όπου οι φιλελεύθεροι πέρασαν στην αντιπολίτευση και οι δημοκρατικοί στην εξουσία μετά από πενήντα τέσσερα συναπτά έτη διακυβέρνησης, με κύρια προεκλογική υπόσχεση για τους νικητές την μείωση της γραφειοκρατίας και την πάταξη της διαπλοκής κυβέρνησης και επιχειρηματιών.


ΕΠΙΤΟΚΙΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ
ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ...
...όπως άλλωστε συμβαίνει πάντοτε όταν σημειώνονται υψηλές αποδόσεις από τις επενδύσεις σε κοινές μετοχές. Σημαντική, όχι τόσο από επενδυτική, όσο από ιστορική άποψη, ήταν η πώληση ομολόγων με ρήτρα γουάν από την Κινεζική κυβέρνηση στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Ενώ για τώρα η κίνηση αυτή δεν σημαίνει και πολλά, στο μέλλον μπορεί και να καθορίσει τις εξελίξεις στην ασιατική αγορά ομολόγων.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Ο,ΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ
Μπορεί στον περιστασιακό αναλυτή να κάνει εντύπωση η άνοδος του χρυσού, ο οποίος έφτασε και ξεπέρασε το συμβολικό φράγμα των χιλίων δολαρίων, αλλά αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους είναι όσοι ποντάρισαν στον... λιγότερο ευγενή άργυρο, και οι οποίοι έχουν κερδίσει για φέτος πάνω από 40% από αυτή τους την επένδυση. Και τα δύο αυτά μέταλλα ανεβαίνουν, μεταξύ άλλων, γιατί υπάρχει ανησυχία στην αγορά για πληθωριστικές κινήσεις, αλλά επιπλέον η άνοδος της τιμής του ασημιού μπορεί να θεωρηθεί και σαν σημείο μεταποιητικής ανάκαμψης, καθώς σε αντίθεση με τον χρυσό το ασήμι έχει αρκετές εφαρμογές στην μεταποίηση. Το πως θα χειρισθούν οι όποιες πληθωριστικές πιέσεις από τις αρμόδιες αρχές, είναι κάτι που ασφαλώς θα καθορίσει και τις μελλοντικές εξελίξεις στην αγορά εμπορευμάτων.
Το πετρέλαιο βρίσκεται μέσα, η πολύ κοντά στον στόχο που έχει θέσει ο ΟΠΕΚ (70-80 δολάρια το βαρέλι), και συνεπώς δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές, σε ότι αφορά την διάθεσή του.
Τέλος, ανοδικές τάσεις εμφανίζονται και στις τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων ευρείας κίνησης.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...Ο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ... ΑΛΗΘΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΔΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: CORPORATE BANKING
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ
EUROMONEY: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
EUROMONEY: ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΕ
ΕΡΕΥΝΑ SPRENGLER FOX HELLAS
ΑΝΑΛΥΣΗ JP MORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΙΤΑΝ
ΦΑΚΕΛΟΙ: LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΙ: EUROBANK PROPERTIES
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΕ - EXPRESS HOLIDAYS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΟΡΡΕΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: OLYMPIC AIR: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: PORSCHE PANAMERA
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site