Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2009 - Τεύχος 355                              

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ GMAG ΤΗΣ JP MORGAN
ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΙ
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
ΣΕ ΜΕΤΟΧΕΣ


Οι μελλοντικοί οικονομικοί δείκτες υποδεικνύουν έντονη επιτάχυνση της δραστηριότητας το 2009-2010. Παρ’ ότι η τροχιά της ανάπτυξης δείχνει να έχει σχήμα V, δεν είμαστε βέβαιοι ότι η όποια άνοδος θα έχει μεγάλη διάρκεια.Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και προσπάθεια στον σχεδιασμό της στρατηγικής της για μια μελλοντική έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση. Στην εξαμηνιαία του κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας (μια ομιλία γνωστή παλαιότερα ως Humphrey-Hawkins testimony), ο πρόεδρος Μπεν Μπερνάνκι έδωσε μερικά στοιχεία για τις σκέψεις της Fed, αν και ο άξονας της προσέγγισής του είχε ήδη φανεί σε ένα προηγούμενο άρθρο του στην Wall Street Journal όπου εξέταζε τις στρατηγικές εξόδου από την ποσοτική χαλάρωση.
Ο κ. Μπερνάνκι κατέστησε σαφές ότι η χαλαρή πολιτική μάλλον θα χρειαστεί να εφαρμοστεί για αρκετό καιρό ακόμη. Οι δύο βασικές του ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ επικεντρώνονται στην αγορά εργασίας και την κατανάλωση, και πιστεύει ότι η ανάκαμψη θα είναι απλώς βαθμιαία μέχρι το 2011 ενώ ο πληθωρισμός θα μείνει χαμηλός σε αυτό το διάστημα. Ανέφερε επίσης ότι η όποια αλλαγή πολιτικής θα γίνει όταν οι τράπεζες αρχίσουν να δανείζουν πιο επιθετικά και όταν η πιστωτική ανάκαμψη επανέλθει.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι επενδυτές ίσως απολαύσουν μια φάση «χρυσής τομής» για τους επόμενους 6-12 μήνες. Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέδια για στρατηγική εξόδου (και παράλληλα δείχνει ανοιχτά ποιες μορφές θα μπορούσε να λάβει μια τέτοια έξοδος), οι επενδυτές παίρνουν στην ουσία τις ευλογίες της Fed για να προσθέσουν επενδυτικό κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά τους .


ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Οι περισσότερες ενδείξεις από τους μελλοντικούς οικονομικούς δείκτες μιλούν για μια έντονη επιτάχυνση της δραστηριότητας που θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 και θα συνεχιστεί το 2010. Οι δείκτες ΡΜΙ φαίνονται να κινούνται ακάθεκτα πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων που σηματοδοτεί την επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη. Επί κεφαλής σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται η Κίνα, με τον επίσημο δείκτη PMI πάνω από το 50 εδώ και πέντε μήνες. Ο παγκόσμιος δείκτης PMI της J.P. Morgan έφθασε στο 50 τον Ιούλιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης εκτός μεταποίησης αργεί περισσότερο να φθάσει στο μεταίχμιο ανάπτυξης/συρρίκνωσης.
Την ανάκαμψη αυτή επιβεβαιώνουν και οι δείκτες της ομάδας μας που παρακολουθεί την πορεία της αγοράς συναλλάγματος (Currency Team), οι οποίοι δείχνουν μια σειρά από ανακάμψεις σχήματος V στις κύριες οικονομίες του ΟΟΣΑ, με τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Σουηδία στην εμπροσθοφυλακή και με την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία να υστερούν.
Παρ’ ότι η τροχιά της παγκόσμιας ανάπτυξης φαίνεται να είναι σε σχήμα V, η διάρκεια και η βιωσιμότητα της όποιας ανάκαμψης παραμένει ασαφής. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι η όποια άνοδος θα έχει μεγάλη διάρκεια. Κατά συνέπεια παραμένουμε στη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή μας για μια χλιαρή οικονομική ανάκαμψη που τη συγκρατούν η δανειακή απεξάρτηση των νοικοκυριών και η έλλειψη κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα. Διατηρούμε την πεποίθηση ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος μπορεί να ξεπεράσει σε δραστηριότητα τις χώρες του ΟΟΣΑ. Αυτό, ωστόσο, θα αντισταθμίσει μόνον εν μέρει την απώλεια δραστηριότητας και τους συνεπαγόμενους μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης στον ανεπτυγμένο κόσμο.


