Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2009 - Τεύχος 355                              

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑΜε το χαρτί και το μολύβι…


Ακόμη και με τα σκληρά μέτρα που εξήγγειλε η ΝΔ, ή ακόμη και με τις αλλαγές που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, η τρύπα των δημόσιων οικονομικών το 2010, αποκλείεται να κλείσει!


Ακούγοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απορεί κάποιος πώς θα βγουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2010, όπου υπενθυμίζουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά τρεις έως τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή κατά περισσότερο από 5 δισ. ευρώ!
Πρώτα απ’ όλα γιατί τα περί μη αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και περί παγώματος προσλήψεων έγιναν λίγο έως πολύ και φέτος, αλλά οι κρατικές δαπάνες, κάθε άλλο παρά μειώθηκαν. Αντίθετα, με βάση τα επίσημα στοιχεία συνεχίζουν να αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Δεύτερον, γιατί το 2010, σε ένα έτος οικονομικής κρίσης, είναι πολύ δύσκολο να αυξήσεις τα φορολογικά έσοδα, χωρίς την επιβολή νέων φόρων. Τη δυσκολία αυτή την ένοιωσε στο πετσί της φέτος, η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς όλα δείχνουν ότι η όποια άνοδος των φορολογικών εσόδων θα είναι περιορισμένη, παρά το μπαράζ νέων φόρων, το χαράτσι των ημιυπαίθριων κ.λπ.
Και τρίτον, γιατί η σύλληψη της φοροδιαφυγής -ακόμη και όταν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση- αποτελεί υπόθεση που χρειάζεται πολύ καιρό, προκειμένου οι υπηρεσίες να οργανωθούν, να δράσουν και να αποδώσουν.
Τα νούμερα λοιπόν δεν βγαίνουν για το 2010, με βάση τα όσα είπε ο κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής. Όμως, καθόλου βέβαιο δεν είναι και το αν βγαίνουν τα νούμερα, σε περίπτωση μιας διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Και αυτό, γιατί το μόνο που ουσιαστικά έχουμε, είναι κάποιες γενικόλογες αρχές, που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, προκειμένου να βγάλουμε συμπέρασμα. Βέβαια, θεωρείται σχεδόν απίθανή η κάλυψη του ελλείμματος από μια πολιτική που θα αυξάνει τους μισθούς στο δημόσιο και δεν θα περιλαμβάνει κάποια πολύ ουσιαστικά εισπρακτικά μέτρα.
Το παράλογο, λοιπόν, είναι ότι βρισκόμαστε στο Σεπτέμβριο του 2009, με μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, που έγινε με βασική αιτία την οικονομία, και που τα δύο μεγάλα κόμματα ανακοινώνουν πολιτικές που σχεδόν… αποκλείεται να πετύχουν τους στόχους τους! Είναι δηλαδή σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβληθούν νέα σκληρότερα μέτρα, πέρα από αυτά που υποστηρίζουν προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό ωστόσο που ξεκαθάρισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρόθεσή του να ελαστικοποιήσει σε κάποιο βαθμό τις εργασιακές σχέσεις. Οι διατυπώσεις βέβαια του κ. Καραμανλή ήταν αρκετά προσεκτικές, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η πράξη θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη για την πλευρά των εργαζομένων. Από τη στιγμή δηλαδή που σήμερα -χωρίς κανένα νέο μέτρο- η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών μπορεί να περικόψει τις αμοιβές κατά 20%, πόσο πιο σκληρά μπορούν να γίνουν τα πράγματα, όταν ψηφιστεί νέος νόμος;
Το μόνο βέβαιο, λοιπόν, είναι ότι μετεκλογικά θα δούμε την υιοθέτηση σκληρών οικονομικών μέτρων, ανεξαρτήτως του κόμματος που θα εκλεγεί. Τα δύο μεγάλα κόμματα επιδιώκουν να διαχειριστούν τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, καλούμενα, όμως, να αποδείξουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν πολύ καλύτερα σε σύγκριση με το φτωχό παρελθόν τους.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ...Ο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ... ΑΛΗΘΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΔΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: CORPORATE BANKING
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΘΕΜΑ: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ
EUROMONEY: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
EUROMONEY: ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΕ
ΕΡΕΥΝΑ SPRENGLER FOX HELLAS
ΑΝΑΛΥΣΗ JP MORGAN
ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΙΤΑΝ
ΦΑΚΕΛΟΙ: LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΙ: EUROBANK PROPERTIES
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΕ - EXPRESS HOLIDAYS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΟΡΡΕΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: OLYMPIC AIR: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: PORSCHE PANAMERA
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site