Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2009 - Τεύχος 355                              

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY


ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΤΟΥ 2001
ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟ 2009


Χαρακτηριστικό της υγείας του κλάδου είναι και το γεγονός ότι στα αποτελέσματα τριμήνου τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Τα κέρδη των οκτώ μεγαλύτερων τραπεζών ανήλθαν στα 1,3 δισ. δολάρια, μόλις 10% κάτω από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


από τον Guy Norton


Ο τραπεζικός κλάδος στην Τουρκία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ανθεκτικός στην κρίση, παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικοί δείκτες διεθνώς βρίσκονται ακόμη σε περιδίνηση λόγω του πρόσφατου χρηματοπιστωτικού κραχ. Παρ’ όλα αυτά ο τουρκικός χρηματοπιστωτικός κλάδος αποδεικνύεται από τους πιο δυναμικούς μεταξύ των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη και έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών στη γειτονική χώρα.
Αποτελεί τραγική ειρωνεία ότι ο τουρκικός τραπεζικός δείκτης αποκομίζει τα οφέλη από την αποτυχία του 2001 όταν ήταν ο αδύναμος κρίκος στην τότε οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα. Μετά την «αποτυχία» του 2001 ο κλάδος βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό τη διαχείριση κινδύνου, απέκτησε πιο αυστηρούς κανόνες λειτουργίας με αποτέλεσμα αυτή τη φορά οι τράπεζες να είναι πολύ πιο προσεκτικές στις κινήσεις τους. Έτσι, οι τουρκικές τράπεζες αντέχουν, καθώς διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και συνετό εξωτερικό δανεισμό, ενώ γενικότερα οι διοικήσεις τους εστιάζουν περισσότερο στη σταθερότητα παρά σε τριψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό της υγείας του κλάδου είναι και το γεγονός ότι στα αποτελέσματα τριμήνου τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Τα κέρδη των οκτώ μεγαλύτερων τραπεζών ανήλθαν στα 1,3 δισ. δολάρια, μόλις 10% κάτω από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τον Τανζού Γιουκσέλ αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Vakifbank: «Οι τουρκικές τράπεζες έχουν περάσει από τις «στρεσογόνες» εξετάσεις τις κρίσης και μέχρι τώρα τα πήγαν καλά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες χώρες  που ο τραπεζικός τους κλάδος διαθέτει την κερδοφορία, την κεφαλαιακή επάρκεια και την ρευστότητα του τουρκικού κλάδου». Τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Γιουκσέλ, έχουν εκτοξεύσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και δανειστών, ενώ οδηγούν σε καλύτερες προβλέψεις διεθνών οίκων και ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Το πρόσφατο «ράλι» αξιολογήσεων οδήγησε τον δείκτη Turkey Large Cap Bank να κινηθεί ανοδικά κατά 39,07% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 27% του εγχώριου τραπεζικού δείκτη ISE-National 30 headline. Στο μέτωπο των δανειακών υποχρεώσεων των τουρκικών τραπεζών και εκεί υπάρχει θετική εξέλιξη, καθώς μειώθηκε κατά 80% ο σχετικός δείκτης, με συνέπεια να μπορούν τα ιδρύματα να δανείζονται με ευνοϊκότερους όρους.


ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ
Στο ίδιο κλίμα με τον Γιουκσέλ είναι και οι εκτιμήσεις του Κερέμ Τεζτζάν, αναλυτή της Deutsche Bank στην Κωνσταντινούπολη. «Έχουμε από καιρό εκφράσει την άποψη ότι οι τουρκικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα. Τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας είναι ισχυρά, ενώ τα σταθερά διαθέσιμα τους δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν με ευκολία τη μειωμένη ρευστότητα που προέρχεται από τη διεθνή στενότητα στην αγορά χρήματος». Επίσης, ο αναλυτής της Deutsche Bank επισημαίνει ότι οι τουρκικές τράπεζες δεν έχουν εξωτικά ή τοξικά «βαρίδια» στους ισολογισμούς τους, ενώ δεν έχουν μεγάλες επενδύσεις που εξαρτώνται άμεσα από την μεταβολή των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Βέβαια, εκτός από τους αισιόδοξους υπάρχουν και οι πιο μετριοπαθείς αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει μία πιο προσεκτική άποψη σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις λόγω και του πρόσφατου ράλι, καθώς και της πιθανότητας για περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. Ένας από αυτούς ο Εμρέ Ιζγκί, τραπεζικός αναλυτής της Citi στο Λονδίνο προειδοποιεί ότι η μείωση κατά τουλάχιστον τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της Τουρκίας το 2009 και η αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μπορούν να προκαλέσουν πίεση στα αποτελέσματα έτους των τραπεζών. «Το ανοδικό ράλι των τραπεζών αφήνει μικρά περιθώρια για περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του έτους», προειδοποιεί ο Ιζγκί.
Πάντως, μέχρι στιγμής τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται χαμηλά στο 4,6% και σύμφωνα με τον Τεζτζάν θα πρέπει να αυξηθούν δραστικά στο 9,6%, για να «σβήσουν» τα έσοδα του 2009, ενώ θα πρέπει να φτάσουν το 22% για να τραβήξουν προς τα κάτω τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας χαμηλότερα από το 8% και να χρειαστεί να αλλάξει η κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών. Ακόμη και το 2001, όταν η τουρκική οικονομία είχε αρνητική ανάπτυξη 7,4% και 21 τράπεζες κρίθηκαν αφερέγγυες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο 19%. Όπότε είναι σχεδόν απίθανο με τις σημερινές συνθήκες να χρειαστούν κυβερνητικές εγγυήσεις για την επάρκεια των τραπεζών, όπως συνέβη σε άλλες υπό ανάπτυξη χώρες στην Ευρώπη. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να αυξηθούν κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο έτος, όμως οι τράπεζες θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τη μείωση του ενεργητικού τους μέσω της ισχυρής κερδοφορίας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής προέρχεται από την αύξηση του καθαρού περιθωρίου κέρδους των τραπεζών, εξ αιτίας της επιθετικής πολιτικής που ακολούθησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε ότι αφορά τη μείωση των επιτοκίων.
Η πτώση έφτασε τις 750 μονάδες βάσης, δηλαδή από το 18,5% στο τέλος του 2008 στο 11% σήμερα, κάτι που από τη μία οδήγησε τις τράπεζες να πληρώνουν μικρότερα επιτόκια για τις καταθέσεις, τη στιγμή που αποκόμισαν απρόσμενα κέρδη από κυβερνητικά ομόλογα με σταθερό επιτόκιο, το οποίο είχε διαμορφωθεί πριν από τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.


ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ
Πάντως, παρά το «κόψιμο» στα επιτόκια, μέχρι πρόσφατα η ανάπτυξη του δανεισμού ήταν παγωμένη καθώς οι δυνητικοί επενδυτές είχαν μεταθέσει τις κινήσεις τους για αργότερα ενώ και οι τράπεζες έδειχναν απρόθυμες να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων προκειμένου να υποχωρήσει η ζημιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Από τον Απρίλιο και μετά, όμως, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης, με το συνολικό ποσό χορηγούμενων δανείων να αυξάνεται κατά 0,6%. Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν σημαντική ανάκαμψη, με τη συνολική αύξηση δανείων να φτάνει το 9% στο τέλος του χρόνου. Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει το δανεισμό, καθώς προτίθεται να δημιουργήσει ένα δημόσιο οργανισμό ο οποίος θα παρέχει στήριξη κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εξ αιτίας της κρίσης.
Άλλο ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για τον τουρκικό τραπεζικό τομέα είναι ότι όχι μόνο αυξάνονται οι καταθέσεις, αλλά και ότι οι Τούρκοι έχουν σταματήσει να μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις τους από τουρκικές λίρες σε δολάρια ΗΠΑ, υπό τον φόβο πιθανής υποτίμησης του νομίσματος.
Παρ’ όλα αυτά, λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο τραπεζικός τομέας στην Τουρκία έχει βγει οριστικά από κάθε κίνδυνο. Κι αυτό επειδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, ο δανεισμός παραμένει αναιμικός, ενώ ο κλάδος συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ευαίσθητος, σε μία αντιστροφή του κύκλου πτώσης των επιτοκίων.
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το κλειδί για τη συνέχεια θα είναι το timing και το μέγεθος οποιασδήποτε συνεργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα έχει μεγάλη επίδραση στο αν οι τράπεζες θα αλλάξουν την τακτική τους να επενδύουν σε ομόλογα, και να αρχίσουν ξανά να χορηγούν δάνεια.


ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ EBRD
Αν και η Τουρκία βρίσκεται εδώ και καιρό σε αναμονή στο θέμα της συμφωνίας με το ΔΝΤ, ένας άλλος μεγάλος διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα προσφέροντας μία καλοδεχούμενη πηγή πρόσθετης χρηματοδότησης. Στα μέσα Μαΐου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε ότι δανείζει 45 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση και κατασκευή του μεγαλύτερου πάρκου αιολικής ενέργειας στην Τουρκία.
Το συγκεκριμένο έργο είναι το πρώτο που υπογράφηκε με τον διεθνή οργανισμό και είναι το βασικό ντιλ σε μία σειρά επενδύσεων που θα ακολουθήσουν, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2010. Η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία που συνεργάζεται με την ΕΤΑΑ και ως εκ τούτου θα λάβει οικονομική βοήθεια σε τομείς-κλειδιά, όπως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, αγροτικό τομέα, δημοτικές επιχειρήσεις, και στην ενέργεια. Η Τουρκία είναι η έκτη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες παγκοσμίως.
Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει την υψηλή ζήτηση της χώρας σε ενέργεια με φθηνό τρόπο προωθεί την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι αρχές στην Άγκυρα, βάζοντας σε λειτουργία ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, στοχεύουν στην παραγωγή 10.000 MW αιολικής ενέργειας μέχρι το 2020.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...Ο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ... ΑΛΗΘΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΔΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: CORPORATE BANKING
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ
EUROMONEY: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
EUROMONEY: ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΕ
ΕΡΕΥΝΑ SPRENGLER FOX HELLAS
ΑΝΑΛΥΣΗ JP MORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΙΤΑΝ
ΦΑΚΕΛΟΙ: LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΙ: EUROBANK PROPERTIES
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΕ - EXPRESS HOLIDAYS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΟΡΡΕΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: OLYMPIC AIR: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: PORSCHE PANAMERA
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site