ΚΕΡΔΗ & ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ
Η «κεκτημένη ταχύτητα» της κερδοφορίας (που ορίζεται ως ο λόγος των θετικών προς τις αρνητικές αναθεωρήσεις) στις 24 αγορές που παρακολουθούμε συνέχισε να ανεβαίνει για πέμπτο συνεχή μήνα, με τον μέσο όρο να φθάνει το 1,37 τον Αύγουστο. Από το δείγμα μας των 24 αγορών, οι 12 παρουσιάζουν θετική κεκτημένη ταχύτητα - εννέα από τις οποίες βρίσκονται στην Ασία και τον αναδυόμενο κόσμο ενώ μόνον οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Σουηδία εκπροσωπούν τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Τον περασμένο μήνα επισημαίναμε ότι μια περαιτέρω άνοδος των αγορών θα απαιτούσε οπωσδήποτε μια εξάπλωση της κεκτημένης ταχύτητας της κερδοφορίας από την Ασία στον υπόλοιπο κόσμο. Η βελτίωση στους μελλοντικούς οικονομικούς δείκτες συνοδεύτηκε από ενθαρρυντικές ενδείξεις στις ανακοινώσεις κερδών του 2ου τριμήνου. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν, είχαν εκδώσει αποτελέσματα οι 400 από τις εταιρείες του δείκτη S&P 500, και το 73% αυτών υπερέβαιναν τις προσδοκίες. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που ξεπέρασαν τις προσδοκίες έδρεψαν τα οφέλη της περικοπής του κόστους μάλλον παρά της υπέρβασης των αναμενόμενων πωλήσεων.
Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ευρώπη: από το 1/3 των εταιρειών του Eurostoxx 600 που έχουν εκδώσει αποτελέσματα, το 63% αναφέρει κέρδη καλύτερα του αναμενομένου, αλλά μόνον οι μισές αναφέρουν πωλήσεις καλύτερες των προσδοκιών. Αυτή τη στιγμή, οι συγκεντρωτικές εκτιμήσεις του IBES μέσα από μια bottom-up προσέγγιση (που δίνει έμφαση πρωταρχικώς στις εταιρείες, μετά στους κλάδους και μετά στην ευρύτερη οικονομία) δείχνουν πτώση στα παγκόσμια κέρδη κατά 11% το 2009 και μια αναμενόμενη ζωηρή άνοδο κατά 25% για το 2010 και περαιτέρω άνοδο κατά 22% το 2011.


ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Οι αγορές μετοχών ωθούνται με τη βοήθεια αρκετών ούριων ανέμων. Πρώτον, η παγκόσμια οικονομική προοπτική είναι πιο ευνοϊκή, με αυξανόμενες ενδείξεις για μια επικείμενη ζωηρή ανάκαμψη. Δεύτερον, ο κύκλος κερδοφορίας υπερβαίνει σε απόδοση τον οικονομικό κύκλο, με τον τομέα των εταιρειών να δρέπει τα οφέλη από τις έγκαιρες και επιθετικές μειώσεις στα κόστη, και αυτό προϊδεάζει για μια πιο έντονη ανάκαμψη της κερδοφορίας το 2009/10. Τρίτον, οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν θετικές, τόσο ιστορικά όσο και σε σχέση με τα ομόλογα και τους πιστωτικούς τίτλους. Τέταρτον, φαίνεται να υπάρχουν σαφή μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες ότι δεν θα βιαστούν να αντιστρέψουν τις πολιτικές τόνωσης μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες. Πέμπτον, τα στοιχεία για τις τοποθετήσεις στην αγορά δείχνουν ότι οι επενδυτές διατηρούν διεθνώς μια μειωμένη θέση σε προϊόντα με επενδυτικό κίνδυνο και τώρα φαίνεται να σπεύδουν όλοι να προσθέσουν στοιχεία κινδύνου στα χαρτοφυλάκια. Τέλος, αυτή η συγκεκριμένη δυναμική ενισχύεται από τα πτωτικά επίπεδα μεταβλητότητας λόγω των χαλαρών νομισματικών συνθηκών. Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά επίπεδα επενδυτικού κινδύνου στα χαρτοφυλάκια υπολείπονται των αναμενόμενων επιπέδων κινδύνου, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να υφίστανται αυξανόμενες πιέσεις για να προσθέσουν περαιτέρω επενδυτικό κίνδυνο. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων έχει δημιουργήσει μια σειρά από «ενάρετους» (virtuous) κύκλους που θα μπορούσαν να ωθήσουν τις αγορές μετοχών σημαντικά υψηλότερα μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.
Ωστόσο, κάθε επενδυτική στάση που ακολουθεί αναλύσεις βασισμένες σε αυτο-ενισχυόμενους παράγοντες μας κάνει να ανησυχούμε – και αυτό επειδή ο κάθε κύκλος (φαύλος ή μη) αποδεικνύεται τελικά μη βιώσιμος. Αυτό είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί και με τη σημερινή δυναμική των αγορών. Πάντως, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να μην αφήνει κανείς τις ευκαιρίες να χάνονται, και συνεπώς προχωρήσαμε στην ανάληψη μεγαλύτερου επενδυτικού κινδύνου σε μετοχικές τοποθετήσεις από πλευράς τακτικής, έχοντας πλέον μια σημαντικά αυξημένη στάθμιση στις μετοχές έναντι των ομολόγων.


ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Υπάρχουν διάφοροι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτή τη θετική δυναμική:
Ψ Οι κεντρικές τράπεζες να κινηθούν πρόωρα και να καταργήσουν τις ευνοϊκές νομισματικές ρυθμίσεις.
Ψ Ο πληθωρισμός μπορεί να επανακάμψει πιο γρήγορα και να πλήξει τις αγορές μετοχών - λέγεται ότι το «κατώφλι πόνου» θα ήταν ενδεχομένως ένας πληθωρισμός στο 4%.
Ψ Οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων να ανεβούν γρήγορα, λόγω των αλλεπάλληλων εκδόσεων κρατικών τίτλων.
Ψ Η οικονομική ανάκαμψη να ατονήσει, καθυστερώντας και την ανάκαμψη της κερδοφορίας.
Ψ Η υποχώρηση του δολαρίου να μετατραπεί σε κατάρρευση.
Ψ Να υπάρξει περιστολή στην Κίνα, επηρεάζοντας το όλο σύμπλεγμα των εμπορευμάτων.
Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι κανείς από αυτούς τους κινδύνους δεν είναι πιθανόν να ανακύψει άμεσα, αλλά περισσότερο μας απασχολεί μια ενδεχόμενη σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες, και ίσως η περίπτωση της Κίνας. Όλα αυτά θα τα παρακολουθούμε στενά τους ερχόμενους μήνες.
Από πλευράς κατανομής μετοχών, εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση στις αγορές με υψηλότερο συντελεστή “beta” και διατηρούμε αυξημένες θέσεις στις μετοχές ΗΠΑ μικρής κεφαλαιοποίησης, στην Ασία (Χονγκ Κονγκ και Αυστραλία) και στις αναδυόμενες αγορές. Εντός Ευρώπης, έχουμε αυξημένη στάθμιση στη Γερμανία και την Ισπανία, θέσεις που αντισταθμίζονται από τη μειωμένη στάθμιση στην Ολλανδία και μια γενικότερη μειωμένη στάθμιση στην Ευρώπη πλην Βρετανίας. Διατηρούμε την αυξημένη μας στάθμιση στη Βρετανία, η οποία ωφελείται από σημαντικά μέτρα τόνωσης και από τις σχετικά ελκυστικές αποτιμήσεις. Διατηρούμε μια συνολικά ουδέτερη θέση στις μετοχές ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...Ο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ... ΑΛΗΘΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΔΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: CORPORATE BANKING
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ
EUROMONEY: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
EUROMONEY: ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΕ
ΕΡΕΥΝΑ SPRENGLER FOX HELLAS
ΑΝΑΛΥΣΗ JP MORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΙΤΑΝ
ΦΑΚΕΛΟΙ: LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΙ: EUROBANK PROPERTIES
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΕ - EXPRESS HOLIDAYS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΟΡΡΕΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: OLYMPIC AIR: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: PORSCHE PANAMERA
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site