Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2009 - Τεύχος 355                              

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY


ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ
ΦΡΕΣΚΟ  ΧΡΗΜΑ
ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ


Επενδυτική πνοή προσφέρουν στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, τα επιτυχημένα deals του  δεύτερου φετινού τρίμηνου, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση τραπεζών και επιχειρήσεων.από τον Peter Lee


Νέο επενδυτικό χρήμα, που υπολογίζεται περί τα 274 δισ. ευρώ, εισέρευσε και πάλι, στη διάρκεια του δεύτερου εφετινού τριμήνου στις ανά τον κόσμο κεφαλαιαγορές, γεγονός που δείχνει ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να ξεπερνούν την περίοδο πανικού και ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι έτοιμο για μία νέα αρχή. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η αύξηση των νέων αιτήσεων για εισαγωγή στα χρηματιστήρια από πλευράς των επιχειρήσεων. Το δεύτερο τρίμηνο του 2009 ήταν το πιο «δραστήριο»  χρηματιστηριακά μετά το τελευταίο τρίμηνο του 2007. Οι αγορές έκαναν ένα δυνατό «ριμπάουντ», ιδιαίτερα η αμερικανική, της οποίας ο τραπεζικός κλάδος έκανε ρεκόρ αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, μετά από ένα πολύ αδύναμο πρώτο τρίμηνο όπου τα χρηματιστήρια διεθνώς είχαν ΑΜΚ μόλις 71 δισ. δολάρια.
Βέβαια, οι αναλυτές ανησύχησαν από κάποιες προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες το καλοκαίρι θα είναι πιο αδύναμο επενδυτικά λόγω κάποιων κερδών στις δευτερογενείς αγορές κεφαλαίου στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου. Όμως με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου πολλές επιχειρήσεις είναι πιθανό να αποκαλύψουν τα πλάνα τους για νέες αυξήσεις στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Οι τραπεζίτες λοιπόν αναμένουν να έχουν περισσότερη δουλειά, σύντομα προκειμένου να επεξεργαστούν σχέδια για την αναμόρφωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης των επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικό της κινητικότητας που έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι ότι η Goldman Sachs διοργάνωσε τον Ιούλιο ένα συνέδριο για στελέχη 60 επιχειρήσεων τα οποία συναντήθηκαν με τους επικεφαλής 40 θεσμικών fund. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δυνητικούς επενδυτές» αναφέρει ο Μάθιου Γουέστερμαν επί κεφαλής τομέα κεφαλαιαγορών  της  Goldman Sachs και συνεχίζει λέγοντας: «Παρ’ ότι δεν πιστεύω ότι θα δούμε ένα τεράστιο αριθμό δημόσιων εγγραφών στο άμεσο μέλλον, πολλές επιχειρήσεις το έχουν στο μυαλό τους και οι αιτήσεις θα είναι περισσότερες μέσα στους επόμενους μήνες». Οι τραπεζίτες πιστεύουν ότι μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 15 με 20 ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι πιθανό να κάνουν δημόσιες προσφορές για πάνω από 1 δισ. ευρώ η κάθε μία. Το καλό για τους επενδυτές είναι ότι αν και τα χρηματιστήρια είχαν έντονη ανοδική κίνηση κατά το δεύτερο τρίμηνο και στη συνέχεια «φρέναραν», το εύρος διακύμανσης των δεικτών είναι πολύ μικρότερο από ότι δύο χρόνια πριν. Ο περιορισμός των έντονων διακυμάνσεων είναι βασικό προαπαιτούμενο για κάθε αναθέρμανση στις νέες εισαγωγές στα χρηματιστήρια, οι οποίες θέλουν μήνες για να οργανωθούν και εκτελεστούν και μπορούν εύκολα να συναντήσουν εμπόδια αν οι βασικοί δείκτες «γυρίζουν» απότομα κάθε εβδομάδα.


ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ
Ο Χένρικ Γκόμπελ, επί κεφαλής επενδύσεων Ευρώπης της Morgan Stanley, τονίζει σχετικά: «Οι νέες εισαγωγές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν σε ένα ασταθές χρηματιστηριακό περιβάλλον, όπως αυτό που έχουμε δει τους τελευταίους 12 μήνες, που χαρακτηριζόταν από χαμηλή αξία συναλλαγών. Αντίθετα, οι αιτήσεις αυξάνονται σημαντικά όταν η διακύμανση πέφτει χαμηλά και προς αυτή την κατεύθυνση πηγαίνουμε τώρα. Μέχρι στιγμής για φέτος στην Ευρώπη έχει γίνει μόνο μία μεγάλου μεγέθους αίτηση για εισαγωγή, αλλά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο είναι πιθανό να δούμε τόνωση της κινητικότητας από πλευράς των εταιρειών». Το Μάιο η Morgan Stanley πέτυχε το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό deal στη Μεγάλη Βρετανία ύψους 221 εκατ. λιρών και αφορούσε την Max Properties ένα καιροσκοπικό επενδυτικό «όχημα». Η «όρεξη» για τέτοιου είδους εγχειρήματα κόπηκε σύντομα όταν διαδοχικές αιτήσεις για τις εταιρείες NewRiver Retail και Landbank απορρίφθηκαν. Και οι δύο αυτές εταιρείες έλπιζαν να μαζέψουν κεφάλαια για να αγοράσουν γη και ακίνητα από «πιεσμένους» από την κρίση κατασκευαστές.
Αν όμως οι διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών περιοριστούν και τα κυβερνητικά προγράμματα σταθερότητας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αρχίζουν να αποδίδουν, τότε η όρεξη των μεγαλοεπενδυτών για ανάληψη ρίσκου θα ανοίξει ξανά.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους οι χρηματιστηριακοί επενδυτές συμπεριφέρονταν και σκέφτονταν συντηρητικά, λαμβάνοντας υπόψη όχι τις προοπτικές αποτελεσμάτων των εταιριών για το 2009-10 όσο την ισορροπία των ισολογισμών τους. Οι επενδυτές δεν ενδιαφερόντουσαν για την σχέση κέρδη ανά μετοχή. Συχνά όταν οι εταιρείες ανακοίνωναν προσφορές μετοχών με τιμή χαμηλότερη από την τιμή διαπραγμάτευσης, η τιμή των μετοχών αυτών ανέβαινε. Φυσιολογικά οι τιμές των μετοχών έπρεπε να πέσουν στην προοπτική της νέας προσφοράς.


ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Στις ΗΠΑ τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης στην αγορά ήρθαν το Μάιο, με συμφωνίες στον τεχνολογικό κλάδο. Την αρχή έκανε η εταιρεία παραγωγής λογισμικού για το διαδίκτυο SolarWinds και ακολούθησε η Open Table που έχει ως αντικείμενο το «κλείσιμο» μέσω ίντερνετ τραπεζιών σε εστιατόρια. Οι μετοχές και των δύο εταιρειών απέδωσαν καλά όπως και η μετοχή της Logmeln που ειδικεύεται στην διαδικτυακή ασφάλεια. Το deal της τελευταίας ολοκλήρωσε τον κύκλο των εισαγωγών  στην αμερικανική αγορά για το δεύτερο τρίμηνο του 2009 οι οποίες έφτασαν τις 11 ενώ η συνολική τους αξία εκτιμάται με μετριοπαθείς υπολογισμούς στα 1,5 δισ. δολάρια. Αντίθετα, στο εξάμηνο από το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2008 μέχρι τις αρχές του δευτέρου τριμήνου του 2009 μόνο δύο εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη η ένταση των ντιλς ήταν χαμηλότερη. H PwC δρομολόγησε 28 αιτήσεις εισαγωγής στο δεύτερο τρίμηνο συνολικής αξίας 456 εκατ. ευρώ. Τα deals αυτά  είχαν αξία μόλις 9 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από την συνολική αξία  του πρώτου τριμήνου, και πολύ μικρότερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 όπου πραγματοποιήθηκαν 133 εισαγωγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αξία που άγγιξε τα 9 δισ. δολάρια.
Οι μεγαλύτερες σε αξία εισαγωγές παγκοσμίως πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής στις αναπτυσσόμενες χώρες και συγκεκριμένα της VisaNet στο χρηματιστήριο της Βραζιλίας στο τέλος Ιουνίου με 37 δισ. δολάρια, και της China Zhongwang Holding’s στο χρηματιστήριο της Κίνας τον Απρίλιο με 1,3 δισ. δολάρια.


ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Υπήρξε και μία σειρά μικρότερων ντιλ στην Κίνα, όπως αυτό της Guilin Sanjin Pharmaceutical ύψους 133 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο, ενώ τον Ιούλιο ακολούθησε η εισαγωγή της κατασκευαστικής BBMG Corporation.
Για τους διεθνείς επενδυτές μετοχών το διακύβευμα είναι ποια ανεπτυγμένη ή αναπτυσσόμενη χώρα προσφέρει την πιο ελκυστική τιμή με βάση τις προοπτικές αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της. Ένα τέτοιο παράδειγμα φαίνεται ότι είναι η Ιαπωνία. Προσφέρει μέτρια προοπτική ανάπτυξης είναι όμως πολύ φθηνή. Από την άλλη η Κίνα φαίνεται διαφορετική  καθώς οι τραπεζίτες περιμένουν να συνεχιστεί η ροή νέων εισαγωγών και δημόσιων προσφορών στο χρηματιστήριο οι οποίες αναμένεται να βρουν ανταπόκριση από επενδυτές διατεθειμένους να πληρώσουν τις «αστραφτερές» προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Στέλεχος της UBS αναφέρει ότι «η Κίνα έχει καλές προοπτικές ανάπτυξης οι οποίες βασίζονται στο κίνητρο της Κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία ενώ φαίνεται να είναι λιγότερο εξαρτημένη από όσο φαίνεται στις εξαγωγές. Επί πλέον, έχουν πρόσφατα γίνει αρκετές εισαγωγές από καλές, στιβαρές επιχειρήσεις που έχουν αποδώσει καλά μέχρι στιγμής».
Άλλή μία πηγή χρηματοδότησης για τα χρηματιστήρια το 2010 θα είναι τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να καλύψουν μερικά από τα τεράστια ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί στην προσπάθεια να σώσουν τα τραπεζικά τους ιδρύματα, αλλά και για να τονώσουν τις οικονομίες τους μετά το χρηματοπιστωτικό κραχ. Μένει να φανεί τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις με τα μεγάλα πακέτα μετοχών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους. Μικρές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ίσως είναι η λύση, αν και αυτές παίρνουν πολύ χρόνο. Επί πλέον, οι κυβερνήσεις έχουν και άλλες μετοχές να πουλήσουν εκτός από τις τραπεζικές. Για παράδειγμα, η Γερμανία μπορεί να πουλήσει μετοχές της Deutsche Telekom και της Deutsche Post.


ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Μία άλλη λύση γρήγορης απόδοσης για τις κυβερνήσεις είναι να εκδώσουν μεγάλη ποσότητα ομολόγων με τη δυνατότητα μετατροπής τους σε μετοχές σε τιμή μεγαλύτερη της τρέχουσας με την προοπτική ότι αυτή θα ανέβει στη λήξη του ομολόγου.
Όλοι οι τραπεζίτες που ασχολούνται με χρηματιστηριακά deals συμφωνούν ότι το timing είναι το παν. Οι έντονες διακυμάνσεις έχουν περιοριστεί τουλάχιστον σε σχέση με την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2008 και του φετινού Μαρτίου αλλά ακόμα δεν έχουν φτάσει σε επίπεδο τέτοιο που να πείσουν τους επενδυτές να αναλαμβάνουν σχετικά μεγάλους κινδύνους.
Η ισχυρή ζήτηση το τελευταίο διάστημα τροφοδοτείται και από τα αναζωογονημένα hedge funds τα οποία  αποκόμισαν σημαντικά κέρδη εξαμήνου και επέστρεψαν δυναμικά στις κεφαλαιαγορές.
Μάλιστα, παρά την κριτική που έχουν δεχτεί (τα Hedge Funds),οι αναλυτές θεωρούν ότι χωρίς αυτά πολλά από τα deals που αναφέρονται παραπάνω δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί και ο ρόλος τους στην διαμόρφωση ενός νέου πιο υγιούς τοπίου μετά την κρίση είναι πολύ σημαντικός.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...Ο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ... ΑΛΗΘΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΔΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: CORPORATE BANKING
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ
EUROMONEY: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
EUROMONEY: ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΕ
ΕΡΕΥΝΑ SPRENGLER FOX HELLAS
ΑΝΑΛΥΣΗ JP MORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΙΤΑΝ
ΦΑΚΕΛΟΙ: LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΙ: EUROBANK PROPERTIES
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΕ - EXPRESS HOLIDAYS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΟΡΡΕΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: OLYMPIC AIR: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: PORSCHE PANAMERA
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site